Лекция шеста

Чигонг лудост

В общността на самоусъвършенстващите се съществува терминът „Чигонг лудост“. Той има много голямо въздействие върху обществото. По-специално някои го разгласяват толкова много, че другите се страхуват да практикуват Чигонг. Когато хората чуят, че практикуването на Чигонг може да доведе до Чигонг лудост, те ще са твърде уплашени, за да го пробват. Всъщност нека ви кажа, че Чигонг лудостта изобщо не съществува.

Много хора са си навлекли обладаване от духове или животни, защото съзнанието им не е праведно. Техните Главни съзнания са неспособни да поемат контрол и ги разглеждат като Гонг. Телата им са управлявани от обладаващите духове или животни, които ги правят психически дезориентирани и ги карат да викат и крещят. Когато хората видят, че Чигонг практиката е такава, те стават твърде изплашени, за да практикуват. Много от вас мислят, че това е Чигонг, но как може това да е Чигонг практика? Това е само най-нисшето състояние на лечение и поддържане на здравето и въпреки това е много опасно. Ако сте привикнали към този начин, вашето Главно съзнание винаги ще е неспособно да поеме контрол. Тогава тялото ви ще бъде доминирано от Помощното съзнание, от чужди информации, обладаващи духове или животни и така нататък. Може да се въвлечете в опасни действия и да причините огромна вреда на общността на самоусъвършенстващите се. Това е причинено от безнравственото съзнание на човек и привързаността му към самоизтъкване – това не е Чигонг лудост. Никой не знае как някои са станали така наречените Чигонг майстори, тъй като те също вярват в Чигонг лудостта. Всъщност практикуването на Чигонг не може да доведе човек до Чигонг лудост. Повечето хора научават тази терминология от литературни творби, романи за бойни изкуства и така нататък. Ако не вярвате, може да погледнете в древните книги или в книгите за самоусъвършенстване, където няма такива неща. Как може да съществува Чигонг лудост? Невъзможно е да се случи подобно нещо.

Обикновено се вярва, че Чигонг лудостта има няколко форми. Това, което току-що споменах, е също една от нейните форми. Тъй като съзнанието на човек не е праведно, той си навлича обладаване от дух или животно и има различни начини на мислене, като преследването на някакво Чигонг състояние с цел самоизтъкване. Някои хора се стремят към свръхестествени способности или са практикували псевдо-Чигонг. Те са свикнали да изоставят своето Главно съзнание, когато практикуват Чигонг. Губят представа за всичко и отдават телата си на други. Стават психически дезориентирани и позволяват телата им да бъдат управлявани от Помощното им съзнание или от чужди информации. Проявяват странно поведение. Такъв човек ще скочи от сграда или ще се хвърли във водата, ако му кажат. Самият той дори няма да иска да живее и ще отдаде тялото си на други. Това не е Чигонг лудост, а отклоняване от правия път в Чигонг практиката, и е причинено от умишленото постъпване по този начин още от началото. Много хора мислят, че несъзнателното поклащане на тялото е практикуване на Чигонг. Всъщност ако човек наистина практикува Чигонг в това състояние, то може да доведе до сериозни последици. Това не е практикуване на Чигонг, а резултат от привързаностите и стремежите на обикновените хора.

Друг случай в Чигонг практиката е този, при който човек ще се уплаши, когато Чи заседне някъде в тялото или когато Чи не може да слезе от върха на главата. Човешкото тяло е малка Вселена. Особено в даоистките практики, когато Чи преминава през проход, човек ще се натъкне на тези проблеми. Ако Чи не може да премине през прохода, ще остане там. Това може да се случи не само в главата, но и в други части на тялото; най-чувствителното място на човек обаче е главата. Чи ще се изкачи до върха на главата и след това ще слезе надолу. Ако то не може да премине през някой проход, човек ще има следното усещане: главата се чувства тежка и подута, сякаш носи дебела шапка от Чи, и така нататък. Но Чи изобщо не може да контролира каквото и да било, нито пък може да причини неприятност или да доведе до заболяване. Някои хора не знаят истината за Чигонг и правят загадъчни коментари; това е довело до хаотична ситуация. Ето защо хората си мислят, че ако Чи се издигне до върха на главата и не може да слезе, човек ще развие Чигонг лудост, ще се отклони от правия път и така нататък. В резултат на това много хора се плашат.

Ако Чи се издигне до върха на главата и не може да слезе надолу, това е само временно състояние. При някои хора това може да продължи много дълго време или половин година и пак да не слезе. Ако случаят е такъв, човек може да намери истински Чигонг майстор да насочи Чи надолу и то ще слезе. В Чигонг практиката онези от вас, чието Чи не може да премине през проход или да слезе надолу, трябва да потърсят причините в своя Шиншинг, за да определят дали са се застояли на това ниво твърде дълго и дали трябва да повишат своя Шиншинг! Щом истински подобрите своя Шиншинг, ще откриете, че Чи слиза надолу. Не може да се стремите само към преобразуване на Гонг във физическото тяло, без да наблягате на подобряването на своя Шиншинг. От вас се очаква да повишите своя Шиншинг – само тогава ще направите цялостна промяна. Ако Чи наистина е блокирано, пак няма да причини никаква неприятност. Обикновено нашите собствени психологически фактори изиграват роля. Освен това човек ще се уплаши, като научи от псевдо-Чигонг майстор, че когато Чи се придвижи до върха на главата, той ще се отклони от правия път. С този страх това наистина може да му донесе проблеми.

Щом се страхувате, това е привързаността страх. Не е ли това привързаност? Щом вашата привързаност излезе на повърхността, не трябва ли да бъде премахната? Колкото повече се страхувате от това, толкова по-болен ще изглеждате. Тази ваша привързаност трябва да бъде премахната. Ще бъдете накарани да се поучите от този урок, за да може да бъде премахнат страхът ви и да можете да напреднете.  Практикуващите няма да се чувстват физически комфортно в бъдещото си самоусъвършенстване, защото телата им ще развият много видове Гонг, всички от които са много силни неща, движещи се в тялото; те ще ви карат да се чувствате некомфортно по един или друг начин. Причината за вашия дискомфорт е главно в това, че винаги се страхувате да не прихванете някоя болест. Всъщност нещата, които се развиват във вашето тяло, са много силни и всички са Гонг, свръхестествени способности и голям брой живи същества. Ако се раздвижат наоколо, ще почувствате физически сърбеж, болка, дискомфорт и така нататък.

Окончанията на нервната система са особено чувствителни и ще има всякакви симптоми. Докато тялото ви не е напълно преобразувано от високоенергийни материи, ще се чувствате по този начин. При всички случаи това трябва да се разглежда като нещо добро. Като практикуващ, ако винаги се смятате за обикновен човек и винаги мислите, че имате болести, как ще можете да се самоусъвършенствате? Когато в самоусъвършенстването дойде изпитание, ако все още се смятате за обикновен човек, бих казал, че вашият Шиншинг в този момент е паднал до нивото на обикновените хора. Поне що се отнася до този конкретен въпрос, вие сте паднали до нивото на обикновените хора.

Като истински практикуващи трябва да разглеждаме нещата от много високо ниво, вместо от перспективата на обикновените хора. Ако вярвате, че сте болни, това наистина може да стане причина да се разболеете. Така е, защото щом приемете, че сте болни, нивото на вашия Шиншинг ще бъде високо колкото на обикновените хора. Чигонг практиката и истинското самоусъвършенстване няма да доведат до болест, особено при това състояние. Известно е, че това, което в действителност става причина хората да заболеят, е седемдесет процента психологично и тридесет процента физиологично. В общия случай човек претърпява психологически срив, съзнанието не може да се справи с него и човек понася тежък психически удар, преди състоянието на болестта значително да се влоши. Обикновено е така.

Например имало човек, който бил завързан към легло. Хванали една от ръцете му и казали, че ще я порежат, за да я накарат да кърви. След това завързали очите му и го одраскали по китката веднъж (изобщо не бил порязан и не кървял). Отворили крана на чешмата, за да чува как капе вода, и той си помислил, че капе неговата кръв. Човекът починал скоро след това. Всъщност не бил порязан и не кървял – това, което капело, било течащата вода. Психологическите му фактори причинили неговата смърт. Ако винаги вярвате, че сте болни, може в резултат на това да се разболеете. Тъй като вашият Шиншинг е паднал до нивото на обикновените хора, обикновеният човек, разбира се, ще има болести.

Като практикуващи, ако винаги мислите, че това е болест, вие всъщност молите за нея. Ако молите за болест, тя ще дойде в тялото ви. Като практикуващи нивото на вашия Шиншинг трябва да е високо. Не бива винаги да се тревожите, че това е болест, защото този страх от болести е привързаност и по същия начин може да ви донесе неприятности. В самоусъвършенстването е необходимо човек да елиминира карма и това е болезнено. Как може човек да повиши своя Гонг в удобство? Как иначе човек може да премахне своите привързаности? Нека ви разкажа една история от будизма. Имало някога човек, който достигнал нивото на Архат след много усилия в самоусъвършенстването. Наближавало да постигне Праведното достижение в самоусъвършенстването и да стане Архат – как можело да не бъде щастлив? Щял да премине отвъд Трите сфери! Но това вълнение е привързаност – привързаността въодушевление. Един Архат трябва да е без привързаности и със сърце, което не може да бъде повлияно. Но той се провалил и самоусъвършенстването му се оказало напразно. Тъй като се провалил, трябвало да започне от самото начало. Той възобновил самоусъвършенстването си и след много старателни усилия отново се усъвършенствал нагоре. Този път се уплашил и си напомнил: „Не бива да се вълнувам. Иначе пак ще се проваля.“ С този страх той отново се провалил. Страхът също е вид привързаност.

Има и друга ситуация: когато човек развие психоза, ще бъде заклеймен като имащ Чигонг лудост. Има хора, които дори ме чакат да излекувам психозата им! Бих казал, че психозата не е заболяване, а и нямам време да се занимавам с такива неща. Защо не е заболяване? Защото пациент с психоза няма никакъв вирус и тялото му няма нито патологични промени, нито инфекции; от моя гледна точка това не е болест. Психозата се получава, когато Главното съзнание на човек стане твърде слабо. Колко слабо може да стане? Като на човек, който никога не може да поеме контрол над себе си. Главният дух на душевноболен пациент е именно в такова състояние.

Той повече не иска да има контрол над тялото. Винаги е замаян и не може да се свести. На този етап ще се намесят Помощното съзнание на човек или чужди информации. Има толкова много нива във всяко измерение. Ще го смущават всякакъв вид информации. Освен това е възможно Главният дух на човек да е извършил някакви лоши неща в предишни животи и кредиторите да искат да му навредят. Може да се случат всякакви неща. Бихме казали, че психозата представлява това. Как бих могъл да я излекувам за вас? Бих казал, че това е начинът, по който човек в действителност получава психоза. Какво може да се направи за това? Да научим човек и да му помогнем да стане съзнателен – но това е много трудно да се направи. Ще откриете, че когато лекар в психиатрична болница вземе в ръце електрошокова палка, пациентите моментално стават твърде уплашени, за да изрекат нещо абсурдно. Защо е така? В този момент Главният дух на този човек застава нащрек; той се страхува от електрическия шок.

Обикновено щом човек прекрачи през прага на самоусъвършенстването, ще иска да продължи. Всеки притежава Буда-природа и сърце за самоусъвършенстване. Следователно щом започнат да изучават дадена практика, много практикуващи ще се самоусъвършенстват до края на живота си. Няма значение дали ще успеят в самоусъвършенстването, или ще получат Фа. Такъв човек все пак има сърцето да следва Дао и винаги иска да практикува. Всеки знае, че той практикува Чигонг.

Хората на работното му място знаят, известно е на съседите, както и на целия квартал. Но помислете всички: от гледна точка на истинското самоусъвършенстване, кой е правил такова нещо преди няколко години? Никой. Само ако някой истински се самоусъвършенства, може да бъде променен пътят на живота му. Като обикновен човек обаче той практикува Чигонг само за лечение на болести и поддържане на здравето. Кой ще промени пътя на живота му? Като обикновен човек един ден той ще се разболее, друг ден ще се натъкне на някаква неприятност. Някой ден може да развие психоза или да умре. Целият живот на човек е просто такъв. Въпреки че виждате някого да практикува Чигонг в парка, този човек всъщност не се самоусъвършенства истински. Въпреки че желае да се самоусъвършенства към високо ниво, той не може да го направи, без да получи праведния път. Той само има желание да се самоусъвършенства към високо ниво. Все още е Чигонг практикуващ на ниското ниво на лечение на болести и поддържане на здравето. Никой няма да промени пътя на живота му, затова той ще има заболявания. Ако човек не цени добродетелта, заболяването му няма да бъде излекувано. Не е вярно, че щом някой практикува Чигонг, няма да хване никаква болест.

Човек трябва истински да се самоусъвършенства и да обръща внимание на своя Шиншинг. Само чрез истинско самоусъвършенстване неговото заболяване може да бъде премахнато. Тъй като Чигонг не е физическо упражнение, а нещо отвъд обикновените хора, за практикуващите трябва да съществува по-висок принцип и стандарт. Човек трябва да го следва, за да постигне целта. Но много хора не го правят и остават обикновени хора. По тази причина, когато му дойде времето, пак ще се разболеят. Един ден този човек може внезапно да получи церебрална тромбоза, изведнъж да заболее от една или друга болест или да получи психоза.

Всеки знае, че той практикува Чигонг. Щом получи психоза, хората ще кажат, че е развил Чигонг лудост и ще му лепнат този етикет. Помислете всички: разумно ли е да се прави така? Светският човек не знае истината. Дори за професионалистите и за много практикуващи е трудно да узнаят истината по този въпрос. Ако този човек получи психоза вкъщи, може би ще е по-малко проблематично, въпреки че другите пак ще кажат, че я е развил от Чигонг практиката. Ако човекът получи психоза на мястото за упражнения, ще бъде ужасно. Ще му поставят голям етикет и ще е невъзможно той да бъде премахнат, въпреки усилията. Вестниците ще съобщят, че Чигонг практиката е довела до Чигонг лудост. Някои хора сляпо се противопоставят на Чигонг: „Той си беше добре, правейки там Чигонг упражнения допреди малко, а сега виж какво стана с него.“ Като обикновен човек, каквото трябва да му се случи, ще се случи. Може да прихване други болести или да попадне на други неприятности. Разумно ли е да се вини Чигонг практиката за всичко? Това е като с лекарите в болницата: понеже е лекар, човек никога не трябва да се разболява в този живот – как може да се разбира по този начин?

Следователно може да се каже, че много хора правят нехайни коментари, без да знаят действителната истина за Чигонг или принципите, стоящи зад него. Щом се появи проблем, на Чигонг се лепват всякакви етикети. Чигонг е популярен в обществото от много кратко време. Много хора имат упорити виждания за Чигонг и винаги го отричат, клеветят и отхвърлят. Никой не знае какъв манталитет имат тези хора. Толкова им е дотегнал, сякаш има нещо общо с тях. Щом се спомене думата Чигонг, ще го нарекат идеалистичен. Чигонг е наука, една по-висша наука. Това се случва, защото възгледите на тези хора са твърде упорити, а знанието им – твърде ограничено.

В общността на самоусъвършенстващите се съществува и друга ситуация, наречена „Чигонг състояние“. При нея човек има психически илюзии, но не Чигонг лудост. В това състояние той е необикновено разумен. Нека първо обясня какво представлява Чигонг състоянието. Известно е, че Чигонг практиката засяга въпроса за вроденото качество. Във всяка страна по света има хора с религиозни вярвания. От няколко хиляди години в Китай има хора, които вярват в будизма или в даоизма. Те вярват, че извършването на добри дела се възнаграждава, а ако си лош, ти се отвръща с лошо. Но някои не вярват в това. Особено по време на Великата културна революция то бе критикувано и заклеймено като суеверие. Някои хора смятат за суеверие всичко, което не могат да разберат, което не се учи от учебниците, което съвременната наука все още не е развила и това, което все още не е разбрано. Преди няколко години имаше много такива хора, но сега са по-малко. Въпреки че може и да не признавате някои явления, в действителност те вече са се проявили в нашето измерение. Не смеете да ги признаете, но сега хората имат смелостта да говорят за тях открито. Те също са научили някои факти относно Чигонг практиката, чувайки за тях или ставайки техни свидетели.

Някои хора са толкова упорити, че щом споменете Чигонг, ще ви се присмеят от сърце и душа. Те мислят, че сте суеверни и твърде смешни. Щом заговорите за явленията в Чигонг практиката, те ще ви сметнат за твърде невежи. Въпреки че такъв човек е предубеден, неговото вродено качество може да не е лошо. Ако има добро вродено качество и иска да практикува Чигонг, Небесното му око може да се отвори на много високо ниво и той може да има и свръхестествени способности. Този човек не вярва в Чигонг, но не може да гарантира, че няма да се разболее.

Когато се разболее, ще отиде в болницата. Когато лекарят от западната медицина не може да го излекува, ще отиде при лекар от китайската медицина. Когато лекарят от китайската медицина също не може да излекува болестта и когато не действа никаква специална рецепта, той ще си помисли за Чигонг и ще започне да размишлява: „Ще си опитам късмета, за да видя дали Чигонг всъщност може да излекува заболяването ми.“ Ще дойде с голямо колебание. Заради доброто си вродено качество ще се справя много добре, веднага щом започне да практикува Чигонг. Може би някой майстор ще се заинтересува от него или някое висше същество в друго измерение ще му подаде ръка. Изведнъж Небесното му око се отваря или той изпада в състояние на полу-просветление. С Небесно око, отворено на много високо ниво, този човек внезапно може да види някои истини за Вселената. Нещо повече, той ще има свръхестествени способности. Можете ли да кажете, че когато такъв човек види тази ситуация, мозъкът му ще може да го понесе? В какво състояние на съзнанието мислите, че ще бъде? Това, което някога е било смятано за суеверно, абсолютно невъзможно и абсурдно, когато другите са говорили за него, всъщност се намира право пред очите му и той наистина е в контакт с него. Тогава съзнанието на този човек няма да може да го понесе, защото умственият натиск е просто твърде голям. Това, което казва, няма да бъде разбрано от другите, въпреки че съзнанието му е разумно. Но той просто не може да балансира връзката между двете страни. Открива, че това, което прави човечеството, е грешно, докато това, което се прави от другата страна, обикновено е правилно. Ако върши нещата по начина, по който го правят там, хората ще кажат, че греши. Те не могат да го разберат, затова ще кажат, че има Чигонг лудост.

Всъщност този човек няма Чигонг лудост. С повечето от вас, които практикуват Чигонг, изобщо няма да стане така. Само онези много предубедени хора ще изпитат Чигонг състоянието. Небесното око на много хора тук сред публиката бе отворено – на голям брой хора. Те наистина наблюдаваха неща в други измерения. Не са изненадани, чувстват се много добре, умовете им не са шокирани, нито пък се намират в това Чигонг състояние. След като човек навлезе в Чигонг състоянието, той е много здравомислещ и говори разумно, със забележителна логика. Просто обикновените хора няма да повярват на това, което казва. Някой път той може да ви каже, че е видял някого, който е починал, и че този човек му е казал да направи нещо. Как ще му повярват обикновените хора? По-късно разбира, че трябва да пази тези неща за себе си, вместо да говори за тях. След като успее да се справи както трябва с взаимовръзката между двете страни, всичко ще бъде наред. Обикновено такива хора носят и свръхестествени способности, но това също не е Чигонг лудост. Има и друга ситуация, наречена „истинска лудост“, и тя се среща рядко. При „истинската лудост“, за която говорим, човек не е наистина луд. Вместо това тя означава „усъвършенстване на истината“. Какво представлява истинската лудост? Бих казал, че сред практикуващите такъв човек се среща рядко, може би едва един на сто хиляди души. В резултат на това тя не е широко разпространена и няма никакво влияние върху обществото.

Обикновено за „истинската лудост“ има предварително условие: въпросният човек трябва да притежава отлично вродено качество и да е много възрастен. Тъй като е стар, за него ще бъде твърде късно да се самоусъвършенства. Хората с отлично вродено качество обикновено са тук на мисия и идват от високи нива; всеки се страхува да посети това обикновено човешко общество, защото ще бъде неспособен да разпознае когото и да било, след като паметта му бъде изтрита. След като човек дойде в тази социална среда на обикновените хора, вмешателството им ще го накара да преследва слава или богатство и накрая той ще падне до нивото на обикновените хора. За него няма да има ден, в който да се измъкне оттук. Следователно никой не смее да дойде тук, защото всеки се страхува. Въпреки това има хора, които са дошли. С пристигането си те наистина не могат да се държат добре сред обикновените хора. Наистина ще паднат на ниски нива и ще извършат много злодеяния в своите животи. Когато човек живее, за да се състезава за лична изгода, той извършва много лоши дела и дължи много на другите. Неговият майстор вижда, че е на път да пропадне. Все пак той е с Праведно достижение, ето защо майсторът няма да му позволи да пропадне така лесно! Какво може да се направи? Майсторът му ще бъде много разтревожен и няма да има никакви други начини да му позволи да се самоусъвършенства. Къде човек би могъл да намери майстор по това време? Той ще трябва да се завърне към първоизточника и да се самоусъвършенства от самото начало. Но как може това да стане лесно? Понеже е възрастен, за него ще бъде твърде късно да се самоусъвършенства. Къде би могъл да открие практика за усъвършенстване на духа и тялото?

Само ако притежава отлично вродено качество и при това необичайно обстоятелство, може да му бъде приложен методът на „истинската лудост“. С други думи, когато няма абсолютно никаква надежда този човек да се завърне сам към първоизточника, може да бъде използван този метод, за да го накара да полудее. Някои функции в мозъка му ще бъдат изключени. Например като човешки същества ние се страхуваме от студ и мръсотия, ето защо тези части от мозъка, които се страхуват от студ и мръсотия, ще бъдат изключени. След като някои функции бъдат деактивирани, той ще изглежда така, все едно има психически проблеми, и като някой наистина луд. Но обикновено той не върши никакви лоши неща, нито пък обижда или удря хората. Вместо това често прави добри дела, но е много жесток към себе си. Тъй като не чувства, че му е студено, през зимата ще тича по снега с боси крака и ще носи тънки дрехи. Краката му ще бъдат замръзнали до състояние на силно кървене. Тъй като не знае какво е мръсотия, се осмелява да яде човешки изпражнения и да пие човешка урина. Някога познавах такъв човек, който ядеше конски изпражнения сякаш бяха вкусни, макар да бяха силно замръзнали. Той можеше да понесе страдания, които обикновен човек със съзнателен ум не би могъл.

Просто си представете колко много го е карала да страда тази лудост. Разбира се, такива хора обикновено имат свръхестествени способности; повечето от тях са възрастни жени. В миналото имаше една възрастна жена, чиито ходила били бинтовани, за да станат по-малки, но въпреки това тя можела без усилие да прескочи стена, висока два или повече метра. Когато семейството й видели, че е луда и че постоянно бяга от къщата, започнали да я заключват вътре. Щом членовете на семейството й излезели от къщата, тя отключвала вратата, като просто посочвала с пръсти към ключалката, и побягвала навън. След време започнали да я връзват с железни вериги. Когато всички напуснели дома, тя се отърсвала от веригите с лекота. Било невъзможно да я удържат. По този начин понасяла много страдания. Тъй като страдала много и жестоко, скоро изплатила дълговете от своите лоши деяния. Това отнема не повече от три години, обикновено една или две, защото това страдание е огромно. След това тя разбира какво се е случвало. Тъй като е завършила самоусъвършенстването си, нейният Гонг се отключва веднага и е придружен от множество божествени сили. Тези случаи са много рядко срещани, но в историята е имало такива. На хората с обичайно вродено качество няма да бъде позволено да го направят по този начин. Известно е, че в историята наистина е имало документирани луди монаси или луди даоисти, като например лудият монах, който прогонил Чин Хуей от храма с метла, и други истории за луди даоисти. Има много такива класически истории.

Що се отнася до Чигонг лудостта, можем да кажем, че тя определено не съществува. Ако някой може да „произвежда огън“ – ако това действително е така, бих казал, че този човек е удивителен. Ако може да запали огън, като отвори уста или протегне ръка, или може да запали цигара с пръста си, бих нарекъл това свръхестествена способност.

Демонична намеса в самоусъвършенстването

Какво представлява демоничната намеса в самоусъвършенстването? Това е намеса, с която често се сблъскваме в Чигонг практиката. Как Чигонг практиката привлича демонична намеса? Всъщност когато някой иска да се самоусъвършенства, има много трудности. Човек просто не може да успее в истинското самоусъвършенстване без закрилата на моя Фашен. Щом излезете през вратата, животът ви може да се окаже в опасност. Първичният дух на човек не умира. Тогава в обществените си дейности в предишни животи може да сте дължали нещо на другите, да сте ги тормозили или да сте извършили друга лоша постъпка. Тези кредитори ще ви търсят. В будизма се казва, че човек живее заради кармично възмездие. Ако дължите нещо някому, той ще ви намери за отплата. Ако получи твърде много отплата, ще трябва да ви върне излишъка следващия път. Ако синът не уважава своите родители, те ще си сменят местата в следващия живот. Ето как това се повтаря отново и отново. Но ние наистина сме наблюдавали демонична намеса, която ви възпрепятства от практикуване на Чигонг. Всички тези неща имат кармични взаимовръзки и не са без причина. Няма да бъде позволено да е така без причина.

Най-разпространената форма на демонична намеса е следната: преди да започнете да практикувате Чигонг, вашата среда е сравнително тиха; тъй като сте научили Чигонг, винаги ви харесва да го практикувате. Щом започнете седящата медитация обаче, внезапно става шумно извън стаята ви. Чуват се клаксони на коли, вървене по коридора, говор, блъскане на врати и радио. Изведнъж вече не е тихо. Ако не практикувате Чигонг, средата е доста тиха, но щом започнете Чигонг практиката, става така. Много от вас не са се замисляли по-задълбочено какво става всъщност.

Само го намирате за странно и се чувствате доста разочаровани, че не сте в състояние да практикувате Чигонг. Тази „странност“ ще прекрати вашата практика. Това е демон, който ви се меси, манипулирайки хората да ви безпокоят. Това е най-простата форма на вмешателство и може да постигне целта да спре Чигонг практиката ви. Ако практикувате Чигонг и постигнете Дао, какво ще стане с тези неплатени дългове, които дължите на другите? Те няма да го позволят и затова няма да ви оставят да практикувате Чигонг. Но това е и показател за определено ниво.

След период от време няма да е позволено да съществува това явление. С други думи, след като тези дългове бъдат износени, няма да им е позволено да дойдат и да ви се намесват отново. Това е така, защото тези, които се самоусъвършенстват в нашия Фалун Дафа, правят бърз напредък в самоусъвършенстването, както и бързи пробиви в своите нива.

Има и друга форма на демонична намеса. Знаете, че посредством Чигонг практика Небесното ни око може да се отвори. С отворено Небесно око някои хора могат да видят страшни сцени или страховити лица, докато практикуват Чигонг вкъщи. Някои имат чорлава, дълга коса, други искат да се бият с вас или дори правят различни движения, които са доста плашещи. Понякога човек може да ги види да пълзят отвън по прозореца, изглеждайки доста страшно. Как възниква тази ситуация? Това е форма на демонична намеса. В школата на нашия Фалун Дафа обаче този случай е много рядко срещан. Може би се случва на един от сто души.

Повечето хора няма да се натъкнат на тази ситуация. Тъй като това не е от никаква полза за вашата практика, не му е позволено да ви се намесва по този начин. В други конвенционални практики този вид намеса е най-често срещаното явление и продължава много дълъг период от време. Някои хора се плашат просто поради тази причина и не могат да практикуват Чигонг. Човек обикновено избира да практикува Чигонг в тиха обстановка през нощта. Ако види някого, стоящ пред очите му и изглеждащ полупризрак и получовек, ще е твърде изплашен, за да практикува Чигонг. Обикновено в нашия Фалун Дафа не съществува подобно явление. Но има няколко извънредно редки изключения, тъй като обстоятелствата при някои хора са много специални.

Друг вид практика е тази на вътрешното и външно самоусъвършенстване. Тя изисква практикуването на бойни изкуства и вътрешно самоусъвършенстване. Този вид практика е често срещана в Дао школата. Щом човек я изучава, често ще се сблъсква с тази демонична намеса, която не се среща в обикновените практики, освен в тези на вътрешното и външно самоусъвършенстване или на бойните изкуства. Това означава, че ще има хора, които ще го търсят за двубой. Има много практикуващи даоисти по света; много от тях са ученици по бойни изкуства или изучават вътрешно и външно самоусъвършенстване. Ученик по бойни изкуства също може да развие Гонг. Защо е така? Ако човек премахне някои привързаности, като към репутация и лична изгода, той също може да повиши Гонг. Въпреки това ще отнеме време, докато бъде изоставена неговата привързаност към съревнование, и това ще стане много бавно. Следователно той лесно ще направи подобно нещо и това дори може да се случи на определени нива. Докато седи в транс, ще знае кой практикува бойни изкуства. Неговият Първичен дух ще напусне тялото му, за да предизвика друг човек на бой и за да се определи чии бойни умения са по-добри; тогава ще започне борба. Тези неща се случват и в друго измерение, където някой също може да дойде при него за борба. Ако откаже, другият наистина ще го убие. Така между тях ще се разрази борба. Щом този човек заспи, някой ще го потърси за бой и това прави съня му неспокоен. Всъщност дошло е времето той да премахне привързаността си към съревнование. Ако този начин на мислене, свързан със съревнованието, не се изостави, винаги ще бъде така. След няколко години той все още не може да премине отвъд това ниво. Ще се окаже неспособен да продължи Чигонг практиката.

С твърде много изразходвана енергия, неговото физическо тяло също повече не може да го понесе и лесно може да бъде осакатено. По такъв начин в практиките на външно и вътрешно самоусъвършенстване човек може да се сблъска с тази ситуация и тя също е много широко разпространена. В нашата практика на вътрешно самоусъвършенстване такава ситуация не съществува, нито пък е позволено да възникне. Тези няколко форми, за които говорих току-що, се срещат много често.

Но има и друга форма на демонична намеса, на която всеки, включително всеки човек в нашата школа за практикуване, ще се натъкне: демонът на похотта. Това е нещо много сериозно. В обикновеното човешко общество заради съпружеския живот човечеството може да създава свои наследници. Човешката раса просто се развива по този начин и в човешкото общество има сантименталност. Следователно това е напълно оправдано за обикновените хора. Тъй като човешките същества притежават сантименталност – да си разстроен е сантименталност, както и щастието, любовта, омразата, да обичаш да правиш нещо, нежеланието да правиш друго, предпочитането на един човек пред друг, хобитата и нещата, които не харесваме. Всичко принадлежи към сантименталността и обикновените хора просто живеят заради нея. Тогава, като практикуващи и като хора, които се издигат нагоре и отвъд, не бива да използваме този подход, за да преценяваме нещата, и трябва да се откъснем от тях. Следователно що се отнася до многото привързаности, които произлизат от сантименталността, трябва да ги приемаме леко и накрая да ги изоставим. Желанията, похотта и нещата от този род са все човешки привързаности и от всички тях трябва да се откажем.

Що се отнася до практикуващите, които се самоусъвършенстват сред обикновените хора, нашата школа не изисква от вас да ставате монаси или монахини. Младите практикуващи пак би трябвало да имат семейства. Тогава по какъв начин трябва да се отнасяме към този въпрос? Казвал съм, че нашата школа за практикуване се цели право в съзнанието на човек. Тя не ви кара действително да загубите нещо от гледна точка на материални облаги. Вместо това трябва да калявате своя Шиншинг сред материалните придобивки на обикновените хора. Това, което истински се повишава, е вашият Шиншинг. Ако можете да се откажете от привързаността, ще сте способни да изоставите всичко; когато от вас поискат да се откажете от материалните придобивки, със сигурност ще сте способни да го направите. Ако не можете да изоставите привързаността, няма да сте способни да изоставите нищо. По тази причина истинската цел в самоусъвършенстването е да усъвършенствате своето сърце. При методите за самоусъвършенстване в храмовете ви принуждават да загубите тези неща, за да се отървете от тази ваша привързаност. Като не ви позволяват да мислите за тях, те ви принуждават напълно да ги отхвърлите; възприели са такъв метод. Но ние не искаме от вас да постъпвате по този начин.

Изискваме да сте по-малко загрижени за материалните интереси, които са пред вас. Така онези, които преминават през самоусъвършенстване в нашата школа за практикуване, са най-солидни. Не искаме от вас да ставате монаси или монахини. С широкото разпространение на нашата практика в бъдеще онези наши практикуващи, които се самоусъвършенстват сред обикновените хора, не бива всички да се превръщат в полумонаси. Не е позволено всеки практикуващ Фалун Дафа да стане такъв. В хода на практиката от всеки изискваме следното: въпреки че практикувате, а вашият брачен партньор – може би не, не е позволено да се разведете заради практиката. С други думи, трябва да гледаме на този въпрос леко и не бива да му придаваме толкова голямо значение, както правят обикновените хора. По-специално така наречената сексуална свобода и порнографията в днешното общество пречат на хората. Някои хора много се интересуват от тези неща. Като практикуващи трябва да им придаваме малко значение.

От гледна точка на високо ниво обикновените хора си играят с калта, докато са в обществото, без да осъзнават, че е мръсна. Играят си с кал на Земята. Казахме, че не бива да предизвиквате дисхармония в семейството си заради този въпрос.

Следователно на настоящия етап трябва да сте по-малко загрижени за това. Добре е да поддържате нормален и хармоничен брачен живот. В бъдеще, когато достигнете определено ниво, на това ниво ще съществува друга ситуация. Понастоящем трябва да е така и ще е достатъчно, ако отговаряте на това изискване. Разбира се, не бива да следвате това, което става в обществото. Как може това да бъде позволено?

Съществува и друг фактор, свързан с този въпрос. Знаете, че телата на нашите практикуващи носят енергия. Сега на осемдесет до деветдесет процента от хората в този клас не само ще бъдат излекувани заболяванията, но и техният Гонг ще бъде развит. По такъв начин тялото ви носи много мощна енергия. Вашият Гонг и настоящото ви Шиншинг ниво не са пропорционални. Тъй като е бил внезапно повишен, вашият Гонг временно е по-голям и сега вашият Шиншинг се повишава.

Постепенно вашият Шиншинг ще го настигне. Гарантирано е, че в рамките на този период от време ще го настигне. Ето защо ние сме направили това предварително. С други думи, вие имате определено количество енергия. Тъй като енергията, развита чрез праведен път, е истински праведна и доброжелателна, всеки, който седи тук, чувства атмосфера на спокойствие и състрадание. Аз самият съм се усъвършенствал по този начин и нося тези неща със себе си. Всеки, седящ тук, е в хармония, без лоши мисли в съзнанието, и никой дори не мисли за пушене на цигари. В бъдеще трябва също така да следвате изискванията на нашия Дафа и Гонг, който развивате чрез самоусъвършенстването, също ще бъде такъв. С постоянно нарастващата сила на вашия Гонг енергията, разпръсквана от Гонг, който тялото ви носи, също ще бъде много силна. Дори да не е толкова силна, обикновен човек, който се намира в рамките на вашето поле, пак ще бъде възпиран. Ако сте вкъщи, също ще възпирате другите хора и членовете на вашето семейство. Защо е така? Дори не трябва да използвате съзнанието си, за да го направите. Това е поле от чиста хармония, състрадание и правилна вяра. Следователно малко вероятно е хората да си мислят за лоши неща или да извършат лоши деяния. То може да има този ефект.

Онзи ден казах, че светлината на Буда озарява навсякъде и коригира всички неправилни състояния. С други думи, енергията, разпръсната от нашите тела, може да коригира всички анормални състояния. Ето защо ако не мислите за тези неща, под ефекта на това поле също така ще възпирате неволно вашия съпруг или съпруга. Ако не мислите и няма да мислите за тях, вашият брачен партньор също няма да мисли за тях. Но това не е абсолютно, защото в сегашната среда има всякакви неща, които, ако пуснете телевизора, могат лесно да стимулират нечии желания. Но при нормални условия вие имате този възпиращ ефект. В бъдеще, когато достигнете високо ниво в самоусъвършенстването, без да ви казвам, ще знаете какво трябва да правите. Тогава ще има друго състояние, което да осигурява хармоничен живот. Следователно не бива да се притеснявате твърде много за това, защото прекалената загриженост също е привързаност. Между съпруг и съпруга не съществува въпросът за еротизма, но има похот. Докато гледате леко на тези неща и чувствате, че сте прав в съзнанието си, ще бъде добре.

И така, с какви демони на похотта ще се сблъска човек? Ако способността ви за Динг не е адекватна, това ще се появи в сънищата ви, докато спите. Ще се появи внезапно, докато спите или седите в медитация. Ако сте мъж, ще се появи красавица; ако сте жена, ще се появи мъжът на вашите мечти. Но те ще са голи. Щом съзнанието ви помисли за това, ще еякулирате и ще го направите реалност. Помислете всички: в нашата практика за самоусъвършенстване есенцията на тялото се използва за култивиране на живот; не може винаги да еякулирате така.

Междувременно не сте издържали теста на похотта. Как може да се позволи това? Затова ви казвам, че всеки ще се натъкне на този проблем и това е гарантирано. Докато преподавам Фа, отпечатвам много мощна енергия в съзнанието ви. Може да не помните какво точно съм казал, като излезете от тази врата, но когато действително се сблъскате с този въпрос, ще си спомните думите ми. Докато се смятате за практикуващ, веднага ще си го спомните, ще бъдете способни да се въздържите и тогава ще можете да преминете този тест. Ако не издържите теста първия път, ще бъде трудно да го преминете втория път. При все това съществува и следният случай: когато някой се провали на първия тест, ще съжалява много за това, щом се събуди от сън. Може би този начин на мислене и състояние на ума ще подсилят мислите ви относно това. Когато въпросът възникне отново, ще бъдете в състояние да се контролирате и да преминете теста. Ако някой, който не го издържи, не е много загрижен за това, ще му бъде по-трудно да го издържи по-късно. Определено е така.

Тази форма на намеса може да дойде от демони или от майстора, който преобразува един предмет в друг, за да ви изпита. И двете форми съществуват, защото всеки трябва да премине този тест. Ние започваме самоусъвършенстването като обикновени хора. Първата стъпка е този тест и всеки ще се сблъска с него. Нека ви дам пример: когато изнасях лекция в град Ухан, там имаше един тридесетгодишен млад мъж. След като изнесох лекцията, той се прибрал вкъщи и седнал да медитира.

Веднага постигнал състоянието на Динг. След това внезапно видял Буда Амитаба от едната страна и Лао Дзъ от другата – това е, което той описа в есето си за споделен опит. След като се появили, двамата погледнали към него без да кажат и дума и изчезнали. По-късно се появила Бодхисатва Авалокитешвара, носеща ваза в ръката си, и от вазата се появил бял дим. Докато седял там и виждал всичко много ясно, той се почувствал много доволен. Внезапно димът се превърнал в няколко красавици; красавиците са онези летящи небесни момичета, които са много привлекателни. Те танцували за него с много грациозни движения. Той си казал: „Тъй като практикувам тук, Бодхисатва Авалокитешвара ме възнаграждава, като трансформира няколко красавици, които да гледам, и изпраща летящите небесни момичета да ми танцуват.“ Докато се наслаждавал на тази мисъл, красавиците изведнъж останали голи и започнали да правят различни движения към него, обгръщали врата му и милвали снагата му. Шиншинг на този практикуващ бил напреднал много бързо. В този момент той веднага се разтревожил. Първата мисъл, която му дошла на ум, била: „Аз не съм обикновен човек. Аз съм практикуващ. Не бива да се отнасяте към мен по този начин, защото съм практикуващ Фалун Дафа.“ Щом се появила тази мисъл, всичко внезапно изчезнало, защото всички те така или иначе били трансформации. Тогава Буда Амитаба и Лао Дзъ се появили отново. Лао Дзъ посочил към този практикуващ и казал на Буда Амитаба с усмивка: „Това момче е схватливо.“ Това означава, че този човек е добър и може да бъде научен.

В историята, или от гледна точка на по-високи измерения, въпросите за нечие желание и похот са били от огромно значение при определянето дали някой може да се самоусъвършенства. Ето защо наистина трябва да се отнасяме към тези неща с безразличие. Въпреки това ние се самоусъвършенстваме сред обикновените хора и затова не искаме от вас да се откажете от това напълно. Поне на сегашния етап трябва да го приемате леко и да не бъдете както сте били в миналото. Като практикуващ човек трябва да постъпва по този начин. Винаги когато има един или друг вид намеса в Чигонг практиката, трябва да търсите причините в себе си и да определите какво още не сте изоставили.

Демонична намеса от собственото съзнание

Какво представлява демоничната намеса от собственото съзнание? Човешкото тяло има физическо поле във всяко измерение. В специално поле всичко във Вселената може да бъде отразено във вашето пространствено поле като сянка. Въпреки че са сенки, те имат материално съществуване. Всичко във вашето пространствено поле се ръководи от мислите на мозъка ви. Тоест, ако спокойно наблюдавате с Небесното си око и без да използвате съзнанието си, това, което наблюдавате, е истина. Ако започнете да мислите дори малко, това, което виждате, ще бъде невярно. Това се нарича „демонична намеса от собственото съзнание на човек“ или „преобразуване, следващо насочената мисъл“. То се случва, защото някои практикуващи не могат да разглеждат себе си като практикуващи и са неспособни да се държат както трябва. Те преследват свръхестествени способности, привързани са към незначителни умения или дори към слушането на определени неща от други измерения. Преследват тези неща. За тези хора е най-лесно да развият демонична намеса от собственото съзнание и да паднат на ниски нива. Без значение колко високо е нивото, до което се е самоусъвършенствал човек, щом този проблем възникне, човек ще падне чак до дъното и накрая ще бъде погубен – това е изключително сериозен въпрос. Различно е от други области, където, ако някой се провали на Шиншинг тест този път, може да се изправи от падането си и да продължи да се самоусъвършенства. Не е такъв случаят обаче при демоничната намеса от собственото съзнание, тъй като животът на този човек ще бъде погубен. Особено при практикуващите с отворено на определени нива Небесно око този проблем лесно може да се появи. Освен това в съзнанието на някои хора винаги се месят чужди информации и те вярват, каквото и да им се каже чрез тях; този проблем също може да възникне. Следователно някои от вас, които имат отворено Небесно око, ще бъдат подложени на намеса от различни видове информации.

Нека ви дам пример: много е трудно за някого да запази съзнанието си необезпокоявано на ниско ниво в самоусъвършенстването. Може да не сте способни да видите ясно как изглежда вашият учител. Един ден ненадейно може да видите голям, висок безсмъртен. Той ви казва няколко похвални думи и ви учи на нещо. Ако го приемете, вашият Гонг ще се обърка. Щом се зарадвате и го приемете като ваш учител, ще тръгнете с него. Но той също не е постигнал Праведно достижение. В онова измерение неговото тяло може да става голямо или малко. С тази гледка пред очите ви и виждайки този огромен безсмъртен, наистина ще се развълнувате. Така развълнуван, няма ли да се учите от него? Много е трудно да се спаси практикуващ, ако не може да се държи както трябва. Той лесно може да провали себе си. Всички небесни същества са безсмъртни, но те също не са постигнали Праведно достижение и пак ще продължат да преминават през Самсара. Ако произволно вземете такова същество за ваш майстор и го последвате, къде може да ви отведе? Той дори не може да постигне Праведно достижение. Няма ли самоусъвършенстването ви да е напразно? Накрая вашият Гонг ще се обърка. Много е трудно съзнанието на човек да остане необезпокоено. Казвам на всички, че това е много сериозен въпрос и много от вас по-късно ще имат този проблем. Аз ви преподадох Фа; от вас зависи дали можете да се държите както трябва. Това, за което говорих, е една от ситуациите. Не позволявайте съзнанието ви да бъде смущавано, когато видите просветлен човек от друга школа за практикуване. Придържайте се само към една школа за практикуване. Дали ще е Буда, Дао, Безсмъртен или демон, сърцето ви не бива да се вълнува от тях. Като постъпвате по този начин, определено има изгледи за успех.

Демоничната намеса от собственото съзнание се проявява и под други форми. Може да е намеса от роднина, който е починал; този човек плаче и ви моли да направите това или онова. Всякакви неща могат да се случат. Ще остане ли съзнанието ви неповлияно? Да допуснем, че много обичате това свое дете или своите родители, а те са починали. Те ви казват да направите някои неща... никое от които не бива да правите. Ако ги направите, ще бъде лошо. Просто е толкова трудно да си практикуващ. Казват, че будизмът е в хаос. Той дори е приел неща от конфуцианството като уважение към родителите и любов към децата. Будизмът не е имал такова съдържание. Какво означава това? Тъй като истинският живот на човек е неговият Първичен дух, тази, която ражда вашия Първичен дух, е вашата истинска майка. В хода на Самсара вие сте имали майки, които са били човешки същества и нечовешки същества, и те са твърде много, за да бъдат изброени. Също е неизброимо колко синове и дъщери сте имали през различните си животи. Коя е вашата майка? Кои са вашият син или вашата дъщеря? Никой не знае това, след като почине. Пак трябва да платите това, което дължите на другите. Човешките същества живеят в заблуда и просто не могат да се откажат от тези неща. Някои хора не могат да се откажат от своите синове и дъщери и твърдят колко са добри, а после те умират. Някой може да говори колко е добра майка му, но след това тя също умира. Този човек скърби толкова много, че до края на живота си едва ли не иска да я последва. Защо не помислите за това? Не са ли те тук, за да ви измъчват? Те използват тази форма, за да ви направят неспособни да живеете добър живот.

Може би обикновените хора не го разбират. Ако сте привързан към това, изобщо не можете да се самоусъвършенствате. По тази причина будизмът няма такова съдържание. Ако искате да се самоусъвършенствате, човешката сантименталност трябва да бъде изоставена. Разбира се, при самоусъвършенстването в обикновеното човешко общество трябва да уважаваме родителите си и да образоваме нашите деца. При всички обстоятелства трябва да сме добри и мили към другите, да не говорим за членовете на семейството ни. Трябва да се отнасяме към всички по един и същ начин. Трябва да сме добри към нашите родители и деца и да зачитаме другите във всяко отношение. Така сърцето е неегоистично и е добро и състрадателно. Сантименталността е нещо на обикновените хора и те просто живеят за нея.

Много хора не могат да се държат добре и това създава трудности в самоусъвършенстването. Човек може да твърди, че Буда му е казал нещо. Освен когато животът ви е застрашен от опасност и ви се казва как да я елиминирате, всички онези, които ви казват, че днес ще имате изпитание и как да избегнете нещо предстоящо, онези, които ви съобщават номера на печелившия първа награда лотариен билет и ви казват да пробвате, и онези, които искат да се сдобиете с добри неща в обикновеното човешко общество, са демони. Ако сред обикновените хора винаги става така, както искате, и не можете да преминете този тест, няма да напреднете. Ако живеете много добре сред обикновените хора, как можете да се самоусъвършенствате? Как може кармата ви да се преобразува? Как ще имате среда, чрез която да повишите своя Шиншинг и да преобразувате кармата си? Всеки трябва да има това предвид. Демонът може също да ви похвали и да ви каже колко високо е вашето ниво, какъв велик Буда или Дао сте и как мисли, че сте удивителен – всички тези неща са фалшиви. Като някой, който истински се самоусъвършенства към високи нива, вие трябва да изоставите различни привързаности. Когато се сблъскате с тези въпроси, всички трябва да сте нащрек!

В хода на самоусъвършенстването Небесното ви око ще бъде отворено. С отворено Небесно око човек има своите трудности в самоусъвършенстването. Със затворено Небесно око човек също има своите трудности в самоусъвършенстването. И в двата случая самоусъвършенстването не е лесно. След като Небесното ви око бъде отворено, с множеството информации, които ви се намесват, за вас наистина ще бъде много трудно да се държите добре. В други измерения всичко е ослепително за окото, много красиво и хубаво, и всичко може да подмами сърцето ви. Щом се развълнувате от него, може да ви се окаже намеса и вашият Гонг ще се обърка – обикновено е така. Така, когато човек с демонична намеса от собственото съзнание не може да се държи добре, може да настъпи тази ситуация. Например когато човек развие лоша мисъл, е много опасно. Един ден неговото Небесно око се отваря и той може да вижда разни неща доста ясно. Мисли си: „На това място за правене на упражненията само моето Небесно око е отворено много добре. Може би съм необикновен човек? Бях способен да науча Фалун Дафа на Учителя Ли и го изучавах толкова добре, по-добре от всички останали. Може и да не съм обикновен човек.“ Тази мисъл вече не е правилна. Той ще се зачуди: „Може би съм и Буда. Добре, нека се погледна.“ Когато се погледне, ще открие, че наистина е Буда. Защо е така? Защото всичко в пространственото поле около неговото тяло ще се преобразува съобразно мислите му, което се нарича „трансформиране, следващо насочената мисъл“.

Всичко отразено от Вселената ще се преобразува с мислите на човек, защото всичко, което се намира в пространственото поле на човек, е под негово управление. Такива са и отразените образи, които също са материална форма на съществуване. Този човек си мисли: „Може би съм Буда и може би това, което нося, е Буда роба.“ Тогава ще открие, че това, което носи, действително е Буда роба. „Ах, наистина съм Буда.“ Той ще бъде много развълнуван. „Може би дори не съм малък Буда.“ Поглеждайки още веднъж, ще открие, че е голям Буда. „Може би съм дори по-велик от Ли Хонгджъ!“ Ще погледне отново: „Ах, наистина съм по-велик от Ли Хонгджъ.“ Някои също така чуват това с ушите си. Демонът ще му се намеси и ще каже: „Ти си по-велик от Ли Хонгджъ. Толкова по-велик си от Ли Хонгджъ.“ Той ще повярва. Замисляли ли сте се как ще се самоусъвършенствате в бъдеще?

Самоусъвършенствали ли сте се някога? Кой ви е учил да се самоусъвършенствате? Дори когато истински Буда идва тук на мисия, той също трябва да се самоусъвършенства отначало. Изначалният му Гонг няма да му бъде даден и той само ще напредва по-бързо в самоусъвършенстването. Следователно щом този проблем възникне при него, ще му бъде трудно да се измъкне; веднага ще развие тази привързаност. След като привързаността е развита, той ще се осмели да каже всичко: „Аз съм Буда. Не е нужно да се учите от другите. Аз съм Буда, така че ще ви кажа какво да правите.“ Той ще започне да прави тези неща.

Нямаме ли такъв човек в Чангчун? В началото той беше доста добър. По-късно започна да прави тези неща. Мислеше, че е Буда. Накрая се смяташе за по-велик от всички останали. Навлече си това, когато не можеше да се държи добре и заради привързаността, която разви. Защо съществува това явление? Будизмът преподава, че без значение какво виждате, трябва да го пренебрегвате, защото всичко това е демонична илюзия и човек просто трябва да продължи да напредва в самоусъвършенстването чрез медитация. Защо не ви позволява да ги гледате и да сте привързани към тях? Той предупреждава за появата на този проблем. При самоусъвършенстването в будизма няма подсилващ метод на самоусъвършенстване, нито има напътствие в свещените му текстове как да се избегнат тези неща. Шакямуни не преподавал такъв Дхарма по онова време. За да избегне проблема на демонична намеса от собственото съзнание или трансформиране, следващо насочената мисъл, той нарекъл всички гледки, наблюдавани в самоусъвършенстването, демонични илюзии. Така че щом се развие привързаност, тя ще доведе до тази демонична илюзия. Много е трудно човек да избегне това. Ако не подходи правилно към него, ще бъде погубен и ще следва демонична пътека. Тъй като е нарекъл себе си Буда, той вече се е превърнал в демон. Накрая може да бъде обладан от духове или да преживее други неща и ще бъде напълно погубен. Сърцето му ще стане безнравствено и той ще пропадне напълно. Има много такива хора.

Дори в този клас има някои, които имат доста високо мнение за себе си и говорят по различен начин. Дори в будизма е табу човек да разбере действителното си положение. Това, което току-що споменах, е друга форма на демонична намеса, която се нарича „демонична намеса от собственото съзнание“ или „трансформиране, следващо насочената мисъл“. В Пекин и в други региони също има такива практикуващи. Нещо повече, те причиняват много сериозна намеса на практикуващите.

Някой ме попита: „Учителю, защо не елиминирате този проблем?“ Помислете всички: ако разчистим всички пречки по пътя на вашето самоусъвършенстване, как ще се самоусъвършенствате? В условията на демонична намеса вие можете да демонстрирате дали сте способни да продължите самоусъвършенстването си, истински да се просветлите до Дао, да не се влияете от намеса и да сте решителни в тази школа за практикуване. Големите вълни отмиват пясъка – ето какво представлява самоусъвършенстването. Това, което остане накрая, ще е истинско злато. Без тази форма на намеса бих казал, че ще е твърде лесно човек да се самоусъвършенства. По мое мнение самоусъвършенстването ви вече е твърде лесно. Онези велики просветлени същества на високо ниво може да го намерят за още по-нечестно: „Какво правиш? Спасяваш хора по този начин? По пътя на самоусъвършенстването няма никакви пречки и човек може да продължи направо до края. Самоусъвършенстване ли е това? Напредвайки в самоусъвършенстването, той започва да се чувства все по-комфортно без каквато и да било намеса. Как може да се позволи това?“ Това е въпросът и аз също мислих по него. В началото се погрижих за много такива демони. Но ако го правя през цялото време, аз също не го намирам за правилно. Беше ми казано и следното: „Направил си самоусъвършенстването им твърде лесно. Хората имат само това малко късче собствени трудности. Съществуват съвсем малко неприятности между тях. Имат много привързаности, от които все още не са се отказали! Остава въпросът дали могат да разберат самия твой Дафа, докато са сред объркване и изпитания.“ Това засяга този въпрос и затова ще има намеса и тестове. Току-що казах, че това е форма на демонична намеса. Много е трудно човек да бъде спасен истински, а е толкова лесно да бъде погубен. Когато съзнанието ви не е правилно, веднага ще бъдете погубени.

Вашето Главно съзнание трябва да доминира

Тъй като хората са извършили лоши постъпки в различни животи, това е довело до бедствия за тях и е създало кармични пречки за практикуващите. Следователно ще има раждане, старост, болест и смърт. Това е обикновена карма. Има и друга мощна карма, която влияе силно на практикуващите – нарича се мисловна карма. Хората трябва да мислят, водейки своя живот. Тъй като човек е изгубен сред обикновените хора, той често ще развива в съзнанието си мисли за слава, облаги, похот, гняв и други. Постепенно тези мисли се превръщат в силна мисловна карма. Тъй като всичко в други измерения има живот, същото е и с кармата. Когато някой започне да се самоусъвършенства по праведен път, той трябва да елиминира своята карма. Елиминирането на кармата означава тя да бъде изличена и трансформирана. Разбира се, кармата ще се съпротивлява, ето защо човек ще има изпитания и препятствия. Но мисловната карма може директно да се намеси в съзнанието на човек. По тази причина в съзнанието му се появяват думи, които ругаят Учителя и Дафа, и може да му хрумнат лоши мисли или ругатни. В резултат на това някои практикуващи не знаят какво става и смятат, че тези мисли идват от самите тях. Също така някои хора вярват, че са от обладаващи духове или животни, но те не са. По-скоро са в резултат от отражението на мисловната карма върху съзнанието на човек. Някои хора нямат много силно Главно съзнание и ще се подчинят на мисловната карма, за да извършат лоши постъпки. Такива хора ще бъдат погубени и ще пропаднат в нивата. Повечето хора обаче могат да я премахнат и да й се противопоставят със силни мисли от самите тях (силно Главно съзнание). Това показва, че този човек може да бъде спасен и може да различи доброто от лошото. С други думи, той има добро просветлително качество. Моят Фашен ще помогне да се елиминира повечето от тази мисловна карма. Тази ситуация е често срещана. Щом се прояви, човек ще бъде изпитан, за да се види дали може сам да преодолее такива лоши мисли. Ако човек е твърдо решен, кармата може да бъде елиминирана.

Съзнанието ви трябва да е правилно

Какво е неправилно съзнание? Това се отнася до неспособността на човек винаги да се възприема като практикуващ. В самоусъвършенстването практикуващият ще се натъкне на изпитания. Когато дойде изпитание, то може да се прояви като междуличностен конфликт. Ще има игри на ума и други подобни, които пряко влияят на вашия Шиншинг. В това отношение ще има много такива случаи. На какво още ще попаднете? Телата ви може внезапно да почувстват дискомфорт. Това е така, защото изплащането на кармата ще се проявява по различни начини. В един определен момент ще бъде направено така, че да сте неспособни да различите ясно дали нещо е истина, дали вашият Гонг съществува, дали можете да се самоусъвършенствате и да успеете в това, или дали съществуват Буди и дали са истински. В бъдеще тези ситуации отново ще се появят, за да ви дадат това лъжливо впечатление и да ви накарат да чувствате, че сякаш тези неща не съществуват и всички те са фалшиви – това е, за да се види дали сте решителни. Казвате, че трябва да сте непоколебими и уверени. С тази решителност, ако наистина можете да сте твърдо решени в този момент, вие по естествен начин ще се справите добре, защото вашият Шиншинг вече ще се е подобрил. Но в момента все още не сте така стабилни. Ако това изпитание ви се даде веднага, изобщо няма да сте просветлени до него и изобщо няма да сте способни да се самоусъвършенствате. Изпитания могат да се случат в различни отношения.

В хода на самоусъвършенстването човек трябва да практикува по този начин, за да се изкачи до по-високи нива. Така, щом някои от вас почувстват физически дискомфорт някъде по тялото си, ще си помислят, че са болни. Винаги пропускате да се третирате като практикуващи, защото, ако това ви се случи, ще го сметнете за болест. Защо има толкова много неприятности? Нека ви кажа, че голяма част от това вече е било премахнато за вас и изпитанията ви вече са доста незначителни. Ако това не беше премахнато за вас, може би вече щяхте да сте умрели, ако се бяхте сблъскали с тази неприятност. Може би никога нямаше да можете да се измъкнете от леглото. Когато се натъкнете на малка неприятност, ще почувствате дискомфорт. Но как може да е така комфортно? Например, когато изнасях лекция в Чангчун, имаше човек с много добро вродено качество, който наистина беше доста обещаващ. Прецених, че е много добър и малко увеличих изпитанията му, за да може бързо да изплати кармата си и да се просветли – планирах го по този начин. Но един ден в него изведнъж се появили симптоми, наподобяващи церебрална тромбоза, и той паднал на земята. Почувствал, че не може да се движи и сякаш крайниците му били извън контрол. Бил изпратен в болница за спешна медицинска помощ. След това отново можел да ходи. Помислете всички: с церебрална тромбоза, как може някой да проходи и да раздвижи краката и ръцете си толкова бързо? Вместо това той обвинил Фалун Дафа за това, че се е увредил. Не помислил за това как е могъл да се възстанови толкова бързо от церебрална тромбоза. Ако не беше практикувал Фалун Дафа по онова време, наистина можеше да умре, когато е паднал. Може би щеше да остане парализиран до края на живота си и наистина да има церебрална тромбоза.

Това има за цел да покаже колко е трудно да се спаси човек. Толкова много е било направено за него и въпреки това той не го е осъзнал; вместо това казал нещо такова. Някои дългогодишни практикуващи казват: „Учителю, защо чувствам дискомфорт по цялото тяло? Все ходя до болницата, за да ми бият инжекции, но не помага. Лекарствата също не помагат.“ Дори не им беше неудобно да ми кажат това! Разбира се, че няма да помогнат. Това не са болести. Как могат да ви помогнат? Можете да отидете на преглед. Няма нищо нередно, просто чувствате дискомфорт. Имаме практикуващ, който счупил няколко игли в болницата. Накрая течното лекарство се изляло навън, но иглата пак не могла да пробие кожата. Тогава разбрал: „Аха, аз съм практикуващ и не бива да ми бият инжекции.“ Просто осъзнал, че не трябва да му бият инжекции. Следователно, когато се сблъскате с изпитания, със сигурност обърнете внимание на този въпрос. Някои хора смятат, че просто не им позволявам да ходят до болницата, и си мислят: „Щом не ми позволявате да отида до болницата, ще ида да се прегледам при Чигонг майстор.“ Те пак смятат това за болест и искат да се прегледат при Чигонг майстор. Къде могат да намерят истински Чигонг майстор? Ако намерите майстор шарлатанин, веднага ще бъдете погубени.

Казвали сме следното: как можете да направите разлика между псевдо-Чигонг майстор и истински майстор? Много Чигонг майстори са самозванци. Аз съм удостоверен и имам документи от експерименти на съответните научни институции. Много Чигонг майстори са шарлатани и самозванци. Има много, които заблуждават и мамят хората. Такъв Чигонг майстор шарлатанин също може да лекува болести. Защо може да го прави? Той е обладан от дух или животно, без които не би могъл да мами хората! Този обладаващ дух или животно също може да отдава енергия и да лекува болести. Бидейки форма на енергийно съществуване, то може много лесно да възпира обикновените хора. Но, както съм казвал, какво ще ви даде този обладаващ дух или животно, когато лекува болестта ви? На най-микроскопично ниво всичко това е с образа на този обладаващ дух или животно. Ако ви се даде, какво ще правите? „По-лесно е да поканиш безсмъртен, отколкото да го отпратиш“ . Няма нужда да се безпокоим за обикновените хора, защото те просто искат да са обикновени хора и да намерят временно облекчение.

Вие обаче сте практикуващи. Не искате ли постоянно да изчиствате тялото си? Ако то е прикрепено към вашето тяло, кога ще можете да се отървете от него? Освен това то също притежава определено количество енергия. Някои хора ще се зачудят: „Защо Фалун му позволява да дойде? Нямаме ли Фашен на Учителя, който да ни предпазва?“ В нашата Вселена има принцип: ако вие самите искате нещо, никой няма да се намеси. Докато го искате, никой няма да се меси. Моят Фашен ще ви спира и ще ви дава знаци. Ако открие, че винаги сте такъв, повече няма да се грижи за вас. Как може някой да бъде принуждаван да се самоусъвършенства? Не могат да ви накарат или принудят да се самоусъвършенствате. Зависи изцяло от вас истински да правите прогрес. Никой нищо не може да направи, ако нямате желание да подобрите себе си. Принципите и Фа са ви преподадени. Кого можете да обвините, ако пак не желаете да се подобрявате? По отношение на това, което искате, както Фалун, така и моят Фашен няма да се намесят – това е сигурно. Някои хора дори ходят на лекции на други Чигонг майстори и след като се приберат вкъщи, се чувстват много дискомфортно. Със сигурност е така. Защо моят Фашен не ви е предпазил? За какво отидохте там? Отивайки там да слушате, не искахте ли да търсите нещо? Ако не сте слушали с ушите си, как е влязло в тялото ви? Някои хора са деформирали своя Фалун. Нека ви кажа, че този Фалун струва повече от живота ви. Той е по-висш живот, който не може да бъде погубен по желание. В наши дни има много Чигонг майстори шарлатани и някои са доста известни. Разказах на служителите от китайското Чигонг научноизследователско дружество, че в древни времена кралският двор бил доведен до катастрофално състояние от Да Джи . Тази лисица извършила много злини, но въпреки това не била толкова лоша, колкото днешните Чигонг майстори шарлатани, които просто са нанесли вреда на цялата страна. Колко хора са станали жертви?! Виждате, че на повърхността това изглежда доста добро, но колко хора носят тези неща в телата си? Ако ви ги дадат, ще ги имате – те просто са твърде яростни. Следователно за обикновения човек е трудно да различава нещата по външния им вид.

Някои хора може да си мислят: „След като присъствах на този Чигонг семинар и слушах какво каза Ли Хонгджъ днес, осъзнах колко велик и задълбочен е Чигонг! Ако отново има други Чигонг семинари, трябва да посетя и тях.“ Бих казал, че определено не бива да ходите там. Ако ги слушате, през ушите ви ще влязат лоши неща. Много е трудно да се спаси човек и да се промени мисленето му. Да се изчисти тялото му също е много трудно. Има твърде много фалшиви Чигонг майстори. Дори що се отнася до истински Чигонг майстор от праведна практика, чист ли е той наистина? Някои животни са много зли. Въпреки че тези неща не могат да се прикрепят към тялото му, той не може да ги прогони. Този човек и особено неговите ученици нямат способността да им се противопоставят в голям мащаб. Когато отдава Гонг, в него има примесени всякакви объркани неща. Макар самият той да е много почтен, учениците му не са праведни и са обладани от различни духове и животни – всякакви видове.

Ако наистина искате да се самоусъвършенствате във Фалун Дафа, не бива да ходите и да ги слушате. Разбира се, ако не желаете да се самоусъвършенствате във Фалун Дафа и искате да практикувате всичко – вървете; няма да ви спра, защото не сте практикуващ Фалун Дафа. Ако възникне проблем, недейте да твърдите, че е в резултат от практикуването на Фалун Дафа. Само когато следвате Шиншинг стандарта и се самоусъвършенствате съобразно Дафа, сте истински Фалун Дафа практикуващ. Някой беше попитал: „Мога ли да общувам с практикуващи от други Чигонг практики?“ Нека ви кажа, че те само практикуват Чигонг, докато вие се самоусъвършенствате в Дафа. След като присъствате на тази лекция, ще ги задминете далеч по ниво. Този Фалун е формиран чрез самоусъвършенстването на много поколения и притежава могъщи сили. Несъмнено, когато осъществявате контакт с тях, ако съумеете да не получавате или вземате нищо от тях и просто да сте нормален приятел, няма да има голямо значение. Но ако тези хора наистина носят нещо, ще бъде много лошо и е по-добре да нямате никакъв контакт с тях. Колкото до семейните двойки, мисля, че също няма да е от голямо значение, ако вашата половинка се занимава с друга Чигонг практика. Но трябва да отбележим следното: тъй като практикувате праведен път, вашата практика ще облагодетелства останалите. Ако вашият брачен партньор се занимава с лоша практика, може да носи лоши неща върху тялото си. За да се осигури вашата безопасност, той също ще трябва да бъде изчистен. Всичко в други измерения ще бъде изчистено за вас. Домашната ви обстановка също ще бъде прочистена. Ако средата ви не е изчистена и имате всякакви неща, които ви се намесват, как ще можете да се самоусъвършенствате?

Но има ситуация, в която моят Фашен няма да помогне нещата да се изчистят. Имаме практикуващ, който един ден видял моя Фашен да идва в дома му. Практикуващият бил много развълнуван: „Фашен на Учителя е тук. Учителю, моля, влезте.“ Моят Фашен казал: „Стаята ти е твърде разхвърляна и има твърде много неща.“ След това си тръгнал. Обикновено когато има много зли духове в други измерения, моят Фашен ще ги изчисти за вас. Неговата стая обаче била пълна с различни лоши Чигонг книги. Той разбрал това и я разчистил, като изгорил книгите или ги продал. Тогава моят Фашен се върнал. Това е, което ми разказа този практикуващ.

Има и хора, които ходят при ясновидци. Някой ме попита: „Учителю, сега практикувам Фалун Дафа. Също много се интересувам от „Джоу И“ или неща като предсказване на бъдещето. Мога ли пак да ги използвам?“ Нека го кажа по този начин: ако носите значително количество енергия, това, което кажете, ще има въздействие. Ако нещо не е така, но вие сте казали на някого, че е така, може да сте извършили нещо лошо. Обикновеният човек е много слаб. Неговата информация е нестабилна и може да се променя. Ако отворите уста и му кажете нещо, това изпитание може да стане истина. Ако този човек има много карма, която трябва да изплати, но вие продължавате да му казвате, че ще има добра съдба, ще бъде ли позволено това, когато той е неспособен да изплати кармата си? Не му ли нанасяте вреда? Някои хора просто не могат да се откажат от тези неща и са привързани към тях, сякаш имат някакъв талант. Не е ли това привързаност? Освен това, дори ако действително знаете истината, като практикуващ вие трябва да поддържате своя Шиншинг и да не разкривате произволно небесни тайни на обикновен човек. Това е принципът. Независимо как се използва „Джоу И“, за да предсказва, така или иначе някои неща вече не са истина. Предсказването по един или друг начин с някои верни и други неверни неща е позволено да съществува в обикновеното човешко общество. Тъй като имате истински Гонг, бих казал, че истинският практикуващ трябва да следва по-висок стандарт. Но някои практикуващи намират други хора, които да им предскажат бъдещето, и ги питат: „Ще ми погадаеш ли, да видя как се справям? Как е практиката ми? Имам ли някакви изпитания?“ Ще намерят други, които да им предскажат тези неща. Ако това ваше изпитание ви бъде предсказано, как ще можете да се повишите? Целият живот на практикуващия е пренареден.

Информацията от неговите длан, лице, дата на раждане и цялата информация в тялото му вече е различна и е била променена. Ако отидете при ясновидец, ще му повярвате. Иначе защо ще го правите? Това, което той може да ви каже, са някои повърхностни неща за миналото ви. Въпреки това същността им вече се е променила. Тогава помислете всички: ако отидете при ясновидец, не го ли слушате и не му ли вярвате? Тогава не създава ли това психологическо бреме за вас? Не е ли привързаност, ако се обремените с мислене за това? И така, как може да се премахне тази привързаност? Не сте ли си наложили сами допълнително изпитание? Няма ли да трябва да страдате още повече, за да се откажете от нея? Всеки тест или всяко изпитание са свързани с прогрес или регрес в самоусъвършенстването. Вече е трудно, но въпреки всичко вие добавяте това самоналожено изпитание. Как можете да го преодолеете? Може да се сблъскате с трудности или неприятности в резултат на това. Не е позволено промененият ви жизнен път да бъде видян от другите. Ако другите го видят или ако ви се каже кога ще имате изпитание, как ще можете да се самоусъвършенствате? Следователно изобщо не е позволено той да бъде видян. Също така на никого от други школи не е позволено да го види. Не е позволено дори на ученици от същата практика. Никой няма да може да го предскаже правилно, защото такъв живот е променен и е за самоусъвършенстване.

Някой ме попита дали може да чете други религиозни или Чигонг книги. Казвали сме, че всички религиозни книги, особено будистките, учат хората как да усъвършенстват своя Шиншинг. Ние също сме от Буда школата, затова не би трябвало да има никакъв проблем. Но има нещо, което трябва да се отбележи: много неща в свещените текстове са неправилно преведени в процеса на превеждане. Освен това свещените текстове са тълкувани от перспективата на различни нива и дефинициите са правени произволно. Това е ограбване на Дхарма. Хората, които произволно са интерпретирали свещените текстове, са били твърде далеч от сферата на Будите; те не са разбирали действителното съдържание на свещените текстове. Поради тази причина са имали и различни разбирания за нещата. Няма да ви е много лесно да ги разберете изцяло и ще бъдете неспособни да ги схванете сами. Но ако кажете: „Аз просто се интересувам от изучаването на свещените текстове“ и постоянно ги изучавате, ще практикувате в тази школа, тъй като свещените текстове също са обединили Гонг и Фа от тази школа за практикуване. След като я изучавате, вие ще практикувате в тази школа. Това засяга този въпрос. Ако я изучавате задълбочено и следвате тази школа, може би сте възприели нея вместо нашата. В историята в самоусъвършенстването от човек се е изисквало да не се заема едновременно с две школи. Ако наистина искате да практикувате тази школа, трябва да четете само нейните текстове.

Колкото до Чигонг книгите, не бива да ги четете, ако искате да се самоусъвършенствате. Особено що се отнася до Чигонг книгите, публикувани в наши дни, не бива да ги четете. Същото се отнася за книги като „Класиката на Жълтия Император за вътрешна алхимия“, „Шинминг Гуиджъ“ или „Дао Дзанг“. Въпреки че не носят тази лоша информация, те също съдържат информация от различни нива. Самите те също са пътища за самоусъвършенстване. Щом ги прочетете, те ще ви дадат нещо и ще ви се намесят. Ако намерите някое от техните изречения за добро, тогава нещо ще дойде при вас и ще бъде прибавено към вашия Гонг. Въпреки че не е нещо лошо, как ще се самоусъвършенствате, когато внезапно ви се даде нещо друго? Няма ли това също да стане причина за проблеми? Ако добавите допълнителна част към електронен елемент в телевизионен приемник, какво мислите, че ще стане с този приемник? Моментално ще спре да работи. Това е принципът. Освен това много Чигонг книги в днешно време са неверни и носят разностранна информация. Когато един от нашите практикуващи разлиствал страниците на Чигонг книга, от нея изскочила голяма змия. Разбира се, няма да дискутирам това в подробности. Това, за което говорих току-що, са проблеми, произтичащи от неспособността на практикуващите да се държат както трябва; с други думи, тези проблеми са причинени от неправилно съзнание. От полза е да ги посочим и да кажем на всички какво да правят и как да ги различават, за да няма проблеми в бъдеще. Въпреки че не наблегнах твърде много на казаното от мен току-що, всеки трябва със сигурност да обърне внимание на това, защото проблемите обикновено възникват при този въпрос и се появяват тук.

Самоусъвършенстването е нещо изключително трудно и много сериозно. Ако сте невнимателни за момент, може да се препънете и да се провалите изведнъж. Ето защо съзнанието на човек трябва да е правилно.

Чигонг на бойните изкуства

Наред с практиките за вътрешно самоусъвършенстване има и Чигонг на бойните изкуства. Докато говорим за Чигонг на бойните изкуства, трябва да засегна един въпрос: в общността на самоусъвършенстващите се има твърдения за много форми на Чигонг.

Сега съществуват така наречените рисувателен Чигонг, музикален Чигонг, калиграфски Чигонг и танцувален Чигонг – има всякакви видове. Всички ли са Чигонг? Намирам го за много странно. Бих казал, че това е ограбване на Чигонг. Не само ограбване, а просто погубване на Чигонг. Каква е тяхната теоретична основа? Казват, че докато човек рисува, пее, танцува или пише, трябва да е в състояние на транс или така нареченото Чигонг състояние. Прави ли го това Чигонг? Не бива да се разбира по този начин. Не е ли това погубване на Чигонг? Той е обширна и задълбочена наука за самоусъвършенстването на човешкото тяло. Как може състоянието на транс да се нарича Чигонг? Тогава как ще се нарича, ако ходим до тоалетната в състояние на транс? Не е ли това погубване на Чигонг? Бих нарекъл това подкопаване на Чигонг. Преди две години на Азиатското здравно изложение присъстваше така нареченият калиграфски Чигонг. Какво е калиграфски Чигонг? Отидох да погледна и видях един човек, който пишеше. Докато правеше това, той отдаваше своето Чи на всяка от буквите с ръцете си и цялото Чи, което излъчваше, беше черно. Съзнанието му беше заето с пари и слава. Как би могъл да има Гонг? Неговото Чи също не можеше да бъде добро. Написаното от него беше обявявано на високи цени. Но всичко това се продаваше на чужденци. Бих казал, че който го купи, ще е нещастен. Как може черното Чи да е добро? Цялото лице на този човек изглеждаше тъмно. Той беше обсебен от пари и мислеше само за пари – как би могъл да има някакъв Гонг? Въпреки това на визитната му картичка имаше куп квалификации, като така наречения Международен калиграфски Чигонг. Питам: как нещо подобно може да бъде наречено Чигонг?

Помислете всички: осемдесет до деветдесет процента от хората в този клас не само ще излекуват заболяванията си, но и ще развият Гонг – истинския Гонг. Това, което тялото ви носи, вече е свръхестествено. Ако се самоусъвършенствате сами, дори за цял живот няма да го развиете чрез самоусъвършенстване. Дори ако млад човек започне да практикува сега, в този живот няма да може да развие това, което съм ви дал, и пак ще има нужда от напътствието на истински, добър учител. Отне ни много поколения, за да формираме този Фалун и тези механизми. Тези неща са инсталирани в тялото ви отведнъж. Ето защо ви казвам да не ги губите лесно само защото сте ги придобили лесно. Те са изключително ценни и нямат цена. След тази лекция това, което носите със себе си, е истинският Гонг, високоенергийна материя. Когато се приберете вкъщи и напишете няколко думи – без значение какъв е почеркът ви – той носи Гонг! Следователно трябва ли всеки от този клас да бъде наречен „майстор“ и всички да станат калиграфски Чигонг майстори? Бих казал, че не бива да се разбира по този начин. Като човек с истински Гонг и енергия няма нужда да го отдавате целенасочено; вие ще оставяте енергия върху всичко, което докоснете, и тя ще свети ярко.

Също така в едно списание намерих информация, която гласеше, че ще се провежда курс по калиграфски Чигонг. Прочетох я накратко, за да видя как ще го преподават. Пишеше, че човек първо трябва да регулира дишането си, или да вдишва и издишва. След това трябва да седи от петнадесет до тридесет минути, фокусирайки съзнанието си върху Чи в Дантиен и представяйки си как издига Чи от Дантиен към ръката. После човек трябва да вземе четка и да я потопи в черно мастило. След това да премести Чи към върха на четката. Когато насочената му мисъл стигне до това място, той може да започне да пише. Не е ли това заблуждаване на хората? Значи, ако някой може да премести Чи някъде, това може да се смята за Чигонг? В такъв случай преди да се храним, трябва да седим в медитация известно време. След това да вземем пръчиците и да преместим Чи до върховете им, за да изядем храната. Това би било наречено Чигонг на храненето, нали така? Всичко, което ядем, също би било енергия. Просто коментираме въпроса. Наричам това подкопаване на Чигонг, тъй като те взимат Чигонг за нещо толкова повърхностно. Ето защо хората не трябва да го разбират по този начин.

Чигонг на бойните изкуства обаче може да се смята за независима Чигонг практика. Защо е така? Тъй като е унаследен от няколко хилядолетия, притежава цялостна система от теории относно самоусъвършенстването и пълна система от методи за самоусъвършенстване, той може да се разглежда като завършена система. Въпреки това Чигонг на бойните изкуства остава нещо на най-ниското ниво на практиките за вътрешно самоусъвършенстване. Твърдият Чигонг е форма на струпана енергийна материя, която се използва единствено в ръкопашни схватки. Нека ви дам пример. След завършване на нашия лекционен курс на Фалун Дафа един практикуващ в Пекин не можел да натисне нищо с ръце. Докато купувал детска количка и я проверявал на здравина с ръцете си, бил изненадан, че количката се разпаднала с трясък. Когато се прибрал вкъщи и седнал на един стол, не посмял да го натисне с ръце. Ако го натиснел, столът щял да се счупи. Попита ме какво става. Не му казах, защото не исках да развие привързаност. Само му казах, че всичко това е нормално, да го остави така и да не му обръща внимание, тъй като е нещо добро. Ако тази свръхестествена способност се използва добре, парче скала може да бъде натрошено на прах с едно докосване на ръката. Не е ли това твърдият Чигонг? Въпреки това той никога не бил тренирал твърд Чигонг. В практиките за вътрешно самоусъвършенстване тези свръхестествени способности обикновено могат да бъдат развити. Но тъй като е трудно Шиншинг да се поддържа добре, обикновено на човек не му се позволява да ги използва, дори да са развити. Особено на ниско ниво в самоусъвършенстването Шиншинг на човек не е повишен. Ето защо свръхестествените способности, развити на ниско ниво, изобщо няма да бъдат дадени. С течение на времето и с повишаване на вашето ниво тези неща повече няма да са от никаква полза и няма да има нужда да се предоставят.

Как по-точно се практикува Чигонг на бойните изкуства? При практикуването на Чигонг на бойните изкуства човек трябва да регулира Чи, но в началото не е лесно да се направи това. Макар човек да иска да го регулира, може да е неспособен да го направи. Тогава какво? Той трябва да упражнява дланите, двете страни на гръдния кош, краката, ръцете и главата. Как ги упражнява? Някои удрят дърво с ръце или длани, други – скала. Колко болезнено трябва да е за костите да осъществяват такъв контакт – ръцете ще прокървят, ако се употреби и малка сила! Чи все още не може да се регулира. Какво би трябвало да се направи? Човек ще започне да върти ръце и ще накара кръвта да се придвижи обратно към тях; така ръцете и дланите ще се подуят. Наистина ще бъдат подути. След това, когато удари скала, костите ще са подплатени и няма да осъществят директен контакт със скалата. Така те няма да чувстват толкова болка. Когато човек продължи да практикува, майсторът ще го обучава. С течение на времето той ще се научи да регулира Чи. Въпреки това самата способност да се регулира Чи не е достатъчно добра, защото в реалния бой противникът няма да ви чака. Разбира се, когато човек може да регулира Чи, той може да се съпротивлява на атаките и да не чувства болка, след като го ударят с дебела тояга. След насочването на Чи към ръцете те ще се подуят. Но в началото Чи е най-примитивното нещо и може да бъде трансформирано във високоенергийна материя с продължаване на практиката. Когато се преобразува във високоенергийна материя, то постепенно ще формира енергийно струпване с голяма плътност, което е интелигентно. Следователно то е и струпване на свръхестествена способност, или именно вид свръхестествена способност. Въпреки това тази свръхестествена способност е само за нанасяне и избягване на удари. Тя няма да действа, ако се използва за лечение на болести. Тъй като тази високоенергийна материя съществува в друго измерение и не пътува в нашето измерение, нейното време тече по-бързо от нашето. Когато удряте някого, няма нужда да насочвате Чи или да мислите за това, защото Гонг вече ще е там. Когато се опитвате да избегнете нечия атака, Гонг пак ще е вече там. Независимо колко бързо нанасяте удар с юмрук, той ще пътува по-бързо от вас, тъй като понятията за време са различни от двете страни. Чрез практикуване на Чигонг на бойните изкуства човек може да развие така наречените Желязна пясъчна длан, Цинобърна длан, Крак на Ваджра и Стъпало на Архат . Това са все умения на обикновените хора. Посредством практика обикновен човек може да достигне това ниво.

Най-голямата разлика между Чигонг на бойните изкуства и практиките за вътрешно самоусъвършенстване е, че Чигонг на бойните изкуства изисква практикуване в движение; така Чи пътува под кожата. Тъй като изисква практикуване в движение, човек не може да постигне състояние на покой, нито пък Чи ще навлезе в Дантиен. Чи ще пътува под кожата и през мускулите. Следователно човек не може да усъвършенства тялото, нито да развие способности от високо ниво. Нашата практика за вътрешно самоусъвършенстване изисква практикуване в състояние на покой. Конвенционалните практики изискват Чи да влезе в Дантиен, в долната коремна област. Те изискват практика в състояние на покой и преобразуване на Бенти. Те могат да усъвършенстват тялото и да доведат до самоусъвършенстване на по-високи нива.

От романи може да сте научили за техники на бойни изкуства като така наречените „Щит на златната камбана“, „Желязна ризница“ и „Удар през топола от сто крачки разстояние“. Чрез леките бойни изкуства човек може да пътува напред-назад по високи места. Някои могат дори да навлязат в друго измерение. Съществуват ли такива бойни изкуства? Да, със сигурност. Но не сред обикновените хора. Онези, които наистина са развили такива изключителни бойни умения, не могат да ги изтъкват в обществото. Тъй като такъв човек не просто практикува бойни изкуства, а е напълно отвъд нивото на обикновените хора, той трябва да се самоусъвършенства, следвайки практика за вътрешно самоусъвършенстване. Той трябва да цени и подобрява своя Шиншинг. Трябва да се интересува слабо от неща като материални интереси. Въпреки че може да развие такива бойни умения, оттам насетне той не може да ги използва произволно сред обикновените хора. Позволено е да ги използва, когато наоколо няма никой, който да го види. Четейки тези романи, ще откриете, че героят се бори и убива заради тайно ръководство на изкуството за борба с меч, съкровище или жени. Всички са изобразени като притежаващи свръхестествени способности и придвижващи се загадъчно напред-назад.

Помислете всички: не трябва ли тези хора, които истински притежават бойни умения, да ги развиват чрез практика за вътрешно самоусъвършенстване? Те ги придобиват само чрез самоусъвършенстване на Шиншинг и отдавна трябва да са незаинтересовани от слава, печалба и различни желания. Как може да убиват някого? Как може да се интересуват толкова много от пари и богатства? Това е абсолютно невъзможно. Това са само художествени преувеличения. Хората просто търсят стимулатори за ума и ще направят всичко за това желание. Авторите се възползват от това и правят всичко възможно, за да пишат за това, което търсите или намирате за приятно. Колкото по-невъобразими са произведенията, толкова повече искате да ги четете. Това са само художествени преувеличения. Хората, които наистина имат тези бойни способности, няма да се държат по такъв начин. По-специално няма да ги демонстрират публично.         

Манталитетът за самоизтъкване

Тъй като се самоусъвършенстват сред обикновените хора, много наши практикуващи не могат да изоставят много от своите привързаности. Много привързаности вече са станали втора природа и самите хора не могат да ги установят. Манталитетът за самоизтъкване може да се прояви във всяка ситуация; може да излезе на повърхността и когато вършите добро дело. За да спечелят слава, лична изгода и малка облага, някои хора често се хвалят и самоизтъкват: „Много съм способен и съм победител.“ Ние също имаме такива случаи, в които тези, които практикуват малко по-добре от другите, виждат по-добре с Небесното око или чиито движения при упражненията изглеждат по-добре, също обичат да се самоизтъкват.

Някой може да заяви: „Чух нещо от Учителя Ли.“ Хората ще го наобиколят, да чуят какво казва. Той ще предаде слуха, украсен със собственото му разбиране. Каква е целта? Да се самоизтъкне. Има хора, които разпространяват слухове помежду си с голям интерес, все едно са добре информирани и все едно толкова много наши практикуващи не разбират или не знаят колкото тях. За тях това е станало естествено и може би те самите не го осъзнават. Подсъзнателно те просто притежават манталитета за самоизтъкване. В противен случай каква ще е целта на разпространяването на слуха? Някои хора клюкарстват за това кога Учителят ще се върне в планините. Аз не съм от планините. Защо да се връщам там? Други пък клюкарстват, че съм казал нещо на някого в определен ден и че се отнасям към този човек по много специален начин. Каква е ползата от разпространяването на тези неща? Няма абсолютно никаква полза. Ние обаче сме видели, че това е тяхната привързаност – манталитетът за самоизтъкване.

Някои идват при мен за автограф. Каква е целта? Вземането на автограф за спомен е обичай на обикновените хора. Ако не се самоусъвършенствате, моят автограф няма да ви върши никаква работа. Всяка дума в книгата ми носи моя образ и Фалун, и всяко изречение е изречено от мен. За какво тогава ви е моят автограф? Някои предполагат: „С този автограф информацията на Учителя ще ме предпазва.“ Те още вярват в неща като информации. Ние не се интересуваме от информации. Тази книга вече е безценна. Какво още търсите? Всичко това е отражение на тези привързаности. Също така, след като видят поведението на учениците, които пътуват с мен, някои ги имитират, без да съзнават дали то е добро, или лошо. Всъщност няма значение кой е човекът – има само един Фа. Само чрез спазване на този Дафа човек може да покрие истинския стандарт. Хората, които работят с мен, не са получили каквото и да било специално отношение и са като всеки друг; просто са членове на екипа на Изследователското общество. Не развивайте тези привързаности. Често при формиране на тези привързаности може да изиграете роля на несъзнателно подкопаване на Дафа. Сензационният слух, който сте измислили, може дори да доведе до конфликти или да провокира привързаност на практикуващия да е по-близо до Учителя, за да чуе повече неща, и така нататък. Не са ли всичките тези неща един и същ проблем?

До какво друго може да доведе лесно манталитетът за самоизтъкване? Преподавам практиката от две години. Някои сред дългогодишните ни практикуващи могат скоро да достигнат състоянието на Отключване на Гонг. Някои ще навлязат във фаза на постепенно просветление и ще го постигнат внезапно. Защо по-рано не са имали тези свръхестествени способности? Това е така, защото въпреки че ви повдигнах до толкова високо ниво изведнъж, не би било позволено да го направя, тъй като вашите привързаности на обикновени хора не са били премахнати напълно. Разбира се, вашият Шиншинг вече е напреднал забележително, но много привързаности не са били изоставени. Ето защо тези свръхестествени способности не са ви били дадени. След като тази фаза приключи и станете уравновесени, веднага ще бъдете поставени в състояние на постепенно просветление. В това състояние на постепенно просветление вашето Небесно око ще бъде отворено на много високо ниво и ще развиете много свръхестествени способности. Всъщност нека ви кажа, че когато истински се самоусъвършенствате, още в началото вече сте развили много свръхестествени способности. Вече сте достигнали това ниво, ето защо имате много свръхестествени способности. Тази ситуация може да се е случила на много от вас напоследък. Има и хора, които не могат да постигнат високо ниво в самоусъвършенстването. Това, което имат физически, наред с тяхната издръжливост, е предопределено. Следователно някои ще изпитат Отключване на Гонг и ще станат просветлени – напълно просветлени – на много ниско ниво. Ще има такива хора.

Отбелязвам този въпрос, за да кажа на всички, че ако има такъв човек, със сигурност не трябва да го разглеждате като забележителен, просветлен човек. Това е много сериозен въпрос в самоусъвършенстването. Само чрез следване на този Дафа можете да вършите нещата правилно. Не бива да го следвате или слушате, защото има свръхспособности, свръхестествени сили или защото може да вижда. Ще му навредите, тъй като той ще развие привързаността разпаленост и накрая ще загуби всичко, и способностите му ще бъдат изключени. Накрая ще се препъне. Някой, който е достигнал състоянието Отключване на Гонг, също може да се препъне. Ако човек не може да се държи добре, също ще се препъне, дори ако е просветлен.

Когато нещата не се третират както трябва, дори Буда може да се препъне, да не говорим за практикуващ сред обикновените хора като вас! Ето защо, независимо колко свръхестествени способности сте развили, колко са велики те или колко могъща е божествената ви сила, трябва да се държите добре. Наскоро имахме човек, който седеше тук и който можеше да изчезва в един момент и да се появява в следващия. Точно така е. Ще бъдат развити дори още по-велики свръхестествени способности. Какво ще направите? Като наши практикуващи или ученици, независимо дали тези неща ще се случат в бъдеще на вас или на други, не бива да ги идолизирате или преследвате. Щом съзнанието ви тръгне в неправилна посока, всичко ще бъде свършено и ще се препънете. Може би сте на дори по-високо ниво от тях, просто свръхестествените ви способности все още не са се проявили. Най-малкото сте се препънали в това конкретно отношение. Следователно всеки трябва със сигурност да обърне специално внимание на това. Смятаме този въпрос за особено важен, защото такова нещо ще се случи скоро. Щом се случи, е неприемливо, ако не можете да се държите добре.

Практикуващ, който е развил Гонг и е достигнал състоянието на Отключване на Гонг или истински се е просветлил, не бива да смята себе си за специален. Видяното от него са неща, ограничени до собственото му ниво. Самоусъвършенстването му е достигнало до това ниво, тъй като способността му за просветление и неговите Шиншинг стандарт и мъдрост са достигнали до това ниво. Следователно що се отнася до неща на по-високо ниво, той може да не ги вярва. Точно защото не ги вярва, той мисли, че това, което вижда, е абсолютно и че съществуват само тези неща. Това е далеч от истината, защото нивото на този човек е само дотук.

Гонг на някои хора ще бъде отключен на това ниво, тъй като не могат да продължат по-нататък в самоусъвършенстването. В резултат на това те могат да изпитат Отключването на Гонг и да се просветлят само на това ниво. Сред тези от вас, които ще завършат самоусъвършенстването си в бъдеще, някои ще се просветлят на малките мирски пътеки, други ще се просветлят на различни нива, а трети ще се просветлят с Праведно достижение. Само просветлените хора с Праведно достижение ще достигнат своите най-високи нива, бидейки способни да виждат неща и да се проявяват на различни нива. Дори тези, които са просветлени на мирските пътеки на най-ниско ниво, ще могат да виждат някои измерения и просветлени хора и ще могат да общуват с тях. По това време не бива да сте самодоволни, защото просветлението на малките мирски пътеки на ниски нива не може да постигне Праведно достижение – това е сигурно. Тогава какво може да се направи? Човек може само да остане на това ниво. Самоусъвършенстването към по-високо ниво ще е нещо бъдещо. Тъй като самоусъвършенстването му може да стигне само дотам, какъв е смисълът неговият Гонг да се пази заключен? Макар да продължавате да се самоусъвършенствате така, не можете да прогресирате повече в практиката си, ето защо вашият Гонг ще бъде отключен, тъй като сте стигнали края на самоусъвършенстването си; ще има много такива хора. Независимо какво ще се случи, човек трябва да поддържа добър Шиншинг. Само чрез придържане към Дафа човек може да постъпва истински правилно. Независимо дали става въпрос за свръхестествените ви способности, или за Отключване на вашия Гонг, вие ги постигате чрез самоусъвършенстване в Дафа. Ако поставите Дафа на второстепенно място, а свръхестествените ви сили – на първо, или като просветлен човек вярвате, че това, което разбирате по един или друг начин, е правилно, или дори ако се смятате за велик и отвъд Дафа, бих казал, че вече сте започнали да се препъвате. Ще бъде опасно и ще ставате все по-зле. По това време наистина ще бъдете в беда и самоусъвършенстването ви ще бъде напразно. Ако нещата не се вършат правилно, ще се препънете и ще се провалите в самоусъвършенстването си.

Нека също ви кажа, че съдържанието на тази книга комбинира Фа, който съм преподавал в няколко лекции. Всичко е преподадено от мен и всяко изречение е изречено от мен. Всяко изречение е извадено от звукозаписите и възпроизведено дума по дума. Моите ученици и практикуващи ми помогнаха да възпроизведа всичко от звукозаписите. След това ги ревизирах отново и отново. Всичко това е моят Фа и това, което преподадох, е само този Фа.


Чин Хуей – жесток чиновник от кралския двор в Южната династия Сон (1127–1279 г.) – бел. прев.

„Произвеждане на огън“ – китайският термин означава и „Чигонг лудост“; тук може да се разбира както образно, така и буквално – бел. прев.

Динг – състояние на празно, но будно съзнание – бел. прев.

Китайски израз, използван често, за да опише ситуацията, в която е лесно да изпаднеш, но е трудно да излезеш – бел. прев.

Зла наложница на последния император на династията Шан (1765 – 1122 г. пр. Хр.); вярва се, че е била обсебена от дух на лисица и че е причинила падението на династията Шан – бел. прев.

„Джоу И“ – „Книгата на промените“ – бел. прев.

Видове китайски техники на бойни изкуства – бел. прев.