ΔΙΑΛΕΞΗ ΕΝΑΤΗ

Το Τσιγκόνγκ και οι Σωματικές Ασκήσεις

Σε ένα μέσο επίπεδο συχνά οι άνθρωποι θεωρούν πως το τσιγκόνγκ και οι σωματικές ασκήσεις έχουν άμεση σχέση. Βέβαια σε ένα χαμηλό επίπεδο και όσον αφορά την επίτευξη ενός υγιούς σώματος το τσιγκόνγκ και οι σωματικές ασκήσεις είναι το ίδιο. Όταν όμως κοιτάξουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ασκήσεών του και την προσέγγιση που ακολουθούν, θα διαπιστώσουμε πως είναι πολύ διαφορετικά από αυτά των σωματικών ασκήσεων. Αν κάποιος θέλει να αποκτήσει ένα υγιές σώμα μέσα από σωματικές ασκήσεις, πρέπει να ασκείται περισσότερο και να εντείνει την σωματική άσκηση. Στην εξάσκηση του τσιγκόνγκ ωστόσο συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, αφού δεν απαιτείται κίνηση. Αν υπάρχει οποιαδήποτε κίνηση, είναι ήρεμη, αργή και απαλή ή η εξάσκηση μπορεί να είναι ακόμα και στατική, χωρίς καμία κίνηση. Έτσι είναι πάρα πολύ διαφορετικό από τις σωματικές ασκήσεις, όσον αφορά τον τρόπο εξάσκησης. Από τη σκοπιά ενός υψηλού επιπέδου, το τσιγκόνγκ δεν περιορίζεται μόνο στη θεραπεία και την υγεία, αφού περιλαμβάνει πράγματα από τα ανώτερα επίπεδα και ένα πιο εμβριθές περιεχόμενο. Το τσιγκόνγκ δεν αφορά μόνο αυτά τα ελάχιστα που είναι στο επίπεδο των κοινών ανθρώπων. Το τσιγκόνγκ είναι υπερφυσικό και έχει διαφορετικές εκδηλώσεις στα διαφορετικά επίπεδα. Είναι κάτι που υπερβαίνει κατά πολύ τους καθημερινούς ανθρώπους.

Τώρα όσον αφορά την ουσία των ασκήσεων, η διαφορά τους είναι επίσης πολύ μεγάλη. Για να ετοιμάσουν το σώμα τους για το σημερινό επίπεδο συναγωνισμού και για να ανταποκριθούν στα κριτήρια οι αθλητές, ειδικά οι σημερινοί αθλητές, θα πρέπει να ασκούνται περισσότερο. Επομένως πρέπει διαρκώς να διατηρούν το σώμα τους σε άριστη κατάσταση. Για να πετύχουν αυτόν τον στόχο, πρέπει να ασκούνται περισσότερο, προκειμένου να κάνουν το αίμα να κυκλοφορεί επαρκώς στο σώμα τους, να ενισχύσουν τον μεταβολισμό του και έτσι να διατηρούν διαρκώς το σώμα τους σε μια κατάσταση βέλτιστης απόδοσης. Γιατί πρέπει να ενισχυθεί ο μεταβολισμός; Διότι το σώμα ενός αθλητή πρέπει να βελτιώνεται διαρκώς και να βρίσκεται πάντα στην καλύτερη κατάσταση για ανταγωνισμό. Το ανθρώπινο σώμα απαρτίζεται από αμέτρητα κύτταρα. Όλα αυτά περνούν την ακόλουθη περίπου διαδικασία: Τα πρόσφατα διαιρεμένα κύτταρα είναι πολύ δραστήρια και σε μια κατάσταση ανάπτυξης. Όταν μεγαλώσουν στο έσχατο όριο, δεν μπορούν πια να αναπτυχθούν και αρχίζουν να φθίνουν. Όταν φτάσουν στο χαμηλότερο σημείο τους, νέα κύτταρα τα αντικαθιστούν. Ας χρησιμοποιήσουμε π.χ. σαν αναλογία δώδεκα ώρες της ημέρας για να το περιγράψουμε. Ας πούμε πως ένα κύτταρο διαιρείται στις 6 π.μ. και ξεκινά η ανάπτυξή του. Οι ώρες 8 π.μ., 9 π.μ. ή 10 π.μ., είναι όλες πολύ καλές περίοδοι γι’ αυτό. Με το που φτάνει το μεσημέρι, σταματά πλέον να αναπτύσσεται και το μόνο που μπορεί είναι να φθίνει. Σ’ αυτό το σημείο το κύτταρο έχει ακόμα το υπόλοιπο μισό της ζωής του, αλλά αυτό το υπόλοιπο μισό είναι ακατάλληλο για την κατάσταση ανταγωνισμού ενός αθλητή.

Τότε τι πρέπει να κάνουν; Εντείνουν την προπόνησή τους και αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματός τους, ώστε να παράγουν νέα κύτταρα και να αντικαταστήσουν τα παλιά. Αυτόν τον δρόμο ακολουθούν. Δηλαδή πριν το κύτταρο ολοκληρώσει την πορεία της ζωής του, ακόμα κι όταν είναι μόνο στη μέση της, θα αντικατασταθεί. Γι’ αυτό τα σώματά τους διατηρούνται πάντα δυνατά και βελτιώνονται. Ωστόσο τα ανθρώπινα κύτταρα δεν μπορούν να διαιρούνται έτσι ακατάπαυστα. Ο αριθμός που μπορεί να διαιρεθεί ένα κύτταρο είναι περιορισμένος. Ας υποθέσουμε ότι κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου ένα κύτταρο μπορεί να διαιρεθεί εκατό φορές (στην πραγματικότητα μπορεί να διαιρεθεί πάνω από ένα εκατομμύριο φορές) και ας υποθέσουμε ότι σε έναν κανονικό άνθρωπο, όταν ένα κύτταρο διαιρείται εκατό φορές, αυτός μπορεί να ζήσει εκατό χρόνια. Όμως τώρα τα κύτταρά του έχουν ζήσει μόνο το μισό της ζωής τους, επομένως μπορεί να ζήσει μόνο για πενήντα χρόνια. Παρ’ όλα αυτά δεν έχουμε δει αθλητές να έχουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα κι αυτό επειδή οι αθλητές σήμερα αποσύρονται πολύ συχνά πριν τα τριάντα. Ιδιαίτερα τώρα που το επίπεδο ανταγωνισμού είναι πολύ υψηλό, ο αριθμός των αθλητών που αποσύρονται είναι επίσης μεγάλος. Έτσι επιστρέφουν να ζήσουν μια κανονική ζωή και δεν φαίνονται τόσο πολύ επηρεασμένοι. Θεωρητικά έτσι συμβαίνει – η σωματική άσκηση τούς κρατά σε μια καλή φυσική κατάσταση, αλλά μειώνει τον χρόνο ζωής τους. Εξωτερικά οι αθλητές που είναι στην εφηβεία μοιάζουν σαν να είναι στα είκοσι, ενώ αυτοί που είναι στα είκοσι μοιάζουν σαν να είναι τριάντα. Συχνά οι αθλητές δίνουν την εντύπωση ότι γερνούν νωρίτερα από τους άλλους ανθρώπους. Έτσι όπου υπάρχει πλεονέκτημα, θα υπάρχει –από διαλεκτικής άποψης– και μειονέκτημα. Στην πραγματικότητα αυτόν τον δρόμο ακολουθούν.

Η εξάσκηση του τσιγκόνγκ είναι ακριβώς το αντίθετο από τις σωματικές ασκήσεις. Δεν απαιτεί ζωηρές κινήσεις και αν υπάρχουν οποιεσδήποτε κινήσεις είναι ήρεμες, αργές και απαλές. Είναι τόσο ήρεμες και αργές που είναι σχεδόν χωρίς κίνηση και μερικές φορές είναι πράγματι στατικές. Γνωρίζετε ότι η μέθοδος καλλιέργειας του καθιστού διαλογισμού απαιτεί κατάσταση ακινησίας. Όλα, ακόμα και ο χτύπος της καρδιάς και η κυκλοφορία του αίματος, θα επιβραδυνθούν. Στην Ινδία υπάρχουν πολλοί δάσκαλοι της γιόγκα που μπορούν να κάθονται κάτω από το νερό ή να είναι θαμμένοι στη γη για πολλές μέρες. Μπορούν να ακινητοποιήσουν εντελώς τον εαυτό τους και να ελέγχουν ακόμη και τους χτύπους της καρδιάς τους. Ας υποθέσουμε ότι τα κύτταρα των ανθρώπων διαιρούνται μια φορά την ημέρα. Τότε, αν ένας ασκούμενος κάνει τα κύτταρα του σώματός του να διαιρούνται μια φορά κάθε δύο μέρες, μια φορά κάθε βδομάδα, μια φορά κάθε μισό μήνα ή ακόμα περισσότερο, θα έχει ήδη επεκτείνει τη ζωή του. Αυτό για το οποίο μιλάμε τώρα, είναι μόνο αυτές οι μέθοδοι άσκησης που απλώς καλλιεργούν τη φύση ενός ανθρώπου και όχι τη μακροβιότητα. Και αυτές μπορούν να το επιτύχουν αυτό – μπορούν να επεκτείνουν τη ζωή των ασκουμένων. Κάποιοι μπορεί να σκεφτούν: «Η ζωή τους δεν είναι προκαθορισμένη; Πώς μπορούν να ζήσουν παραπάνω, χωρίς να καλλιεργούν τη μακροβιότητα;». Ναι, αυτό είναι αλήθεια. Αν όμως το επίπεδο ενός ασκουμένου υπερβεί τα Τρία Βασίλεια, τότε η ζωή του μπορεί να μακρύνει, αν και εξωτερικά θα φαίνεται πολύ γερασμένος.

Μια γνήσια εξάσκηση που καλλιεργεί τη μακροβιότητα, διαρκώς συσσωρεύει τη συλλεγμένη ύλη υψηλής ενέργειας στα κύτταρα του σώματος και όπως η πυκνότητά της διαρκώς θα αυξάνεται, θα είναι σε θέση βαθμιαία να καταστείλει τα κύτταρα του καθημερινού ανθρώπου και σιγά-σιγά να τα αντικαταστήσει. Σ’ αυτή τη φάση συμβαίνουν θεμελιώδεις αλλαγές και θα μείνετε για πάντα νέος. Βέβαια η διαδικασία της καλλιέργειας είναι πολύ αργή και πραγματικά θα πρέπει να θυσιάσετε πάρα πολλά. Διαμορφώνετε το σώμα σας, δυναμώνετε τον νου σας – δεν είναι τόσο εύκολο. Όταν είστε ανάμεσα σε εντάσεις που δοκιμάζουν το σίνσινγκ σας, μπορείτε να παραμείνετε ήρεμος εσωτερικά; Ή, όταν παίζονται άμεσα, προσωπικά σας συμφέροντα, μπορείτε να παραμείνετε ανεπηρέαστος; Είναι πολύ δύσκολο να το κάνετε αυτό. Δεν είναι απλά, επειδή θέλετε να το κάνετε, ότι μπορείτε κιόλας να το κάνετε. Μπορείτε να το κάνετε μόνο όταν –μέσα από άσκηση καλλιέργειας– το σίνσινγκ σας και το ντε σας έχουν αναβαθμιστεί.

Πολύς κόσμος αντιλαμβάνεται το τσιγκόνγκ ως μια κοινή σωματική άσκηση, στην πραγματικότητα όμως η διαφορά είναι αφάνταστα μεγάλη. Δεν είναι καθόλου το ίδιο. Μόνο όταν κάποιος εξασκεί στο χαμηλότερο επίπεδο του τσι, που είναι για θεραπεία και υγεία, για να εξασφαλίσει ένα υγιές σώμα – αυτός ο χαμηλού επιπέδου στόχος είναι παρόμοιος μ’ αυτόν της σωματικής άσκησης. Σε υψηλό όμως επίπεδο είναι εντελώς διαφορετικά. Ο εξαγνισμός του σώματος στο τσιγκόνγκ έχει τον σκοπό του. Έτσι οι ασκούμενοι του τσιγκόνγκ πρέπει να συμμορφώνονται με τις υπερφυσικές αρχές κι όχι με τις αρχές των καθημερινών ανθρώπων. Από την άλλη μεριά οι σωματικές ασκήσεις είναι μόνο για τους καθημερινούς ανθρώπους.

Οι Σκέψεις

Όσον αφορά τις σκέψεις, αυτές αναφέρονται στη δραστηριότητα που υπάρχει στον νου ενός ανθρώπου. Πώς βλέπει η κοινότητα των καλλιεργητών τις σκέψεις που συνοδεύουν τη δραστηριότητα μέσα στον νου ενός ανθρώπου; Πώς βλέπει τις διάφορες μορφές που παίρνει η ανθρώπινη συλλογιστική (σκέψεις); Και πώς εκδηλώνεται αυτή; Στη σύγχρονη ιατρική υπάρχουν ακόμα πολλά αναπάντητα ερωτήματα όσον αφορά τη μελέτη του ανθρώπινου εγκεφάλου κι αυτό γιατί οι σκέψεις δεν είναι τόσο εύκολο να μελετηθούν όπως αυτά που είναι στην επιφάνεια του σώματός μας. Σε βαθύτερα επίπεδα και σε διαφορετικές διαστάσεις παίρνουν διαφορετικές μορφές. Αλλά δεν είναι όπως έχουν πει μερικοί δάσκαλοι του τσιγκόνγκ. Ορισμένοι δάσκαλοι του τσιγκόνγκ, πραγματικά δεν γνωρίζουν τι γίνεται κι επομένως δεν μπορούν να τα εξηγήσουν καθαρά. Νομίζουν ότι μόλις χρησιμοποιήσουν τον νου τους ή μόλις παράγεται μια σκέψη, μπορούν να κάνουν πράγματα. Έτσι ισχυρίζονται ότι χρησιμοποίησαν τη σκέψη τους για να κάνουν αυτά τα πράγματα ή ότι η σκέψη τους τα έκανε. Στην πραγματικότητα όμως αυτά τα πράγματα δεν γίνονται καθόλου από τις σκέψεις τους.

Πρώτα απ’ όλα ας μιλήσουμε για την προέλευση της σκέψης του ανθρώπου. Στην αρχαία Κίνα υπήρχε μια έκφραση: «η καρδιά σκέφτεται». Γιατί έλεγαν ότι η καρδιά σκέφτεται; Η αρχαία κινέζικη επιστήμη ήταν πολύ προηγμένη, αφού μελετούσε άμεσα, πράγματα όπως το ανθρώπινο σώμα, τη ζωή και το σύμπαν. Μερικοί άνθρωποι πραγματικά, πέρα από κάθε αμφιβολία, αισθάνονται ότι η καρδιά τους σκέφτεται, ενώ άλλοι αισθάνονται ότι το μυαλό τους σκέφτεται. Γιατί συμβαίνει αυτό; Είναι πολύ λογικό όταν ορισμένοι μιλούν για τη σκέψη της καρδιάς. Κι αυτό γιατί, όπως έχουμε δει, το Αρχέγονο Πνεύμα ενός καθημερινού ανθρώπου είναι πολύ μικρό και τα πραγματικά μηνύματα που στέλνονται από τον ανθρώπινο εγκέφαλο δεν προέρχονται από τον ίδιο τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Δεν στέλνονται από τον εγκέφαλο, αλλά από το Αρχέγονο Πνεύμα του ανθρώπου. Το Αρχέγονο Πνεύμα ενός ανθρώπου δεν παραμένει μόνο στο Παλάτι Νιγουάν (το Παλάτι Νιγουάν στη Σχολή του Τάο είναι αυτό που η σύγχρονή μας ιατρική θεωρεί ως επίφυση). Αν λοιπόν το Αρχέγονο Πνεύμα ενός ανθρώπου βρίσκεται στο Παλάτι Νιγουάν, θα νιώσει ότι το μυαλό του σκέφτεται και στέλνει τα μηνύματα. Αν βρίσκεται στην καρδιά του, θα νιώσει ότι η καρδιά του σκέφτεται.

Το ανθρώπινο σώμα είναι ένα μικρό σύμπαν. Τα πάρα πολλά έμβια όντα που έχει ένας ασκούμενος στο σώμα του μπορούν να αλλάζουν θέση. Όταν το Αρχέγονο Πνεύμα του αλλάξει θέση, για παράδειγμα, αν μετακινηθεί στην κοιλιά του, τότε όντως αυτός θα νιώσει ότι η κοιλιά του σκέφτεται. Αν το Αρχέγονο Πνεύμα μετακινηθεί στη γάμπα ή την πατούσα, πράγματι θα νιώσει ότι η γάμπα ή η πατούσα του σκέφτονται. Εγγυημένα είναι έτσι και ας ακούγεται πραγματικά απίστευτο. Ακόμα κι όταν το επίπεδο της καλλιέργειάς σας δεν είναι πολύ υψηλό, μπορείτε να νιώσετε ότι αυτό συμβαίνει. Αν ένα ανθρώπινο σώμα δεν έχει Αρχέγονο Πνεύμα και πράγματα όπως ταμπεραμέντο, χαρακτήρα και προσωπικότητα, αν δεν έχει αυτά τα πράγματα, τότε είναι μόνο ένα κομμάτι σάρκας και όχι ένα ολοκληρωμένο ανθρώπινο πλάσμα με τα δικά του ιδιαίτερα γνωρίσματα. Τότε σε τι εξυπηρετεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος; Κατά τη γνώμη μου στη μορφή αυτής της φυσικής διάστασης ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι απλά και μόνο ένα εργαστήριο επεξεργασίας. Το πραγματικό μήνυμα στέλνεται από το Αρχέγονο Πνεύμα, αλλά αυτό που στέλνει δεν είναι σε κάποια γλώσσα. Αυτό που στέλνει είναι ένα είδος Κοσμικής πληροφορίας που αντιπροσωπεύει ένα συγκεκριμένο νόημα. Με το που λαμβάνει ο εγκέφαλός μας αυτή την εντολή, την επεξεργάζεται και τη μετατρέπει στη σημερινή μας γλώσσα, σ’ αυτή τη μορφή έκφρασης. Κι εμείς την εκφράζουμε με χειρονομίες, με εκφράσεις των ματιών ή με ολοκληρωμένες σωματικές κινήσεις. Αυτό κάνει ο εγκέφαλος. Οι πραγματικές εντολές και οι πραγματικές σκέψεις προέρχονται από το Αρχέγονο Πνεύμα. Οι άνθρωποι συνήθως πιστεύουν ότι αυτές είναι άμεσες και ανεξάρτητες λειτουργίες του εγκεφάλου. Στην πραγματικότητα όμως ορισμένες φορές το Αρχέγονο Πνεύμα βρίσκεται στην καρδιά κι έτσι ορισμένα άτομα όντως νιώθουν ότι η καρδιά τους σκέφτεται.

Σήμερα οι άνθρωποι που κάνουν έρευνα πάνω στο ανθρώπινο σώμα πιστεύουν ότι αυτό που ο ανθρώπινος εγκέφαλος εκπέμπει είναι κάτι σαν ηλεκτρικό κύμα. Δεν θα μιλήσουμε για το τι πράγματι εκπέμπει, όμως μπορούμε να πούμε ότι έχουν αναγνωρίσει πως είναι κάτι υλικό. Άρα δεν είναι πρόληψη. Και τι επίδραση έχει αυτό το υλικό που εκπέμπεται; Μερικοί δάσκαλοι του τσιγκόνγκ ισχυρίζονται: «Με τις σκέψεις μου μπορώ να μετακινήσω πράγματα» ή «Με τις σκέψεις μου μπορώ να σας ανοίξω το Τρίτο Μάτι» ή «Με τις σκέψεις μου μπορώ να σας θεραπεύσω» κ.ο.κ. Στην πραγματικότητα όμως μερικοί δάσκαλοι του τσιγκόνγκ δεν ξέρουν καν τι υπερφυσικές ικανότητες έχουν και είναι μπερδεμένοι. Το μόνο που ξέρουν είναι ότι όταν θέλουν να κάνουν κάτι απλά το σκέφτονται και αυτό γίνεται. Αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι πως όταν οι σκέψεις τους λειτουργούν, οι υπερφυσικές τους ικανότητες κατευθύνονται από τις σκέψεις του εγκεφάλου τους και εκτελούν συγκεκριμένα πράγματα κάτω από τον έλεγχο των σκέψεών τους. Όμως οι σκέψεις τους δεν μπορούν να κάνουν τίποτα από μόνες τους. Όταν ένας ασκούμενος κάνει κάτι συγκεκριμένο, είναι οι υπερφυσικές του ικανότητες που κάνουν τη δουλειά.

Οι υπερφυσικές ικανότητες είναι εγγενείς ικανότητες του ανθρώπινου σώματος. Με την ανάπτυξη όμως της ανθρώπινης κοινωνίας μας οι σκέψεις στα μυαλά των ανθρώπων έχουν γίνει ολοένα και πιο περίπλοκες, δίνοντας περισσότερη σημασία στην «πραγματικότητα» και φτάνοντας να εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τα –έτσι αποκαλούμενα– σύγχρονα εργαλεία. Ως αποτέλεσμα οι ανθρώπινες εγγενείς ικανότητες έχουν βαθμιαία ατροφήσει. Η Σχολή του Τάο διδάσκει την επιστροφή στον αρχικό, γνήσιο εαυτό. Κατά τη διάρκεια της άσκησης καλλιέργειας πρέπει να επιδιώκετε την αλήθεια και στο τέλος την επιστροφή στον γνήσιο, αληθινό σας εαυτό και στην αρχική σας φύση. Μόνο τότε θα εμφανιστούν αυτές οι εγγενείς ικανότητές σας. Σήμερα τις αποκαλούμε υπερφυσικές ικανότητες, αν και στην πραγματικότητα είναι όλες ανθρώπινες εγγενείς ικανότητες. Η ανθρώπινη κοινωνία φαίνεται να προοδεύει, αλλά η αλήθεια είναι ότι οπισθοδρομεί και κινείται όλο και πιο μακριά από τη φύση του σύμπαντος. Τις προάλλες ανέφερα ότι ο Δάσκαλος Τζανγκ Γκουολάο καβαλούσε τον γάιδαρό του ανάποδα. Ίσως οι άνθρωποι να μην κατάλαβαν γιατί το έκανε. Ανακάλυψε ότι πηγαίνοντας εμπρός στην πραγματικότητα ήταν σαν να πηγαίνει προς τα πίσω και ότι η ανθρωπότητα κινείται όλο και πιο μακριά από το θεμελιώδες χαρακτηριστικό του σύμπαντος. Στην πορεία της εξέλιξης του σύμπαντος και ιδίως τώρα που μπήκαμε σ’ αυτό το μεγάλο κύμα της εμπορευματοποίησης, πολλοί άνθρωποι από ηθικής άποψης έχουν γίνει πολύ διεφθαρμένοι και απομακρύνονται όλο και πιο πολύ από το Τζεν-Σαν-Ρεν, το χαρακτηριστικό του σύμπαντος. Αυτοί που παρασύρονται από το ρεύμα των καθημερινών ανθρώπων δεν μπορούν να αντιληφθούν την έκταση της ηθικής διαφθοράς της ανθρωπότητας. Γι’ αυτό ορισμένοι άνθρωποι ακόμα πιστεύουν ότι τα πράγματα είναι εντάξει. Μόνο αυτοί οι άνθρωποι που το σίνσινγκ τους έχει βελτιωθεί μέσα από καλλιέργεια καταλαβαίνουν κοιτώντας πίσω τον τρομερό βαθμό και την έκταση που οι ανθρώπινες ηθικές αξίες έχουν ξεπέσει.

Ορισμένοι δάσκαλοι του τσιγκόνγκ λένε: «Μπορώ να σου αναπτύξω τις υπερφυσικές σου ικανότητες». Ποιες υπερφυσικές ικανότητες μπορούν να αναπτύξουν; Χωρίς ενέργεια οι υπερφυσικές ικανότητες ενός ανθρώπου δεν λειτουργούν. Πώς μπορείτε να τις αναπτύξετε χωρίς αυτήν; Πώς μπορείτε να τις αναπτύξετε, όταν οι υπερφυσικές ικανότητες δεν έχουν καν ενδυναμωθεί και σχηματοποιηθεί από την ίδια την ενέργεια αυτού του ανθρώπου; Είναι απολύτως αδύνατο. Αυτό που έχουν πει για ανάπτυξη των υπερφυσικών ικανοτήτων δεν είναι τίποτα παρά η σύνδεση των ήδη σχηματισμένων υπερφυσικών ικανοτήτων σας με το μυαλό σας. Έτσι αυτές θα ενεργήσουν με εντολή από τις σκέψεις του μυαλού σας. Και θεωρούν πως αυτό είναι «ανάπτυξη των υπερφυσικών σας ικανοτήτων». Στην πραγματικότητα δεν έχουν αναπτύξει καμία από τις υπερφυσικές σας ικανότητες. Απλώς κάνουν αυτό το μικροπράγμα.

Για έναν ασκούμενο οι σκέψεις του κατευθύνουν τις υπερφυσικές του ικανότητες να κάνουν πράγματα. Για έναν καθημερινό άνθρωπο οι σκέψεις του κατευθύνουν τα τέσσερα άκρα και τα αισθητήρια όργανά του να κάνουν πράγματα. Είναι ακριβώς όπως σε ένα εργοστάσιο, όπου η γενική διεύθυνση εκδίδει εντολές σε καθένα από τα συγκεκριμένα εργοστασιακά τμήματα για να τις φέρουν σε πέρας. Ή όπως σε ένα στρατιωτικό αρχηγείο, όπου το κεντρικό επιτελείο δίνει τις διαταγές και διευθύνει ολόκληρο το στράτευμα στην εκτέλεση μιας αποστολής. Όταν έδινα διαλέξεις σε άλλες περιοχές, συζητούσα συχνά αυτό το ζήτημα με τους επιτελείς των τοπικών ερευνητικών κοινοτήτων του τσιγκόνγκ. Έμεναν κατάπληκτοι. «Εμείς πάντα μελετούσαμε το πόση δυναμική ενέργεια και ανεκδήλωτη συνειδητότητα έχει το ανθρώπινο μυαλό…». Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι έτσι. Από την αρχή ήταν σε λάθος δρόμο. Έχω πει ότι για να μελετήσει κάποιος την επιστήμη του ανθρώπινου σώματος θα πρέπει πραγματικά να αλλάξει τη σκέψη του. Δεν μπορείτε να κατανοήσετε υπερφυσικές αρχές και πράγματα, χρησιμοποιώντας τις συμπερασματικές μεθόδους και τους τρόπους κατανόησης των καθημερινών ανθρώπων.

Μιλώντας για τις σκέψεις, υπάρχουν αρκετές μορφές. Για παράδειγμα, μερικά άτομα μιλούν για ανεκδήλωτη συνειδητότητα, υποσυνείδητο, έμπνευση, όνειρα κ.λπ. Μιλώντας για τα όνειρα, κανένας δάσκαλος του τσιγκόνγκ δεν επιθυμεί να τα εξηγήσει. Όταν γεννηθήκατε, γεννηθήκατε ταυτόχρονα σε πολλές διαστάσεις του σύμπαντος και όλοι εκείνοι οι άλλοι εαυτοί σας συγκροτούν ένα ακέραιο, ενιαίο πρόσωπο με εσάς, αλληλοσχετίζονται ο ένας με τον άλλον και οι σκέψεις τους επίσης αλληλοσυνδέονται. Εκτός αυτού μέσα στο σώμα σας έχετε το Κύριο Πνεύμα σας, τα Βοηθητικά σας Πνεύματα, καθώς επίσης και άλλα –παντός είδους– όντα μαζί με τις εικόνες τους. Κάθε κύτταρο και κάθε ζωτικό όργανο στο σώμα σας, όλα τους φέρουν την πληροφορία της εικόνας σας σαν μορφή ύπαρξης στις άλλες διαστάσεις. Επομένως είναι εξαιρετικά περίπλοκο. Σε ένα όνειρο τη μια στιγμή τα πράγματα μπορεί να είναι έτσι και την άλλη αλλιώς. Εν πάσει περιπτώσει από πού έρχονται; Στην ιατρική επιστήμη λένε ότι αυτό οφείλεται σε αλλαγές που συμβαίνουν στον εγκεφαλικό σας φλοιό. Έτσι εκδηλώνεται σ’ αυτή τη φυσική μορφή. Στην πραγματικότητα όμως είναι το αποτέλεσμα της επίδρασης πάνω σας μηνυμάτων από άλλες διαστάσεις. Γι’ αυτό νιώθετε μπερδεμένοι όταν ονειρεύεστε. Τίποτα όμως απ’ αυτά δεν έχει να κάνει μ’ εσάς και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε γι’ αυτά. Ωστόσο υπάρχει ένα είδος ονείρου που σας αφορά άμεσα, αλλά δεν θα έπρεπε να αποκαλούμε ένα τέτοιο όνειρο, «όνειρο». Είναι όταν η Κύρια Συνείδησή σας ή το Κύριο Πνεύμα σας μπορεί να είδε σε ένα όνειρο ένα μέλος της οικογένειάς σας να σας πλησιάζει, ή ότι είχατε μια πολύ «ζωντανή» εμπειρία ή ότι είδατε ή κάνατε κάτι. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι το Κύριο Πνεύμα σας που πραγματικά έκανε ή είδε κάτι σε κάποια άλλη διάσταση, είστε εσείς που το κάνατε, αφού η συνείδησή σας ήταν καθαρή και είχατε μια αληθινή εμπειρία. Αυτά τα πράγματα πραγματικά υπάρχουν, μόνο που υφίστανται σε άλλες υλικές διαστάσεις και συμβαίνουν σε άλλους χωροχρόνους. Συνεπώς θα μπορούσατε αυτά να τα αποκαλέσετε όνειρα; Σε καμία περίπτωση. Όμως επειδή το φυσικό σας σώμα πράγματι κοιμάται εδώ, για εσάς είναι απλά ένα όνειρο. Μόνο που αυτά τα όνειρα έχουν άμεση σχέση μ’ εσάς.

Όσο για την ανθρώπινη έμπνευση, το υποσυνείδητο, την ανεκδήλωτη συνειδητότητα και τα λοιπά, θα έλεγα ότι αυτοί οι όροι δεν επινοήθηκαν από επιστήμονες. Είναι όροι φτιαγμένοι από συγγραφείς και βασίζονται στις συμβατικότητες των καθημερινών ανθρώπων. Δεν είναι επιστημονικοί. Έτσι λοιπόν τι ακριβώς είναι η «ανεκδήλωτη συνειδητότητα» στην οποία αναφέρονται οι άνθρωποι; Είναι δύσκολο να εξηγηθεί ξεκάθαρα και είναι πολύ ασαφής έννοια. Όλα τα διάφορα είδη μηνυμάτων σε έναν άνθρωπο είναι πραγματικά περίπλοκα και μοιάζουν να είναι κομμάτια συγκεχυμένων αναμνήσεων. Όσο για το υποσυνείδητο που ο κόσμος αναφέρει, μπορούμε πολύ εύκολα να το εξηγήσουμε. Το υποσυνείδητο συνήθως αναφέρεται στην περίπτωση που ένας άνθρωπος κάνει κάτι δίχως να το ξέρει. Οι άνθρωποι θα πουν ότι λειτούργησε υποσυνείδητα, όχι σκόπιμα. Το υποσυνείδητο είναι ακριβώς το ίδιο με τη Βοηθητική Συνείδηση που έχουμε αναφέρει. Έτσι όταν η Κύρια Συνείδηση ενός ανθρώπου ξεκουράζεται και σταματά να ελέγχει το μυαλό, αυτός ο άνθρωπος δεν έχει επίγνωση, είναι σαν να κοιμάται. Έτσι, είτε όταν ονειρεύεται είτε όταν είναι λιπόθυμος, πολύ εύκολα θα εξουσιαστεί από τη Βοηθητική Συνείδηση ή το Βοηθητικό Πνεύμα. Τότε η Βοηθητική Συνείδηση μπορεί να κάνει ορισμένα πράγματα, που σημαίνει ότι αυτά τα πράγματα γίνονται όταν εσείς δεν έχετε επίγνωση. Και όμως συχνά αυτά τα πράγματα τείνουν να γίνονται πολύ καλά, αφού η Βοηθητική Συνείδηση μπορεί να βλέπει την ουσία των πραγμάτων από άλλη διάσταση και δεν παραπλανείται από τη δική μας κοινή ανθρώπινη κοινωνία. Γι’ αυτό, όταν ξαναβρίσκετε την επίγνωσή σας και γυρίσετε να δείτε τι έχετε κάνει, θα πείτε: «Μα πώς μπόρεσα και το έκανα τόσο άσχημα; Δεν θα το έκανα έτσι αν είχα καθαρό μυαλό». Όμως, αν και τώρα λέτε ότι δεν είναι καλό, όταν το ξανακοιτάξετε μετά από δέκα ή δεκαπέντε μέρες, θα πείτε: «Πω πω! Το έκανα πολύ καλά! Πώς το κατόρθωσα;». Αυτά συμβαίνουν συχνά. Ο λόγος είναι ότι η Βοηθητική Συνείδηση δεν νοιάζεται για το άμεσο αποτέλεσμα, αλλά για το τι θα έχει καλό αποτέλεσμα στο μέλλον. Υπάρχουν και ορισμένα πράγματα που δεν έχουν καμία μελλοντική επίπτωση, παρά μόνο άμεση επίπτωση εκείνη τη στιγμή. Όταν η Βοηθητική Συνείδηση κάνει τέτοια πράγματα, συνήθως τα καταφέρνει και εκεί πολύ καλά στη στιγμή.

Υπάρχει και μια άλλη μορφή σκέψης και έχει να κάνει με όσους από εσάς έχετε πολύ καλή εγγενή ποιότητα. Συχνά οι άνθρωποι αυτοί μπορεί εύκολα να ελέγχονται από ανώτερα όντα και να κάνουν πράγματα υπό τον έλεγχό τους. Βέβαια αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα και δεν θα καταπιαστούμε μ’ αυτό. Εδώ κυρίως συζητάμε τις καταστάσεις συνείδησης που προέρχονται από τον ίδιο μας τον εαυτό.

Όσο για την «έμπνευση», και αυτός είναι ένας όρος επινοημένος από συγγραφείς. Γενικά οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η έμπνευση έχει να κάνει με τη γνώση που έχει συσσωρεύσει κάποιος στην πορεία της ζωής του και αστράφτει μέσα σε μια στιγμή σαν μια λαμπερή σπίθα. Θα έλεγα ότι αν το εξετάσετε με βάση τη θεωρία του υλισμού , όσο πιο πολλή γνώση συσσωρεύει ένας άνθρωπος στη ζωή του, τόσο πιο πολύ χρησιμοποιεί το μυαλό του και τόσο πιο έξυπνος γίνεται. Με το που χρειαζόταν μια ιδέα, αυτή θα έπρεπε να του ερχόταν κατευθείαν κι έτσι δεν θα υπήρχε καν το ζήτημα της έμπνευσης. Αλλά αυτό που ονομάζουμε έμπνευση ή η εμφάνιση της έμπνευσης, δεν συμβαίνει παρ’ όλα αυτά μ’ αυτόν τον τρόπο. Συνήθως, όταν ένας άνθρωπος χρησιμοποιεί το μυαλό του, εξακολουθεί να το χρησιμοποιεί μέχρις ότου νιώσει ότι η γνώση του έχει εξαντληθεί και μοιάζει να βρίσκεται σε πλήρες αδιέξοδο. Δεν μπορεί να συνεχίσει τη συγγραφή ενός άρθρου, δεν έχει ιδέες για να συνθέσει μουσική ή δεν μπορεί να ολοκληρώσει μια μελέτη επιστημονικής έρευνας. Σ’ αυτό το σημείο συνήθως είναι τόσο κουρασμένος, που το μυαλό του είναι εξαντλημένο, το κεφάλι του πονάει και έχει γεμίσει με ένα σωρό αποτσίγαρα το πάτωμα. Έχει κολλήσει και δεν μπορεί τίποτα να του έρθει. Κάτω από ποιες συνθήκες τελικά παρουσιάζεται η έμπνευση; Αφού είναι κουρασμένος, θα σκεφτεί: «Ξέχασέ το, θα κάνω διάλειμμα». Όσο πιο πολύ η Κύρια Συνείδησή του ελέγχει το μυαλό του τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες για κάποια άλλη ζωή να μπορέσει να παρέμβει. Έτσι, μόλις κάνει διάλειμμα, το μυαλό του χαλαρώνει, σταματά να το σκέφτεται και σ’ αυτή την κατάσταση, την ελεύθερη από πρόθεση, ξαφνικά σκέφτεται κάτι, μια ιδέα έρχεται από το μυαλό του. Έτσι συνήθως έρχεται η έμπνευση.

Γιατί έρχεται η έμπνευση εκείνη τη στιγμή; Διότι, όταν το Κύριο Πνεύμα ενός ανθρώπου ελέγχει το μυαλό του, όσο πιο πολύ χρησιμοποιεί το μυαλό του, τόσο περισσότερο το ελέγχει η Κύρια Συνείδηση και τόσο δυσκολότερο είναι για τη Βοηθητική του Συνείδηση να παρέμβει. Όταν φτάνει να σκέφτεται τόσο πολύ, τόσο που έχει πονοκέφαλο και νιώθει απογοητευμένος που δεν του έρχεται τίποτα, η Βοηθητική του Συνείδηση –που είναι κομμάτι του σώματός του, που γεννήθηκε ταυτόχρονα από τη μήτρα της μητέρας του και που ελέγχει ένα μέρος του σώματός του– επίσης υποφέρει και έχει πονοκέφαλο και μάλιστα πολύ επώδυνο. Έτσι, όταν η Κύρια Συνείδηση αυτού του ανθρώπου αναπαυτεί, η Βοηθητική του Συνείδηση θα προβάλλει αυτά που ξέρει μέσα στο μυαλό του, γιατί η Βοηθητική Συνείδηση μπορεί να δει την ουσία των πραγμάτων σε άλλες διαστάσεις. Τότε θα γίνει η δουλειά του, θα τελειώσει το άρθρο ή θα συνθέσει τη μουσική.

Ορισμένοι θα πουν: «Τότε ας χρησιμοποιούμε τη Βοηθητική μας Συνείδηση!». Αυτό μοιάζει με ένα σημείωμα που μου έδωσε κάποιος πριν λίγο, όπου ρωτάει: «Πώς μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τη Βοηθητική μας Συνείδηση;». Δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της, επειδή μόλις τώρα ξεκινήσατε καλλιέργεια και δεν έχετε τέτοιες ικανότητες. Θα είναι καλύτερα, αν δεν έρθετε σε καμία επαφή. Η πρόθεσή σας θα είναι αναμφίβολα προσκόλληση. Μερικοί μπορεί να σκεφτούν: «Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη Βοηθητική Συνείδηση, για να δημιουργήσουμε περισσότερη περιουσία για τον εαυτό μας και να επιταχύνουμε την ανάπτυξη της ανθρώπινης κοινωνίας;». Όχι! Γιατί όχι; Διότι ακόμα και αυτά που η Βοηθητική σας Συνείδηση γνωρίζει είναι περιορισμένα. Με την πολυπλοκότητα των διαστάσεων και τα τόσα πολλά επίπεδα η δομή του σύμπαντος είναι εξαιρετικά περίπλοκη. Η Βοηθητική συνείδηση γνωρίζει μόνο αυτά που είναι στη δική της διάσταση και δεν ξέρει τίποτα πέρα από τη διάστασή της. Εκτός αυτού, υπάρχουν και πάρα πολλά διαφορετικά κάθετα επίπεδα και διαστάσεις. Μόνο ανώτερα όντα από πολύ υψηλά επίπεδα μπορούν να ελέγχουν την πρόοδο της ανθρωπότητας, καθώς αυτή προχωρά σύμφωνα με τους νόμους της εξέλιξης.

Η κοινή ανθρώπινη κοινωνία μας προοδεύει σύμφωνα με τους νόμους ανάπτυξης της ιστορίας. Μπορεί να επιθυμείτε να την αναπτύξετε κατά ένα συγκεκριμένο τρόπο ή να πετύχετε ένα συγκεκριμένο στόχο, αλλά αυτά τα ανώτερα όντα δεν το βλέπουν έτσι. Νομίζετε ότι οι άνθρωποι στα αρχαία χρόνια δεν είχαν σκεφτεί για αεροπλάνα, τρένα και ποδήλατα; Θα έλεγα ότι είναι απίθανο να μην τα είχαν σκεφτεί. Επειδή όμως η ιστορία δεν είχε εξελιχτεί σ’ αυτό το σημείο, δεν μπορούσαν να τα εφεύρουν. Επιφανειακά, όταν το εξετάζετε από την σκοπιά των συμβατικών θεωριών ή της σημερινής ανθρώπινης γνώσης, δεν μπορούσαν να τα εφεύρουν, διότι η ανθρώπινη επιστήμη του καιρού εκείνου δεν είχε φτάσει σ’ αυτό το επίπεδο. Στην πραγματικότητα ο τρόπος ανάπτυξης της ανθρώπινης επιστήμης επίσης ακολουθεί τη διευθέτηση της ιστορίας. Δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί κάτι μόνο και μόνο επειδή το θέλετε. Βέβαια υπάρχουν και άνθρωποι των οποίων η Βοηθητική Συνείδηση μπορεί κάλλιστα να παίξει ρόλο. Ένας συγγραφέας είπε: «Μπορώ να γράψω δεκάδες χιλιάδες λέξεις καθημερινώς για το βιβλίο μου δίχως να κουραστώ καθόλου. Αν θέλω, μπορώ να το γράψω πολύ γρήγορα. Και οι άνθρωποι το βρίσκουν πολύ καλό όταν το διαβάζουν». Γιατί είναι έτσι; Αυτό είναι αποτέλεσμα συντονισμένης προσπάθειας της Κύριας και της Βοηθητικής Συνείδησής του, εφόσον η Βοηθητική Συνείδησή του μπορεί να αναλάβει τη μισή δουλειά. Αλλά αυτό δεν ισχύει για τον καθένα. Οι περισσότερες Βοηθητικές Συνειδήσεις δεν ανακατεύονται καθόλου κι αν θέλετε απ‹ αυτές να κάνουν κάτι για σας, δεν θα βγει σε καλό και θα φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Ένας Διαυγής και Καθαρός Νους

Κατά τη διάρκεια της εξάσκησης πολλά άτομα δεν μπορούν να καταφέρουν να γαληνέψουν τον νου τους και πάνε παντού ρωτώντας δασκάλους του τσιγκόνγκ: «Δάσκαλε… τι να κάνω; Γιατί το μυαλό μου δεν ησυχάζει όταν κάνω τις ασκήσεις; Με το που κάθομαι αρχίζουν να περνούν από το μυαλό μου τα πάντα, ακόμα και παράξενες σκέψεις και ιδέες». Είναι κάτι πραγματικά ασυγκράτητο, σαν άγριος χείμαρρος ή τρικυμισμένη θάλασσα, όπου όλα έρχονται στην επιφάνεια και δεν μπορείτε καθόλου να ησυχάσετε τον νου σας. Γιατί δεν μπορείτε; Ορισμένοι άνθρωποι δεν το καταλαβαίνουν αυτό και πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρχει κάποιο μυστικό τέχνασμα. Έτσι ψάχνουν να βρουν διάσημους δασκάλους: «Σε παρακαλώ δίδαξέ με ορισμένα ειδικά τεχνάσματα για να μπορώ να ηρεμώ τον νου μου». Κατά τη γνώμη μου αυτό είναι αναζήτηση βοήθειας έξω από σας. Εάν θέλετε να βελτιώσετε τον εαυτό σας, πρέπει να ψάξετε μέσα σας και να δουλέψετε σκληρά με τον νου σας. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να βελτιωθείτε αληθινά και ο μοναδικός τρόπος να πετύχετε ηρεμία στον καθιστό διαλογισμό. Το να μπορείτε να πετύχετε ηρεμία μαρτυρά τον βαθμό γνώσης και την αρετή σας. Η ικανότητα συγκέντρωσής σας (το βάθος του ντινγκ) δείχνει το επίπεδό σας.

Πώς μπορεί ένας καθημερινός άνθρωπος να πετύχει ηρεμία κατά βούληση; Δεν μπορεί να την πετύχει, αν δεν έχει πολύ καλή εγγενή ποιότητα. Με άλλα λόγια, ο κύριος λόγος που ένας άνθρωπος δεν μπορεί να πετύχει ηρεμία, δεν είναι η έλλειψη τεχνικής, αλλά ότι ο νους και η καρδιά του δεν είναι καθαρά. Στην κοινή ανθρώπινη κοινωνία, μέσα στις διαπροσωπικές διαμάχες ανταγωνίζεστε και παλεύετε για προσωπικό κέρδος ή για τους παντός είδους ανθρώπινους συναισθηματισμούς και τις προσκολλήσεις σας στις επιθυμίες. Αν δεν τα παρατήσετε αυτά και δεν τα πάρετε ξένοιαστα, πώς θα μπορέσετε να πετύχετε ηρεμία; Μερικοί, την ώρα που εξασκούν τσιγκόνγκ, σκέφτονται: «Δεν μπορώ να το πιστέψω. Πρέπει να ηρεμήσω και να σταματήσω να σκέφτομαι». Μόλις το πουν αυτό, όλες οι σκέψεις θα ξαναέρθουν πάλι στην επιφάνεια. Είναι ο ίδιος σας ο νους που δεν είναι καθαρός και γι’ αυτό δεν μπορείτε να πετύχετε την ηρεμία.

Ορισμένα άτομα μπορεί να μη συμφωνούν με την άποψή μου: «Δεν υπάρχουν κάποιοι δάσκαλοι του τσιγκόνγκ που διδάσκουν τον κόσμο να χρησιμοποιεί ορισμένες τεχνικές; Μπορείς να συγκεντρωθείς σε ένα πράγμα, να σχηματίσεις μια νοερή εικόνα, να επικεντρώσεις τη σκέψη σου στο νταντιέν, να κοιτάξεις μέσα στο νταντιέν, να ψάλλεις το όνομα του Φο κ.λπ.». Αυτοί είναι τύποι τεχνικών. Όμως, δεν είναι μόνο τεχνικές, αλλά και αντανάκλαση της ικανότητας ενός ανθρώπου. Κατά συνέπεια ο βαθμός ικανότητας σχετίζεται άμεσα με την καλλιέργεια του σίνσινγκ μας και με το επίπεδο βελτίωσής μας. Δεν μπορεί κάποιος να πετύχει ηρεμία χρησιμοποιώντας μόνο τέτοιες τεχνικές. Αν δεν το πιστεύετε, μπορείτε να το δοκιμάσετε. Με όλες αυτές τις δυνατές επιθυμίες και προσκολλήσεις και χωρίς να μπορείτε να εγκαταλείψετε τα πάντα, μπορείτε να δοκιμάσετε και θα δείτε αν μπορείτε να πετύχετε ηρεμία. Ορισμένοι λένε ότι θα το πετύχουν ψέλνοντας το όνομα ενός Φο. Μπορείτε να πετύχετε ηρεμία ψέλνοντας το όνομα ενός Φο; Και κάποιοι λένε: «Είναι εύκολο να εξασκήσω τη Σχολή εξάσκησης του Βούδα Αμιτάμπα. Απλά χρειάζεται να ψέλνω το όνομα του Βούδα». Έχετε δοκιμάσει να ψάλλετε έτσι; Θα έλεγα ότι είναι μια ένδειξη της ικανότητάς σας. Λέτε ότι είναι εύκολο, αλλά εγώ λέω ότι δεν είναι εύκολο, αφού καμιά σχολή εξάσκησης δεν είναι εύκολη.

Όλοι γνωρίζουν ότι ο Σακιαμούνι δίδαξε το «σαμάντι». Τι δίδαξε όμως πριν από το «σαμάντι»; Δίδαξε τον «κανόνα», τον κανόνα συμπεριφοράς και την εγκατάλειψη όλων των επιθυμιών και των παθών έως ότου δεν απομείνει τίποτα. Μόνο τότε θα μπορέσετε να πετύχετε το σαμάντι. Έτσι δεν είναι; Αλλά και το «σαμάντι» είναι μια ικανότητα, αφού δεν μπορείτε να καταφέρετε κατευθείαν τον «κανόνα». Με τη βαθμιαία εγκατάλειψη όλων των κακών πραγμάτων, θα βελτιώνεται και η ικανότητά σας να συγκεντρώνεστε, από το επιφανειακό στο πιο βαθύ. Όταν κάποιος ψέλνει το όνομα του Βούδα, πρέπει να το κάνει απόλυτα προσηλωμένος και χωρίς τίποτα άλλο στον νου του. Συνεχίζει έτσι μέχρι που όλα τα άλλα τμήματα του μυαλού του παραλύσουν, χάσει την επίγνωση των πάντων και με μια σκέψη να αντικαθιστά όλες τις άλλες – ή μέχρι που η κάθε του λέξη «Βούδας Αμιτάμπα» να φαίνεται μπροστά στα μάτια του. Αυτό δεν είναι ικανότητα; Μπορείτε να το κατορθώσετε αυτό από την αρχή; Δεν μπορείτε. Και αφού δεν μπορείτε, σίγουρα δεν θα είστε σε θέση να πετύχετε την ηρεμία. Αν δεν το πιστεύετε, δοκιμάστε το. Ενώ το στόμα σας θα ψέλνει συνεχώς το όνομα του Βούδα, το μυαλό σας θα σκέφτεται οτιδήποτε. «Γιατί το αφεντικό μου στη δουλειά δεν με εκτιμά τόσο πολύ; Και γιατί το πρόσθετο επίδομα που μου έδωσε αυτόν τον μήνα ήταν τόσο λίγο;». Όσο πιο πολύ τα σκέφτεται, τόσο πιο πολύ νευριάζει, ενώ το στόμα του ακόμα ψέλνει το όνομα του Βούδα. Νομίζετε ότι αυτό το άτομο μπορεί να εξασκήσει τσιγκόνγκ; Δεν είναι επομένως ζήτημα ικανότητας; Αυτό δεν οφείλεται στο ότι η σκέψη σας δεν είναι καθαρή; Το Τρίτο Μάτι ορισμένων είναι ανοιχτό και μπορούν να δουν το νταντιέν μέσα στο σώμα τους. Όσο για το νταν που συσσωρεύεται στην κάτω κοιλιακή χώρα, όσο πιο αγνή είναι αυτή η ενεργειακή ύλη, τόσο πιο φωτεινή είναι. Όσο λιγότερο αγνή, τόσο πιο αδιαφανής και σκοτεινή είναι. Έτσι μπορείτε να πετύχετε ηρεμία κοιτάζοντας απλά το νταν μέσα στο νταντιέν; Δεν μπορείτε. Δεν εξαρτάται από την ίδια την τεχνική. Το κλειδί είναι ότι ο νους και οι σκέψεις σας δεν είναι αγνές και γαλήνιες. Όταν κοιτάτε μέσα στο νταντιέν, το νταν φαίνεται λαμπερό και όμορφο. Μέσα σε μια στιγμή, αυτό το νταν μεταμορφώνεται στο σπίτι των ονείρων σας. «Αυτό το δωμάτιο θα είναι για τον γιο μου όταν παντρευτεί. Αυτό το δωμάτιο θα είναι για την κόρη μου. Εμείς οι δύο με τη γυναίκα μου, θα έχουμε το άλλο δωμάτιο και το κεντρικό δωμάτιο θα είναι το σαλόνι. Θαυμάσια! Θα μου δώσουν όμως αυτό το σπίτι; Πρέπει να σκεφτώ τρόπο να το αποκτήσω. Λοιπόν, αυτό που πρέπει να γίνει…» Οι άνθρωποι απλώς είναι προσκολλημένοι σ’ αυτά τα πράγματα. Νομίζετε ότι μπορείτε έτσι να πετύχετε ηρεμία; Υπάρχουν όμως και άλλοι που λένε: «Όταν έρχομαι σ’ αυτή την κοινή ανθρώπινη κοινωνία, είναι σαν να κάθομαι σε ένα ξενοδοχείο. Θα μείνω εδώ για μερικές μέρες κι ύστερα θα φύγω βιαστικά». Ορισμένοι φοβούνται τόσο πολύ να αποχωριστούν αυτό το μέρος, που έχουν ξεχάσει το σπίτι τους.

Στη γνήσια άσκηση καλλιέργειας πρέπει να καλλιεργήσετε τον νου σας και τον εσωτερικό σας εαυτό. Θα πρέπει να ψάχνετε μέσα σας κι όχι έξω. Σε ορισμένες σχολές εξάσκησης λένε ότι ο Φο είναι στο μυαλό σας, κι αυτό έχει κάποια αλήθεια. Μερικά άτομα όμως έχουν παρερμηνεύσει αυτό το ρητό και λένε ότι υπάρχει ένας Φο στο μυαλό τους, σαν να είναι οι ίδιοι Φο ή σαν να υπάρχει ένας Φο μέσα στο μυαλό τους. Έτσι το καταλαβαίνουν, αλλά αυτό δεν είναι λάθος; Πώς θα μπορούσατε να το κατανοήσετε έτσι; Το νόημα είναι ότι πρέπει να καλλιεργήσετε το μυαλό σας κι αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να πετύχετε στην καλλιέργεια. Απλά διατυπώνουν αυτή την αρχή. Πώς είναι δυνατόν να υπάρχει ένας Φο μέσα στο σώμα σας; Για να τα καταφέρετε, πρέπει να ασκήσετε καλλιέργεια.

Ο λόγος που δεν μπορείτε να ησυχάσετε το μυαλό σας είναι ότι το μυαλό σας δεν είναι άδειο και το επίπεδό σας δεν είναι τόσο υψηλό. Εξελίσσεται βήμα προς βήμα, από το επιφανειακό στο βαθύ και πάει χέρι-χέρι με το επίπεδο βελτίωσής σας. Όταν εγκαταλείπετε τις προσκολλήσεις σας, το επίπεδό σας αναβαθμίζεται και η ικανότητά σας να συγκεντρώνεστε επίσης αναπτύσσεται. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κόλπα και μεθόδους για να πετύχετε ηρεμία, θα έλεγα ότι αναζητάτε εξωτερική βοήθεια. Στην εξάσκηση ωστόσο του τσιγκόνγκ, το να πας λάθος ή να ακολουθήσεις έναν στραβό δρόμο, αναφέρεται ακριβώς στα άτομα που ψάχνουν για εξωτερική βοήθεια. Κι αυτό ισχύει ιδιαίτερα στον Βουδισμό, όπου αν ψάχνετε για εξωτερική βοήθεια, θα πουν ότι πήρατε έναν δαιμονικό δρόμο. Στη γνήσια άσκηση καλλιέργειας θα πρέπει να καλλιεργείτε τον νου σας και μόνο όταν αναβαθμίσετε το σίνσινγκ σας θα μπορέσετε να αποκτήσετε έναν νου διαυγή και καθαρό και μια κατάσταση ελεύθερη από πρόθεση (Γουγουέι). Μόνο όταν αναβαθμιστεί το σίνσινγκ σας θα μπορέσετε να συνταυτιστείτε με το χαρακτηριστικό του σύμπαντος και να ξεφορτωθείτε όλες τις διάφορες ανθρώπινες επιθυμίες, προσκολλήσεις και τα άλλα κακά πράγματα. Μόνο τότε θα μπορέσετε να αποβάλλετε τα βρώμικα πράγματα από μέσα σας και να ανυψωθείτε, έτσι ώστε να μην είστε περιορισμένοι από το χαρακτηριστικό του σύμπαντος. Τότε η ύλη του ντε θα μπορέσει να μεταμορφωθεί σε γκονγκ. Δεν πάνε χέρι-χέρι; Αυτή ακριβώς είναι η αρχή.

Αυτός είναι ο λόγος όσον αφορά εσάς που δεν μπορείτε να πετύχετε ηρεμία, ακριβώς διότι δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε στο πρότυπο ενός ασκουμένου. Σήμερα, όσον αφορά το περιβάλλον γύρω μας, υπάρχει και κάτι άλλο που σας παρεμποδίζει πολύ σοβαρά και δεν μπορείτε να φτάσετε με την άσκηση καλλιέργειάς σας τα υψηλότερα επίπεδα. Επηρεάζει πολύ σοβαρά τους ασκούμενους. Όλοι ξέρουμε ότι με τις μεταρρυθμίσεις και την πολιτική ίσης μεταχείρισης, η οικονομία έχει αναζωογονηθεί και οι κυβερνητικοί κανόνες έχουν γίνει λιγότερο περιοριστικοί. Πολλές νέες τεχνολογίες έχουν εισαχθεί και το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων έχει βελτιωθεί. Οι καθημερινοί άνθρωποι όλοι πιστεύουν ότι αυτό είναι καλό πράγμα. Αλλά αν εξετάσετε τα πράγματα διαλεκτικά και από τις δύο πλευρές, θα δείτε ότι με τις μεταρρυθμίσεις και την πολιτική ίσης μεταχείρισης έχουν εισαχθεί και άσχημα πράγματα. Και αυτά είναι όλων των ειδών. Αν ένα βιβλίο ή ένα περιοδικό δεν έχει αρκετό σεξουαλικό περιεχόμενο, το πιθανότερο είναι να μην μπορεί να πουληθεί, αφού υπάρχει και το ζήτημα του αριθμού των πωλήσεων. Αν τα κινηματογραφικά έργα και τα τηλεοπτικά προγράμματα δεν δείχνουν σκηνές κρεβατοκάμαρας, ο δείκτης θεαματικότητας φανερώνει ότι κανένας δεν τα βλέπει. Όσο για τα καλλιτεχνικά έργα, κανείς δεν μπορεί να πει πλέον αν είναι γνήσια τέχνη ή κάτι άλλο. Στις αρχαίες κινέζικες παραδοσιακές μας τέχνες δεν υπήρχαν αυτά τα πράγματα. Οι παραδόσεις του κινέζικου λαού μας δεν εφευρέθηκαν ούτε δημιουργήθηκαν από τον οποιονδήποτε. Όταν μίλησα για προϊστορικό πολιτισμό, ανέφερα ότι τα πάντα έχουν την προέλευσή τους. Όμως σήμερα οι ανθρώπινες ηθικές αξίες έχουν διαστρεβλωθεί και αλλοιωθεί. Ακόμα και τα κριτήρια που διακρίνουν το καλό από το κακό έχουν αλλοιωθεί. Έτσι είναι τουλάχιστον τα πράγματα με τους καθημερινούς ανθρώπους. Ωστόσο το χαρακτηριστικό του σύμπαντος Τζεν-Σαν-Ρεν (Αλήθεια, Καλοσύνη, Ανεκτικότητα) παραμένει αμετάβλητο ως το μοναδικό μέτρο σύγκρισης και διάκρισης του καλού και του κακού. Έτσι ως ασκούμενος, αν θέλετε να ξεφύγετε από όλα αυτά, πρέπει να χρησιμοποιήσετε αυτό ως πρότυπο για να αξιολογήσετε τα πράγματα και όχι τα πρότυπα των καθημερινών ανθρώπων. Άρα, όσον αφορά το περιβάλλον, υπάρχει αυτή η εξωτερική παρέμβαση. Και δεν περιορίζεται μόνο σ’ αυτά που είπαμε, αφού συμβαίνουν παντός είδους βρωμιές, όπως ομοφυλοφιλία, σεξουαλική ελευθερία, ναρκωτικά κ.λπ.

Η ανθρώπινη κοινωνία έφτασε στην κατάσταση που είναι σήμερα, όμως για σκεφτείτε το: Τι θα γίνει αν συνεχίσει κατ’ αυτόν τον τρόπο; Μπορεί αυτό να είναι έτσι για πάντα; Αν δεν κάνουν κάτι γι’ αυτό οι άνθρωποι, θα το κάνουν τα ουράνια. Κάθε φορά που η ανθρωπότητα βίωνε μια καταστροφή, ήταν πάντα κάτω από τέτοιες συνθήκες. Σε όλες τις μέχρι τώρα διαλέξεις μου δεν έχω ποτέ αναφέρει το ζήτημα της μεγάλης καταστροφής της ανθρωπότητας. Αυτό το καυτό θέμα έχει συζητηθεί από τις θρησκείες και από πολλούς ανθρώπους. Εγώ ανακινώ αυτό το ζήτημα και ας το σκεφτούμε όλοι: Στην κοινή ανθρώπινη κοινωνία μας, το ανθρώπινα ηθικά πρότυπα έχουν υποστεί μια τέτοια αλλαγή! Οι εντάσεις μεταξύ των ανθρώπων έχουν πάρει τέτοια έκταση! Δεν νομίζετε ότι η κατάσταση έχει ήδη φτάσει να γίνεται υπερβολικά επικίνδυνη; Έτσι, αυτό το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε παρεμβαίνει σοβαρά στην καλλιέργεια των ασκούμενών μας προς τα ανώτερα επίπεδα. Γυμνές φωτογραφίες κρέμονται ακριβώς εκεί, αναρτημένες στη μέση του δρόμου. Σηκώνετε το κεφάλι και είναι ακριβώς μπροστά στα μάτια σας.

Ο Λάο Τζι είπε κάποτε αυτά τα λόγια: «Όταν ένας ανώτερος άνθρωπος ακούσει το Τάο, θα το εξασκήσει με ζήλο». Όταν ένας ανώτερος άνθρωπος μάθει για το Τάο, θα σκεφτεί: «Επιτέλους, βρήκα μια γνήσια διδασκαλία, αν δεν καλλιεργηθώ τώρα, πότε θα το κάνω;». Κατά τη γνώμη μου το περίπλοκο περιβάλλον στην πραγματικότητα είναι καλό πράγμα. Όσο πιο περίπλοκο είναι, τόσο ανώτερα τα άτομα που θα δημιουργήσει. Αν ένας άνθρωπος μπορέσει να ανυψώσει τον εαυτό του πάνω και πέρα από αυτό, η καλλιέργειά του θα είναι η πιο συμπαγής.

Για εσάς που είστε πραγματικά αποφασισμένοι να ασκήσετε καλλιέργεια, θα έλεγα ότι είναι καλό πράγμα. Αν δεν υπήρχαν διαμάχες ή ευκαιρίες για να βελτιώσετε το σίνσινγκ σας, πώς θα μπορούσατε να προοδεύσετε; Αν όλοι είναι καλοί ο ένας στον άλλον, πώς θα ασκήσετε καλλιέργεια; Οι μέσοι ασκούμενοι ανήκουν σε εκείνη την κατηγορία ανθρώπων που: «Όταν ένας μέσος άνθρωπος ακούει το Τάο…» – δεν έχουν πρόβλημα με την καλλιέργεια, αλλά και να μην ασκήσουν καλλιέργεια πάλι δεν έχουν πρόβλημα. Το πιο πιθανό είναι πως αυτού του τύπου οι άνθρωποι θα αποτύχουν. Ορισμένα από τα άτομα που είναι εδώ και ακούνε βρίσκουν πολύ λογικά τα όσα λέει ο Δάσκαλος. Μόλις όμως επιστρέψουν στην κοινή ανθρώπινη κοινωνία, ακόμα θα είναι απορροφημένοι με τα άμεσα προσωπικά τους κέρδη που είναι πιο πρακτικά και πιο πραγματικά. Ναι, είναι όντως πραγματικά, αλλά και τι μ’ αυτό; Πέρα από εσάς, πολλοί δυτικοί εκατομμυριούχοι και πλούσιοι άνθρωποι ανακαλύπτουν ότι μετά τον θάνατο δεν μένει τίποτα. Τα υλικά πλούτη, ούτε τα φέρνετε με την γέννηση, ούτε τα παίρνετε μαζί σας με τον θάνατο. Όλοι νιώθουν μέσα τους κενοί. Γιατί όμως το γκονγκ είναι τόσο πολύτιμο; Επειδή συνδέεται άμεσα στο σώμα του Αρχέγονου Πνεύματός σας, έρχεται μαζί σας με τη γέννηση και το παίρνετε μαζί σας αφού πεθάνετε. Έχουμε πει ότι το Αρχέγονο Πνεύμα δεν εξαλείφεται και αυτό δεν είναι πρόληψη. Αφού αποβληθούν τα κύτταρα των φυσικών μας σωμάτων, τα σωματίδια τα μικρότερα από τα κύτταρα στις άλλες φυσικές διαστάσεις παραμένουν – δεν έχουν εξαλειφθεί. Μόνο ένα κέλυφος έχει αποβληθεί.

Όλα αυτά για τα οποία μιλούσα μόλις τώρα έχουν να κάνουν με το σίνσινγκ. Ο Σακιαμούνι –όπως και ο Μποντιντάρμα αργότερα– είπε κάποτε τα παρακάτω: «Αυτή η ανατολική γη της Κίνας είναι ένα μέρος όπου παράγονται άνθρωποι σπουδαίας αρετής». Πολλοί μοναχοί και πολλοί Κινέζοι, ανά τους αιώνες αισθάνονταν περήφανοι γι’ αυτό. Πίστεψαν ότι εννοεί πως μπορούν να καλλιεργηθούν σε υψηλά επίπεδα και έτσι πολλοί άνθρωποι χαίρονται και νιώθουν περήφανοι. «Μπράβο σ’ εμάς τους Κινέζους! Η χώρα της Κίνας μπορεί να παράγει άτομα με σπουδαία εγγενή ποιότητα και σπουδαία αρετή». Στην πραγματικότητα πολλοί ήταν αυτοί που δεν κατάλαβαν το πραγματικό νόημα αυτής της φράσης. Γιατί η χώρα της Κίνας μπορεί να παράγει άτομα σπουδαίας αρετής; Και γιατί οι άνθρωποι εκεί μπορούν να καλλιεργηθούν σε πολύ υψηλά επίπεδα; Πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν το αληθινό νόημα των όσων είπαν αυτά τα υψηλού επιπέδου όντα και ούτε καταλαβαίνουν τη νοοτροπία ή τους κόσμους αυτών των ανθρώπων των υψηλών επιπέδων και των υψηλών βασιλείων. Βέβαια ας μη μιλήσουμε για το τι σημαίνει, αλλά αντίθετα ας το σκεφτούμε όλοι: Μόνο στο πλέον περίπλοκο σύνολο ανθρώπων και στο πλέον περίπλοκο περιβάλλον μπορεί ένας άνθρωπος να καλλιεργήσει υψηλού επιπέδου γκονγκ – αυτό υπονοεί.

Εγγενής Ποιότητα

Η εγγενής ποιότητα ενός ανθρώπου καθορίζεται από την ποσότητα της ουσίας ντε που έχει στο σώμα του σε μια άλλη διάσταση. Αν έχει λιγότερο ντε και περισσότερη μαύρη ουσία, το καρμικό του πεδίο θα είναι πολύ μεγάλο και η εγγενής του ποιότητα θεωρείται φτωχή. Με πολύ ντε, δηλαδή λευκή ουσία, το καρμικό του πεδίο θα είναι μικρό και κατ’ αναλογία θα έχει καλή εγγενή ποιότητα. Η λευκή και η μαύρη ουσία ενός ανθρώπου μπορούν να μετατραπούν η μία στην άλλη. Πώς μετατρέπονται; Οι καλές πράξεις παράγουν τη λευκή ουσία, αφού η λευκή ουσία αποκτιέται όταν υπομένετε δυσκολίες, υποφέρετε βάσανα ή κάνετε καλές πράξεις. Η μαύρη ουσία παράγεται όταν κάνετε αδικίες και κακές πράξεις και αυτό είναι κάρμα. Έτσι υφίσταται μια διαδικασία μεταμόρφωσης. Ταυτόχρονα υφίσταται και μια σχέση μεταφοράς. Επειδή αυτές οι ουσίες μεταφέρονται άμεσα με το Αρχέγονο Πνεύμα σας, δεν προέρχονται από μια ζωή μόνο, αλλά συσσωρεύονται αιώνες επί αιώνων. Γι’ αυτό οι άνθρωποι μιλούν για συσσώρευση κάρμα και συσσώρευση ντε. Επιπλέον μπορούν να μεταφερθούν και από τους προγόνους. Μερικές φορές θυμάμαι κάτι που έλεγαν οι αρχαίοι Κινέζοι και οι πιο ηλικιωμένοι: Ότι οι πρόγονοι κάποιου «έχουν συσσωρεύσει ντε», ότι ο τάδε άνθρωπος «έχει συσσωρευμένο ντε» ή ο δείνα «έχει έλλειψη ντε». Πόσο αληθινά ήταν τα λόγια τους! Είχαν απόλυτο δίκιο σ’ αυτά που έλεγαν.

Η εγγενής ποιότητα ενός ανθρώπου μπορεί να προσδιορίσει την ποιότητα φώτισής του. Η φτωχή εγγενής ποιότητα ενός ανθρώπου μπορεί να κάνει και την ποιότητα φώτισής του φτωχή. Και γιατί είναι έτσι; Επειδή οι άνθρωποι με καλή εγγενή ποιότητα έχουν πολλή από τη λευκή ουσία, η οποία είναι σε πλήρη αρμονία με το σύμπαν μας και με το χαρακτηριστικό Τζεν-Σαν-Ρεν, χωρίς κανένα κενό ενδιάμεσα. Μ’ αυτόν τον τρόπο το χαρακτηριστικό του σύμπαντος εκδηλώνεται άμεσα στο σώμα τους και επικοινωνεί απευθείας με το σώμα τους. Η μαύρη ουσία, από την άλλη, είναι ακριβώς το αντίθετο. Αποκτιέται κάνοντας κακές πράξεις και πάει ενάντια στο χαρακτηριστικό του σύμπαντός μας. Έτσι υπάρχει κενό μεταξύ αυτής της μαύρης ουσίας και του χαρακτηριστικού τού σύμπαντός μας. Όταν συσσωρεύεται μεγάλη ποσότητα απ’ αυτή τη μαύρη ουσία, σχηματίζεται ένα πεδίο που περιβάλλει το σώμα ενός ανθρώπου και τον περιτυλίγει. Όσο μεγαλύτερο το πεδίο, τόσο μεγαλύτερη η πυκνότητα και το πάχος του, κάτι που χειροτερεύει την ποιότητα φώτισής του. Έτσι δεν μπορεί να προσλάβει το χαρακτηριστικό του σύμπαντος Τζεν-Σαν-Ρεν, αφού κάνοντας κακές πράξεις έχει δημιουργήσει τη μαύρη ουσία. Συνήθως, είναι πολύ δύσκολο για τέτοια άτομα να πιστέψουν στην άσκηση καλλιέργειας. Όσο πιο φτωχή είναι η ποιότητα φώτισής τους, τόσο μεγαλύτερα εμπόδια θα έχουν από το κάρμα τους. Όσο πιο πολλές δυσκολίες υποφέρουν, τόσο λιγότερο θα το πιστεύουν και τόσο δυσκολότερο θα είναι γι’ αυτούς να ασκήσουν καλλιέργεια.

Είναι ευκολότερο για κάποιον με πολλή από τη λευκή ουσία να ασκήσει καλλιέργεια. Κι αυτό γιατί κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας, όσο αυτό το άτομο συνταυτίζεται με το χαρακτηριστικό του σύμπαντος και όσο μπορεί να βελτιώνει το σίνσινγκ του, το ντε του θα μεταμορφώνεται απευθείας σε γκονγκ. Για κάποιον όμως με πολλή από τη μαύρη ουσία, υπάρχει μια πρόσθετη διαδικασία. Είναι σαν ένα προϊόν που παράγεται σε ένα εργοστάσιο: Άλλοι έρχονται με έτοιμη την πρώτη ύλη, ενώ αυτού του ατόμου η πρώτη ύλη πρέπει να υποστεί επεξεργασία. Πρέπει να περάσει αυτή την πρόσθετη διαδικασία. Γι’ αυτό ένας τέτοιος άνθρωπος πρέπει πρώτα να υποφέρει δυσκολίες και να μειώσει το κάρμα του, ώστε να το μεταμορφώσει στη λευκή ουσία και αφού αυτό μετασχηματιστεί σε ντε, μόνο τότε μπορεί να αναπτύξει γκονγκ υψηλού επιπέδου. Επειδή όμως η αρχική ποιότητα φώτισης αυτού του ανθρώπου είναι φτωχή, αν του ζητήσετε να υποφέρει περισσότερο, θα το πιστέψει ακόμα λιγότερο και έτσι θα είναι ακόμα πιο δύσκολο γι’ αυτόν να το αντέξει. Συνεπώς είναι δύσκολο για ανθρώπους με πολλή μαύρη ουσία να ασκήσουν καλλιέργεια. Πίσω στα παλιά χρόνια στη Σχολή του Τάο ή στις σχολές εκείνες που δίδασκαν έναν μόνο μαθητή ήταν ο δάσκαλος που έψαχνε να βρει τον μαθητή, αντί ο μαθητής τον δάσκαλο. Διάλεγαν τους μαθητές με βάση την ποσότητα αυτών των πραγμάτων που έφεραν στο σώμα τους.

Η εγγενής ποιότητα ενός ανθρώπου καθορίζει την ποιότητα φώτισής του, αλλά αυτό δεν είναι απόλυτο. Ορισμένα άτομα δεν έχουν πολύ καλή εγγενή ποιότητα, αλλά το περιβάλλον του σπιτιού τους είναι καλό και πολλά μέλη της οικογένειάς τους ασκούν καλλιέργεια ή ορισμένοι απ’ αυτούς είναι θρησκευόμενοι και πιστεύουν πολύ στα ζητήματα άσκησης καλλιέργειας. Έτσι, ζώντας σ’ αυτό το περιβάλλον μπορεί να παρακινηθούν να πιστέψουν και να βελτιώσουν την ποιότητα φώτισής τους. Επομένως δεν είναι απόλυτο. Παράλληλα ορισμένα άτομα αν και έχουν καλή εγγενή ποιότητα, επειδή έχουν εκπαιδευτεί με βάση αυτή τη «χειροπιαστή» γνώση μέσα στην κοινωνία μας (και ειδικά λόγω των απολυταρχικών μεθόδων της ιδεολογικής μόρφωσης πριν μερικά χρόνια) έχουν γίνει πολύ στενόμυαλοι και δεν πιστεύουν τίποτα πέρα απ’ αυτό που ξέρουν. Αυτό μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ποιότητα φώτισής τους.

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Τη δεύτερη μέρα ενός σεμιναρίου όπου μιλούσα για το άνοιγμα του Τρίτου Ματιού, ήταν ένας άνθρωπος με πολύ καλή εγγενή ποιότητα και το Τρίτο του Μάτι άνοιξε αμέσως σε πολύ υψηλό επίπεδο. Είδε πολυάριθμες σκηνές που πολλοί άλλοι δεν μπορούσαν να δουν. Είπε στους άλλους: «Πω πω, είδα Φάλουν να πέφτουν σαν νιφάδες χιονιού πάνω στα σώματα των ακροατών σε όλη την αίθουσα. Είδα πώς μοιάζει το σώμα του Δασκάλου Λι στην πραγματικότητα, είδα το φωτοστέφανο του Δασκάλου Λι, πώς μοιάζει το Φάλουν και πόσα φάσεν υπάρχουν». Είδε ακόμα ότι ο Δάσκαλος έδινε διαλέξεις σε διάφορα επίπεδα και πώς τα Φάλουν ρύθμιζαν τα σώματα των ασκουμένων. Είδε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της διάλεξης ήταν το Γκόνγκσεν του Δασκάλου που έδινε τις διαλέξεις σε κάθε διαφορετικό επίπεδο. Εκτός αυτού, είδε τις ουράνιες κόρες να ραίνουν παντού λουλούδια κ.λπ. Είδε τέτοια θαυμαστά πράγματα, κάτι που έδειχνε ότι η εγγενής του ποιότητα ήταν πάρα πολύ καλή. Αφού συνέχισε να μιλά για όλα αυτά, στο τέλος είπε: «Δεν πιστεύω σ’ αυτά τα πράγματα». Μερικά απ’ αυτά τα πράγματα έχουν ήδη επαληθευθεί από την επιστήμη και πολλά απ’ αυτά μπορούν να εξηγηθούν με τη σύγχρονη επιστήμη και μερικά απ’ αυτά τα έχουμε κι εμείς εδώ εξηγήσει. Μπορούμε να το κάνουμε γιατί αυτό που το τσιγκόνγκ μπορεί να καταλάβει είναι πέρα από την κατανόηση της σύγχρονης επιστήμης. Αναμφισβήτητα. Έτσι απ’ αυτή την άποψη μπορείτε να καταλάβετε ότι η ποιότητα φώτισης ενός ανθρώπου δεν καθορίζεται εντελώς από την εγγενή του ποιότητα.

Φώτιση

Τι είναι «Φώτιση»; Η «Φώτιση» είναι όρος της θρησκείας. Στον Βουδισμό αναφέρεται στην κατανόηση ενός ασκούμενου πάνω στο Βουδιστικό Ντάρμα, τη φώτισή του σε διάφορες αλήθειες και την υπέρτατη, τελική του Φώτιση, που σημαίνει και «Φώτιση της Σοφίας». Ωστόσο σήμερα χρησιμοποιείται από τους καθημερινούς ανθρώπους υπονοώντας ότι κάποιος είναι πολύ έξυπνος, ότι μπορεί και διαβάζει τη σκέψη του αφεντικού του, αρπάζει γρήγορα πράγματα και γνωρίζει πώς να ευχαριστεί το αφεντικό του. Οι άνθρωποι λένε ότι αυτός ο άνθρωπος έχει καλή φώτιση στα πράγματα και συνήθως έτσι το κατανοούν. Μόλις όμως φύγετε από το επίπεδο των καθημερινών ανθρώπων και ανεβείτε λίγο ψηλότερα, θα αντιληφθείτε ότι αυτό που οι καθημερινοί άνθρωποι καταλαβαίνουν ως αλήθεια, συνήθως είναι λάθος. Για εμάς η έννοια φώτιση είναι κάτι τελείως διαφορετικό απ’ αυτού του είδους την «φώτιση». Έτσι η ικανότητα φώτισης ενός πανούργου, καπάτσου ανθρώπου στην πραγματικότητα είναι πολύ φτωχή κι αυτό γιατί ένα άτομο που παραείναι έξυπνο θα τείνει να κάνει μόνο επιφανειακή δουλειά, προκειμένου να κερδίσει την εύνοια του αφεντικού του ή του επιστάτη του. Τότε σ’ αυτή την περίπτωση δεν θα πρέπει κάποιοι άλλοι να κάνουν την πραγματική δουλειά; Κατά συνέπεια θα πρέπει να τους ξεπληρώσει. Επειδή είναι έξυπνος και γνωρίζει πώς να κερδίζει την εύνοια των άλλων, θα λάβει περισσότερα οφέλη, ενώ οι άλλοι θα υποφέρουν περισσότερες απώλειες. Με την εξυπνάδα του δεν θα επιτρέψει να του συμβεί καμία απώλεια και πολύ πιθανόν να μη χάσει τίποτα, έτσι όμως κάποιοι άλλοι άνθρωποι θα πρέπει να χάσουν. Όσο αυτά τα ασήμαντα, άμεσα οφέλη γίνονται όλο και πιο σημαντικά γι’ αυτόν, τόσο πιο υπολογιστικός και στενόμυαλος γίνεται ο ίδιος και νιώθει όλο και περισσότερο ότι αυτά τα υλικά οφέλη των καθημερινών ανθρώπων είναι κάτι που δεν μπορεί να εγκαταλείψει. Έτσι θα θεωρεί τον εαυτό του πολύ ρεαλιστή και δεν θα υποφέρει ποτέ καμία απώλεια.

Κι όμως, ορισμένα άτομα ζηλεύουν αυτόν τον άνθρωπο! Ένα σας λέω: Να μην τον ζηλεύετε. Δεν έχετε ιδέα τι κουραστική ζωή ζει. Δεν μπορεί να χαρεί το φαί του, δεν μπορεί να κοιμηθεί καλά. Ακόμα και στα όνειρά του φοβάται μη βγει ζημιωμένος. Και όταν πρόκειται για το προσωπικό του συμφέρον, θα κάνει τα πάντα ακόμα και για το παραμικρό κέρδος. Δεν θα λέγατε ότι η ζωή του είναι εξαντλητική; Περνάει ολόκληρη τη ζωή του ζώντας αποκλειστικά γι’ αυτό. Εμείς λέμε ότι όταν αντιμετωπίζετε μια διαμάχη, αν κάνετε ένα βήμα πίσω, θα δείτε τα πράγματα κάτω από ένα ολότελα καινούριο φως. Είναι εγγυημένο ότι θα έχετε μια άλλη οπτική. Όμως ένα τέτοιο άτομο δεν θα κάνει πίσω. Έτσι καταλήγει να ζει την πιο κουραστική ζωή, γι’ αυτό δεν πρέπει να μάθετε απ’ αυτόν. Όπως λέγεται στην κοινότητα των καλλιεργητών: «Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι εντελώς χαμένος. Έχει χαθεί εντελώς ανάμεσα στους καθημερινούς ανθρώπους για τα υλικά οφέλη». Δεν θα είναι τόσο εύκολο να του ζητήσετε να διατηρήσει το ντε του! Αν του ζητήσετε να ασκήσει καλλιέργεια, δεν θα σας πιστέψει: «Να ασκήσω καλλιέργεια; Εσείς οι ασκούμενοι ούτε αντιστέκεστε, όταν σας χτυπούν, ούτε αντιμιλάτε, όταν σας βρίζουν. Όταν οι άλλοι σας φέρονται σαν σκουπίδι, αντί να κρατάτε απωθημένο όπως αυτοί, εσείς μέσα σας τους ευχαριστείτε. Έχετε γίνει όλοι σαν εκείνον τον θλιβερό τύπο, τον Α Κιού! Είστε όλοι σας διανοητικά άρρωστοι!». Ένα τέτοιο άτομο αποκλείεται να καταλάβει τι είναι άσκηση καλλιέργειας. Θα πει ότι είστε ακατανόητοι και ανόητοι. Δεν συμφωνείτε ότι είναι δύσκολο να σωθεί;

Δεν είναι αυτή η «φώτιση» στην οποία εμείς αναφερόμαστε. Αντίθετα η «φώτιση» στην οποία αναφερόμαστε, στην πραγματικότητα είναι εκείνο που το άτομο αυτό αποκαλεί «ανοησία» σχετικά με τα συμφέροντα. Αυτή είναι η «φώτιση» στην οποία αναφερόμαστε. Και φυσικά αυτό δεν είναι πραγματικά ανοησία. Απλώς δεν δίνουμε μεγάλη σημασία στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με προσωπικά συμφέροντα, ενώ από άλλες απόψεις είμαστε πραγματικά έξυπνοι. Όταν εργαζόμαστε πάνω σε μια μελέτη επιστημονικής έρευνας ή, ας πούμε, όταν ο προϊστάμενός μας μάς αναθέτει μια εργασία ή όταν εκτελούμε κάποια άλλα καθήκοντα, έχουμε ξεκάθαρη σκέψη και κάνουμε σπουδαία δουλειά. Όταν όμως πρόκειται για προσωπικό συμφέρον ή για διαφωνίες και προστριβές με άλλους ανθρώπους, σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν νοιαζόμαστε ιδιαίτερα. Ποιος θα σας αποκαλούσε ανόητο γι’ αυτό; Κανείς δεν θα έλεγε ότι είστε ανόητος. Αυτό σας το εγγυώμαι.

Ας μιλήσουμε τώρα για κάποιον που είναι πραγματικά κουτός, αργός στο μυαλό. Η αλήθεια γι’ αυτό το ζήτημα είναι εντελώς αντίστροφη στα ανώτερα επίπεδα. Ένας κουτός άνθρωπος είναι απίθανο να πράξει οποιαδήποτε σοβαρή αδικία ανάμεσα στους καθημερινούς ανθρώπους. Δεν έχει τη δυνατότητα να ανταγωνιστεί και να παλέψει για το προσωπικό του όφελος. Δεν αναζητά φήμη ούτε χάνει ντε. Οι άλλοι όμως του δίνουν ντε. Με το να τον χτυπάνε και να τον βρίζουν, του δίνουν ντε και αυτή η ουσία είναι εξαιρετικά πολύτιμη. Στο σύμπαν μας υπάρχει αυτή η αρχή: Χωρίς απώλεια, κανένα κέρδος. Για να κερδίσετε, πρέπει να χάσετε. Όταν οι άλλοι βλέπουν αυτό το πολύ κουτό άτομο, όλοι το βρίζουν: «Είσαι τόσο χαζός!». Με το που ανοίγουν το στόμα τους να τον βρίσουν, πετάγεται ένα κομμάτι ντε. Όταν κακομεταχειρίζεστε κάποιον είστε το εμπλεκόμενο μέρος που έχει κάποιο όφελος απ’ αυτό, οπότε πρέπει κι εσείς να χάσετε κάτι. Αν κάποιος τον πλησιάσει και τον κλωτσήσει: «Είσαι πάρα πολύ βλάκας!». Ένα μεγάλο κομμάτι ντε θα πεταχτεί σ’ αυτόν. Όταν κάποιος τον φοβερίζει ή τον κλωτσάει, αυτός απλά θα χαμογελά: «Εμπρός, αυτό που έχει σημασία είναι που μου δίνετε το ντε σας. Δεν θα σας επιστρέψω ούτε το ελάχιστο απ’ αυτό». Τότε σύμφωνα με τις αρχές των υψηλών επιπέδων, για σκεφτείτε, ποιος είναι ο έξυπνος; Αυτός δεν είναι ο έξυπνος; Αυτός είναι ο εξυπνότερος, αφού δεν χάνει καθόλου ντε. Όταν του πετάτε το ντε σας, δεν απορρίπτει ούτε το ελάχιστο κομματάκι απ’ αυτό. Το δέχεται και το παίρνει όλο με χαμόγελο. Μπορεί να είναι κουτός σ’ αυτή τη ζωή, αλλά όχι στην επόμενη. Το Αρχέγονο Πνεύμα του δεν είναι ανόητο. Σε κάποιες θρησκείες λένε ότι με αρκετό ντε ένας άνθρωπος θα γίνει υψηλόβαθμος αξιωματούχος ή θα κάνει μεγάλη περιουσία στην επόμενη ζωή του. Αυτά ανταλλάσσονται με το ντε του.

Έχουμε πει ότι το ντε μπορεί να μεταμορφωθεί απευθείας σε γκονγκ. Δεν είναι το ύψος του επιπέδου της καλλιέργειάς σας που προέρχεται από τη μεταμόρφωση αυτού του ντε; Αυτό το ντε μπορεί να μεταμορφωθεί κατευθείαν σε γκονγκ. Δεν είναι το γκονγκ –που καθορίζει το επίπεδο και το δυναμικό του γκονγκ σας– που μεταμορφώνεται απ’ αυτή την ουσία; Δεν θα λέγατε ότι είναι εξαιρετικά πολύτιμο; Μπορεί να έρθει με τη γέννηση και να παρθεί με τον θάνατο. Στον Βουδισμό λέγεται ότι οποιοδήποτε είναι το επίπεδο της καλλιέργειάς σας αυτή είναι και η Θέση Καρπού σας. Το πόσο θυσιάσατε ισοδυναμεί με το πόσο θα λάβετε. Αυτή ακριβώς είναι η αρχή. Σε κάποιες θρησκείες λένε ότι ένας ενάρετος άνθρωπος (με πολλή ντε) μπορεί να γίνει υψηλόβαθμος αξιωματούχος ή να κάνει μεγάλη περιουσία στην επόμενη ζωή, ενώ κάποιος με λίγο ντε θα ταλαιπωρείται ακόμα κι όταν ζητιανεύει για φαγητό, επειδή δεν θα έχει ντε για να το ανταλλάξει. Χωρίς απώλεια, κανένα κέρδος! Αν κάποιος δεν έχει καθόλου ντε και το σώμα και η ψυχή του θα εξαλειφτούν, θα είναι πραγματικά νεκρός.

Στο παρελθόν υπήρχε ένας δάσκαλος του τσιγκόνγκ που το επίπεδό του ήταν πολύ υψηλό όταν πρωτοβγήκε στο κοινό. Αργότερα αυτός ο δάσκαλος του τσιγκόνγκ παγιδεύτηκε ολοκληρωτικά στη φήμη και τα πλούτη. Έτσι ο δάσκαλός του πήρε το Βοηθητικό του Πνεύμα, αφού ανήκε σε εκείνους που καλλιεργούν το Βοηθητικό Πνεύμα. Όταν το Βοηθητικό Πνεύμα ήταν ακόμα κοντά, το Βοηθητικό Πνεύμα του ήταν που έπαιρνε τις αποφάσεις. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Μια μέρα η εταιρία στην οποία δούλευε παραχωρούσε ένα διαμέρισμα σε έναν επιλεγμένο υπάλληλο. Ο επόπτης είπε: «Όλοι όσοι χρειάζεστε το διαμέρισμα ελάτε εδώ να μου περιγράψετε την κατάστασή σας και να μου εξηγήσετε γιατί ο καθένας σας χρειάζεται αυτό το διαμέρισμα». Όλοι είπαν τους λόγους τους, ενώ αυτό το άτομο δεν είπε κουβέντα. Στο τέλος ο επόπτης αποφάσισε ότι αυτό το άτομο είχε μεγαλύτερη ανάγκη από τους άλλους και ότι το διαμέρισμα θα έπρεπε να δοθεί σ’ αυτόν. Οι άλλοι τότε άρχισαν να λένε: «Όχι, δεν πρέπει να δώσεις σ’ αυτόν το διαμέρισμα. Πρέπει να το δώσεις σε μένα. Άφησέ με να σου εξηγήσω πόσο πολύ το χρειάζομαι». Τότε αυτό το άτομο τους είπε: «Ορίστε, πάρτε το». Ένας καθημερινός άνθρωπος θα τον θεωρούσε ανόητο. Ορισμένα άτομα γνώριζαν ότι ήταν ασκούμενος και τον ρώτησαν: «Εσείς οι ασκούμενοι, δεν θέλετε τίποτα. Εσύ, τι είναι αυτό που θέλεις;» και απάντησε: «Εγώ θέλω ό,τι δεν θέλουν οι άλλοι». Στην πραγματικότητα δεν ήταν καθόλου ανόητος, ήταν πολύ έξυπνος. Μόνο όσον αφορούσε τα προσωπικά του συμφέροντα ήταν έτσι – άφηνε τα πράγματα να συμβούν φυσικά. Τότε οι άλλοι τον ξαναρώτησαν: «Και τι δεν θέλει ένας άνθρωπος σήμερα;». Απάντησε: «Τις πέτρες, κλωτσιούνται εδώ και εκεί στο χώμα και κανείς δεν τις θέλει. Έτσι θα πάρω τις πέτρες». Οι καθημερινοί άνθρωποι το βρίσκουν αδιανόητο, δεν μπορούν να καταλάβουν τους ασκούμενους. Δεν υπάρχει περίπτωση να το καταλάβουν, αφού το επίπεδο επίγνωσής τους είναι πάρα πολύ πίσω, το χάσμα μεταξύ των επιπέδων είναι πολύ μεγάλο. Βέβαια δεν θα πήγαινε πραγματικά να μαζέψει πέτρες. Είπε όμως μια αρχή, μια αρχή που δεν μπορούν να καταλάβουν οι καθημερινοί άνθρωποι: «Δεν αναζητώ τίποτα απ’ αυτά που αναζητούν οι καθημερινοί άνθρωποι». Ας μιλήσουμε για τις πέτρες, για παράδειγμα. Γνωρίζετε ότι στα Βουδιστικά ιερά κείμενα είναι γραμμένο το εξής: «Στον παράδεισο της Υπέρτατης Μακαριότητας τα δένδρα είναι από χρυσό, όπως επίσης το έδαφος, τα πουλιά, τα λουλούδια και τα σπίτια. Ακόμα και το σώμα του Βούδα είναι χρυσαφένιο και αστραφτερό». Λοιπόν δεν υπάρχει ούτε μια πέτρα εκεί και λέγεται ότι το νόμισμα που χρησιμοποιούν είναι η πέτρα. Δεν θα πήγαινε βέβαια εκεί κουβαλώντας πέτρες, αλλά αποκάλυψε μια αρχή που ένας καθημερινός άνθρωπος δεν μπορεί να καταλάβει. Πραγματικά ένας ασκούμενος θα πει: «Οι καθημερινοί άνθρωποι έχουν τις καθημερινές επιδιώξεις τους, αλλά εμείς δεν αναζητούμε αυτές. Και ούτε ενδιαφερόμαστε γι’ αυτά που κατέχουν οι κοινοί άνθρωποι. Έχουμε όμως κάτι που οι καθημερινοί άνθρωποι δεν μπορούν να αποκτήσουν, ακόμα και αν το ήθελαν».

Στην πραγματικότητα η «φώτιση» για την οποία μόλις τώρα μιλήσαμε είναι ακόμα ο τύπος της φώτισης που υφίσταται κατά τη διάρκεια της πορείας της άσκησης καλλιέργειας και είναι ακριβώς το αντίθετο από τη «φώτιση» των καθημερινών ανθρώπων. Όταν μιλάμε για πραγματική φώτιση αναφερόμαστε στο κατά πόσο –κατά την πορεία της καλλιέργειάς μας– μπορούμε να κατανοήσουμε ότι είμαστε ασκούμενοι όταν συναντάμε δοκιμασίες, στο κατά πόσο μπορούμε να κατανοήσουμε και να αποδεχτούμε τον Φα που διδάσκει ο δάσκαλος ή το Τάο που διδάσκει ο Ταοϊστής δάσκαλος και στο κατά πόσο μπορούμε –ενώ ασκούμε καλλιέργεια– να ενεργούμε σύμφωνα με τον Φα. Μερικά άτομα, όσο και αν τους μιλήσεις γι’ αυτό, δεν θα το πιστέψουν και θα θεωρήσουν ότι είναι πιο πρακτικό να είναι καθημερινοί άνθρωποι. Θα κρατηθούν στα άκαμπτα πιστεύω τους, αντί να τα εγκαταλείψουν, και αυτό θα τους καταστήσει ανίκανους να πιστέψουν. Ορισμένοι πάλι θέλουν μόνο να θεραπεύουν αρρώστιες. Μόλις λέω ότι το τσιγκόνγκ στην πραγματικότητα δεν είναι για θεραπεία, αντιδρούν αρνητικά και δεν πιστεύουν τίποτα απ’ αυτά που διδάσκονται αργότερα.

Μερικοί άνθρωποι απλώς δεν μπορούν να βελτιώσουν την ικανότητα κατανόησής τους. Έτσι επιπόλαια κάνουν σημάδια στο βιβλίο μου. Όσοι ασκούμενοί μας έχουν το Τρίτο Μάτι τους ανοιχτό μπορούν να δουν ότι αυτό το βιβλίο είναι γεμάτο από εκθαμβωτικά χρώματα και αστράφτει χρυσαφένιο φως. Κάθε λέξη του φέρει την εικόνα του φάσεν μου. Εάν έλεγα ψέματα, θα σας εξαπατούσα όλους, γι’ αυτό σας λέω: Τα σημάδια που κάνετε είναι πολύ σκοτεινά. Πώς τολμάτε να το σημαδεύετε έτσι επιπόλαια; Έχετε ιδέα τι κάνουμε εδώ; Δεν σας καθοδηγούμε να ασκήσετε καλλιέργεια προς τα ανώτερα επίπεδα; Πρέπει να σταματήσετε και να λάβετε υπόψη σας ορισμένα πράγματα. Αυτό το βιβλίο μπορεί να καθοδηγήσει την άσκηση καλλιέργειάς σας – για σκεφτείτε, δεν νομίζετε ότι είναι πολύτιμο; Λατρεύετε τον Φο, αλλά μπορεί αυτό να σας βοηθήσει να ασκήσετε ειλικρινά καλλιέργεια; Ενώ είστε πολύ ευσεβείς, αγγίζετε το άγαλμα του Φο με μεγάλη ευλάβεια και καίτε γι’ αυτό καθημερινά λιβάνι, παρ’ όλα αυτά τολμάτε να χαλάσετε τον Ντάφα που μπορεί πραγματικά να καθοδηγήσει την καλλιέργειά σας.

Όταν μιλάμε για το ζήτημα της ποιότητας φώτισης του ανθρώπου, αναφερόμαστε στο βάθος της κατανόησής σας σε ορισμένα πράγματα που συμβαίνουν όταν φτάνετε στα διάφορα επίπεδα όσο είστε στην πορεία της άσκησης καλλιέργειας ή σε ορισμένους Φα που ο δάσκαλός σας διδάσκει. Όμως δεν είναι αυτό που εννοούμε σαν θεμελιακή φώτιση. Η θεμελιακή φώτιση για την οποία μιλάμε αναφέρεται στο πώς κατά τη διάρκεια της ζωής του ένας άνθρωπος από τη στιγμή που ξεκινά άσκηση καλλιέργειας συνεχώς ανεβαίνει προς υψηλότερα επίπεδα και εγκαταλείπει τις ανθρώπινες προσκολλήσεις και τις διάφορες επιθυμίες του, ενώ και το γκονγκ του επίσης μεγαλώνει συνεχώς, μέχρι που σε κάποιο σημείο φτάνει στο τελευταίο σκαλοπάτι της καλλιέργειάς του. Σ’ εκείνο το σημείο το ντε του, αυτή η ουσία, θα έχει μεταμορφωθεί εξ ολοκλήρου σε γκονγκ, θα έχει φτάσει στο τέλος της πορείας της καλλιέργειας που ο δάσκαλός του σχεδίασε γι’ αυτόν και ακριβώς εκείνη τη στιγμή, «Μπαμ!», όλες οι κλειδαριές θα ανατιναχτούν και θα ανοίξουν. Το Τρίτο Μάτι του θα φτάσει στο υψηλότερο σημείο του επιπέδου του και θα μπορεί να δει στο επίπεδό του την αλήθεια των διαφόρων διαστάσεων, τις μορφές ύπαρξης των διαφόρων όντων και της ύλης στους διάφορους χωροχρόνους και την αλήθεια του σύμπαντός μας. Οι θεϊκές του δυνάμεις θα αναδυθούν σε όλο τους το μεγαλείο και θα μπορεί να επικοινωνεί με όλα τα είδη ζωής. Σ’ αυτό το σημείο αυτός ο άνθρωπος δεν είναι ένα Μεγάλο Φωτισμένο Ον; Δεν είναι ένας άνθρωπος που έφτασε στη Φώτιση μέσα από άσκηση καλλιέργειας; Στην αρχαία Ινδική γλώσσα αυτός είναι ένας «Βούδας».

Η φώτιση στην οποία εμείς αναφερόμαστε είναι ο τύπος της θεμελιακής φώτισης που ανήκει στη μορφή της «αιφνίδιας φώτισης». Αιφνίδια φώτιση σημαίνει ότι ένα άτομο είναι κλειδωμένο καθόλη τη διάρκεια της καλλιέργειάς του. Δεν ξέρει πόσο υψηλό είναι το επίπεδο του γκονγκ του, ούτε τις μορφές του γκονγκ που έχει καλλιεργήσει. Δεν αισθάνεται τίποτα απολύτως και όλα τα κύτταρα του σώματός του είναι κλειδωμένα. Το γκονγκ που έχει καλλιεργήσει είναι κλειδωμένο και παραμένει έτσι μέχρι το τελευταίο σκαλοπάτι – μόνο τότε μπορεί να ξεκλειδωθεί. Μόνο κάποιος με σπουδαία εγγενή ποιότητα μπορεί να τα καταφέρει, αφού αυτή η άσκηση καλλιέργειας είναι απίστευτα οδυνηρή. Ξεκινάει στην αρχή ως καλός άνθρωπος, επιμένει συνεχώς να βελτιώνει το σίνσινγκ του, επιμένει διαρκώς να υποφέρει βάσανα, επιμένει να καλλιεργείται συνεχώς προς τα πάνω και επιμένει συνεχώς να αξιώνει απ’ τον εαυτό του την αναβάθμιση του σίνσινγκ του, ακόμα και αν δεν μπορεί να δει το γκονγκ του. Αυτό το είδος καλλιέργειας είναι το πλέον δύσκολο για έναν άνθρωπο και απαιτεί κάποιον με σπουδαία εγγενή ποιότητα. Αυτός ο άνθρωπος θα ασκεί καλλιέργεια για πολλά χρόνια χωρίς να γνωρίζει τίποτα.

Υπάρχει μια άλλη μορφή φώτισης που ονομάζεται «βαθμιαία φώτιση». Από την αρχή πολλοί άνθρωποι μπόρεσαν να νιώσουν την περιστροφή του Φάλουν. Ταυτόχρονα άνοιξα σε όλους το Τρίτο Μάτι. Για διάφορους λόγους ορισμένα άτομα από εκεί που δεν θα βλέπουν καθόλου πράγματα θα μπορούν σε κάποιο βαθμό να τα βλέπουν, από εκεί που θα τα βλέπουν αμυδρά, θα τα βλέπουν πιο καθαρά, και από εκεί που δεν ξέρουν πώς να το χρησιμοποιούν, θα μάθουν πώς να το χρησιμοποιούν. Το επίπεδό τους θα ανεβαίνει συνεχώς. Καθώς βελτιώνετε το σίνσινγκ σας και εγκαταλείπετε τις διάφορες προσκολλήσεις σας, παντός είδους υπερφυσικές ικανότητες έρχονται προς στην επιφάνεια. Όλες οι αλλαγές κατά τη διάρκεια της άσκησης καλλιέργειας και η διαδικασία της μεταμόρφωσης του σώματος συμβαίνουν με τέτοιον τρόπο, ώστε να μπορείτε να τις δείτε ή να τις αισθανθείτε. Οι αλλαγές θα συνεχίσουν μέχρι να φτάσετε στο τελικό στάδιο, όπου θα μπορέσετε να καταλάβετε εντελώς την αλήθεια του σύμπαντος και να φτάσετε στο υψηλότερο αναμενόμενο σημείο της καλλιέργειάς σας. Η μεταμόρφωση του μπέντι σας και η ενίσχυση των υπερφυσικών σας ικανοτήτων θα έχουν φτάσει το καθένα σε ένα ορισμένο σημείο. Όλα αυτά θα τα πετύχετε σταδιακά. Αυτή είναι η «βαθμιαία φώτιση». Ούτε η μέθοδος καλλιέργειας της βαθμιαίας φώτισης είναι εύκολη. Μόλις κάποιοι αποκτήσουν υπερφυσικές ικανότητες, δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τις προσκολλήσεις τους και τείνουν να τις επιδεικνύουν ή να κάνουν κακές πράξεις. Έτσι το γκονγκ σας πέφτει, η καλλιέργειά σας είναι μάταιη και στο τέλος καταστρέφεστε. Ορισμένοι μπορούν να δουν πράγματα και εκδηλώσεις παντός είδους όντων στα διάφορα επίπεδα. Ίσως κάποια απ’ αυτά τα όντα σάς ζητήσουν να κάνετε αυτό ή εκείνο ή σας ζητήσουν να ασκήσετε τα δικά τους πράγματα και να προσπαθήσουν να σας πάρουν για μαθητή τους. Όμως δεν μπορούν να σας βοηθήσουν να πετύχετε τον Ορθό Καρπό, αφού και αυτοί οι ίδιοι δεν έχουν πετύχει τον Ορθό Καρπό.

Εξάλλου όλα τα όντα στις ανώτερες διαστάσεις είναι θεϊκά όντα που μπορούν να γίνονται τεράστια και να εκθέτουν πλήρως τις θεϊκές τους δυνάμεις. Αν οι σκέψεις σας δεν είναι ορθές, δεν θα τους ακολουθήσετε; Μόλις τους ακολουθήσετε, η άσκηση καλλιέργειάς σας θα καταστραφεί. Ακόμα και αν είναι πραγματικοί Φο ή πραγματικοί Τάο, θα χρειαστεί να ξεκινήσετε άσκηση καλλιέργειας πάλι από την αρχή. Από οποιαδήποτε επίπεδα του ουρανού και αν προέρχονται αυτά τα όντα, δεν είναι όλα θεότητες; Μόνο όταν ένας άνθρωπος φτάσει σε ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο στην καλλιέργεια και επιτύχει τον στόχο του, θα μπορέσει ολοκληρωτικά να ξεφύγει. Στα μάτια ενός κοινού ανθρώπου ωστόσο αυτά τα θεϊκά όντα φαίνονται πανύψηλα, γιγάντια και προικισμένα με τεράστιες δυνάμεις. Όμως ίσως και αυτά να μην έχουν πετύχει τον Ορθό Καρπό. Όταν παρενοχλείστε από διάφορα μηνύματα και δέχεστε πειρασμούς από κάθε λογής σκηνές, μπορείτε να παραμείνετε εσωτερικά ανεπηρέαστοι; Γι’ αυτό λέμε ότι και με το Τρίτο Μάτι ανοιχτό είναι επίσης δύσκολο να ασκήσετε καλλιέργεια και δυσκολότερο να διαφυλάξετε το σίνσινγκ σας. Όμως δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ιδιαίτερα, αφού σε πολλούς από τους ασκούμενούς μας οι υπερφυσικές ικανότητες θα ξεκλειδωθούν στη μέση της πορείας της καλλιέργειάς τους και τότε θα εισέλθουν στην κατάσταση της βαθμιαίας φώτισης. Σε όλους ανοίγουμε το Τρίτο Μάτι, αλλά πολλών ανθρώπων οι υπερφυσικές ικανότητες δεν θα επιτραπεί να αναδυθούν. Όταν το σίνσινγκ σας φτάσει σταδιακά σε ένα ορισμένο επίπεδο, ο νους σας σταθεροποιηθεί και μπορείτε να συμπεριφέρεστε καλά, τότε θα ανατιναχτούν όλα μονομιάς και θα ανοίξουν πλήρως. Έτσι όταν φτάσετε σε ένα ορισμένο επίπεδο, θα σας επιτραπεί να εισέλθετε σε μια κατάσταση βαθμιαίας φώτισης, αφού τώρα θα είναι ευκολότερο για εσάς να συμπεριφερθείτε καλά, παντός είδους υπερφυσικές ικανότητες θα αναδυθούν και θα συνεχίσετε να καλλιεργείστε προς τα πάνω μέχρι που τελικά θα ξεκλειδωθούν όλα. Θα επιτραπεί να σας συμβούν αυτά στα μισά της άσκησης καλλιέργειάς σας. Πολλοί από τους ασκούμενούς μας ανήκουν σ’ αυτή την ομάδα, γι’ αυτό μην ανυπομονείτε να δείτε πράγματα.

Όλοι μπορεί να έχετε ακούσει ότι και ο Βουδισμός Ζεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ αιφνίδιας και βαθμιαίας φώτισης. Ο Χουινένγκ, ο έκτος πατριάρχης του Βουδισμού Ζεν, δίδαξε την αιφνίδια φώτιση, ενώ ο Σανσιό από τη Βόρεια Σχολή του Βουδισμού Ζεν δίδαξε τη βαθμιαία φώτιση. Η διαφωνία μεταξύ των δύο πάνω στις Βουδιστικές μελέτες συνεχίστηκε για πολύ καιρό στην ιστορία. Θα την αποκαλούσα άσκοπη. Γιατί; Διότι αυτό στο οποίο αναφέρονταν ήταν απλά και μόνο η κατανόηση μιας αρχής στην πορεία της άσκησης καλλιέργειας. Και όσο γι’ αυτή την αρχή, ορισμένοι μπορεί να το καταλάβουν όλο αμέσως, ενώ άλλοι μπορεί να φωτιστούν σε αυτό και να το καταλάβουν βαθμιαία. Έχει σημασία το πώς φωτίζεται κάποιος; Είναι καλύτερα αν κάποιος μπορεί να το καταλάβει όλο αμέσως, αλλά κι αν φωτιστεί σε αυτό βαθμιαία είναι επίσης μια χαρά. Και στις δύο περιπτώσεις φώτιση δεν είναι; Και τα δύο είναι φώτιση, άρα κανένα δεν είναι λάθος.

Άνθρωποι με Σπουδαία Εγγενή Ποιότητα

Τι είναι ένας άνθρωπος με «σπουδαία εγγενή ποιότητα»; Ένας άνθρωπος με «σπουδαία εγγενή ποιότητα» είναι διαφορετικός από έναν άνθρωπο με «καλή εγγενή ποιότητα». Είναι υπερβολικά δύσκολο να βρεθεί κάποιος με σπουδαία εγγενή ποιότητα. Τέτοιοι άνθρωποι, όπως λένε, γεννιούνται «μια φορά στα χίλια χρόνια» εννοώντας μια πολύ μεγάλη περίοδο στην ιστορία. Φυσικά ένας άνθρωπος με σπουδαία εγγενή ποιότητα πρέπει πρώτα απ’ όλα να έχει μεγάλη ποσότητα ντε και το πεδίο αυτής της λευκής του ουσίας να είναι πολύ μεγάλο – αυτό είναι σίγουρο. Ταυτόχρονα πρέπει να είναι ικανός να αντέχει τις σκληρότερες δοκιμασίες, πρέπει να έχει τεράστια ανεκτικότητα και να μπορεί να κάνει θυσίες. Πρέπει επίσης να μπορεί να διαφυλάττει το ντε του, να έχει καλή ποιότητα φώτισης κ.λπ.

Ποια είναι η σκληρότερη δοκιμασία απ’ όλες; Στον Βουδισμό πιστεύουν ότι το να είσαι άνθρωπος είναι να υποφέρεις βάσανα. Όσο είστε άνθρωποι, πρέπει να υποφέρετε. Λένε ότι κανένα από τα όντα στις άλλες διαστάσεις δεν έχει σώμα σαν αυτό των κοινών ανθρώπων. Έτσι ούτε αρρωσταίνουν ούτε έχουν τα προβλήματα της γέννησης, των γηρατειών, της αρρώστιας και του θανάτου. Δεν υποφέρουν καμιά τέτοια δοκιμασία. Οι άνθρωποι στις άλλες διαστάσεις μπορούν να αιωρούνται στον αέρα, αφού δεν έχουν βάρος και αυτό είναι θαυμάσιο. Αλλά οι καθημερινοί άνθρωποι εξαιτίας αυτού του σώματος έχουν αυτά τα προβλήματα: Αν κάνει κρύο, δεν το αντέχουν, αν κάνει ζέστη, δεν το αντέχουν, αν είναι διψασμένοι, δεν το αντέχουν, αν είναι πεινασμένοι, δεν το αντέχουν, αν είναι κουρασμένοι, δεν το αντέχουν. Και εκτός απ’ αυτά έχουν ακόμα τη γέννηση, τα γηρατειά, την αρρώστια και τον θάνατο. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί κάποιος να αισθάνεται άνετα.

Διάβασα σε μια εφημερίδα ότι από τον σεισμό που έγινε στην Τανγκσέν πολλά άτομα πέθαναν, αλλά μερικοί επανήλθαν στη ζωή. Έκαναν μια ειδική έρευνα ανάμεσα σ’ αυτά τα άτομα ρωτώντας τα πώς είναι όταν κάποιος κοντεύει να πεθάνει. Προς έκπληξη όλων, όλοι αυτοί οι άνθρωποι μίλησαν για την ίδια μοναδική κατάσταση –και συμφωνούσαν όλοι σ’ αυτό– ότι δηλαδή τη στιγμή του θανάτου δεν ένιωσαν κανένα φόβο. Αντίθετα ένιωσαν ένα συναίσθημα ανακούφισης μαζί με ένα είδος κρυφού ενθουσιασμού. Ορισμένα άτομα ένιωσαν ξαφνικά να ελευθερώνονται από τη σκλαβιά του σώματος, σαν να μετεωρίστηκαν πολύ ελαφριά και υπέροχα και είδαν τα σώματά τους. Ορισμένοι από αυτούς είδαν όντα από άλλες διαστάσεις και κάποιοι άλλοι πήγαν σε άλλους τόπους. Όλοι μίλησαν για ένα συναίσθημα ανακούφισης τη στιγμή εκείνη και για ένα είδος κρυφού ενθουσιασμού, χωρίς κανένα αίσθημα πόνου. Αυτό μας λέει ότι όταν έχουμε αυτό το θνητό ανθρώπινο σώμα, υποφέρουμε, αλλά επειδή όλοι ερχόμαστε σ’ αυτόν τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο, κανείς δεν συνειδητοποιεί ότι υποφέρουμε.

Έχω πει ότι ένας άνθρωπος πρέπει να υποφέρει τις σκληρότερες δοκιμασίες. Τις προάλλες ανέφερα ότι η έννοια του χωροχρόνου της ανθρωπότητας είναι διαφορετική απ’ αυτήν σε έναν άλλο μεγαλύτερο χωρόχρονο. Ένα σίτσεν, που είναι δύο ώρες εδώ, στην πραγματικότητα είναι ένας χρόνος σ’ εκείνη τη διάσταση. Ας πούμε ότι ένας άνθρωπος ασκεί καλλιέργεια σ’ αυτό το σκληρό περιβάλλον – για εκείνους είναι απλά απίστευτο. Όταν θέλει να βρει το Τάο και θέλει μέσα από την καρδιά του να ασκήσει καλλιέργεια, τότε για εκείνους ο άνθρωπος αυτός είναι πραγματικά εκπληκτικός. Ακόμα και κάτω από τέτοιες δοκιμασίες δεν έχει χάσει την αρχική του φύση και θέλει να ασκήσει καλλιέργεια και να επιστρέψει. Γιατί μπορούν οι ασκούμενοι να βοηθηθούν χωρίς όρους; Είναι ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο. Όταν αυτός ο άνθρωπος κάθεται σε διαλογισμό για μια νύχτα σ’ αυτή τη διάσταση των καθημερινών ανθρώπων, βλέποντάς το αυτό οι άλλοι εκεί πέρα, θα πουν ότι είναι πραγματικά εξαιρετικός: «Ήδη κάθεται εκεί έξι χρόνια». Κι αυτό γιατί ένα δικό μας σίτσεν ισοδυναμεί με έναν χρόνο εκεί πέρα. Η ανθρώπινη διάσταση είναι εξαιρετικά μοναδική.

Έτσι λοιπόν τι σημαίνει το «να υπομένει κάποιος τις σκληρότερες δοκιμασίες»; Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Μια μέρα πάει ένας άνθρωπος στη δουλειά του. Η εταιρία που δουλεύει δεν πάει καλά. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, αφού έχει περισσότερους εργάτες από όσους χρειάζεται και ο τρόπος εργασίας θα ανασχηματιστεί χρησιμοποιώντας εργολάβους. Οι παραπάνω εργάτες πρέπει να απολυθούν κι αυτός είναι ένας απ’ αυτούς. Έτσι ξαφνικά χάνει τη δουλειά του. Πώς θα αισθανθεί; Δεν έχει άλλη πηγή για να βγάλει ένα εισόδημα, πώς να στηρίξει την οικογένειά του; Δεν έχει καμιά άλλη εξειδίκευση και έτσι λυπημένος πάει σπίτι. Μόλις φτάνει στο σπίτι βλέπει πως ο ένας από τους ηλικιωμένους γονείς του έχει αρρωστήσει και είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Μέσα στην αγωνία του πάει τον ηλικιωμένο γονιό του στο νοσοκομείο. Περνά ένα σωρό δυσκολίες για να δανειστεί χρήματα για τη νοσοκομειακή περίθαλψη. Μετά γυρνά πίσω για να μαζέψει μερικά πράγματα για τον ηλικιωμένο γονιό του. Με το που μπαίνει στο σπίτι, η δασκάλα θα του χτυπήσει την πόρτα: «Κάνε γρήγορα, το παιδί σου έχει τραυματίσει ένα άλλο σε καυγά και πρέπει να έρθεις αμέσως να το κοιτάξεις». Μόλις το φροντίζει κι αυτό και γυρίσει σπίτι, τη στιγμή που πάει να καθίσει χτυπάει το τηλέφωνο και του λένε: «Η γυναίκα σου έχει ερωτική σχέση με κάποιον». Βέβαια εσείς δεν θα συναντήσετε κάτι τέτοιο. Ένας κοινός άνθρωπος δεν θα μπορούσε να αντέξει τέτοιες δυσκολίες και θα σκεφτόταν: «Γιατί να ζω; Θα βρω ένα σχοινί να κρεμαστώ, να δώσω ένα τέλος σε όλα!». Απλώς λέω ότι πρέπει να μπορείτε να υποφέρετε τις σκληρότερες δοκιμασίες. Βέβαια κατά πάσα πιθανότητα δεν θα πάρουν αυτή τη μορφή. Ωστόσο, και οι διαμάχες μεταξύ του ενός και του άλλου, και οι εντάσεις που «λειαίνουν» το σίνσινγκ σας, και οι ανταγωνισμοί για προσωπικό όφελος δεν είναι καθόλου πιο εύκολα από εκείνα τα προβλήματα. Πολλοί άνθρωποι ζουν απλώς για να αποδείξουν την αξία τους ή να σώσουν την υπόληψή τους και θα κρεμαστούν, όταν δεν μπορούν πια να αντιμετωπίσουν τα πράγματα. Έτσι, αν εμείς θέλουμε να ασκούμε καλλιέργεια σε ένα περιβάλλον τόσο περίπλοκο, θα πρέπει να μπορούμε να υπομένουμε τις πιο σκληρές δοκιμασίες και ταυτόχρονα να έχουμε μεγάλη ανεκτικότητα.

Τι σημαίνει «μεγάλη ανεκτικότητα»; Ως ασκούμενος το πρώτο πράγμα που πρέπει να καταφέρετε είναι «να μην ανταποδίδετε όταν σας χτυπούν ή σας βρίζουν». Πρέπει να είστε ανεκτικοί. Αν δεν είστε, τότε γιατί αποκαλείτε τον εαυτό σας ασκούμενο; Κάποιοι λένε: «Αυτή η ανεκτικότητα είναι πράγματι δύσκολο πράγμα. Εγώ από τη φύση μου είμαι οξύθυμος». Αν από τη φύση σας είστε οξύθυμοι, τότε να την αλλάξετε, γιατί ένας ασκούμενος πρέπει να είναι ανεκτικός. Ορισμένα άτομα χάνουν την ψυχραιμία τους όταν πειθαρχούν τα παιδιά τους και τους φωνάζουν κάνοντας μεγάλη σκηνή. Δεν πρέπει να είστε έτσι όταν πειθαρχείτε τα παιδιά ούτε πρέπει να συγχύζεστε πολύ. Πρέπει να διαπαιδαγωγείτε τα παιδιά σας με λογική κι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να τα διδάξετε καλά. Αν δεν μπορείτε να ξεπεράσετε τα μικροπράγματα και χάνετε εύκολα την ψυχραιμία σας, πώς περιμένετε να αυξήσετε το γκονγκ σας; Είναι κάποιοι που λένε: «Αν περπατώ στον δρόμο και κάποιος με κλωτσήσει, μπορώ να το ανεχτώ, εφόσον δεν με γνωρίζει κανείς τριγύρω». Θα έλεγα ότι αυτό δεν είναι αρκετό. Πολύ πιθανόν στο μέλλον να σας χαστουκίσουν μπροστά σε κάποιον που δεν θα θέλατε να το δει και να ντροπιαστείτε. Αυτό συμβαίνει για να ταπεινωθείτε και να διαπιστωθεί πώς θα αντιμετωπίσετε αυτό το ζήτημα και αν μπορείτε να το υπομείνετε. Μπορεί να καταφέρετε να το υπομείνετε, αλλά να μην μπορείτε να το βγάλετε από το μυαλό σας. Κι αυτό ακόμα δεν είναι αρκετό. Όπως γνωρίζετε, όταν ένας άνθρωπος φτάσει στο επίπεδο του Άρχατ, στην καρδιά του δεν νοιάζεται για τίποτα. Δεν ανησυχεί ούτε στο παραμικρό για οποιαδήποτε από τις κοινές ανθρώπινες υποθέσεις και διαρκώς είναι χαμογελαστός και αισιόδοξος. Όση απώλεια και αν υποφέρει, θα χαμογελά και θα είναι χαρούμενος χωρίς καμιά ανησυχία. Αν μπορούσατε πραγματικά να το κάνετε αυτό, θα είχατε ήδη φτάσει το αρχικό επίπεδο της Θέσης Καρπού του Άρχατ.

Κάποιοι είπαν: «Αν ασκήσουμε την ανεκτικότητα σε τέτοιο βαθμό, οι καθημερινοί άνθρωποι θα πουν ότι είμαστε πολύ αδύναμοι και γι’ αυτό εύκολα μας εκμεταλλεύονται». Εγώ αυτό δεν το αποκαλώ αδυναμία. Για σκεφτείτε το: Ακόμα και μεταξύ των καθημερινών ανθρώπων βρίσκετε μεσήλικες, ηλικιωμένους ή ανθρώπους με υψηλή μόρφωση, που κι αυτοί ασκούν αυτοσυγκράτηση και δεν ξεπέφτουν στο επίπεδο αυτών που τους προκαλούν. Αυτό βέβαια ισχύει πολύ περισσότερο για τους ασκούμενούς μας. Πώς μπορεί αυτό να θεωρηθεί αδυναμία; Εγώ λέω ότι είναι αντανάκλαση μεγάλης ανεκτικότητας και έκφραση δυνατής θέλησης. Μόνο ένας ασκούμενος μπορεί να έχει τόσο μεγάλη ανεκτικότητα. Υπάρχει ένα ρητό: «Όταν ένας μέσος άνθρωπος ταπεινώνεται, τραβάει το σπαθί του να αντιπαλέψει». Για έναν κοινό άνθρωπο, θα ήταν φυσικό το αν τον βρίσουν, να τους βρίσει, και αν τον χτυπήσουν, να τους χτυπήσει κι αυτός. Αυτός όμως είναι ένας κοινός άνθρωπος. Μπορεί να χαρακτηριστεί ασκούμενος; Ως ασκούμενος, αν δεν έχετε δυνατή θέληση και αν δεν μπορείτε να ελέγξετε τον εαυτό σας, δεν πρόκειται να τα καταφέρετε καθόλου.

Έχετε ακούσει ότι στην αρχαία εποχή υπήρχε ένας άντρας που ονομαζόταν Χαν Σιν , για τον οποίο έλεγαν πως ήταν πολύ ικανός. Ήταν ο ανώτερος στρατηγός του αυτοκράτορα Λιου Μπανγκ και στυλοβάτης της χώρας. Και πώς κατάφερε να κάνει τόσο σπουδαία πράγματα; Λένε ότι ο Χαν Σιν, από παιδί ακόμα, δεν ήταν ένας συνηθισμένος άνθρωπος. Υπάρχει μια κλασική ιστορία για τον Χαν Σιν που λέει πώς «ταπεινώθηκε σερνόμενος κάτω από τα πόδια κάποιου». Ο Χαν Σιν από νεαρός εξασκούσε πολεμικές τέχνες και όσοι εξασκούσαν πολεμικές τέχνες συνήθιζαν να έχουν μαζί και το σπαθί τους. Μια μέρα λοιπόν, όπως περπατούσε στο δρόμο, ένας νταής τού έφραξε τον δρόμο και, όπως στάθηκε μπροστά του με τα χέρια στη μέση, του είπε: «Γιατί κουβαλάς αυτό το σπαθί; Τολμάς να σκοτώσεις άνθρωπο; Αν τολμάς, κόψε μου το κεφάλι». Και όπως μιλούσε, έτεινε το κεφάλι του. Ο Χαν Σιν απάντησε: «Γιατί να σου κόψω το κεφάλι;». Εκείνο τον καιρό, αν σκότωνες κάποιον θα σε κατήγγειλαν στις αρχές και θα έπρεπε να το πληρώσεις με τη ζωή σου. Πώς θα μπορούσες να σκοτώσεις κάποιον για ένα καπρίτσιο; Όταν ο νταής είδε ότι ο Χαν Σιν δεν τολμούσε να τον σκοτώσει, του είπε: «Αν δεν τολμάς να με σκοτώσεις, τότε να συρθείς κάτω από τα πόδια μου». Και πραγματικά, ο Χαν Σιν σύρθηκε κάτω από τα πόδια του. Αυτό έδειξε ότι ο Χαν Σιν είχε αξιοθαύμαστη ανεκτικότητα και δεν ήταν σαν τους καθημερινούς ανθρώπους. Γι’ αυτό μπόρεσε να επιτύχει τόσο σπουδαία πράγματα. «Ένας άνθρωπος πρέπει να αγωνίζεται για να επιβεβαιώνει την αξία του» – αυτά είναι λόγια των καθημερινών ανθρώπων. Σκεφτείτε το όλοι: Το να ζείτε μια ζωή για να αποδεικνύετε την αξία σας, δεν θα ήταν κουραστικό; Δεν είναι οδυνηρό; Αξίζει τον κόπο; Κι ο Χαν Σιν στο κάτω-κάτω ήταν ένας καθημερινός άνθρωπος. Εμείς ως ασκούμενοι πρέπει να είμαστε πολύ καλύτεροι από αυτόν. Ο στόχος μας είναι να υπερβούμε το επίπεδο των κοινών ανθρώπων και να προχωρήσουμε αποφασιστικά προς ακόμα πιο υψηλά επίπεδα. Εμείς δεν θα συναντήσουμε κάτι τέτοιο όπως αυτός, ωστόσο, όταν ένας ασκούμενος προσβάλλεται και ταπεινώνεται ανάμεσα στους καθημερινούς ανθρώπους, δεν είναι κατ’ ανάγκη πιο εύκολο. Θα έλεγα ότι αυτές οι τριβές με ανθρώπους που δοκιμάζουν το σίνσινγκ σας δεν είναι διόλου ευκολότερες και μάλιστα μπορεί να είναι και δυσκολότερες. Και είναι πολύ δύσκολο να τις χειριστείτε.

Παράλληλα την ίδια στιγμή ένας ασκούμενος θα πρέπει να είναι ικανός να εγκαταλείπει – να εγκαταλείπει παντός είδους προσκολλήσεις και επιθυμίες των καθημερινών ανθρώπων. Είναι αδύνατον να μπορέσετε να το κατορθώσετε όλο αυτό κατευθείαν, αλλά μπορούμε να το κάνουμε βαθμιαία. Αν μπορούσατε να τα καταφέρετε σήμερα, θα ήσασταν σήμερα ένας Φο. Η άσκηση καλλιέργειας θέλει χρόνο, αλλά δεν πρέπει να τεμπελιάζετε. Μπορεί να πείτε: «Ο Δάσκαλος είπε ότι η άσκηση καλλιέργειας θέλει χρόνο – άρα ας το κάνουμε αργά». Αυτό δεν είναι σωστό! Πρέπει να είστε πραγματικά αυστηροί με τον εαυτό σας. Στην καλλιέργεια του Νόμου του Φο πρέπει να προχωρείτε μπροστά με τόλμη και αποφασιστικότητα.

Πρέπει επίσης να είστε ικανοί να προστατεύετε το ντε σας, να διατηρείτε το σίνσινγκ σας και να μη συμπεριφέρεστε απερίσκεπτα. Δεν μπορείτε έτσι επιπόλαια να κάνετε ό,τι θέλετε – πρέπει να διατηρείτε το σίνσινγκ σας. Υπάρχει ένα ρητό που ακούγεται συχνά μεταξύ των καθημερινών ανθρώπων: «συσσωρεύστε ντε κάνοντας καλές πράξεις». Οι ασκούμενοι όμως δεν ασκούνται για να συσσωρεύσουν ντε. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι να προστατεύουμε το ντε μας. Και γιατί να προστατεύουμε το ντε μας; Επειδή έχουμε δει την ακόλουθη κατάσταση: Οι καθημερινοί άνθρωποι ασκούνται στο να συσσωρεύουν ντε και, αφού θέλουν να συσσωρεύσουν ντε, κάνουν καλές πράξεις για να ζήσουν καλά στην επόμενη ζωή. Εμείς όμως δεν ασχολούμαστε μ’ αυτό το ζήτημα. Αν τα καταφέρετε στην άσκηση καλλιέργειάς σας, θα πετύχετε το Τάο και δεν θα υπάρχει καν το ζήτημα της επόμενης ζωής σας. Υπάρχει άλλη μία έννοια στη φράση «προστατεύουμε το ντε μας» για την οποία μιλάμε εδώ. Είναι ότι αυτές οι δυο υλικές ουσίες που φέρουμε στα σώματά μας δεν συσσωρεύονται μόνο από μια ζωή – κληρονομούνται από μια πολύ μακρινή εποχή. Ακόμα κι αν ψάξετε σ’ όλη την πόλη με το ποδήλατο, μπορεί να μη συναντήσετε ευκαιρίες για να κάνετε καλές πράξεις. Ακόμα και καθημερινά να το κάνετε αυτό, ίσως ποτέ να μη συναντήσετε τέτοιες ευκαιρίες.

Υπάρχει όμως ακόμα μία έννοια και χρειάζεται να την ξέρει ένας άνθρωπος, ιδιαίτερα αν προσπαθεί να συσσωρεύσει ντε. Ίσως να βλέπετε κάτι και να νομίζετε ότι είναι καλή πράξη, αν το κάνετε, και, όταν το κάνετε, να καταλήγει να είναι κακή πράξη. Ή ίσως να βλέπετε κάτι που μοιάζει να είναι κακό, πάτε να το σταματήσετε και τελικά διαπιστώνετε πως ήταν κάτι καλό. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί δεν μπορείτε να δείτε τις υποκείμενες σχέσεις των πραγμάτων. Υπάρχουν νόμοι που ρυθμίζουν τις υποθέσεις των καθημερινών ανθρώπων κι αυτό είναι πολύ σωστό. Αλλά το να είστε ασκούμενος είναι κάτι ανώτερο. Έτσι, σαν ανώτερος άνθρωπος πρέπει να διαπνέεστε από ανώτερες αρχές και ανώτερη λογική. Δεν μπορείτε να αξιολογείτε τα πράγματα με τα κριτήρια ή τις αρχές των καθημερινών ανθρώπων. Αν δεν γνωρίζετε τις υποκείμενες αιτίες μιας υπόθεσης, πιθανώς να τη χειριστείτε λαθεμένα. Γι’ αυτό διδάσκουμε το Γουγουέι – δεν πρέπει να κάνετε κάτι μόνο επειδή έτσι θέλετε. Ορισμένοι λένε: «Απλώς θέλω να συνετίσω τους κακούς ανθρώπους». Τότε θα έλεγα καλύτερα να γίνετε αστυφύλακας. Εμείς βέβαια δεν σας λέμε να μην επέμβετε όταν συναντήσετε μια δολοφονία ή έναν εμπρησμό. Απλά σας εξηγώ πως όταν οι άνθρωποι παλεύουν μεταξύ τους ή όταν κάποιος κλωτσά ή χτυπά κάποιον άλλον, είναι πιθανόν αυτά τα άτομα να χρωστούσαν ο ένας στον άλλον από το παρελθόν και τώρα να τακτοποιούν το χρέος τους. Αν επέμβετε και το σταματήσετε, δεν θα μπορέσουν να τακτοποιήσουν το χρέος και θα πρέπει να περιμένουν, για να το ξανακάνουν την επόμενη φορά. Αυτό σημαίνει ότι, αν δεν είστε ικανοί να δείτε τις υποκείμενες αιτίες, μπορείτε κάλλιστα να κάνετε κακές πράξεις και ως αποτέλεσμα να χάσετε ντε.

Δεν πειράζει αν ένας καθημερινός άνθρωπος ανακατευτεί στις υποθέσεις των καθημερινών ανθρώπων, αφού για να τις κρίνει θα χρησιμοποιήσει τη λογική των καθημερινών ανθρώπων. Εσείς όμως, από την άλλη, πρέπει να χρησιμοποιείτε ανώτερη λογική για να αξιολογείτε τα πράγματα. Και αν δεν κάνετε κάτι για να σταματήσετε μια δολοφονία ή έναν εμπρησμό, όταν τα δείτε, τότε υπάρχει πρόβλημα με το σίνσινγκ σας. Πώς αλλιώς θα εξωτερικεύσετε ότι είστε καλός άνθρωπος; Αν δεν κάνετε τίποτα για πράγματα όπως δολοφονία ή εμπρησμός, τότε για ποια πράγματα θα κάνατε; Όμως υπάρχει ένα ζήτημα που πρέπει να τονίσουμε: Αυτά τα πράγματα ελάχιστη σχέση έχουν μ’ εμάς τους ασκούμενους, έτσι κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι κανονισμένα για εσάς να τα συναντήσετε. Είπαμε ότι η διαφύλαξη του ντε σάς επιτρέπει να αποφεύγετε να κάνετε λάθη. Ίσως να κάνετε κάτι πολύ μικρό, αλλά ακόμα κι αυτό είναι μια κακή πράξη, οπότε θα χάσετε ντε. Μόλις χάσετε ντε, πώς θα μπορέσετε να αναβαθμίσετε το επίπεδό σας; Πώς θα μπορέσετε να πετύχετε τον τελικό σας στόχο; Τέτοια ζητήματα εμπλέκονται. Εκτός αυτού, πρέπει να έχετε καλή ποιότητα φώτισης. Αν έχετε καλή εγγενή ποιότητα, ίσως αυτή να κάνει την ποιότητα φώτισής σας καλή. Οι επιρροές από το περιβάλλον σας μπορούν επίσης να παίξουν κάποιο ρόλο.

Έχουμε πει ακόμα ότι, αν ο καθένας μας καλλιεργεί τον εσωτερικό του εαυτό, αν ο καθένας μας εξετάζει το δικό του σίνσινγκ για να βρει τις αιτίες, αν, όταν δεν κάνουμε κάτι σωστά, κοιτάμε μέσα μας για την αιτία, προσπαθώντας να τα πάμε καλύτερα την επόμενη φορά και αν πάντα σκεφτόμαστε πρώτα τους άλλους πριν κάνουμε οτιδήποτε, τότε σίγουρα η ανθρώπινη κοινωνία θα γίνει καλύτερη, η ηθική θα επανέλθει, ο πνευματικός πολιτισμός θα βελτιωθεί και, η εγκληματικότητα θα εκλείψει. Ίσως να μην υπάρχει καν ανάγκη για αστυφύλακες. Δεν θα υπάρχει ανάγκη για πράγματα, όπως παρακολούθηση της περιοχής, αφού ο καθένας θα επιτηρεί ο ίδιος τον εαυτό του και όλοι θα ψάχνουν μέσα τους για να διορθώσουν τα πράγματα. Τι λέτε, δεν θα ήταν υπέροχα; Όπως ξέρετε οι νόμοι γίνονται ολοένα πιο περιεκτικοί και αυστηροί. Γιατί όμως ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν κακές πράξεις; Γιατί δεν συμμορφώνονται με τους νόμους; Είναι επειδή δεν μπορείτε να αστυνομεύσετε το μυαλό τους κι έτσι όταν κανείς δεν τους βλέπει, αυτοί πάλι θα κάνουν κακές πράξεις. Αν όμως όλοι καλλιεργούσαν τον εσωτερικό τους εαυτό, τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά και δεν θα χρειαζόταν να προσπαθείτε να τηρείτε την τάξη όλη την ώρα.

Αυτός ο Φα μπορεί να διδαχτεί μόνο έως αυτό το επίπεδο. Από τη δική σας καλλιέργεια εξαρτάται το να αποκτήσετε αυτά που βρίσκονται στα ανώτερα επίπεδα. Οι ερωτήσεις που κάνουν μερικοί άνθρωποι γίνονται όλο και πιο συγκεκριμένες. Αν απαντήσω σε όλα τα ερωτήματα της ζωής σας, τι θα απομείνει για εσάς να καλλιεργήσετε; Πρέπει οι ίδιοι να ασκήσετε καλλιέργεια για τον εαυτό σας και να έχετε τη δική σας κατανόηση. Αν σας πω τα πάντα, δεν θα απομείνει τίποτα για εσάς να καλλιεργήσετε. Όμως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αφού ο Ντάφα έχει ήδη δημοσιοποιηθεί κι έτσι μπορείτε πλέον να συμπεριφέρεστε με βάση τον Ντάφα.

*           *           *

Πιστεύω ότι όλη αυτή η περίοδος που σας διδάσκω τον Φα φτάνει στο τέλος. Γι’ αυτό θέλω να αφήσω γνήσια πράγματα σε όλους σας, έτσι ώστε από εδώ και στο εξής να έχετε τον Φα να σας καθοδηγεί στην άσκηση καλλιέργειάς σας. Καθόλη τη διάρκεια της διδασκαλίας του Φα φρόντισα να είμαι υπεύθυνος προς όλους σας και πραγματικά μπορέσαμε να συνεχίσουμε σύμφωνα μ’ αυτή την αρχή. Δεν θα κάνω κανένα σχόλιο για το αν τα καταφέραμε καλά ή όχι – αυτό θα το κρίνει το κοινό. Ο σκοπός μου ήταν να διαδώσω αυτόν τον Ντάφα, ώστε περισσότεροι άνθρωποι να επωφεληθούν απ’ αυτόν, επιτρέποντας παράλληλα σ’ εκείνους που ειλικρινά θέλουν να ασκήσουν καλλιέργεια να ακολουθήσουν τον Φα και να καλλιεργηθούν προς ανώτερα επίπεδα. Παράλληλα με τη διδασκαλία του Φα σας εξηγήσαμε λεπτομερώς τις αρχές τού να είναι κάποιος ανθρώπινο ον και ελπίζουμε ότι μετά απ’ αυτό το σεμινάριο, αν δεν μπορείτε να ακολουθήσετε αυτόν τον Ντάφα ασκώντας καλλιέργεια, τουλάχιστον να μπορείτε να είστε καλός άνθρωπος. Αυτό θα ωφελήσει την κοινωνία μας. Στην πραγματικότητα ήδη γνωρίζετε πώς να είστε καλός άνθρωπος και μετά απ’ αυτό το σεμινάριο θα μπορείτε να είστε καλός άνθρωπος.

Υπήρξαν πράγματα που δεν πήγαν τόσο ομαλά κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας του Φα. Υπήρξαν επίσης τεράστιες παρεμβάσεις διαφόρων ειδών. Λόγω όμως της μεγάλης υποστήριξης από τους διοργανωτές, τους επικεφαλής των διαφόρων τμημάτων και τους κόπους του προσωπικού, οι διαλέξεις μας πήγαν πάρα πολύ καλά.

Όλα αυτά που σας έχω αναφέρει σ’ αυτές τις διαλέξεις είναι για να σας καθοδηγήσουν στην καλλιέργειά σας προς τα ανώτερα επίπεδα. Κανείς στο παρελθόν δεν δίδαξε αυτά τα πράγματα στη διδασκαλία του. Αυτά που σας έχουμε διδάξει είναι πολύ ξεκάθαρα – συμπεριλάβαμε επίσης πράγματα που έχουν διατυπωθεί από τη σύγχρονη επιστήμη και τις σημερινές επιστήμες του ανθρώπινου σώματος. Επιπλέον ότι έχουμε διδάξει είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Κι αυτό το κάναμε κατά κύριο λόγο, για να σας βοηθήσουμε όλους να λάβετε πραγματικά τον Φα στον χρόνο που ακολουθεί και να ανεβείτε μέσα από την άσκηση καλλιέργειας. Αυτός είναι ο σκοπός μου. Καθώς μεταδίδουμε τη διδασκαλία και τις ασκήσεις, πολλά άτομα έχουν την αίσθηση ότι ο Φα είναι πολύ καλός, αλλά πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί. Στην πραγματικότητα όμως πιστεύω πως το αν είναι δύσκολο ή όχι εξαρτάται από το ίδιο το άτομο. Ένας πραγματικά μέσος, καθημερινός άνθρωπος δεν θέλει να ασκήσει καλλιέργεια και θα βρει την άσκηση καλλιέργειας απλά πάρα πολύ δύσκολη, αδιανόητη ή αδύνατη. Είναι καθημερινός άνθρωπος και δεν θέλει να ασκήσει καλλιέργεια, γι’ αυτό θα το βρει πολύ δύσκολο. Ο Λάο Τζι είπε: «Όταν ένας ανώτερου τύπου άνθρωπος ακούσει το Τάο, θα το εξασκήσει με επιμέλεια. Όταν ένας μέσος άνθρωπος το ακούσει, θα το εξασκεί κατά διαστήματα. Όταν ένας κατώτερου τύπου άνθρωπος το ακούσει, θα γελάσει δυνατά. Αν δεν γελάσει δυνατά, δεν είναι το Τάο». Για έναν γνήσιο ασκούμενο, θα έλεγα ότι είναι εύκολο και όχι κάτι πέρα από τις δυνατότητές του. Στην πραγματικότητα πολλοί βετεράνοι ασκούμενοι που κάθονται εδώ ή και άλλοι που δεν βρίσκονται εδώ έχουν ήδη φτάσει σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο στην άσκηση καλλιέργειάς τους. Δεν σας το είπα πριν, μην τυχόν και αναπτύξετε κάποια προσκόλληση ή γίνετε αυτάρεσκοι. Αυτό θα επηρέαζε την ανάπτυξη του δυναμικού του γκονγκ σας. Όλοι εσείς που αποφασίζετε ειλικρινά να ασκήσετε καλλιέργεια, θα είστε ικανοί να υπομείνετε οτιδήποτε, ακόμα και μπροστά στα προσωπικά σας συμφέροντα θα είστε ικανοί να εγκαταλείπετε τις προσκολλήσεις σας και να νοιάζεστε ελάχιστα γι’ αυτά τα πράγματα. Όσο θα μπορείτε να το καταφέρνετε αυτό, δεν θα είναι δύσκολο – πραγματικά. Όσοι άνθρωποι το βρίσκουν δύσκολο είναι επειδή δεν μπορούν να εγκαταλείψουν αυτά τα πράγματα. Η άσκηση καλλιέργειας δεν είναι από μόνη της δύσκολη, ούτε το να αναβαθμίζετε το επίπεδό σας είναι από μόνο του δύσκολο. Το θεωρούν δύσκολο, επειδή δεν μπορούν να παρατήσουν τις ανθρώπινες σκέψεις τους. Κι αυτό γιατί μπροστά στα πρακτικά οφέλη είναι πολύ δύσκολο να εγκαταλείψετε αυτά τα πράγματα – το συμφέρον σας είναι ακριβώς εδώ, μπροστά στα μάτια σας, πώς μπορείτε να το εγκαταλείψετε; Στην πραγματικότητα αυτός είναι ο λόγος που κάποιοι το βρίσκουν δύσκολο. Όταν εμπλακείτε σε διαμάχη με κάποιον άλλον, αν δεν μπορείτε να καταπιείτε τον θυμό σας ή να συμπεριφερθείτε ως ασκούμενος καθώς το αντιμετωπίζετε, θα έλεγα ότι αυτό είναι απαράδεκτο. Όταν κατά το παρελθόν ασκούσα καλλιέργεια, πολλοί μεγάλοι δάσκαλοι μού είχαν πει αυτά τα λόγια: «Κι αν είναι δύσκολο να το αντέξεις, μπορείς να το αντέξεις. Κι αν φαίνεται αδύνατο να το κάνεις, μπορείς να το κάνεις». Και πραγματικά έτσι είναι. Γιατί δεν το δοκιμάζετε όταν επιστρέψετε στο σπίτι; Όταν αντιμετωπίζετε μια μεγάλη δυσκολία ή δοκιμασία, δοκιμάστε το. Κι αν είναι δύσκολο να το υπομείνετε, προσπαθήστε να το υπομείνετε. Κι αν φαίνεται αδύνατο και λένε ότι είναι αδύνατο προσπαθήστε να δείτε αν είναι δυνατό. Αν μπορέσετε πράγματι να το κάνετε, θα ανακαλύψετε πραγματικά ότι: «Μετά τις σκιερές ιτιές υπάρχουν λουλούδια ανθισμένα και άλλο ένα χωριό μπροστά!»

Έχω πει τόσα πολλά που πιθανόν να σας είναι δύσκολο να τα θυμόσαστε όλα. Γι’ αυτό θα ήθελα να σας πω κάτι ακόμα πριν τελειώσουμε. Ελπίζω πως κατά τη μελλοντική σας άσκηση καλλιέργειας, θα συμπεριφερθείτε όλοι σας ως ασκούμενοι και πως θα συνεχίσετε ειλικρινά να ασκείτε καλλιέργεια. Ελπίζω πως, και οι παλιότεροι και οι νέοι ασκούμενοί μας, θα μπορέσουν να ασκήσουν καλλιέργεια στον Ντάφα και να πετύχουν σ’ αυτόν! Ελπίζω πως όταν πάτε σπίτι θα αξιοποιείτε καλύτερα τον χρόνο σας για γνήσια άσκηση καλλιέργειας.Υλισμός: φιλοσοφική θεωρία που πιστεύει ότι η φυσική ύλη στις ενέργειες και κινήσεις της είναι η μόνη πραγματικότητα. Ότι όλα στο σύμπαν, περιλαμβάνοντας τα συναισθήματα και τις σκέψεις, μπορούν να εξηγηθούν με τους φυσικούς νόμους.

Γκόνγκσεν: σώμα φτιαγμένο από Γκονγκ.

Σανσιό: ιδρυτής της Βόρειας Σχολής του Βουδισμού Ζεν στη Δυναστεία των Τανγκ.

Τανγκσέν: πόλη της επαρχίας Χεμπέι.

Χαν Σιν: ο επικεφαλής στρατηγός του Λιου Μπανγκ της Δυναστείας Χαν (206 π.Χ - 23 μ.Χ.).

Λιου Μπανγκ: ο αυτοκράτορας και ιδρυτής της Δυναστείας Χαν (206 π.Χ. - 23 μ.Χ.).

Πνευματικός Πολιτισμός : αυτός είναι ένας δημοφιλής όρος στη σύγχρονη Κίνα που αναφέρεται στην εξύψωση της σκέψης και της ηθικής των ανθρώπων. Στην Κίνα αυτός ο όρος συγκρίνεται με τον «υλικό πολιτισμό».