ΔΙΑΛΕΞΗ ΕΒΔΟΜΗ

Το Ζήτημα της Αφαίρεσης Ζωής

Το ζήτημα της αφαίρεσης ζωής είναι πολύ ευαίσθητο. Για τους ασκούμενους έχουμε θέσει έναν απαρέγκλιτο κανόνα: Δεν επιτρέπεται να σκοτώνουν ζωές. Είτε είναι από τη Σχολή του Φο, τη Σχολή του Τάο ή τη Σχολή του Τσίμεν, ανεξάρτητα από το ποια σχολή ή μέθοδο είναι, εφόσον είναι ορθή άσκηση καλλιέργειας, αυτό το ζήτημα θεωρείται απόλυτο και κατηγορηματικό: Απαγορεύεται η αφαίρεση ζωής – αυτό είναι δεδομένο. Επειδή οι συνέπειες της αφαίρεσης μιας ζωής είναι εξαιρετικά σοβαρές, θα πρέπει να το αναφέρουμε με λεπτομέρεια. Στον αρχικό Βουδισμό η αφαίρεση ζωής αναφερόταν κυρίως στην αφαίρεση μιας ανθρώπινης ζωής, που ήταν και η πιο σοβαρή πράξη. Αργότερα, το να αφαιρέσεις ζωές μεγαλόσωμων ζώων, μεγάλων κατοικίδιων ή σχετικά μεγάλων ζώων επίσης θεωρούνταν όλα πολύ σοβαρά. Γιατί το ζήτημα της αφαίρεσης ζωής ανέκαθεν θεωρούνταν τόσο σοβαρό στην κοινότητα των καλλιεργητών; Στο παρελθόν ο Βουδισμός θεωρούσε πως αν σκοτώνονταν οι ζωές που δεν έπρεπε να πεθάνουν, γινόντουσαν μοναχικές ψυχές και περιφερόμενα φαντάσματα. Έτσι τελούσαν ιεροτελεστίες για να ελευθερώσουν τις ψυχές αυτών των ανθρώπων από τη δυστυχία. Αν αυτές οι ψυχές δεν απελευθερώνονταν, θα υπέφεραν από πείνα και από δίψα, ζώντας σε μια τρομακτικά οδυνηρή κατάσταση. Αυτό έλεγε ο Βουδισμός στο παρελθόν.

Εμείς πιστεύουμε πως όταν ένας κάνει κάτι κακό σε κάποιον άλλο, θα πρέπει να του δώσει αρκετό ντε ως αποζημίωση. Λέγοντας αυτό, συνήθως αναφερόμαστε στην περίπτωση όπου οι άνθρωποι αποκομίζουν πράγματα που –υπό κανονικές συνθήκες– ανήκουν σε άλλους κ.ο.κ. Ωστόσο, αν μια ζωή τερματιστεί ξαφνικά, είτε είναι ένα ζώο είτε ένα άλλο πλάσμα, αυτό θα δημιουργήσει αρκετό κάρμα. Στο παρελθόν η αφαίρεση ζωής αναφερόταν κυρίως στην αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής που θα δημιουργούσε πάρα πολύ κάρμα. Όμως και η αφαίρεση της ζωής άλλων συνηθισμένων πλασμάτων δεν είναι διόλου κάτι μικρότερο, αφού κι αυτό δημιουργεί κατευθείαν πολύ κάρμα. Ειδικά για εσάς τους ασκούμενους, στην πορεία της άσκησης καλλιέργειάς σας σάς δίνονται ορισμένες δοκιμασίες στο κάθε διαφορετικό επίπεδο. Όλα αυτά προέρχονται από το ίδιο σας το κάρμα και είναι οι δικές σας δοκιμασίες που τοποθετούνται στα διάφορα επίπεδα, για να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τον εαυτό σας. Όσο αναβαθμίζετε το σίνσινγκ σας, θα μπορείτε να τις ξεπερνάτε. Αν όμως στοιβαχτεί ξαφνικά τόσο κάρμα, πώς θα μπορέσετε να τις ξεπεράσετε; Με το επίπεδο του δικού σας σίνσινγκ δεν θα μπορέσετε καθόλου να τα καταφέρετε. Και κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα είναι το τέλος της καλλιέργειάς σας.

Έχουμε ανακαλύψει ότι όταν ένας άνθρωπος γεννιέται, πάρα πολλοί εαυτοί του, γεννιούνται ταυτόχρονα μέσα σε ένα ορισμένο πεδίο αυτού του Κοσμικού χώρου. Είναι όλοι πανομοιότυποι, έχουν το ίδιο όνομα και πάνω κάτω κάνουν τα ίδια πράγματα. Έτσι μπορούν να χαρακτηριστούν κομμάτι της ολοκληρωμένης οντότητάς του. Αυτό όμως προκαλεί ένα πρόβλημα, γιατί αν ένας από αυτούς (και αυτό ισχύει και για τις οντότητες των άλλων μεγάλων ζώων) ξαφνικά πεθάνει, ενώ οι υπόλοιποι εαυτοί του στις διάφορες διαστάσεις έχουν ακόμα να ολοκληρώσουν τις προκαθορισμένες πορείες της ζωής τους και πολλά ακόμα χρόνια να ζήσουν, το νεκρό αυτό άτομο θα βρεθεί σε μια κατάσταση όπου δεν θα έχει μέρος να σταθεί και θα περιφέρεται στον χώρο του σύμπαντος. Στο παρελθόν είχε περιγραφεί ότι τα μοναχικά πνεύματα και τα περιφερόμενα φαντάσματα υποφέρουν από πείνα, δίψα και άλλες κακουχίες. Αυτό ίσως να είναι αλήθεια. Εμείς ωστόσο πραγματικά έχουμε δει την τρομακτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο άνθρωπος αυτός, διότι πρέπει να περιμένει μέχρις ότου ο κάθε ένας από αυτόν –σε κάθε διάσταση– ολοκληρώσει την πορεία της ζωής του, και μόνον τότε θα μπορέσουν να βρουν τελικά τον τόπο όπου θα αναπαυθούν όλοι μαζί. Όσο πιο μακρύς είναι ο χρόνος, τόσο πιο πολύ υποφέρει. Και όσο πιο πολύ υποφέρει, τόσο περισσότερο από το κάρμα που δημιουργείται από τα δεινά του θα προστίθεται συνεχώς στο σώμα του δολοφόνου. Γι’ αυτό σκεφτείτε το: Με πόσο περισσότερο κάρμα θα μπορούσε αυτό να σας φορτώσει; Αυτό έχουμε δει μέσα από υπερφυσικές ικανότητες.

Έχουμε επίσης δει και κάτι άλλο: Όταν ένας άνθρωπος γεννιέται ολόκληρη η ζωή του είναι ήδη καταγραμμένη σε μια συγκεκριμένη διάσταση. Με άλλα λόγια, το πού βρίσκεται στη ζωή του, τι πρόκειται να κάνει κ.λπ. είναι όλα εκεί. Ποιος όμως έχει διευθετήσει τη ζωή του; Προφανώς έγινε από μια ανώτερη ζωή. Για παράδειγμα, στην κοινή ανθρώπινη κοινωνία, αφού γεννηθεί, ανήκει σε μια συγκεκριμένη οικογένεια, πάει σε ένα συγκεκριμένο σχολείο και αφού μεγαλώσει δουλεύει σε ένα συγκεκριμένο χώρο εργασίας. Μέσα από τη δουλειά του έρχεται σε επαφή με κάθε λογής ανθρώπους. Αυτό σημαίνει πως η συνολική διάταξη ολόκληρης της κοινωνίας έχει σχεδιαστεί μ’ αυτόν τον τρόπο. Όμως, αν αυτή η ζωή ξαφνικά πεθάνει, χωρίς αυτό να συμφωνεί με την αρχική συγκεκριμένη διευθέτηση και τα πράγματα αλλάξουν, η ανώτερη ζωή δεν θα συγχωρέσει αυτόν που θα έχει παρέμβει. Σκεφτείτε το όλοι: Ως ασκούμενοι θέλουμε να ασκήσουμε καλλιέργεια προς τα υψηλά επίπεδα. Αυτή η υψηλού επιπέδου ζωή δεν πρόκειται να συγχωρέσει τον δολοφόνο. Πιστεύετε ότι αυτός ο άνθρωπος θα μπορεί ακόμα να ασκήσει καλλιέργεια; Τα επίπεδα ορισμένων δασκάλων δεν είναι καν τόσο υψηλά όσο της ανώτερης ζωής που έκανε αυτή τη διευθέτηση. Επομένως ακόμα κι ο δάσκαλος αυτού του ανθρώπου θα τιμωρηθεί και θα σταλθεί κάτω στο χαμηλό επίπεδο. Σκεφτείτε το: Είναι αυτό συνηθισμένο πρόβλημα; Γι’ αυτό αν ένας άνθρωπος κάνει κάτι τέτοιο, είναι πολύ δύσκολο πλέον γι’ αυτόν να ασκήσει καλλιέργεια.

Ανάμεσα σε ασκούμενους του Φάλουν Ντάφα, μπορεί να υπάρχουν μερικοί που πήραν μέρος σε μάχες σε καιρούς πολέμου. Αυτοί οι πόλεμοι ήταν καταστάσεις που δημιουργήθηκαν από μεγαλύτερες γενικές συμπαντικές αλλαγές και εσείς ήσασταν ένα μικρό μόνο κομμάτι αυτής της κατάστασης. Αν δεν υπήρχε ανθρώπινη δραστηριότητα κάτω από τις συμπαντικές αλλαγές, τότε δεν θα προέκυπταν τέτοιες καταστάσεις στην κοινή ανθρώπινη κοινωνία ούτε θα ονομάζονταν συμπαντικές αλλαγές. Αυτά τα γεγονότα εξελίχθηκαν με βάση μεγαλύτερες αλλαγές και δεν ήταν ολοκληρωτικά δικό σας φταίξιμο. Αυτό που συζητάμε εδώ είναι το κάρμα που θα προέκυπτε από την επιμονή σας να κάνετε κακά πράγματα, επιδιώκοντας προσωπικό κέρδος, την ικανοποίηση των συμφερόντων σας ή οτιδήποτε αφορά εσάς. Έτσι, εφόσον πρόκειται για αλλαγές σε ολόκληρο τον απέραντο συμπαντικό χώρο και καίριες αλλαγές στην κοινωνία, δεν φταίτε εσείς.

Η αφαίρεση ζωής μπορεί να δημιουργήσει τεράστιο κάρμα. Κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί: «Εντάξει, δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε μια ζωή, αλλά είμαι ο μάγειρας του σπιτιού. Τι θα φάει η οικογένειά μου αν δεν μπορώ να αφαιρέσω μια ζωή;». Αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα δεν με απασχολεί. Εγώ διδάσκω τον Φα σε ασκούμενους, δεν μιλάω περιστασιακά σε καθημερινούς ανθρώπους για το πώς να ζουν. Σχετικά με το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζετε συγκεκριμένα ζητήματα, πρέπει να το κρίνετε σύμφωνα με τον Ντάφα. Πρέπει να κάνετε όπως νομίζετε. Οι καθημερινοί άνθρωποι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν και αυτό είναι δική τους δουλειά. Δεν είναι δυνατόν όλοι πραγματικά να ασκήσουν καλλιέργεια. Οι ασκούμενοι όμως πρέπει να ακολουθούν ανώτερα πρότυπα και επομένως αυτές είναι απαιτήσεις καθορισμένες για ασκούμενους.

Εκτός από τα ανθρώπινα όντα, τα ζώα και τα φυτά είναι κι αυτά ζωές. Όλη η ύλη εμφανίζεται με μορφή ζωής σε άλλες διαστάσεις. Όταν το Τρίτο Μάτι σας φτάσει στο επίπεδο της όρασης του Φα, θα ανακαλύψετε ότι οι πέτρες, οι τοίχοι ή οτιδήποτε άλλο μπορούν να σας μιλήσουν και να σας χαιρετίσουν. Ίσως κάποιος να αναρωτηθεί: «Τα σιτηρά και τα λαχανικά που τρώμε είναι κι αυτά ζωές. Τι θα πρέπει να κάνουμε όταν μύγες και κουνούπια μπαίνουν στο σπίτι; Το καλοκαίρι είναι πολύ δυσάρεστο να μας τσιμπάνε κουνούπια, θα πρέπει να καθόμαστε να τα βλέπουμε να μας τσιμπούν χωρίς να αντιδρούμε; Θα πρέπει απλά να καθόμαστε να βλέπουμε τις μύγες πάνω στο φαγητό μας, να το βρωμίζουν, αφού δεν θα μπορούμε να τις σκοτώσουμε;». Επιτρέψτε μου να σας πω ότι δεν πρέπει να αφαιρούμε μια ζωή επιπόλαια ή χωρίς λόγο. Αλλά ούτε πρέπει να γίνουμε υπερ-προσεκτικοί, να εστιάζουμε πάντοτε σε μικροπράγματα, να πηδάμε εδώ κι εκεί ακόμη κι όταν περπατάμε, ανησυχώντας μην πατήσουμε μυρμήγκια. Θα έλεγα ότι θα ήταν πολύ κουραστικό να ζούσατε έτσι. Και δεν θα ήταν κι αυτό προσκόλληση; Αν και με τα άλματά σας μπορεί να μη σκοτώνατε μυρμήγκια, είναι ωστόσο πιθανό να σκοτώνατε πολλούς μικροοργανισμούς. Υπάρχουν πάρα πολλές ακόμη μικρότερες ζωές στο μικροσκοπικό επίπεδο, όπως τα μικρόβια και τα βακτήρια. Ίσως να πατήσετε και να σκοτώσετε πολλά από αυτά. Τότε να σταματήσουμε και να ζούμε, σωστά; Εμείς δεν θέλουμε να γίνουμε τέτοιοι άνθρωποι, γιατί αυτό θα έκανε την άσκηση καλλιέργειας αδύνατη. Εμείς πρέπει να εστιάσουμε στην ευρύτερη εικόνα και να ασκούμε καλλιέργεια ανοιχτά και με αξιοπρέπεια.

Ως ανθρώπινα όντα έχουμε το δικαίωμα να διατηρούμε ανθρώπινη ζωή. Επομένως το περιβάλλον στο οποίο ζούμε πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ανθρώπινης ζωής. Δεν μπορούμε να βλάπτουμε ή να παίρνουμε ζωές σκόπιμα, ούτε όμως πρέπει να απασχολούμαστε με τέτοια μικροπράγματα. Για παράδειγμα, τα λαχανικά και τα σιτηρά που μεγαλώνουμε είναι όλα ζωές. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε να πίνουμε ή να τρώμε κάτι επειδή έχει ζωή. Αλλιώς πώς θα μπορέσουμε να ασκήσουμε καλλιέργεια; Πρέπει να κοιτάμε πέρα απ’ αυτό. Για παράδειγμα, ενώ περπατάτε, μερικά μυρμήγκια ή έντομα μπορεί να τρέξουν κάτω από τα πόδια σας και να σκοτωθούν. Ίσως να έπρεπε να πεθάνουν, αφού δεν τα σκοτώσατε σκόπιμα. Στον κόσμο των οργανισμών και των μικροοργανισμών, υπάρχει και το ζήτημα της οικολογικής ισορροπίας – πάρα πολλά από οποιοδήποτε είδος θα ήταν προβληματικό. Επομένως πρέπει να ασκούμε καλλιέργεια ανοικτά και με αξιοπρέπεια. Όταν μύγες και κουνούπια είναι μέσα στο σπίτι, μπορούμε να τα διώξουμε ή να εγκαταστήσουμε μια σίτα παραθύρου για να τα κρατήσουμε έξω. Ορισμένες φορές αν δεν μπορούμε να τα διώξουμε και τα σκοτώσουμε, ας γίνει έτσι. Αν πρόκειται να τσιμπήσουν ή να βλάψουν ανθρώπους στον χώρο όπου ζουν άνθρωποι, τότε σίγουρα πρέπει να διωχτούν. Αν δεν μπορούν να διωχτούν, δεν μπορείτε απλώς να κάθεστε εκεί να τα βλέπετε να τσιμπούν τον κόσμο. Ως ασκούμενοι δεν σας είναι πρόβλημα, έχετε ανοσία σ’ αυτά, αλλά για τα μέλη της οικογένειάς σας που δεν ασκούν καλλιέργεια και είναι καθημερινοί άνθρωποι υπάρχει το ζήτημα των μεταδοτικών νοσημάτων. Δεν μπορούμε να βλέπουμε ένα κουνούπι να τσιμπά ένα παιδί στο πρόσωπο και να μην κάνουμε τίποτα.

Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Υπήρχε μια ιστορία για τον Σακιαμούνι στα νεώτερά του χρόνια. Μια μέρα ο Σακιαμούνι επρόκειτο να κάνει μπάνιο στο δάσος και ζήτησε από έναν μαθητή του να καθαρίσει την μπανιέρα. Ο μαθητής πήγε και τη βρήκε γεμάτη έντομα. Τα έντομα θα σκοτώνονταν αν καθάριζε την μπανιέρα. Ο μαθητής πήγε πίσω στον Σακιαμούνι και είπε: «Η μπανιέρα είναι γεμάτη έντομα». Ο Σακιαμούνι δεν τον κοίταξε και απάντησε: «Πήγαινε να καθαρίσεις την μπανιέρα». Ο μαθητής πήγε πίσω στην μπανιέρα, αλλά δεν ήξερε πώς να την καθαρίσει, αφού έτσι θα σκότωνε τα έντομα. Πήγε πάλι πίσω στον Σακιαμούνι και είπε: «Δάσκαλε, η μπανιέρα είναι γεμάτη έντομα. Αν την καθαρίσω, τα έντομα θα σκοτωθούν». Ο Σακιαμούνι τον κοίταξε και είπε: «Αυτό που σου ζήτησα να κάνεις ήταν να καθαρίσεις την μπανιέρα». Ο μαθητής ξαφνικά κατάλαβε και αμέσως πήγε και καθάρισε την μπανιέρα. Το αφήγημα λέει μια αρχή. Δεν πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε μπάνιο, επειδή υπάρχουν έντομα, και ούτε πρέπει να βρούμε άλλο τόπο να ζήσουμε, επειδή υπάρχουν κουνούπια. Ούτε θα έπρεπε να δέσουμε τον λαιμό μας και να σταματήσουμε να τρώμε ή να πίνουμε επειδή τα σιτηρά και τα λαχανικά είναι ζωές. Δεν πρέπει να είναι έτσι. Πρέπει να χειριστούμε σωστά τη σχέση αυτή και να ασκούμε καλλιέργεια με ανοικτό και αξιοπρεπή τρόπο. Εφόσον δεν βλάπτουμε καμιά ζωή σκόπιμα, είναι εντάξει. Την ίδια στιγμή και οι άνθρωποι πρέπει να έχουν έναν ανθρώπινο χώρο και ανθρώπινες συνθήκες να ζουν, καθώς πρέπει και αυτοί να διατηρηθούν και να προστατευτούν. Και τα ανθρώπινα όντα χρειάζεται να διατηρούν την ζωή τους και να ζουν κανονικά.

Στο παρελθόν ορισμένοι ψευτο-δάσκαλοι του τσιγκόνγκ έλεγαν πως δεν υπάρχει πρόβλημα όταν κάποιος αφαιρέσει ζωές την πρώτη και τη δέκατη-πέμπτη μέρα τού κάθε σεληνιακού μήνα. Ορισμένοι μάλιστα απ’ αυτούς ισχυρίζονταν πως δεν υπήρχε πρόβλημα ακόμα και δίποδα ζώα να σκοτώσουν, σαν να μην είναι ζωές αυτά. Δεν υπολογίζεται σαν αφαίρεση ζωής η θανάτωση την πρώτη και δέκατη-πέμπτη μέρα τού σεληνιακού μήνα; Τι είναι, απλώς σαν να σκάβουμε τη γη; Ορισμένοι ψευτο-δάσκαλοι του τσιγκόνγκ μπορούν να αναγνωριστούν από τα λόγια τους και τη συμπεριφορά τους ή απ’ αυτά που λένε και αυτά που επιδιώκουν. Όλοι αυτοί οι δάσκαλοι του τσιγκόνγκ που κάνουν τέτοιες δηλώσεις έχουν συνήθως κατοχή από πνεύμα ή ζώο. Απλώς κοιτάξτε πως ένας δάσκαλος με κατοχή από αλεπού τρώει ένα κοτόπουλο. Όταν το άτομο αυτό το καταβροχθίζει, δεν θέλει να πετάξει ούτε τα κόκαλα.

Η αφαίρεση ζωής όχι μόνο φέρνει πολύ κάρμα, αλλά περιλαμβάνει επίσης και το ζήτημα της συμπόνιας. Ως ασκούμενοι δεν πρέπει να έχουμε συμπόνια; Όταν η συμπόνια μας αναδυθεί, όσο αυτό είναι δυνατό θα δούμε πως όλα τα έμβια όντα υποφέρουν, ο κάθε άνθρωπος υποφέρει. Αυτό θα γίνει.

Το Ζήτημα της Κατανάλωσης Κρέατος

Η κατανάλωση κρέατος είναι ένα άλλο επίσης πολύ ευαίσθητο ζήτημα, αλλά το να τρώτε κρέας δεν είναι αφαίρεση ζωής. Αν και όλοι έχετε μελετήσει τον Φα για τόσο καιρό, δεν έχουμε απαιτήσει από κανέναν σας να σταματήσει να τρώει κρέας. Πολλοί δάσκαλοι του τσιγκόνγκ σάς λένε να σταματήσετε να τρώτε κρέας αμέσως μόλις μπείτε στην τάξη τους. Μπορεί να σκεφτείτε: «Δεν είμαι ακόμα διανοητικά προετοιμασμένος να σταματήσω να τρώω κρέας έτσι εντελώς απότομα». Το φαγητό που σερβίρεται στο σπίτι σήμερα μπορεί να είναι ψητό κοτόπουλο ή ψάρι τηγανιτό. Αν και μυρίζουν πολύ καλά, δεν σας επιτρέπεται να τα φάτε. Το ίδιο συμβαίνει και με θρησκευτικές μεθόδους άσκησης καλλιέργειας που απαγορεύουν το κρέας. Οι συμβατικές μέθοδοι άσκησης στη Σχολή του Φο και ορισμένες μέθοδοι άσκησης στη Σχολή του Τάο λένε κι αυτές το ίδιο: Απαγορεύουν την κατανάλωση κρέατος. Εμείς εδώ δεν ζητάμε να το κάνετε αυτό, όμως μας ενδιαφέρει αυτό το ζήτημα. Τι απαιτούμε τότε; Στη μέθοδο εξάσκησής μας είναι ο Φα που καλλιεργεί τον ασκούμενο και στις μεθόδους εξάσκησης όπου ο Φα καλλιεργεί τον ασκούμενο συγκεκριμένες καταστάσεις θα προκύψουν από το γκονγκ και τον Φα του. Στην πορεία της εξάσκησης διαφορετικά επίπεδα παράγουν διαφορετικές καταστάσεις. Έτσι κάποια μέρα ή μετά από τη διάλεξή μου σήμερα, ορισμένοι άνθρωποι πιθανόν να βιώσουν την εξής κατάσταση: Δεν θα μπορούν να φάνε κρέας και το κρέας θα τους μυρίζει απαίσια. Αν το φάνε, θα θέλουν να κάνουν εμετό. Δεν εξαναγκάζεστε από κανέναν, ούτε εξαναγκάζετε οι ίδιοι τον εαυτό σας να μη φάει κρέας. Αντίθετα, αυτό προέρχεται από μέσα, από την ίδια σας την καρδιά. Όταν φτάσετε σ’ αυτό το επίπεδο, το γκονγκ θα επιδράσει με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην μπορείτε να φάτε κρέας. Αν πραγματικά καταπιείτε το κρέας, θα κάνετε εμετό.

Οι βετεράνοι ασκούμενοί μας όλοι γνωρίζουν ότι στην άσκηση καλλιέργειας του Φάλουν Ντάφα αυτή η κατάσταση θα συμβεί, επειδή διαφορετικά επίπεδα αντιστοιχούν σε διαφορετικές καταστάσεις καλλιέργειας. Μερικοί ασκούμενοι έχουν πολύ δυνατή επιθυμία και ισχυρή προσκόλληση στο να τρώνε κρέας – συνήθως τρώνε πολύ κρέας. Όταν άλλοι βρίσκουν το κρέας αηδιαστικό, αυτοί δεν αισθάνονται έτσι και μπορούν ακόμα να το φάνε. Τι πρέπει να γίνει, προκειμένου να αφαιρεθεί αυτή η προσκόλληση; Όταν τρώνε κρέας θα τους πονάει το στομάχι, ενώ όταν δεν τρώνε κρέας δεν θα πονούν. Αυτή η κατάσταση θα συμβεί και αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να φάνε κρέας. Αυτό δηλαδή σημαίνει ότι από τότε και ύστερα οι ασκούμενοί μας δεν θα έχουν καμία σχέση με το κρέας; Όχι, δεν είναι έτσι. Πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα; Όταν δεν μπορείτε να φάτε κρέας, πραγματικά προέρχεται από την καρδιά σας. Ποιος είναι ο σκοπός; Σε μοναστικούς τρόπους άσκησης καλλιέργειας σάς εξαναγκάζουν να μη φάτε κρέας. Αυτό, όπως και το να μην μπορεί κανείς να φάει κρέας που εκδηλώνεται στη δική μας εξάσκηση, αποσκοπούν στο να αφαιρέσουν αυτή την ανθρώπινη επιθυμία και την προσκόλληση που οι άνθρωποι έχουν στο κρέας.

Αν δεν υπάρχει κρέας στο πιάτο τους, μερικοί άνθρωποι απλώς δεν θα φάνε το φαγητό τους. Αυτή είναι επιθυμία ενός καθημερινού ανθρώπου. Ένα πρωί καθώς περνούσα από την πίσω είσοδο του Πάρκου της Νίκης στην Τσανγκτσούν, τρία άτομα βγήκαν από την είσοδο μιλώντας δυνατά. Ένας απ’ αυτούς είπε: «Τι είδος τσιγκόνγκ είναι αυτό που δεν σου επιτρέπει να φας κρέας; Θα προτιμούσα να χάσω δέκα χρόνια από τη ζωή μου παρά να εγκαταλείψω το κρέας!» Τι δυνατή επιθυμία είναι αυτή! Σκεφτείτε το όλοι: Δεν πρέπει να αφαιρεθεί αυτή η επιθυμία; Και βέβαια πρέπει. Αυτό που κάνει ένας άνθρωπος κατά την πορεία της άσκησης καλλιέργειας είναι να εγκαταλείπει τις διάφορες επιθυμίες και προσκολλήσεις του. Για να το θέσω απλά, εάν δεν αφαιρεθεί η επιθυμία να φάτε κρέας, δεν σημαίνει ότι η προσκόλληση δεν έχει εγκαταλειφθεί; Πώς θα μπορούσατε να ολοκληρώσετε την καλλιέργεια σας; Επομένως, εφόσον κάτι είναι προσκόλληση, πρέπει να αφαιρεθεί. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ξαναφάτε κρέας. Ο σκοπός δεν είναι να μην σας επιτρέψουμε να φάτε κρέας. Ο σκοπός είναι να μην σας επιτρέψουμε να έχετε αυτή την προσκόλληση. Εάν εγκαταλείψετε την προσκόλληση τον καιρό που δεν θα μπορείτε να φάτε κρέας, πιθανόν να μπορέσετε να ξαναφάτε αργότερα. Τότε το κρέας δεν θα μυρίζει αηδιαστικά ούτε θα έχει απαίσια γεύση. Τότε, αν φάτε κρέας, δεν θα πειράζει.

Όταν θα μπορείτε να φάτε πάλι κρέας, η προσκόλλησή σας και η επιθυμία σας για το κρέας θα έχουν ήδη εγκαταλειφθεί. Ωστόσο μια μεγάλη αλλαγή θα συμβεί: Το κρέας δεν θα σας είναι πια γευστικό. Αν μαγειρευτεί στο σπίτι, θα το φάτε με την οικογένειά σας. Αν δεν μαγειρευτεί, δεν θα σας λείψει. Αν το φάτε, δεν θα είναι γευστικό. Αυτό το σενάριο θα συμβεί. Αλλά το να ασκείτε καλλιέργεια ανάμεσα σε καθημερινούς ανθρώπους είναι πολύ περίπλοκο. Αν η οικογένειά σας συνεχώς μαγειρεύει κρέας, μετά από ένα χρονικό διάστημα, πάλι θα το βρείτε γευστικό. Τέτοιες επιπλοκές θα συμβούν στο μέλλον και θα επαναληφθούν πολλές φορές καθόλη την πορεία της άσκησης καλλιέργειας. Ξαφνικά και πάλι δεν θα μπορείτε να φάτε κρέας. Δεν θα πρέπει να το φάτε, όταν δεν μπορείτε να το φάτε. Πραγματικά δεν θα μπορείτε να το φάτε και αν το φάτε θα κάνετε εμετό. Να περιμένετε μέχρι να μπορείτε και πάλι να φάτε κρέας ακολουθώντας την πορεία της φύσης. Το να τρώτε ή όχι κρέας δεν είναι από μόνο του ο σκοπός – το κλειδί είναι να εγκαταλείψετε αυτή την προσκόλληση.

Ως ασκούμενος στη Σχολή του Φάλουν Ντάφα μας προοδεύετε πολύ γρήγορα. Όσο αναβαθμίζετε το σίνσινγκ σας, θα μπορείτε να ξεπερνάτε πολύ γρήγορα το κάθε επίπεδο. Ορισμένοι άνθρωποι εξαρχής δεν είναι τόσο προσκολλημένοι στο κρέας και δεν νοιάζονται αν δεν υπάρχει κρέας στο φαγητό τους. Θα τους πάρει μερικές βδομάδες να ξεπεράσουν αυτή την προσκόλληση. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να κάνουν έναν, δύο, τρεις μήνες ή και μισό χρόνο να το κατορθώσουν. Εκτός από εξαιρετικά ασυνήθιστες περιπτώσεις, δεν θα πάρει πάνω από έναν χρόνο, ώστε να μπορέσουν και πάλι να φάνε κρέας. Κι αυτό γιατί το κρέας στην εποχή μας είναι βασικό κομμάτι της ανθρώπινης διατροφής. Ωστόσο, όσοι είναι ασκούμενοι αποκλειστικά σε ναούς δεν πρέπει να τρώνε κρέας.

Ας μιλήσουμε για το πώς βλέπει ο Βουδισμός την κατανάλωση του κρέατος. Ο πρώιμος, αρχικός Βουδισμός δεν απαγόρευε την κατανάλωση του κρέατος. Όταν ο Σακιαμούνι πήρε τους μαθητές του στο δάσος, για να ασκήσουν καλλιέργεια μέσα σε κακουχίες, δεν υπήρχε κανένας τέτοιος κανόνας που να απαγορεύει το κρέας. Γιατί δεν υπήρχε; Γιατί όταν ο Σακιαμούνι δίδαξε το Ντάρμα του δυόμισι χιλιάδες χρόνια πριν, η ανθρώπινη κοινωνία ήταν πολύ υποανάπτυκτη. Ορισμένες περιοχές είχαν γεωργία, ενώ άλλες δεν είχαν. Τα καλλιεργημένα αγροκτήματα ήταν πολύ λίγα, ενώ τα δάση ήταν παντού. Τα σιτηρά ήταν ανεπαρκή και εξαιρετικά σπάνια. Οι άνθρωποι μόλις είχαν εξέλθει από μια πρωτόγονη κοινωνία και ζούσαν κυρίως από το κυνήγι. Πολλές περιοχές τρέφονταν κυρίως με κρέας. Προκειμένου να εγκαταλείψουν τις ανθρώπινες προσκολλήσεις όσο το δυνατόν περισσότερο, ο Σακιαμούνι απαγόρεψε στους μαθητές του να έχουν οποιαδήποτε επαφή με πράγματα όπως χρήματα, υλικά πράγματα κ.λπ. και τους πήρε μαζί του να ζητιανέψουν για φαγητό. Έτρωγαν ό,τι τους έδιναν, επειδή ως ασκούμενοι δεν μπορούσαν να διαλέξουν την τροφή τους που μπορεί να συμπεριλάμβανε και κρέας.

Μερικές τροφές χαρακτηρίστηκαν «απαγορευμένες» στον αρχικό Βουδισμό. Η απαγόρευση αυτών των τροφών έχει τις ρίζες της στον αρχικό Βουδισμό, αλλά τώρα οι άνθρωποι λένε ότι το κρέας ήταν αυτό που εννοούσαν με το «απαγορευμένες τροφές». Στην πραγματικότητα όμως με το «απαγορευμένες τροφές» δεν αναφέρονταν στο κρέας, αλλά σε πράγματα όπως το κρεμμύδι, την πιπερόριζα και το σκόρδο. Γιατί θεωρούνταν «απαγορευμένες»; Σήμερα ακόμα και οι μοναχοί δεν μπορούν να το εξηγήσουν αυτό καθαρά. Πολλοί απ’ αυτούς δεν ασκούν πραγματικά καλλιέργεια και υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν ξέρουν. Αυτό που ο Σακιαμούνι δίδασκε αποκαλούνταν «Κανόνας, Σαμάντι, Σοφία». Ο «Κανόνας» αναφερόταν στην εγκατάλειψη όλων των προσκολλήσεων των καθημερινών ανθρώπων. Το «Σαμάντι» αναφερόταν στους ασκούμενους που ασκούσαν καλλιέργεια με απόλυτη νοητική γαλήνη κατά τον διαλογισμό και όντας σε απόλυτη ακινησία. Έτσι οτιδήποτε τους επηρέαζε και παρεμπόδιζε την καλλιέργειά τους, κρίνονταν ως σοβαρή παρέμβαση. Όποιος έτρωγε κρεμμύδια, πιπερόριζα ή σκόρδο ανέδυε δυνατή μυρωδιά. Τότε οι μοναχοί συνήθως έμεναν σε δάση ή σε σπηλιές. Επτά με οχτώ άτομα κάθονταν σε κύκλο για διαλογισμό. Αν κάποιος έτρωγε αυτά τα πράγματα, αυτό θα προκαλούσε μια πολύ έντονη μυρωδιά που θα επηρέαζε τον διαλογισμό των άλλων, παρεμβαίνοντας σοβαρά στην εξάσκησή τους. Έτσι δημιουργήθηκε αυτός ο κανόνας. Τέτοιες τροφές θεωρούνταν «απαγορευμένες» και δεν επιτρέπονταν. Πολλά από τα όντα που καλλιεργούνται στο ανθρώπινο σώμα, ενοχλούνται πάρα πολύ από τέτοιες άσχημες μυρωδιές. Το κρεμμύδι, η πιπερόριζα και το σκόρδο μπορούν επίσης να ερεθίσουν τις επιθυμίες ενός ανθρώπου. Αν κάποιος τα τρώει πάρα πολύ μπορεί να εθιστεί σ’ αυτά και έτσι τα θεωρούσαν «απαγορευμένα».

Στο παρελθόν, αφού έφταναν σε πολύ υψηλά επίπεδα στην καλλιέργεια και έμπαιναν στην κατάσταση του Ξεκλειδώματος του Γκονγκ ή του Ημι-Ξεκλειδώματος του Γκονγκ, πολλοί μοναχοί επίσης αντιλαμβάνονταν ότι αυτοί οι κανόνες δεν είχαν και πολλή σημασία στην πορεία της άσκησης καλλιέργειας. Αν η προσκόλληση εγκαταλειφθεί, η ύλη από μόνη της δεν έχει καμιά επίδραση. Αυτό που πραγματικά παρεμποδίζει ένα άτομο είναι η προσκόλληση. Επομένως εξαίρετοι μοναχοί ανά την ιστορία έχουν επίσης δει ότι το αν κάποιος τρώει κρέας δεν είναι το κρίσιμο ζήτημα. Το κρίσιμο ζήτημα είναι το αν η προσκόλληση μπορεί να εγκαταλειφθεί. Αν ένας δεν έχει καμιά προσκόλληση, τότε δεν έχει σημασία με τι θα γεμίσει το στομάχι του, οτιδήποτε κι αν φάει είναι εντάξει. Επειδή όμως μ’ αυτόν τον τρόπο ασκούσαν καλλιέργεια στους ναούς όλον αυτόν τον καιρό, πολύς κόσμος είναι ήδη συνηθισμένος σ’ αυτό. Επιπλέον το ότι κάποιος δεν μπορεί να φάει καθόλου κρέας δεν είναι πια απλά ένας κανόνας, αλλά καταστατική αρχή σε ναούς. Έτσι ο κόσμος έχει συνηθίσει σ’ αυτόν τον τρόπο καλλιέργειας. Ας μιλήσουμε για τον μοναχό Τζιγκόνγκ που έγινε πασίγνωστος μέσα από λογοτεχνικά έργα. Οι μοναχοί δεν πρέπει να τρώνε κρέας, αλλά αυτός έφαγε κρέας και έτσι έγινε πολύ γνωστός. Στην πραγματικότητα αυτό έγινε αφού τον έδιωξαν από τον Ναό Λινγκγίν, οπότε φυσιολογικά το φαγητό έγινε σοβαρό πρόβλημα γι’ αυτόν, και παιζόταν η επιβίωσή του. Προκειμένου να γεμίσει το στομάχι του, έτρωγε ό,τι ήταν διαθέσιμο. Δεν είχε καμιά σημασία, εφόσον το μόνο που ήθελε ήταν να γεμίσει το στομάχι του και δεν είχε προσκόλληση σε οποιοδήποτε ιδιαίτερο φαγητό. Φτάνοντας σ’ αυτό το επίπεδο καλλιέργειας, κατάλαβε αυτή την αρχή. Στην πραγματικότητα ο Τζιγκόνγκ έφαγε κρέας μόνο μία ή δύο φορές. Όταν άκουσαν για έναν μοναχό που τρώει κρέας, οι συγγραφείς ενθουσιάστηκαν. Όσο πιο σκανδαλιστικό το θέμα, τόσο πιο πολύ θα ήθελαν οι άνθρωποι να το διαβάσουν. Τα λογοτεχνικά έργα είναι βασισμένα στη ζωή και μετά πάνε πέρα απ’ αυτήν. Έτσι διαφημίστηκε αυτός. Πράγματι, αν η προσκόλληση όντως εγκαταλειφθεί, δεν έχει σημασία το τι τρώει κάποιος για να γεμίσει το στομάχι του.

Στη νοτιοανατολική Ασία ή στις νότιες περιοχές της Κίνας, όπως στο Γκουαντόνγκ και στο Γκουανσί , ορισμένοι αμύητοι Βουδιστές όταν συζητούν δεν αποκαλούν τον εαυτό τους Βουδιστή, γιατί τους ακούγεται παλιομοδίτικο. Λένε ότι τρώνε Βουδιστικές τροφές ή ότι είναι χορτοφάγοι, που υπονοεί ότι είναι χορτοφάγοι Βουδιστές. Αντιμετωπίζουν την καλλιέργεια του Φο ως κάτι τόσο απλό. Το να είστε χορτοφάγοι σας καθιστά ικανούς να καλλιεργήσετε τον Φο; Όλοι γνωρίζετε ότι η κατανάλωση του κρέατος είναι μόνο μια προσκόλληση και μια επιθυμία. Είναι μόνο μια προσκόλληση. Το να είστε χορτοφάγοι αφαιρεί μόνο μια προσκόλληση. Χρειάζεται να εγκαταλείψετε ακόμα τη ζήλια, τη νοοτροπία του ανταγωνισμού, την προσκόλληση του φανατισμού, τη νοοτροπία της επίδειξης και διάφορες άλλες προσκολλήσεις. Υπάρχουν πάρα πολλές ανθρώπινες προσκολλήσεις. Μόνο αφαιρώντας όλες τις προσκολλήσεις και τις επιθυμίες μπορεί κανείς να ολοκληρώσει την άσκηση καλλιέργειάς του. Πώς μπορεί να καλλιεργήσει τη «Φύση του Φο» εγκαταλείποντας μόνο αυτή την προσκόλληση της κατανάλωσης του κρέατος; Αυτή η άποψη δεν είναι σωστή.

Πάνω στο ζήτημα του φαγητού, πέρα από το κρέας θα πρέπει να μην είστε προσκολλημένοι σε οποιοδήποτε άλλο φαγητό. Το ίδιο αληθεύει και με άλλα πράγματα. Ορισμένοι άνθρωποι λένε ότι τους αρέσει να τρώνε κάποιο συγκεκριμένο φαγητό. Κι αυτό επίσης είναι επιθυμία. Αφού φτάσει σε ένα ορισμένο επίπεδο καλλιέργειας, ένας ασκούμενος δεν θα έχει αυτή την προσκόλληση. Βέβαια ο δικός μας Φα διδάσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο και διδάσκεται ενσωματώνοντας διάφορα επίπεδα. Είναι αδύνατον να φτάσετε σ’ αυτό το στάδιο αμέσως. Ισχυρίζεστε ότι θέλετε να τρώτε μόνο εκείνο το συγκεκριμένο φαγητό, αλλά όταν η καλλιέργειά σας πραγματικά έχει φτάσει στο σημείο εκείνο όπου θα πρέπει να εγκαταλείψετε αυτή την προσκόλληση, δεν θα μπορείτε να το φάτε. Αν το φάτε, δεν θα έχει καλή γεύση και μπορεί να έχει οποιαδήποτε γεύση. Όταν πήγαινα στη δουλειά, η καφετερία στον τόπο εργασίας μας διαρκώς έχανε λεφτά και αργότερα έκλεισε. Αφότου έκλεισε, όλοι έφερναν το μεσημεριανό τους στην δουλειά. Ήταν ενοχλητικό και μεγάλος μπελάς να φτιάχνω το γεύμα μου το πρωί. Μερικές φορές αγόραζα δύο τσουρεκάκια μαγειρεμένα στον ατμό και ένα κομμάτι τόφου σε σάλτσα σόγιας. Θεωρητικά θα έπρεπε να ήταν ένα πολύ ελαφρύ γεύμα, αλλά τρώγοντάς το συνεχώς δεν ήταν καλό – η προσκόλληση έπρεπε να αφαιρεθεί. Μόλις έβλεπα τόφου με έκανε να νιώθω χάλια. Όταν το δοκίμασα, δεν μπορούσα να το φάω κι αυτό έγινε για να μην αναπτύξω αυτή την προσκόλληση. Βέβαια αυτό συμβαίνει μόνο όταν έχετε φτάσει ένα ορισμένο επίπεδο στην άσκηση καλλιέργειας. Στην αρχή δεν είναι έτσι.

Η Σχολή του Φο δεν επιτρέπει την κατανάλωση αλκοόλ. Έχετε δει ποτέ έναν Φο να κρατά ένα μπουκάλι κρασί; Όχι. Έχω πει ότι αν δεν μπορείτε να φάτε κρέας, δεν θα υπάρχει πρόβλημα να το φάτε πάλι αργότερα, αφού έχετε εγκαταλείψει αυτή την προσκόλληση κατά τη διάρκεια της άσκησης καλλιέργειας ανάμεσα στους καθημερινούς ανθρώπους. Ωστόσο, όταν σταματήσετε να πίνετε αλκοόλ, δεν πρέπει να ξαναπιείτε. Ως ασκούμενοι έχετε γκονγκ στα σώματά σας, έτσι δεν είναι; Διάφορες μορφές γκονγκ και ορισμένες υπερφυσικές ικανότητες εμφανίζονται στην επιφάνεια του σώματός σας και είναι όλα αγνά. Μόλις πιείτε αλκοόλ, αμέσως όλα θα φύγουν από το σώμα σας. Σε κλάσματα δευτερολέπτου δεν θα απομείνει τίποτα στο σώμα σας, αφού όλα φοβούνται αυτή την μυρωδιά. Είναι πολύ σιχαμερό αν εθιστείτε σ’ αυτή τη συνήθεια, αφού η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να κάνει κάποιον παράλογο. Τότε γιατί ορισμένες Μεγάλες Ταοϊστικές καλλιέργειες απαιτούν την κατανάλωση αλκοόλ; Είναι επειδή δεν καλλιεργούν το Κύριο Πνεύμα και πίνοντας μπορούν να κάνουν το Κύριο Πνεύμα να χάσει τις αισθήσεις του.

Ορισμένοι άνθρωποι αγαπούν το αλκοόλ όσο και τη ζωή τους. Ορισμένοι απολαμβάνουν να πίνουν αλκοόλ. Κάποιοι άλλοι έχουν πιει τόσο πολύ αλκοόλ, ώστε έχουν ήδη δηλητηριαστεί. Αν δεν υπάρχει αλκοόλ, δεν θέλουν καν να φάνε – δεν μπορούν να αντέξουν χωρίς ποτό. Ως ασκούμενοι δεν πρέπει να είμαστε έτσι. Το να πιει κανείς αλκοόλ είναι αναμφισβήτητα εθιστικό. Είναι επιθυμία και ερεθίζει τα εθιστικά νεύρα του ανθρώπου. Όσο περισσότερο πίνει κάποιος, τόσο περισσότερο εθίζεται σε αυτό. Ας το σκεφτούμε: Ως ασκούμενοι δεν πρέπει να εγκαταλείψετε αυτή την προσκόλληση; Η προσκόλληση αυτή πρέπει να αφαιρεθεί. Κάποιοι μπορεί να σκεφτούν: «Είναι αδύνατον. Είμαι υπεύθυνος για την ψυχαγωγία των πελατών μου» ή «Είμαι υπεύθυνος για τη δημιουργία επαγγελματικών επαφών. Δεν είναι εύκολο να γίνει συμφωνία χωρίς αλκοόλ». Θα έλεγα ότι δεν είναι απαραιτήτως έτσι. Συνήθως, όταν κάνετε μια εμπορική συμφωνία, προπαντός όταν διεξάγετε εμπόριο ή συναναστρέφεστε με ξένους, μπορείτε να ζητήσετε μια σόδα, αυτός μπορεί να ζητήσει μεταλλικό νερό, ενώ κάποιος άλλος μπορεί να ζητήσει μπύρα. Κανείς δεν θα σας εξαναγκάσει να πιείτε αλκοόλ. Επιλέγετε το ποτό σας και πίνετε όσο θέλετε. Ειδικά μεταξύ μορφωμένων ανθρώπων αυτή η περίπτωση συμβαίνει σπάνια. Συνήθως έτσι είναι.

Και το κάπνισμα επίσης είναι προσκόλληση. Μερικά άτομα λένε ότι το κάπνισμα μπορεί να τους αναζωογονήσει, αλλά εγώ αυτό το αποκαλώ εξαπάτηση του εαυτού μας και των άλλων. Μερικοί άνθρωποι όταν αισθάνονται κουρασμένοι δουλεύοντας ή γράφοντας κάτι μπορεί να θέλουν να κάνουν διάλειμμα καπνίζοντας ένα τσιγάρο. Αφού κάνουν το τσιγάρο, νιώθουν αναζωογονημένοι. Στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι αλήθεια. Νιώθουν αναζωογονημένοι επειδή έκαναν διάλειμμα. Ο ανθρώπινος νους μπορεί να εντυπώσει λάθος τα πράγματα και να δημιουργήσει ψευδαίσθηση. Έτσι αργότερα, αφού πραγματικά μορφοποιηθεί μια ιδέα και μια εσφαλμένη αντίληψη αναπτυχθεί, εσείς έχετε την αίσθηση ότι το κάπνισμα σάς αναζωογονεί. Δεν μπορεί καθόλου να το κάνει αυτό και ούτε έχει αυτή την επίδραση. Το κάπνισμα δεν κάνει κανένα καλό στο ανθρώπινο σώμα. Αν ένα άτομο καπνίζει για πολύ καιρό, όταν ο γιατρός τού κάνει αυτοψία θα βρει ότι η τραχεία και τα πνευμόνια του από μέσα είναι μαύρα.

Ως ασκούμενοι δεν θέλουμε να εξαγνίσουμε το σώμα μας; Πρέπει διαρκώς να καθαρίζουμε το σώμα μας και διαρκώς να προχωρούμε προς τα ανώτερα επίπεδα. Έτσι λοιπόν για ποιο λόγο το βάζετε ακόμα αυτό μέσα στο σώμα σας; Δεν είναι αντίθετο απ’ αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε; Επιπλέον είναι και μια ισχυρή επιθυμία. Κάποιοι άνθρωποι πραγματικά γνωρίζουν ότι δεν είναι καλό, αλλά απλώς δεν μπορούν να το κόψουν. Επιτρέψτε μου να σας πω πως στην πραγματικότητα δεν έχουν τις ορθές σκέψεις που θα τους καθοδηγήσουν και έτσι δεν είναι εύκολο γι’ αυτούς να σταματήσουν. Ως ασκούμενοι πάρτε το σαν προσκόλληση που πρέπει να εγκαταλείψετε και δέστε αν μπορείτε να το κόψετε. Αν πράγματι θέλετε να ασκήσετε καλλιέργεια, σας συμβουλεύω όλους να κόψετε από σήμερα το κάπνισμα και σας εγγυώμαι ότι μπορείτε να το κόψετε. Μέσα στο πεδίο αυτής της τάξης κανένας δεν σκέφτεται να καπνίσει τσιγάρο. Αν θέλετε να το κόψετε, είναι εγγυημένο ότι μπορείτε να το κάνετε. Όταν καπνίσετε τσιγάρο ξανά, δεν θα έχει καλή γεύση. Διαβάζοντας αυτή τη διάλεξη στο βιβλίο, μπορείτε επίσης να έχετε το ίδιο αποτέλεσμα. Βέβαια αν δεν θέλετε να ασκήσετε καλλιέργεια, δεν θα ασχοληθούμε μ’ αυτό. Νομίζω όμως ότι ως ασκούμενος πρέπει να το κόψετε. Μια φορά χρησιμοποίησα αυτό το παράδειγμα. Έχετε δει ποτέ έναν Φο ή έναν Τάο να κάθεται εκεί με ένα τσιγάρο να κρέμεται στο στόμα του; Πώς είναι δυνατόν; Ως ασκούμενος ποιος είναι ο σκοπός σας; Δεν θα έπρεπε να το κόψετε; Γι’ αυτό σας λέω ότι εάν θέλετε να ασκήσετε καλλιέργεια, πρέπει να κόψετε το κάπνισμα. Και βλάπτει το σώμα σας και είναι μια επιθυμία. Είναι ακριβώς το αντίθετο απ’ αυτό που πρέπει να κάνουμε σαν ασκούμενοι.

Ζήλια

Όταν διδάσκω τον Φα συχνά αναφέρω το ζήτημα της ζήλιας. Και γιατί αυτό; Επειδή η ζήλια στην Κίνα είναι πολύ έντονη. Είναι τόσο δυνατή που έχει γίνει φυσιολογική και ούτε που το νιώθει κανείς. Γιατί οι Κινέζοι έχουν αυτή τη δυνατή ζήλια; Έχει τις ρίζες της. Στο παρελθόν οι Κινέζοι ήταν έντονα επηρεασμένοι από τον Κομφουκιανισμό και ανέπτυξαν έναν εσωστρεφή χαρακτήρα. Όταν νευριάζουν ή χαίρονται, δεν το δείχνουν. Πιστεύουν στην αυτοσυγκράτηση και στην ανεκτικότητα. Επειδή είναι συνηθισμένοι έτσι, ο λαός μας συνολικά έχει αναπτύξει έναν πολύ εσωστρεφή χαρακτήρα. Φυσικά αυτό έχει τα πλεονεκτήματά του, όπως το να μην επιδεικνύει κάποιος τις εσωτερικές του αρετές. Αλλά έχει και τα μειονεκτήματά του και μπορεί να επιφέρει αρνητικές παρενέργειες. Ειδικά σ’ αυτή την Τελική Περίοδο του Ντάρμα, η αρνητική του πλευρά έχει γίνει πιο εμφανής και μπορεί να ενθαρρύνει τη ζήλια των ανθρώπων να γίνει ακόμα πιο έντονη. Αν κάποιος έχει καλά νέα και γίνουν γνωστά, οι άλλοι αμέσως θα ζηλέψουν πάρα πολύ. Ορισμένοι άνθρωποι φοβούνται να αναφέρουν τυχόν βραβεία ή δώρα που πήραν από τη δουλειά τους ή αλλού, μην τυχόν και ταραχθούν οι άλλοι όταν τα ακούσουν. Οι δυτικοί αυτό το αποκαλούν «Ανατολίτικη Ζήλια» ή «Ασιατική Ζήλια». Ολόκληρη η περιοχή της Ασίας είναι λίγο πολύ έτσι, λόγω της επιρροής της από τον κινέζικο Κομφουκιανισμό. Ειδικά όμως στην Κίνα εκδηλώνεται πολύ έντονα.

Αυτή η ζήλια σχετίζεται κάπως με την απόλυτη ισονομία που κάποτε ασκούνταν: «Όπως και να έχει, αν πέσει ο ουρανός, θα πεθάνουμε όλοι μαζί – αν υπάρξει κάτι καλό όλοι θα λάβουν ίσο μερίδιο και ανεξάρτητα από το ποσοστό της αύξησης όλοι θα λάβουν ίση αύξηση μισθού». Αυτή η νοοτροπία φαίνεται δίκαιη, με όλους να αντιμετωπίζονται το ίδιο. Στην πραγματικότητα όμως πώς μπορούν οι άνθρωποι να είναι το ίδιο; Οι δουλειές που κάνουν είναι διαφορετικές, όπως επίσης διαφορετικός είναι και ο βαθμός της ευθύνης τους. Υπάρχει μια αρχή στο σύμπαν που αποκαλείται «χωρίς απώλεια, κανένα κέρδος». Για να κερδίσετε, πρέπει να χάσετε. Οι καθημερινοί άνθρωποι λένε: «Δεν δουλεύεις, δεν κερδίζεις. Περισσότερη δουλειά, περισσότερο κέρδος. Λιγότερη δουλειά, λιγότερο κέρδος». Όσο περισσότερο κόπο καταβάλει κάποιος, τόσο πιο πολλή ανταπόδοση αξίζει. Η απόλυτη ισονομία που ασκούνταν στο παρελθόν λέει ότι όλοι γεννιούνται ίσοι και αυτό που αλλάζει τον άνθρωπο είναι η ζωή μετά τη γέννησή του. Θεωρώ πως αυτή η άποψη είναι υπερβολικά απόλυτη και οτιδήποτε τόσο απόλυτο δεν είναι σωστό. Γιατί μερικοί άνθρωποι γεννιούνται αρσενικοί και άλλοι θηλυκοί; Γιατί δεν μοιάζουν όλοι μεταξύ τους; Οι άνθρωποι δεν γεννιούνται το ίδιο, αφού ορισμένοι γεννιούνται άρρωστοι ή παραμορφωμένοι. Από τα υψηλά επίπεδα εμείς μπορούμε να δούμε ότι ολόκληρη η ζωή ενός ανθρώπου βρίσκεται εκεί σε μια άλλη διάσταση. Επομένως πώς μπορεί να είναι ίδιοι; Οι άνθρωποι επιθυμούν να είναι ίσοι. Αλλά αν κάτι δεν είναι μέρος της ζωής τους, πώς μπορούν να γίνουν ίσοι; Οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι.

Οι άνθρωποι στις δυτικές χώρες είναι πιο εξωστρεφείς. Ένας μπορεί να δει πότε είναι χαρούμενοι ή πότε είναι νευριασμένοι. Αυτό έχει τα πλεονεκτήματά του, αλλά έχει και τα μειονεκτήματά του, όπως η μειωμένη υπομονή και ανεκτικότητα. Επειδή τα δύο ταμπεραμέντα διαφέρουν στη νοοτροπία, οδηγούν σε διαφορετικά αποτελέσματα όταν οι άνθρωποι ενεργούν. Αν ένας Κινέζος δεχτεί επαίνους από τον επιστάτη του ή του δοθούν ορισμένα καλά πράγματα, ο νους των άλλων θα ταραχτεί. Αν λάβει μεγαλύτερο δώρο, θα το βάλει κρυφά στην τσέπη του χωρίς να το πει στους άλλους. Σήμερα είναι δύσκολο να είστε υπόδειγμα εργάτη. «Είσαι υπόδειγμα εργάτη και τα καταφέρνεις περίφημα. Θα πρέπει να έρχεσαι στη δουλειά νωρίς το πρωί και να φεύγεις σπίτι αργά το βράδυ. Γιατί δεν κάνεις εσύ όλη αυτή τη δουλειά; Εσύ είσαι τόσο ικανός, ενώ εμείς δεν είμαστε αρκετά καλοί…» Οι άνθρωποι συνηθίζουν να χλευάζουν κι έτσι ακόμα και το να είστε καλός άνθρωπος είναι δύσκολο.

Αν αυτό συμβεί σε κάποια άλλη χώρα, θα είναι εντελώς διαφορετικό. Για παράδειγμα, ένας προϊστάμενος βλέπει ότι αυτός ο εργάτης σήμερα έκανε καλή δουλειά κι έτσι του δίνει κάποια χρήματα παραπάνω ως αναγνώριση. Με χαρά αυτός θα μετρήσει τα χαρτονομίσματα μπροστά σε όλους. «Α, το αφεντικό μού έδωσε τόσα πολλά χρήματα σήμερα». Με χαρά μιλάει στους άλλους γι’ αυτό, καθώς μετρά τα χαρτονομίσματα χωρίς καμία επίπτωση. Αν αυτό συμβεί στην Κίνα, δηλαδή αν κάποιος λάβει ένα πρόσθετο δώρο, ακόμα και ο προϊστάμενός του θα του πει να το κρύψει γρήγορα και να μην αφήσει κανέναν να το δει. Σε άλλες χώρες, αν ένα παιδί πετύχει άριστα σε ένα διαγώνισμα, θα τρέξει σπίτι χαρούμενο φωνάζοντας: «Πήρα άριστα σήμερα! Πήρα άριστα»! Το παιδί θα τρέξει από το σχολείο στο σπίτι του. Ένας γείτονας θα ανοίξει την πόρτα και θα πει: «Μπράβο παιδί μου, μπράβο». Ένας άλλος γείτονας μπορεί να ανοίξει το παράθυρό του! «Μπράβο, συγχαρητήρια. Άξιο παιδί». Αν αυτό συμβεί στην Κίνα, θα είναι καταστροφή: «Πήρα άριστα, πήρα άριστα». Το παιδί τρέχει από το σχολείο στο σπίτι. Πριν ακόμα ανοίξει την πόρτα του, ένας γείτονας αμέσως θα αρχίσει να καταριέται μες στο σπίτι του: «Τι το σπουδαίο με το να πάρεις άριστα; Φιγουρατζή! Και ποιος δεν έχει πάρει άριστα». Οι δύο νοοτροπίες θα επιφέρουν διαφορετικά αποτελέσματα. Έτσι, όταν κάποιος πάει καλά, αυτό μπορεί να προκαλέσει ζήλια και οι άλλοι άνθρωποι, αντί να νιώσουν χαρούμενοι γι’ αυτόν, θα συγχυστούν. Αυτό συμβαίνει.

Πριν από μερικά χρόνια ασκούνταν απόλυτη ισονομία και πραγματικά είχε αναστατώσει τον τρόπο σκέψης και τις αρχές των ανθρώπων. Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα: Ας πούμε ότι ένα άτομο πιστεύει ότι στη δουλειά του οι άλλοι δεν είναι τόσο ικανοί όσο αυτός. Ό,τι και αν κάνει, το κάνει καλά. Βρίσκει τον εαυτό του πραγματικά εξαιρετικό. Σκέφτεται μέσα του: «Έχω τα προσόντα να είμαι ο διευθυντής του εργοστασίου ή διευθυντικό στέλεχος ή και σε ακόμα υψηλότερη θέση. Νομίζω ότι θα μπορούσα να ήμουν ακόμη και Πρωθυπουργός». Το αφεντικό του μπορεί να δει ότι πράγματι αυτό το άτομο είναι πολύ ικανό και μπορεί να καταφέρει οτιδήποτε. Και οι συνάδελφοί του μπορεί επίσης να εκφράζουν το ίδιο, ότι πράγματι είναι πολύ ικανός και ταλαντούχος. Ωστόσο υπάρχει ένα άλλο άτομο που ανήκει στην ίδια ομάδα εργασίας ή που μοιράζεται το ίδιο γραφείο μ’ αυτόν και είναι εντελώς ανίκανο να κάνει οτιδήποτε – δεν είναι καλός σε τίποτα. Μια μέρα λοιπόν αυτό το ανίκανο άτομο παίρνει προαγωγή αντί γι’ αυτόν και μάλιστα γίνεται και επιστάτης του. Αυτός βέβαια πιστεύει ότι αυτό είναι πολύ άδικο και παραπονιέται στον προϊστάμενο και στους συναδέλφους του, έχοντας στην καρδιά του μεγάλη αναστάτωση και πολύ μεγάλη ζήλια.

Σας λέω αυτή την αρχή, μια αρχή που οι καθημερινοί άνθρωποι δεν μπορούν να αντιληφθούν. Μπορεί να πιστεύετε ότι είστε καλοί σε όλα, αλλά η ζωή σας δεν το έχει. Αυτό το άτομο δεν είναι καλό σε τίποτα, αλλά η ζωή του το έχει και θα γίνει προϊστάμενος. Άσχετα από το τι πιστεύουν οι καθημερινοί άνθρωποι, αυτή είναι μόνο η άποψη των καθημερινών ανθρώπων. Από τη σκοπιά μιας ανώτερης ζωής, η ανθρώπινη κοινωνία προοδεύει σύμφωνα με τον συγκεκριμένο νόμο ανάπτυξης. Έτσι το τι κάνει κάποιος στη ζωή του, δεν κανονίζεται με βάση τις ικανότητές του. Ο Βουδισμός πιστεύει στην αρχή της καρμικής ανταπόδοσης. Η ζωή σας κανονίζεται με βάση το κάρμα σας. Έτσι, άσχετα από το πόσο ικανοί είστε, αν δεν έχετε αρκετό ντε ίσως να μην έχετε τίποτα σ’ αυτή τη ζωή. Πιστεύετε ότι κάποιος άλλος δεν είναι καλός σε τίποτα, αλλά αυτός έχει πολύ ντε. Μπορεί να γίνει υψηλόβαθμος αξιωματούχος ή να κάνει μεγάλη περιουσία. Οι κοινοί άνθρωποι δεν μπορούν να το δουν αυτό και διαρκώς πιστεύουν ότι πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν. Έτσι ανταγωνίζονται και παλεύουν όλη τους τη ζωή, αισθάνονται πολύ πληγωμένοι, θεωρούν πως η ζωή είναι σκληρή και κουραστική και διαρκώς βρίσκουν πως τα πράγματα είναι άδικα. Ανίκανοι να φάνε καλά ή να κοιμηθούν καλά, νιώθουν θλιμμένοι και απογοητευμένοι. Με τον καιρό γερνάνε, έχοντας καταστρέψει τελείως τα σώματά τους και παντός είδους προβλήματα υγείας εμφανίζονται.

Γι’ αυτόν τον λόγο εμείς ως ασκούμενοι πρέπει να είμαστε ακόμη λιγότερο έτσι, επειδή ένας ασκούμενος πρέπει πάντα να ακολουθεί την πορεία της φύσης. Αν κάτι είναι δικό σας, δεν πρόκειται να το χάσετε. Αν κάτι δεν είναι δικό σας, δεν θα το αποκτήσετε ακόμα κι αν αγωνιστείτε γι’ αυτό. Βέβαια αυτό δεν είναι απόλυτο. Αν ήταν τόσο απόλυτο, δεν θα υπήρχε το ζήτημα της διάπραξης αδικιών. Με άλλα λόγια, υπάρχουν ορισμένοι ευμετάβλητοι παράγοντες. Αλλά ως ασκούμενοι κατά κανόνα είστε προστατευμένοι από το φάσεν του Δασκάλου. Δεν μπορούν οι άλλοι να πάρουν αυτό που σας ανήκει, ακόμη και αν το θέλουν. Γι’ αυτό εμείς λέμε: Ακολουθήστε την πορεία της φύσης. Μερικές φορές νομίζετε ότι κάτι θα έπρεπε να είναι δικό σας και οι άλλοι ακόμα σας λένε ότι είναι δικό σας. Στην πραγματικότητα δεν είναι. Μπορεί να πιστεύετε ότι είναι δικό σας, αλλά τελικά δεν είναι. Μέσα απ’ αυτό μπορεί να φανεί αν μπορείτε να το εγκαταλείψετε. Αν δεν μπορείτε να το εγκαταλείψετε είναι προσκόλληση. Αυτή η μέθοδος πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να απαλλαχτείτε από την προσκόλλησή σας στο προσωπικό συμφέρον. Αυτό είναι το θέμα. Οι καθημερινοί άνθρωποι δεν μπορούν να αντιληφθούν αυτή την αρχή κι έτσι ανταγωνίζονται και παλεύουν όταν βλέπουν μπροστά τους προσωπικό κέρδος.

Ανάμεσα στους καθημερινούς ανθρώπους η ζήλια εκδηλώνεται πολύ άσχημα. Είναι επίσης πολύ εμφανής και στην κοινότητα των καλλιεργητών. Δεν υπάρχει σεβασμός ανάμεσα στις διάφορες πρακτικές του τσιγκόνγκ, γίνονται σχόλια και θετικά και αρνητικά, όπως «η πρακτική σου είναι καλή» ή «η δική του πρακτική δεν είναι καλή» κ.λπ. Κατά τη γνώμη μου όλες αυτές ανήκουν στο επίπεδο της θεραπείας και της υγείας. Ανάμεσα σ’ αυτές τις αμοιβαίως διαμαχόμενες πρακτικές οι περισσότερες προέρχονται από κατοχικά πνεύματα ή ζώα, είναι χαοτικές και ούτε καν ασχολούνται με το σίνσινγκ. Κάποιος μπορεί να εξασκεί τσιγκόνγκ για πάνω από είκοσι χρόνια και να μην έχει αναπτύξει καθόλου υπερφυσικές ικανότητες, ενώ ένας άλλος να τις αποκτά λίγο αφότου άρχισε. Τότε ο πρώτος θα το βρει άδικο: «Εξασκώ για πάνω από είκοσι χρόνια χωρίς να αναπτύξω οποιαδήποτε υπερφυσική ικανότητα και αυτός τώρα τις ανέπτυξε. Τι είδους υπερφυσικές ικανότητες έχει;». Θα είναι εξοργισμένος: «Κατέχεται από πνεύμα ή ζώο και έχει παραφροσύνη καλλιέργειας!». Όταν ένας δάσκαλος του τσιγκόνγκ διδάσκει σε μια τάξη, κάποιος μπορεί να κάθεται εκεί με έλλειψη σεβασμού: «Α, τι είδους δάσκαλος του τσιγκόνγκ είναι; Δεν μ’ ενδιαφέρει να ακούσω αυτά που λέει». Ο δάσκαλος του τσιγκόνγκ μπορεί όντως να μην μπορεί να μιλήσει τόσο καλά όσο αυτό το άτομο. Όμως αυτά για τα οποία μιλά αυτός ο δάσκαλος του τσιγκόνγκ είναι μονάχα από τη δική του σχολή εξάσκησης. Το άτομο εκείνο μελετά τα πάντα, έχει παρακολουθήσει τα σεμινάρια όλων των δασκάλων του τσιγκόνγκ κι έχει ένα σωρό πτυχία. Όντως ξέρει πολλά περισσότερα απ’ αυτόν τον δάσκαλο του τσιγκόνγκ. Αλλά ποιο το όφελος; Είναι όλα σχετικά με θεραπεία και υγεία. Όσο περισσότερο γεμίζει τον εαυτό του μ’ αυτά, τόσο πιο χαοτικά και περίπλοκα γίνονται τα μηνύματά του και τόσο πιο δύσκολο είναι γι’ αυτόν να ασκήσει καλλιέργεια – είναι όλα άνω κάτω. Η γνήσια άσκηση καλλιέργειας σας διδάσκει να ακολουθείτε έναν δρόμο μονάχα και να μην παρεκκλίνετε καθόλου απ’ αυτόν. Αυτό το πρόβλημα όμως συμβαίνει και μεταξύ γνήσιων ασκουμένων, διότι η αμοιβαία έλλειψη σεβασμού και η μη εξάλειψη της προσκόλλησης στον ανταγωνισμό μπορούν εύκολα και τα δύο να οδηγήσουν στη ζήλια.

Επιτρέψτε μου να σας πω μια ιστορία. Στο βιβλίο Αγιοποίηση των Θεών ο Σαν Γκονγκμπάο θεωρεί τον Τζιάνγκ Ζιγιά γέρο και ανίκανο. Όμως ο Θεός του Ουρανού της πρωτόγονης εποχής ζητά από τον Τζιάνγκ Ζιγιά να απονέμει τίτλους στους Αθανάτους. Ο Σαν Γκονγκμπάο ένιωσε στην καρδιά του ότι αυτό ήταν άδικο: «Γιατί ζητήθηκε απ’ αυτόν να απονέμει τίτλους στους Αθανάτους; Δείτε πόσο ικανός είμαι εγώ. Αφού κοπεί το κεφάλι μου, μπορώ να το βάλω πάλι πάνω στους ώμους μου. Γιατί δεν ζητήθηκε από μένα να απονέμω τίτλους στους Αθανάτους;». Ήταν τόσο ζηλιάρης που διαρκώς δημιουργούσε προβλήματα για τον Τζιάνγκ Ζιγιά.

Ο αρχικός Βουδισμός στον καιρό του Σακιαμούνι μιλούσε για υπερφυσικές ικανότητες. Σήμερα στον Βουδισμό κανείς δεν τολμά πια να μιλήσει για υπερφυσικές ικανότητες. Αν μιλήσετε για υπερφυσικές ικανότητες, θα πουν ότι έχετε παραφροσύνη καλλιέργειας. «Ποιες υπερφυσικές ικανότητες;». Δεν τις αναγνωρίζουν καθόλου. Γιατί όμως έτσι; Σήμερα ακόμα και οι μοναχοί δεν γνωρίζουν για τι πρόκειται. Ο Σακιαμούνι είχε δέκα σημαντικούς μαθητές, από τους οποίους ο Μουτζιενλιέν , όπως έλεγε ο ίδιος, ήταν πρώτος στις υπερφυσικές ικανότητες. Ο Σακιαμούνι είχε επίσης και μαθήτριες, μεταξύ των οποίων η Λιενχουασέήταν πρώτη στις υπερφυσικές ικανότητες. Το ίδιο ίσχυε κι όταν ο Βουδισμός συστήθηκε στην Κίνα. Ανά την ιστορία έχουν υπάρξει πολλοί ολοκληρωμένοι μοναχοί. Όταν ο Μποντιντάρμα ήρθε στην Κίνα, ανέβηκε πάνω σ’ ένα καλάμι για να περάσει τον ποταμό. Όμως με το πέρασμα του καιρού οι υπερφυσικές ικανότητες αποδιώχθηκαν όλο και πιο πολύ. Ο κύριος λόγος είναι ότι άνθρωποι όπως ανώτεροι μοναχοί, προϊστάμενοι και ηγούμενοι σε ναούς δεν έχουν απαραίτητα σπουδαία εγγενή ποιότητα. Μπορεί να είναι ηγούμενοι ή ανώτεροι μοναχοί, αλλά αυτές είναι θέσεις καθημερινών ανθρώπων. Και αυτοί είναι ασκούμενοι, μόνο που αυτό είναι η αποκλειστική τους ασχολία. Εσείς ασκείτε καλλιέργεια στο σπίτι έχοντας και τη δουλειά σας. Το αν τα καταφέρετε στην καλλιέργεια εξαρτάται ολοκληρωτικά από την καλλιέργεια της καρδιάς σας. Αυτό ισχύει για όλους και δεν μπορείτε να υστερείτε ούτε στο ελάχιστο. Ένας όμως μοναχός κατώτερου βαθμού που μαγειρεύει τα γεύματα μπορεί να μην έχει φτωχή εγγενή ποιότητα. Όσο πιο πολύ ο κατώτερος μοναχός υποφέρει, τόσο πιο εύκολο είναι γι’ αυτόν να πετύχει το Ξεκλείδωμα του Γκονγκ. Όσο πιο άνετη η ζωή των ανώτερων μοναχών, τόσο πιο δύσκολο είναι γι’ αυτούς να φτάσουν στην κατάσταση του Ξεκλειδώματος του Γκονγκ, αφού υπάρχει το ζήτημα της μεταμόρφωσης του κάρμα. Ο κατώτερος μοναχός διαρκώς δουλεύει σκληρά και ακούραστα. Έτσι μπορεί πιο γρήγορα να ξεπληρώσει το κάρμα του και να φωτιστεί. Και πιθανόν μια μέρα αναπάντεχα να πετύχει το Ξεκλείδωμα του Γκονγκ. Μ’ αυτό το Ξεκλείδωμα του Γκονγκ, τη φώτιση ή την ημι-φώτιση αναδύονται όλες οι υπερφυσικές του ικανότητες. Οι μοναχοί στον ναό έρχονται όλοι να του υποβάλλουν ερωτήσεις και όλοι τον σέβονται. Αλλά ο ηγούμενος δεν μπορεί να το ανεχτεί: «Πώς μπορώ τώρα εγώ να είμαι ο ηγούμενος; Ποια φώτιση; Αυτός έχει παραφροσύνη καλλιέργειας. Πάρτε τον από εδώ!» Έτσι διώχνουν από τον ναό τον κατώτερο μοναχό. Με το πέρασμα του χρόνου κανένας πλέον στον κινέζικο Βουδισμό δεν τολμά να αναφέρει για υπερφυσικές ικανότητες. Γνωρίζετε πόσο ικανός ήταν ο Τζιγκόνγκ. Μετακινούσε κορμούς δέντρων από το όρος Εμέι και τους πετούσε έξω από ένα πηγάδι τον έναν μετά τον άλλον. Παρ’ όλα αυτά στο τέλος εκδιώχτηκε από τον ναό Λινγκγίν με τον ίδιο τρόπο.

Το ζήτημα της ζήλιας είναι πολύ σοβαρό αφού αφορά άμεσα το ζήτημα τού αν μπορείτε να ολοκληρώσετε την άσκηση καλλιέργειας. Αν η ζήλια δεν εξαλειφθεί, όλα όσα καλλιεργήσατε γίνονται εύθραυστα. Υπάρχει αυτός ο κανόνας: Αν κατά τη διάρκεια της άσκησης καλλιέργειας δεν εξαλειφθεί η ζήλια, δεν πρόκειται κάποιος να πετύχει τον Ορθό Καρπό – με τίποτα. Ίσως να έχετε ακούσει ότι ο Βούδας Αμιτάμπα μίλησε για μετάβαση σε παράδεισο έχοντας κάρμα. Αλλά αυτό δεν θα γίνει χωρίς να εξαλείψετε τη ζήλια. Μπορεί να είναι εφικτό να υστερείτε σε ορισμένα άλλα μικροζητήματα και να πάτε στον παράδεισο με κάρμα για περισσότερη καλλιέργεια. Αλλά αυτό είναι πέρα για πέρα αδύνατον αν η ζήλια δεν εγκαταλειφθεί. Σήμερα λέω στους ασκούμενους: Δεν πρέπει να κρατάτε τον εαυτό σας στο σκοτάδι, χωρίς να φωτιστείτε σ’ αυτό. Ο στόχος σας είναι να ασκήσετε καλλιέργεια προς τα υψηλά επίπεδα. Επομένως η προσκόλληση της ζήλιας πρέπει να εγκαταλειφθεί και γι’ αυτόν τον λόγο έχω ξεχωρίσει αυτό το ζήτημα σ’ αυτή τη διάλεξη.

Το Ζήτημα της Θεραπείας Ασθενειών

Όσον αφορά τη θεραπεία ασθενειών, εγώ δεν σας διδάσκω να θεραπεύετε αρρώστιες. Κανένας γνήσιος μαθητής του Φάλουν Ντάφα δεν πρέπει να θεραπεύει αρρώστιες για άλλους. Μόλις θεραπεύσετε μια αρρώστια, όλα τα πράγματα του Φάλουν Ντάφα που υπάρχουν στο σώμα σας, το φάσεν μου θα τα πάρει πίσω. Γιατί αυτό το ζήτημα αντιμετωπίζεται τόσο σοβαρά; Επειδή αυτό είναι ένα φαινόμενο που ζημιώνει το Ντάφα. Όχι μόνο θα βλάψετε την υγεία σας, αλλά ορισμένοι, μόλις θεραπεύσουν μια ασθένεια, θα ανυπομονούν να το ξανακάνουν. Θα αρπάξουν οποιονδήποτε δουν, για να τον θεραπεύσουν και να επιδείξουν τον εαυτό τους. Αυτό δεν είναι προσκόλληση; Θα εμποδίσει σοβαρά την άσκηση καλλιέργειάς σας.

Πολλοί ψευτο-δάσκαλοι του τσιγκόνγκ έχουν εκμεταλλευτεί την επιθυμία των καθημερινών ανθρώπων να θεραπεύουν ασθενείς αφού μάθουν τσιγκόνγκ. Τέτοια πράγματα σάς μαθαίνουν και ισχυρίζονται ότι με την εκπομπή του τσι μπορείτε να θεραπεύετε αρρώστιες. Δεν είναι αστείο; Αυτό που έχετε είναι τσι και αυτό που έχει ο άλλος είναι επίσης τσι. Πώς μπορείτε να τον θεραπεύσετε με το δικό σας τσι; Ίσως το δικό του τσι να υπερισχύσει του δικού σας! Δεν μπορεί το ένα τσι να περιορίσει το άλλο. Όταν κάποιος αναπτύσσει γκονγκ μέσω καλλιέργειας υψηλού επιπέδου, αυτό που εκπέμπει είναι ύλη υψηλής ενέργειας που όντως μπορεί να θεραπεύσει, να καταστείλει και να ελέγξει μια αρρώστια, αλλά δεν μπορεί να αφαιρέσει το πρωταρχικό αίτιο, τη ρίζα. Έτσι, για να εξαλειφθεί ολοκληρωτικά μια αρρώστια και να θεραπευθεί πραγματικά, χρειάζονται υπερφυσικές ικανότητες. Υπάρχει μια συγκεκριμένη υπερφυσική ικανότητα για κάθε αρρώστια. Όσον αφορά τις υπερφυσικές ικανότητες για τη θεραπεία ασθενειών, θα έλεγα ότι υπάρχουν πάνω από χίλια είδη και ότι υπάρχουν τόσες υπερφυσικές ικανότητες όσες και οι ασθένειες. Χωρίς αυτές τις υπερφυσικές ικανότητες, όσο επιδέξια και αν είναι η θεραπεία σας, είναι ανώφελο.

Τα τελευταία χρόνια ορισμένα άτομα έχουν κάνει την κοινότητα των καλλιεργητών χαοτική. Ποιοι απ’ αυτούς τους γνήσιους δασκάλους του τσιγκόνγκ, που ήρθαν στο κοινό για θεραπεία και υγεία ή απ’ αυτούς που προετοίμασαν τον δρόμο στην αρχή δίδαξαν τους ανθρώπους να θεραπεύουν ασθενείς; Πάντα, ή θεράπευαν τις δικές σας αρρώστιες ή σας έδειχναν πώς να ασκείτε καλλιέργεια και πώς να διατηρείτε καλή υγεία εσείς οι ίδιοι για τον εαυτό σας. Σας δίδαξαν ένα σύνολο ασκήσεων και έτσι μπορέσατε να αυτοθεραπευθείτε μέσω της δικής σας εξάσκησης. Αργότερα ήρθαν στο κοινό ψευτο-δάσκαλοι του τσιγκόνγκ και δημιούργησαν μεγάλο χάος. Οποιοσδήποτε θελήσει να θεραπεύσει ασθενείς με τσιγκόνγκ θα προσελκύσει κατοχή από πνεύμα ή ζώο – είναι σίγουρα έτσι. Κάτω από τις συνθήκες του καιρού εκείνου μερικοί δάσκαλοι του τσιγκόνγκ θεράπευσαν ασθενείς. Αυτό συνέβη για να συνεργαστούν αρμονικά με τα Κοσμικά φαινόμενα του καιρού εκείνου. Όμως το τσιγκόνγκ δεν είναι δεξιοτεχνία των καθημερινών ανθρώπων και εκείνα τα φαινόμενα δεν μπορούν να διαρκούν για πάντα. Προέκυψαν από τις αλλαγές των συμπαντικών συνθηκών του καιρού εκείνου. Ήταν μόνο ένα προϊόν της εποχής εκείνης. Αργότερα, όταν κάποιοι άνθρωποι ασχολήθηκαν αποκλειστικά με το να διδάσκουν άλλους να θεραπεύουν αρρώστιες, δημιούργησαν χάος. Πώς μπορεί ένας καθημερινός άνθρωπος να μάθει να θεραπεύει αρρώστιες σε τρεις ή πέντε μέρες; Κάποιοι απ’ αυτούς ισχυρίζονται: «Μπορώ να θεραπεύσω αυτή την αρρώστια ή εκείνη την αρρώστιαΙ». Επιτρέψτε μου να σας πω ότι όλα αυτά τα άτομα φέρουν κατοχή από πνεύματα ή ζώα. Γνωρίζουν τι είναι προσκολλημένο στην πλάτη τους; Έχουν πνευματική ή ζωική κατοχή, αλλά δεν το αισθάνονται και ούτε το γνωρίζουν. Μολαταύτα, πιθανόν να αισθάνονται καλά και να νομίζουν ότι είναι ικανοί.

Οι γνήσιοι δάσκαλοι του τσιγκόνγκ πρέπει να περάσουν χρόνια σκληρής δουλειάς στην καλλιέργειά τους, προκειμένου να το πετύχουν αυτό. Όταν θεραπεύετε έναν ασθενή, έχετε ποτέ σκεφτεί αν εσείς διαθέτετε αυτές τις ισχυρές υπερφυσικές ικανότητες να εξαλείψετε το κάρμα αυτού του ανθρώπου; Έχετε λάβει ποτέ γνήσια διδασκαλία; Πώς μπορείτε να μάθετε να θεραπεύετε αρρώστιες μέσα σε τρεις ή πέντε μέρες; Πώς μπορείτε να θεραπεύσετε μια αρρώστια με τα χέρια ενός κοινού ανθρώπου; Παρ’ όλα αυτά, αυτοί οι ψευτο-δάσκαλοι του τσιγκόνγκ εκμεταλλεύτηκαν τις αδυναμίες σας και τις ανθρώπινες προσκολλήσεις. Δεν επιδιώκετε να θεραπεύετε αρρώστιες; Ε λοιπόν, αυτά τα άτομα οργανώνουν σεμινάρια θεραπείας που σας διδάσκουν αποκλειστικά ορισμένες θεραπευτικές μεθόδους, όπως τη βελόνα του τσι, τη φωτο-θεραπευτική μέθοδο, τη μέθοδο της εκκένωσης του τσι, της αναπλήρωσης του τσι, την αποκαλούμενη πιεσοθεραπεία και την αποκαλούμενη μέθοδο του γραπώματος. Υπάρχει μια σειρά μεθόδων που αποσκοπούν στο να πάρουν τα λεφτά σας.

Ας μιλήσουμε για τη μέθοδο του γραπώματος. Να τι έχουμε δει. Γιατί αρρωσταίνουν οι άνθρωποι; Το βασικό αίτιο της αρρώστιας και όλης της κακοτυχίας τους είναι το κάρμα, αυτό το καρμικό πεδίο από μαύρη ουσία. Είναι γιν στη φύση του και κακό. Τα κακόβουλα όντα είναι κι αυτά γιν στη φύση τους και όλα μαύρα. Έτσι μπορούν να έρθουν στο σώμα, επειδή αυτό το περιβάλλον τους ταιριάζει. Αυτή είναι η πρωταρχική αιτία για τις αρρώστιες των ανθρώπων. Είναι η κυριότερη πηγή των ασθενειών. Βέβαια υπάρχουν δύο ακόμα μορφές. Η μία μορφή είναι πάρα πολύ μικροσκοπικά όντα υψηλής πυκνότητας που μοιάζουν με συστάδα από κάρμα. Η άλλη, που συναντιέται σπάνια, είναι σαν να γίνεται μεταφορά του μέσω ενός αγωγού και συσσωρεύεται όλο σε κάποιον από τους προγόνους του. Υπάρχουν και αυτές οι περιπτώσεις.

Ας μιλήσουμε γι’ αυτό που είναι πιο συνηθισμένο. Ένας άνθρωπος μπορεί να έχει κάπου στο σώμα του όγκο, λοίμωξη, οστεοφύτωση ή οτιδήποτε. Αυτό είναι έτσι, επειδή σε μια άλλη διάσταση υπάρχει ένα ον σε αυτό το μέρος. Σε μια πολύ βαθιά διάσταση υπάρχει εκεί ένα ον. Ένας κοινός δάσκαλος του τσιγκόνγκ ή μια κοινή υπερφυσική ικανότητα δεν μπορούν να το εντοπίσουν. Μπορούν να δουν μόνο το μαύρο τσι στο σώμα του ανθρώπου. Είναι σωστό βέβαια να πούμε ότι όπου υπάρχει μαύρο τσι υπάρχει αρρώστια. Παρ’ όλα αυτά, το μαύρο τσι δεν είναι η πρωταρχική αιτία της αρρώστιας. Αντίθετα, υπάρχει ένα ον σε μια βαθύτερη διάσταση και είναι αυτό το ον που δημιουργεί αυτό το πεδίο. Γι’ αυτό μερικά άτομα μιλούν για την αφαίρεση και την απομάκρυνση του μαύρου τσι. Εμπρός αφαιρέστε όσο θέλετε! Μετά από λίγο θα ξαναδημιουργηθεί, αφού μερικά όντα είναι πολύ ισχυρά και μόλις το τσι αφαιρεθεί μπορούν αμέσως να το τραβήξουν πίσω. Μπορούν να το επανακτήσουν από μόνα τους. Οι θεραπείες απλώς δεν λειτουργούν, όπως και αν εφαρμοστούν.

Οι άνθρωποι με υπερφυσικές ικανότητες οπουδήποτε βλέπουν μαύρο τσι θεωρούν ότι αυτό εκεί είναι παθογόνο τσι. Αυτό που βλέπει ένας γιατρός της κινέζικης ιατρικής σε εκείνο το μέρος είναι πως τα ενεργειακά κανάλια είναι μπλοκαρισμένα, αφού το τσι και το αίμα δεν κυκλοφορούν και τα κανάλια της ενέργειας είναι φραγμένα. Αυτό που βλέπει ένας γιατρός της δυτικής ιατρικής είναι πως σε εκείνο το μέρος μπορεί να παρουσιάζεται σύμπτωμα έλκους, όγκου, οστεοφύτωσης, φλεγμονής κ.λπ. Όταν εκδηλώνεται σ’ αυτή τη διάσταση παίρνει αυτή τη μορφή. Αφού αφαιρέσετε αυτό το ον, θα ανακαλύψετε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το σώμα σ’ αυτή τη διάσταση. Είτε είναι εξόγκωμα των οσφυϊκών σπονδυλικών δίσκων είτε οστεοφύτωση, θα δείτε ότι μόλις αφαιρέσετε αυτό το πράγμα και καθαρίσετε αυτό το πεδίο θεραπεύεται κατευθείαν. Μπορείτε να κάνετε κι άλλη ακτινογραφία και θα δείτε ότι η οστεοφύτωση έχει εξαφανιστεί. Η πρωταρχική αιτία ήταν αυτό το ον που προκαλούσε αυτή την επίδραση.

Ορισμένοι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι αφού σας διδάξουν τη μέθοδο του γραπώματος, σε τρεις ή πέντε μέρες θα μπορείτε να θεραπεύετε ασθένειες. Δείξτε μου τη δική σας μέθοδο του γραπώματος! Τα ανθρώπινα όντα είναι τα πιο αδύναμα, ενώ αυτό το ον είναι πραγματικό θηρίο. Μπορεί να ελέγχει τον νου σας και πολύ εύκολα να σας χειρίζεται κατά βούληση. Μπορεί χωρίς δυσκολία ακόμη και τη ζωή σας να τερματίσει. Ισχυρίζεστε ότι μπορείτε να το πιάσετε. Πώς μπορείτε να το πιάσετε; Δεν μπορείτε να το φτάσετε με τα χέρια σας, τα χέρια ενός κοινού ανθρώπου. Όταν βάζετε το χέρι σας εδώ κι εκεί, αυτό σας αγνοεί και γελάει κοροϊδευτικά. Το να γραπώνετε άσκοπα, το θεωρεί πολύ αστείο. Αν όμως πραγματικά μπορέσετε να το αγγίξετε, αμέσως τα χέρια σας θα τραυματιστούν. Κι αυτή θα είναι πραγματική πληγή! Στο παρελθόν έχω δει ανθρώπους των οποίων και τα δύο χέρια φαίνονταν κανονικά υπό οποιαδήποτε εξέταση. Και τα σώματά τους και τα χέρια τους δεν ήταν άρρωστα, αλλά δεν μπορούσαν να σηκώσουν τα χέρια τους, τα οποία εξακολουθούσαν να κρέμονται εκεί σαν παράλυτα. Έχω συναντήσει έναν τέτοιον ασθενή: Το σώμα του σε μια άλλη διάσταση είχε τραυματιστεί κι επομένως στην περίπτωση αυτή ήταν πραγματικά παράλυτος. Αν εκείνο το σώμα σας τραυματιστεί, δεν θα είστε παράλυτος; Ορισμένοι με ρωτούν: «Δάσκαλε, θα μπορέσω να εξασκήσω τσιγκόνγκ; Έκανα εγχείρηση στείρωσης» ή «κάτι αφαιρέθηκε από το σώμα μου». Τους λέω: «Δεν πειράζει αφού το σώμα σας στην άλλη διάσταση δεν εγχειρίστηκε και στην εξάσκηση του τσιγκόνγκ είναι εκείνο το σώμα που χρησιμοποιείται». Γι’ αυτόν τον λόγο σας λέω πως όταν προσπαθήσετε να το πιάσετε, αν δεν μπορείτε να το φτάσετε, θα σας αγνοήσει. Αν πραγματικά το αγγίξετε, πιθανόν να τραυματίσει το χέρι σας.

Προκειμένου να στηρίξουμε μια μεγάλης κλίμακας κρατική εκδήλωση τσιγκόνγκ, πήρα ορισμένους από τους μαθητές μου για να συμμετάσχουμε στις Εκθέσεις Υγείας της Άπω Ανατολής στο Πεκίνο. Και στις δύο Εκθέσεις ήμασταν η πιο ξεχωριστή εξάσκηση. Στην πρώτη Έκθεση το Φάλουν Ντάφα μας τιμήθηκε ως η πιο «Διαπρεπής Σχολή Τσιγκόνγκ». Στη δεύτερη έκθεση το περίπτερό μας ήταν τόσο πολύ γεμάτο με κόσμο που απλώς δεν μπορούσαμε να το χειριστούμε. Ενώ στα άλλα περίπτερα της έκθεσης δεν υπήρχαν πολλά άτομα, το δικό μας περίπτερο ήταν γεμάτο κόσμο. Υπήρχαν τρεις ουρές αναμονής. Στην πρώτη ουρά ήταν αυτοί που είχαν γραφτεί νωρίς το πρωί για την πρωινή θεραπεία, στη δεύτερη ουρά περίμεναν αυτοί που ήθελαν να εγγραφούν στην απογευματινή θεραπεία και στην τρίτη ουρά περίμεναν για το αυτόγραφό μου. Εμείς δεν θεραπεύουμε αρρώστιες. Γιατί το κάναμε; Το κάναμε για να υποστηρίξουμε μια σημαντική μεγάλης κλίμακας κρατική εκδήλωση του τσιγκόνγκ και για να συνεισφέρουμε σ’ αυτόν τον σκοπό. Έτσι λάβαμε μέρος σ’ αυτό.

Κατένειμα το γκονγκ μου στους μαθητές που ήταν μαζί μου. Ο καθένας τους έλαβε από ένα μέρος το οποίο ήταν συστάδες ενέργειας που περιείχαν περισσότερες από εκατό υπερφυσικές ικανότητες. Σφράγισα τα χέρια τους με γκονγκ, αλλά ακόμα κι έτσι ορισμένων τα χέρια δέχτηκαν δαγκώματα σε σημείο που προκλήθηκαν φουσκάλες και αιμορραγία. Κι αυτό συνέβη πολλές φορές. Αυτά τα όντα ήταν πραγματικά θηριώδη. Νομίζετε ότι θα τολμούσατε να τα αγγίξετε με ενός κοινού ανθρώπου τα χέρια; Εκτός αυτού δεν μπορείτε να τα φτάσετε. Δεν γίνεται χωρίς τις συγκεκριμένες υπερφυσικές ικανότητες. Κι αυτό επειδή σε άλλη διάσταση γνωρίζουν τι θέλετε να κάνετε αμέσως μόλις το σκεφτείτε. Καθώς προσπαθείτε να τα αρπάξετε, αυτά έχουν ήδη δραπετεύσει. Μόλις ο ασθενής βγαίνει από την πόρτα, αμέσως θα γυρίσουν πάλι εκεί και η αρρώστια θα επανεμφανιστεί. Για να το καθυποτάξετε, χρειάζεστε μια τέτοια υπερφυσική ικανότητα με την οποία, όταν εκτείνετε το χέρι σας, «Μπαμ!» το καρφώνει εκεί. Αφού καρφωθεί εκεί, έχουμε μια άλλη υπερφυσική ικανότητα που κάποτε ονομαζόταν η Μεγάλη Μέθοδος Σύλληψης της Ψυχής και αυτή η υπερφυσική ικανότητα είναι ακόμα πιο ισχυρή. Μπορεί να πάρει το Αρχέγονο Πνεύμα κάποιου και στη στιγμή αυτό το άτομο ακινητοποιείται. Αυτή η υπερφυσική ικανότητα έχει συγκεκριμένο σκοπό και όταν αρπάζουμε στοχεύουμε ακριβώς σ’ αυτά τα πράγματα. Όλοι γνωρίζουν ότι, ενώ ο Σαν Γουκόνγκ θεωρούνταν τεράστιος, ο Ταθαγκάτα μπόρεσε να χρησιμοποιήσει την κούπα που κρατούσε στο χέρι του, για να μετατρέψει τον Σαν Γουκόνγκ σε ένα μικροσκοπικό πράγμα σκεπάζοντάς τον μ’ αυτήν. Αυτή η υπερφυσική ικανότητα μπορεί να έχει αυτό το αποτέλεσμα. Άσχετα από το πόσο μεγάλο ή μικρό είναι αυτό το ον, πιάνεται στο χέρι και αμέσως γίνεται πολύ μικροσκοπικό.

Εκτός αυτού δεν επιτρέπεται να μπήξετε το χέρι σας μέσα στο φυσικό σώμα ενός ασθενή για να το πιάσετε και να το αφαιρέσετε. Στην κοινή ανθρώπινη κοινωνία αυτό θα διατάραζε τη σκέψη των ανθρώπων και είναι απόλυτα απαγορευμένο. Δεν μπορείτε να το κάνετε έτσι, ακόμα και αν έχετε την ικανότητα. Το χέρι με το οποίο κάποιος μπαίνει είναι το χέρι του σε άλλη διάσταση. Ας υποθέσουμε ότι κάποιος έχει καρδιακή πάθηση. Όταν κινείτε το χέρι σας προς την καρδιά, για να αρπάξετε αυτό το ον, το χέρι σας στην άλλη διάσταση μπαίνει μέσα στο σώμα και το αρπάζει αμέσως. Τότε το εξωτερικό σας χέρι το αρπάζει και μετά και τα δυο χέρια μαζί το περιβάλλουν και το αρπάζουν. Είναι πολύ άγριο. Μερικές φορές κινείται μέσα στα χέρια σας προσπαθώντας να τα τρυπήσει και μερικές φορές δαγκώνει και ουρλιάζει. Αν και μέσα στα χέρια σας φαίνεται ότι είναι μικρό, αν το αφήσετε από τα χέρια σας θα γίνει πολύ μεγάλο. Αυτό δεν είναι κάτι που ο οποιοσδήποτε μπορεί να αγγίξει. Χωρίς αυτή την υπερφυσική ικανότητα δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα. Είναι εντελώς διαφορετικό απ’ αυτό που φαντάζονται οι απλοί άνθρωποι.

Φυσικά η ύπαρξη αυτής της μορφής της θεραπείας του τσιγκόνγκ μπορεί να επιτραπεί στο μέλλον, αφού υπήρχε και στο παρελθόν. Αλλά πρέπει να ισχύει μία προϋπόθεση: Αυτό το άτομο πρέπει να είναι ασκούμενος. Στην πορεία της άσκησης καλλιέργειάς του μπορεί από συμπόνια να κάνει κάτι τέτοιο για λίγους καλούς ανθρώπους. Αλλά δεν μπορεί να εξαλείψει εντελώς το κάρμα τους, αφού δεν έχει επαρκή δύναμη αρετής. Έτσι η συγκεκριμένη αρρώστια θεραπεύτηκε, αλλά η δοκιμασία είναι ακόμα εκεί. Ένας κοινός δάσκαλος του τσιγκόνγκ δεν είναι κάποιος που έχει επιτύχει το Τάο στην άσκηση καλλιέργειας. Μπορεί μόνο να αναβάλλει τις αρρώστιες ή ενδεχομένως να τις μεταμορφώσει. Μπορεί να τις μεταμορφώσει σε κάποια άλλη κακοτυχία, όμως ακόμα και αυτός ο ίδιος μπορεί να μη γνωρίζει αυτή τη διαδικασία αναβολής. Αν η μέθοδός του καλλιεργεί τη Βοηθητική Συνείδηση, τότε αυτό πραγματοποιείται από τη Βοηθητική Συνείδηση. Οι ασκούμενοι σε ορισμένες μεθόδους μπορεί να είναι πολύ διάσημοι. Πολλοί πασίγνωστοι δάσκαλοι του τσιγκόνγκ δεν έχουν γκονγκ, επειδή το γκονγκ τους μεγαλώνει στο σώμα της Βοηθητικής Συνείδησης. Δηλαδή, με άλλα λόγια, ορισμένα άτομα επιτρέπεται να κάνουν τέτοια πράγματα κατά τη διάρκεια της άσκησης καλλιέργειάς τους, επειδή εξακολουθούν να παραμένουν σ’ αυτό το επίπεδο. Εξασκούν για πάνω από μια δεκαετία ή για μερικές δεκαετίες και ακόμα δεν μπορούν να προχωρήσουν πέρα απ’ αυτό το επίπεδο. Έτσι καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους διαρκώς βλέπουν ασθενείς. Επειδή μένουν σ’ αυτό το επίπεδο, τους επιτρέπεται να το κάνουν αυτό. Οι μαθητές του Φάλουν Ντάφα απαγορεύεται εντελώς να θεραπεύουν ασθενείς. Μπορείτε να διαβάσετε αυτό το βιβλίο σε έναν ασθενή. Αν ο ασθενής μπορεί να το δεχτεί, μπορεί να θεραπεύσει την αρρώστιά του. Αλλά τα αποτελέσματα θα διαφέρουν ανάλογα με το πόσο κάρμα έχει ο καθένας.

Νοσοκομειακή Θεραπεία και Θεραπεία με Τσιγκόνγκ

Ας μιλήσουμε για τη σχέση μεταξύ της νοσοκομειακής θεραπείας και της θεραπείας με τσιγκόνγκ. Ορισμένοι γιατροί της Δυτικής ιατρικής δεν αναγνωρίζουν το τσιγκόνγκ και θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι περισσότεροι απ’ αυτούς είναι έτσι. Η άποψή τους είναι ότι: «Αν το τσιγκόνγκ μπορεί να θεραπεύει τις αρρώστιες, τότε τι χρειαζόμαστε τα νοσοκομεία; Αφού το τσιγκόνγκ μπορεί να γιατρεύει αρρώστιες με γυμνά χέρια και χωρίς ενέσεις, φάρμακα ή νοσοκομειακή περίθαλψη, εμπρός αντικαταστήστε τα νοσοκομεία μας. Δεν θα ήταν ωραία αν μπορούσατε να αντικαταστήσετε τα νοσοκομεία μας;». Αυτές οι απόψεις δεν είναι ούτε λογικές, ούτε δικαιολογημένες. Ορισμένοι δεν καταλαβαίνουν το τσιγκόνγκ. Στην πραγματικότητα οι θεραπείες με τσιγκόνγκ δεν μπορούν να έχουν κοινά γνωρίσματα με τις θεραπείες των κοινών ανθρώπων, αφού δεν είναι μια εξειδίκευση των κοινών ανθρώπων. Είναι κάτι υπερφυσικό. Επομένως πώς μπορεί κάτι υπερφυσικό όπως αυτό να επιτραπεί να διαταράξει την κοινή κοινωνία σε μεγάλη κλίμακα; Ένας Φο είναι αρκετά ικανός, ώστε μ’ ένα νεύμα του χεριού του να μπορεί να εξαλείψει τις αρρώστιες όλης της ανθρωπότητας. Γιατί δεν το κάνει; Εκτός αυτού υπάρχουν τόσοι πολλοί Φο. Γιατί δεν δείχνουν την ευσπλαχνία τους θεραπεύοντας την αρρώστιά σας; Είναι επειδή η κοινή ανθρώπινη κοινωνία έτσι πρέπει να είναι. Η γέννηση, το γήρας, η αρρώστια και ο θάνατος είναι ακριβώς τέτοιες καταστάσεις. Όλα έχουν καρμικούς λόγους και είναι καρμική ανταπόδοση. Αν έχετε χρέος, πρέπει να το ξεπληρώσετε.

Αν θεραπεύσετε κάποιον, θα είναι το ίδιο με το να παραβιάζετε αυτή την αρχή, αφού επιτρέπετε στους ανθρώπους να πράττουν αδικίες και να μην πληρώνουν γι’ αυτές. Πώς μπορεί αυτό να είναι δυνατόν; Εφόσον ασκείτε καλλιέργεια και δεν έχετε αυτή τη σπουδαία ικανότητα να λύσετε ολοκληρωτικά αυτό το πρόβλημα, τότε επιτρέπεται να θεραπεύσετε κάποιον ασθενή από συμπόνια. Επιτρέπεται να το κάνετε, επειδή η συμπόνια σας έχει αναδυθεί. Αν όμως μπορούσατε πραγματικά να λύσετε ένα τέτοιου είδους πρόβλημα και να το κάνετε σε μεγάλη κλίμακα, αυτό δεν θα επιτρεπόταν. Σ’ αυτή την περίπτωση θα προκαλούσατε μεγάλη ζημιά στην τάξη της κοινής ανθρώπινης κοινωνίας, και αυτό δεν επιτρέπεται. Γι’ αυτό και η αντικατάσταση των νοσοκομείων των καθημερινών ανθρώπων με το τσιγκόνγκ δεν πρόκειται καθόλου να λειτουργήσει. Το τσιγκόνγκ είναι υπερφυσικός Φα.

Αν πηγαίνατε και ιδρύατε νοσοκομεία τσιγκόνγκ παντού στην Κίνα –ας πούμε ότι επιτρεπόταν– και όλοι οι μεγάλοι δάσκαλοι του τσιγκόνγκ ήταν εκεί να θεραπεύσουν, πώς νομίζετε ότι θα ήταν τα πράγματα; Αυτό δεν επιτρέπεται, διότι όλοι διατηρούν την τάξη της κοινής ανθρώπινης κοινωνίας. Αν δημιουργηθούν νοσοκομεία τσιγκόνγκ, κλινικές τσιγκόνγκ, κέντρα υγείας τσιγκόνγκ και θεραπευτικά θέρετρα τσιγκόνγκ, –με το που γίνουν αυτά– αμέσως οι θεραπευτικές ικανότητες των δασκάλων του τσιγκόνγκ θα πέσουν κατακόρυφα και τα αποτελέσματα των θεραπειών δεν θα είναι καλά. Γιατί έτσι; Διότι, αφού αυτό που κάνουν το κάνουν ανάμεσα σε καθημερινούς ανθρώπους, θα πρέπει ο Φα τους να είναι τόσο υψηλός όσο και των καθημερινών ανθρώπων. Θα πρέπει να παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο με την κατάσταση των καθημερινών ανθρώπων και η αποτελεσματικότητα των θεραπειών τους θα πρέπει να είναι παρόμοια με εκείνη των νοσοκομείων. Έτσι οι θεραπείες τους δεν θα λειτουργούν καλά και θα χρειάζονται μια σειρά από –όπως τις αποκαλούν– «θεραπευτικές συνεδρίες», για να θεραπεύσουν μια αρρώστια. Συνήθως έτσι είναι.

Με ή χωρίς νοσοκομεία τσιγκόνγκ κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι το τσιγκόνγκ μπορεί να θεραπεύσει αρρώστιες. Το τσιγκόνγκ παραμένει λαοφιλές για πάρα πολύ καιρό. Πολλοί άνθρωποι έχουν πραγματικά πετύχει τον σκοπό της θεραπείας των ασθενειών τους και της διατήρησης μιας καλής υγείας μέσω της εξάσκησης. Είτε η ασθένεια μετατέθηκε χρονικά είτε εξαλείφθηκε από δάσκαλο του τσιγκόνγκ ή, όπως και να θεραπεύτηκε, η ασθένεια δεν είναι πλέον εκεί. Με άλλα λόγια, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι το τσιγκόνγκ μπορεί να θεραπεύσει ασθένειες. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς που επισκέπτονται δασκάλους του τσιγκόνγκ έχουν είτε άγνωστες είτε πολύ σοβαρές και πολύπλοκες αρρώστιες που δεν μπορούν να θεραπευτούν σε νοσοκομείο. Πήγαν σε δάσκαλο του τσιγκόνγκ να δοκιμάσουν την τύχη τους και τελικά οι αρρώστιες τους θεραπεύτηκαν. Αυτοί που μπορούν να γιατρευτούν στο νοσοκομείο δεν επισκέπτονται δασκάλους του τσιγκόνγκ. Ειδικά στην αρχή όλος ο κόσμος έτσι σκεφτόταν. Επομένως το τσιγκόνγκ μπορεί να θεραπεύσει αρρώστιες, μόνο που δεν μπορεί να εφαρμοστεί όπως τα άλλα πράγματα που γίνονται στην κοινή ανθρώπινη κοινωνία. Παρέμβαση σε μεγάλη κλίμακα δεν επιτρέπεται καθόλου, επιτρέπεται όμως να γίνει αν είναι σε μικρή κλίμακα ή αν είναι εξάσκηση που δεν ασκεί επιρροή και είναι διακριτική. Αλλά δεν πρόκειται να θεραπεύσει την αρρώστια ολοκληρωτικά. Αυτό είναι σίγουρο. Ο καλύτερος τρόπος για έναν άνθρωπο να θεραπεύσει την αρρώστιά του είναι να εξασκεί ο ίδιος τσιγκόνγκ.

Επίσης υπάρχουν ορισμένοι δάσκαλοι του τσιγκόνγκ που ισχυρίζονται ότι τα νοσοκομεία δεν μπορούν να θεραπεύσουν αρρώστιες και ότι η αποτελεσματικότητα των θεραπειών των νοσοκομείων δεν είναι καλή. Εμείς τι λέμε γι’ αυτό; Φυσικά υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτό. Κατά τη γνώμη μου ο κύριος λόγος είναι ότι τα ανθρώπινα ηθικά πρότυπα έχουν ξεπέσει και αυτό έχει οδηγήσει σε ένα σύνολο από παράξενες αρρώστιες που τα νοσοκομεία δεν μπορούν να θεραπεύσουν. Τα φάρμακα επίσης δεν είναι αποτελεσματικά και υπάρχουν και πολλά ψευτο-φάρμακα. Όλα αυτά υπάρχουν λόγω της έκτασης της διαφθοράς της ανθρώπινης κοινωνίας. Όμως κανείς δεν πρέπει να κατηγορεί άλλους γι’ αυτό, αφού όλοι έχουν ρίξει λάδι στη φωτιά. Ως αποτέλεσμα όλοι θα συναντήσουν δοκιμασίες στην άσκηση καλλιέργειας.

Ορισμένες αρρώστιες δεν μπορούν να εντοπιστούν στο νοσοκομείο, ακόμη και αν το άτομο είναι αληθινά άρρωστο. Σε ορισμένα άτομα διαγνώστηκαν αρρώστιες που δεν έχουν ονόματα, αφού δεν έχουν συναντηθεί ποτέ. Τα νοσοκομεία τις αποκαλούν «σύγχρονες αρρώστιες». Μπορούν τα νοσοκομεία να γιατρέψουν αρρώστιες; Και βέβαια μπορούν. Αν τα νοσοκομεία δεν μπορούσαν να γιατρέψουν αρρώστιες, τότε γιατί ο κόσμος τα εμπιστεύεται και πηγαίνει εκεί για θεραπεία; Τα νοσοκομεία ακόμα μπορούν να θεραπεύουν αρρώστιες, αλλά οι τρόποι της θεραπείας ανήκουν στο επίπεδο των καθημερινών ανθρώπων, ενώ οι αρρώστιες είναι υπερφυσικές. Ορισμένες αρρώστιες είναι αρκετά σοβαρές και γι’ αυτόν τον λόγο, όταν κάποιος έχει μια τέτοια αρρώστια, τα νοσοκομεία απαιτούν έγκαιρη αντιμετώπιση. Αν η αρρώστια προχωρήσει πολύ, τα νοσοκομεία θα είναι ανίκανα να βοηθήσουν, αφού οι μεγάλες δόσεις φαρμάκων μπορεί και να δηλητηριάσουν έναν άνθρωπο. Οι σημερινές ιατρικές θεραπείες βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με την επιστήμη και την τεχνολογία μας. Βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με τους καθημερινούς ανθρώπους. Επομένως έχουν μόνο τόση θεραπευτική αποτελεσματικότητα. Ένα ζήτημα που πρέπει να διευκρινιστεί είναι ότι οι συνηθισμένες θεραπείες του τσιγκόνγκ και των νοσοκομείων μόνο αναβάλλουν –ενδεχομένως στο υπόλοιπο μισό της ζωής ή και αργότερα– εκείνες τις δοκιμασίες που είναι και η βασική αιτία της αρρώστιας. Το κάρμα καθόλου δεν αφαιρείται.

Ας μιλήσουμε για την κινέζικη ιατρική. Η κινέζικη ιατρική είναι πολύ κοντά στη θεραπεία του τσιγκόνγκ. Στην αρχαία Κίνα οι υπερφυσικές ικανότητες ήταν κοινές ανάμεσα σε όλους σχεδόν τους γιατρούς της κινέζικης ιατρικής, όπως για παράδειγμα σε αυτούς τους σπουδαίους επιστήμονες της ιατρικής: Σαν Σιμιάο, Χούα Τούο, Λι Σιτζάν και Μπιέν Τσουέ . Όλοι τους είχαν υπερφυσικές ικανότητες τεκμηριωμένες σε ιατρικά κείμενα. Και όμως αυτά τα εξαίρετα πράγματα συχνά κατακρίνονται. Αυτό που η κινέζικη ιατρική κληρονόμησε είναι μόνο κάποιες παραδοσιακές ιατρικές συνταγές ή την πείρα από τις έρευνες. Η αρχαία κινέζικη ιατρική ήταν πολύ προηγμένη και η έκταση της προόδου της ήταν πέρα από τη σημερινή επιστήμη της ιατρικής. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να νομίζουν ότι η σύγχρονη ιατρική είναι πολύ προηγμένη με την αξονική τομογραφία, που εξετάζει το εσωτερικό του ανθρώπινου σώματος, ή με τα υπερηχογραφήματα, τη φωτογραφική και τις ακτινογραφίες της. Αν και μπορεί να είναι αρκετά προηγμένα τα σύγχρονα μέσα, κατά τη γνώμη μου ακόμα υστερούν σε σχέση με την αρχαία κινέζικη ιατρική.

Ο Χούα Τούο είδε έναν όγκο στον εγκέφαλο του Τσάο Τσάο και ήθελε να τον εγχειρήσει. Ο Τσάο Τσάο νόμισε ότι ο Χούα Τούο σκόπευε να τον σκοτώσει και έτσι τον φυλάκισε. Ως αποτέλεσμα ο Χούα Τούο πέθανε στη φυλακή. Όταν η αρρώστια του Τσάο Τσάο εμφανίστηκε, θυμήθηκε τον Χούα Τούο και έψαξε γι’ αυτόν, αλλά ο Χούα Τούο ήταν ήδη νεκρός. Αργότερα ο Τσάο Τσάο πράγματι πέθανε απ’ αυτή την αρρώστια. Πώς το ήξερε ο Χούα Τούο; Το είχε δει. Αυτή είναι δική μας ανθρώπινη υπερφυσική ικανότητα και την οποία όλοι οι μεγάλοι γιατροί είχαν στο παρελθόν. Αφού ανοιχτεί το Τρίτο Μάτι ενός ανθρώπου, αυτός μπορεί από την ίδια θέση να δει και τις τέσσερις πλευρές ενός ανθρώπινου σώματος ταυτοχρόνως. Μπορεί να δει από μπροστά, το πίσω, το αριστερό και το δεξί μέρος. Μπορεί επίσης να δει τη μία στρώση μετά την άλλη ή να δει πέρα απ’ αυτή τη διάσταση τη βασική αιτία μιας αρρώστιας. Μπορούν να το κάνουν αυτό τα σύγχρονα ιατρικά μέσα; Κάθε άλλο. Θα πάρει ακόμα χίλια χρόνια! Οι αξονικές τομογραφίες, τα υπερηχογραφήματα και οι ακτινογραφίες μπορούν επίσης να εξετάσουν το εσωτερικό ενός ανθρώπινου σώματος, αλλά τα μηχανήματα είναι πολύ ογκώδη και μεγάλα, δεν είναι φορητά και δεν δουλεύουν χωρίς ηλεκτρισμό. Το Τρίτο Μάτι ωστόσο μπορεί να πάει όπου πάτε και δεν χρειάζεται παροχή ενέργειας. Πώς μπορούν να συγκριθούν;

Ορισμένοι μιλούν για το πόσο υπέροχη είναι η σύγχρονη ιατρική. Θα έλεγα ότι μάλλον δεν είναι έτσι, αφού τα αρχαία κινέζικα βότανα μπορούσαν όντως να θεραπεύσουν αρρώστιες αμέσως μετά τη χρήση τους. Υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν έχουν μεταδοθεί, αλλά και πολλά που ακόμη δεν έχουν χαθεί ανάμεσα στους ανθρώπους. Όταν δίδασκα αυτό το σεμινάριο στο Τσιτσιχάρ , είδα ένα άτομο με έναν πάγκο στην άκρη του δρόμου που έβγαζε δόντια για τον κόσμο. Κάποιος μπορούσε πολύ εύκολα να διακρίνει ότι αυτό το άτομο προερχόταν από τον νότο, αφού δεν ήταν ντυμένος σαν βορειοανατολίτης. Δεν έδιωχνε κανέναν απ’ αυτούς που έρχονταν σ’ αυτόν. Οποιοσδήποτε ερχόταν του έβγαζε το δόντι και είχε ήδη εκεί μια στοίβα από δόντια. Ο σκοπός του δεν ήταν να βγάζει δόντια, αλλά να πουλήσει το φάρμακό του. Το φάρμακο έβγαζε έναν πολύ πυκνό κίτρινο καπνό. Ενώ τραβούσε ένα δόντι, άνοιγε το μπουκαλάκι του φαρμάκου και το έβαζε πάνω στο μάγουλο του ασθενή στην περιοχή του άρρωστου δοντιού. Τότε ζητούσε από τον ασθενή να εισπνεύσει το καπνό του υγρού κίτρινου φαρμάκου που δεν καταναλωνόταν σχεδόν καθόλου. Τότε το μπουκαλάκι του φαρμάκου σφραγιζόταν, τοποθετούνταν στην άκρη και ο άνθρωπος αυτός έβγαζε ένα σπιρτόξυλο από την τσέπη του. Ενώ μιλούσε για το φάρμακό του, έσπρωχνε το άρρωστο δόντι με το σπιρτόξυλο και αυτό έβγαινε. Δεν ήταν οδυνηρό. Το δόντι είχε μόνο λίγες κηλίδες αίματος, αλλά δεν αιμορραγούσε. Σκεφτείτε το όλοι: Ένα σπιρτόξυλο μπορεί να σπάσει αν χρησιμοποιηθεί με πολλή δύναμη, αλλά το χρησιμοποιούσε για να βγάλει ένα δόντι με ελάχιστη μόνο επαφή.

Είπα ότι στην Κίνα υπάρχουν ακόμα ορισμένα πράγματα που μεταδίδονται ανάμεσα στους ανθρώπους και που τα μηχανήματα ακριβείας της δυτικής ιατρικής δεν μπορούν να ξεπεράσουν. Ας δούμε ποιανού η θεραπεία είναι καλύτερη. Το σπιρτόξυλο εκείνου του ανθρώπου μπορεί να βγάλει ένα δόντι. Αν ένας γιατρός της δυτικής ιατρικής θέλει να βγάλει ένα δόντι, πρώτα κάνει ένεση με αναισθητικό στον ασθενή, τρυπώντας τον εδώ κι εκεί. Οι ενέσεις είναι αρκετά οδυνηρές και θα πρέπει να περιμένει μέχρι να επιδράσει το αναισθητικό. Κατόπιν ο γιατρός θα βγάλει το δόντι με μια μικρή πένσα. Θα χρειαστεί πολύς χρόνος και κόπος κι αν ο γιατρός δεν είναι προσεκτικός, η ρίζα μπορεί να κοπεί και να μείνει μέσα στο ούλο. Τότε ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει ένα σφυράκι και ένα μικρό τρυπάνι για να τη σκαλίσει και αυτά μπορεί να κάνουν τον ασθενή να τρέμει από φόβο και άγχος. Αργότερα θα χρησιμοποιηθεί ένα εργαλείο ακριβείας για το τρύπημα. Ορισμένα άτομα πονούν τόσο πολύ από το τρύπημα που σχεδόν πηδούν. Αρκετό αίμα θα τρέξει από το δόντι και ο ασθενής θα φτύνει αίμα για λίγο. Ποιανού η θεραπεία θα λέγατε ότι είναι καλύτερη; Ποιανού η θεραπεία είναι πιο προηγμένη; Δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο την εμφάνιση των εργαλείων, αλλά και την αποτελεσματικότητα τους. Η αρχαία κινέζικη ιατρική ήταν πολύ προηγμένη και η σημερινή δυτική ιατρική δεν θα μπορέσει να την προφτάσει για πολλά χρόνια.

Η αρχαία κινέζικη επιστήμη διέφερε από τη σημερινή επιστήμη που έχουμε μάθει από τη Δύση. Πήρε άλλο μονοπάτι που έφερε μια διαφορετική κατάσταση. Επομένως δεν μπορούμε να καταλάβουμε την αρχαία κινέζικη επιστήμη και τεχνολογία μέσω της τωρινής μας κατανόησης των πραγμάτων. Επειδή η αρχαία κινέζικη επιστήμη επικεντρωνόταν άμεσα στο ανθρώπινο σώμα, τη ζωή και το σύμπαν και μελετούσε αυτά τα πράγματα άμεσα, ακολουθούσε μια διαφορετική προσέγγιση. Τον καιρό εκείνο, όταν οι μαθητές πήγαιναν σχολείο, εξασκούνταν καθισμένοι σε διαλογισμό και τόνιζαν την καλή στάση. Όταν σήκωναν τα πινέλα γραφής, έλεγχαν την αναπνοή και το τσι τους. Οι άνθρωποι από όλα τα επαγγέλματα πίστευαν στην κένωση του νου και στον έλεγχο της αναπνοής, αφού αυτή ήταν η κατάσταση σε όλη την κοινωνία.

Κάποιος είπε: «Θα είχαμε αυτοκίνητα και τρένα, αν ακολουθούσαμε την αρχαία κινέζικη επιστήμη; Θα είχαμε τον σημερινό μοντερνισμό;». Θα έλεγα ότι δεν μπορείτε να κατανοήσετε μια άλλη κατάσταση από τη σκοπιά αυτού του περιβάλλοντος. Θα πρέπει να γίνει επανάσταση στον τρόπο σκέψης σας. Χωρίς τηλεοράσεις ο κόσμος θα τις είχε στο μέτωπο και θα μπορούσαν να δουν ότι ήθελαν. Επίσης θα είχε και υπερφυσικές ικανότητες. Χωρίς τρένα και αεροπλάνα οι άνθρωποι θα μπορούσαν από εκεί που κάθονταν να μετεωρίζονται στον αέρα – δεν θα υπήρχε καν ανάγκη για ανελκυστήρες. Αυτό θα προκαλούσε διαφορετική κατάσταση στην κοινωνική εξέλιξη και δεν θα ήταν κατ’ ανάγκη περιορισμένη σ’ αυτή τη δομή. Οι ιπτάμενοι δίσκοι των εξωγήινων όντων μπορούν να ταξιδεύουν πέρα δώθε με αφάνταστη ταχύτητα και να γίνονται μεγάλοι ή μικροί. Έχουν πάρει έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο εξέλιξης, που είναι μια άλλη επιστημονική προσέγγιση.Τζιγκόνγκ: πασίγνωστος Βουδιστής μοναχός της Δυναστείας «Νότια Σονγκ» (1127 μ.Χ.-1279 μ.Χ.).

Γκουαντόνγκ και Γκουανσί: επαρχίες στη νότια Κίνα.

Αγιοποίηση των Θεών: κλασικό έργο Κινέζικης πεζογραφίας.

Σαν Γκονγκμπάο: ζηλιάρης ήρωας στο κλασσικό έργο «Αγιοποίηση των Θεών».

Τζιάνγκ Ζιγιά: χαρακτήρας από το κλασικό έργο «Αγιοποίηση των Θεών».

Μουτζιενλιέν: ένας από τους δέκα κύριους μαθητές του Βούδα Σακιαμούνι.

Λιενχουασέ: μία από τις δέκα κύριες μαθήτριες του Βούδα Σακιαμούνι.

Ολοκληρωμένοι μοναχοί : μοναχοί που πέτυχαν την Ολοκλήρωση.

Όρος Εμέι: το όρος Εμέι βρίσκεται περίπου 1.000 μίλια από τον ναό Λινγκγίν όπου βρισκόταν το πηγάδι.

Σαν Γουκόνγκ: γνωστός επίσης ως «Ο Βασιλιάς των Μαϊμούδων». Ήρωας από το κλασικό έργο κινέζικης πεζογραφίας «Ταξίδι στη Δύση».

Σαν Σιμιάο, Χουά Τουό, Λι Σιτζάν, Μπιέν Τσουέ: πασίγνωστοι γιατροί κινέζικης ιατρικής στην ιστορία.

Τσάο Τσάο: αυτοκράτορας σε ένα από τα τρία βασίλεια (220 μ.Χ. - 265 μ.Χ.).

Τσιτσιχάρ: πόλη στην βορειοανατολική Κίνα.