6. előadás

A művelési téboly

A művelés világában létezik egy kifejezés, melyet a „művelési téboly” (Zou Huo Ru Mo)* névvel láttak el. A közösségre is nagy befolyást gyakorolt, különösen, mióta néhányan nagy port kavartak körülötte – ez elijesztette az embereket a csigong gyakorlásától. Ha meghallják, hogy a gyakorlásnál őrültté válhat valaki, annyira megijednek, hogy nem mernek többé gyakorolni. Sőt, amondó vagyok, a művelési téboly egyáltalán nem is létezik.

A futik jó néhány embert megszálltak, mert nem őszinte a szívük. Fő öntudatuk képtelen irányítani magát, és azt hiszik, hogy ez gong. A testüket a futi irányítja, teljesen megzavarja őket és hangosan üvöltöznek. Ha mások látják, hogy a csigong gyakorlása ilyen formát is ölthet, megijednek és nem mernek többé gyakorolni. Sokan azt hiszik közületek, hogy ez csigong, de hogy lehet ilyesmi a csigong gyakorlása? Ez csak a betegség megszüntetésének és az egészség megőrzésének a legalacsonyabb foka, viszont nagyon veszélyes. Ha hozzászoksz, és a fő öntudatod képtelen irányítani, talán a helyettes öntudat, idegen üzenetek vagy a futi és hasonlók fogják uralni a testedet. Talán valami veszélyes dolgot követsz el majd, és nagy károkat okozol a művelés világában. Viszont ezt az erkölcstelen emberi szív okozza, valamint saját hivalkodása – ez nem a művelési téboly. Senki sem tudja, hogy egyesek hogyan váltak ún. csigong mesterekké, de ők is hisznek a művelési tébolyban. Valójában a csigong gyakorlása senkit sem vezet művelési tébolyba. A legtöbben a művészi alkotásokból vették ezt a dolgot, a harcművészeti regényekben és hasonló [könyvekben] olvasták ezt a kifejezést. Ha nem hiszed, lapozz bele a régi könyvekbe és a művelésről szóló irományokba, ilyesmit nem találsz. Hogy lehetne ez művelési téboly? Ez egyáltalán nem fordulhat elő.

A köztudatban úgy tartják, hogy a művelési tébolynak több formája van. Amiről éppen az előbb beszéltem, az egyik közülük. Az erkölcstelen szív miatt vonta magára a futit, és miatta törekszik az ún. csigong állapotra is, amivel kérkedik a nyilvánosság előtt, stb. Többen közvetlenül a természetfeletti képességekre törekszenek vagy hamis csigongot gyakorolnak. A gyakorlásnál már hozzászoktak, hogy ellazítják a fő öntudatukat. Nincsenek tudatában semminek, és átengedik a testüket másoknak. Teljesen meg vannak zavarodva, és a testüket a helyettes öntudat vagy idegen üzenetek uralják. Furcsa viselkedést tanúsítanak. Az ilyen emberek leugranak egy épületről vagy vízbe ugranak, ha mondják nekik. Nem akar élni, és átadja a testét másoknak. Ez nem számít művelési tébolynak, de azt mondhatod, hogy eltévedt, és ezt az okozta, hogy már a kezdetben szándékosan így viselkedett. Sokan azt hiszik, hogy a test ide-oda lengetése már a csigong gyakorlásának számít. Valójában komoly következményeket vonhat maga után, ha valaki tényleg ilyen állapotban gyakorolja a csigongot. Ez nem a csigong gyakorlása, hanem a hétköznapi emberek ragaszkodásának és törekvésének eredménye.

Fennáll egy másik eset is, mely szerint, ha a csí a gyakorlás során egy bizonyos helyen felgyülemlik vagy eléri a fejtetőt, és nem tud lejönni, akkor az illető elkezd félni. Az emberi test egy kis világegyetem. Különösen a taoista művelési gyakorlatokban nézhet szembe az ember ilyen problémákkal, ha a csí éppen átmegy egy szoroson. Ha a csí nem tud átjönni a szoroson, akkor felgyülemlik egy helyen. Nem csak a fejtetőnél, hanem más helyeken is [ugyanez a helyzet] – de a fej a legérzékenyebb. Ha a csí elérte a fejtetőt, akkor elkezd lefelé vonulni, de ha a csí megáll, és nem megy át a szoroson, akkor nehéznek érezzük a fejünket; megduzzad és [úgy érezzük], mintha egy vastag csí sapkát hordanánk. De a csí nem irányíthat semmit, és nem is okozhat semmiféle nehézséget vagy betegséget. Néhány ember nem érti meg a csigong valódi mivoltát, és felelőtlen megjegyzéseket tesz [a nyilvánosság előtt] feltűnést keltő módon, ami káoszhoz vezet. Ha a csí eléri a fejtetőt, és nem tud lejönni, akkor azt hiszik az emberek, hogy az illető művelési tébolyban [szenved], vagy hogy eltévedt, stb. Ennek eredményeként sokan félnek.

Ha a csí nem tud lejönni a fejtetőről, az csupán egy ideiglenes állapot. Néhány embernél talán sokáig tart vagy akár fél évbe is beletelhet, mire lejön. Ha nem jön le, akkor felkereshet egy igaz csigong mestert, hogy levezesse neki. Ha a gyakorlásnál nem tudunk átjönni a szoroson vagy a csí nem tud lejönni, az okokat a xinxingünkben kell keresni, hogy nem időztünk-e túl sokat egy szinten, és hogy nem kellene-e emelni a xinxingünket! Ha tényleg emeled a xinxinged, akkor látni fogod, hogy már le is jön [a csí]. Ha mindig csak a gong átalakulására összpontosítasz, és nem arra, hogy emeld a xinxinged, akkor a probléma addig fog fennállni, amíg nem emeled a xinxinged, mert csak akkor megy végbe az átalakulás is. Az nem okozhat problémát, ha felgyülemlik a csí. Legtöbbször a saját gondolataink okozzák a problémákat. Ha valaki ráadásul még azt is hallja egy hamis csigong mestertől, hogy balul üthet ki [a dolog], ha a csí elérte a fejtetőt, akkor megijed. És ha megijed, akkor az tényleg problémákhoz vezethet. Mert ha valamitől megijedsz, akkor az félelem, és a félelem nem egy ragaszkodás? Ha felszínre lép a ragaszkodásod, akkor meg kell szüntetned, vagy nem? Minél ijedtebb vagy, annál betegebbnek nézel ki. A ragaszkodásodat feltétlenül el kell távolítanod. Arra fognak késztetni, hogy tanulj ebből a leckéből, és hogy eltávolítsd a félelmedet – hogy így továbbhaladj.

Egy gyakorló nem fogja magát jól érezni a jövőbeli művelésnél. A testben sokfajta gong fog kialakulni, amelyek elég erősek, és ide-oda mozognak majd a testedben, emiatt nem érzed jól magad a bőrödben. Rosszulléted fő oka, hogy mindig attól félsz, hogy a tested valamitől beteg. Valójában a testben már tényleg erős dolgok fejlődtek ki, ez mind gong, mind természetfeletti képesség, és mind élőlény. Ha megmozdulnak, úgy érzed, mintha viszketne, fájna vagy kellemetlen lenne stb., az idegvégződések is érzékenyek – különböző állapotok alakulhatnak ki. Amíg a tested nem alakult át nagyenergiájú anyaggá, addig ilyen érzésed lesz. És ez tulajdonképpen egy jó dolog. Ha művelőként mindig hétköznapi embernek tartod magad, és úgy gondolod, hogy betegségeid vannak, akkor hogyan tudnád magad magas szintre művelni? Ha nehézségek alakulnak ki a gyakorlás alatt, de te még mindig hétköznapi embernek tartod magad, akkor amondó vagyok, a xinxinged ebben a pillanatban a hétköznapi emberek szintjére esett vagy legalábbis ebben az adott kérdésben a hétköznapi emberek szintjére estél.

Igaz gyakorlóként magas szinten kell kezelnünk a problémákat, nem a hétköznapi emberek nézetei alapján. Ha azt hiszed, hogy beteg vagy, akkor ez ahhoz vezethet, hogy beteg is leszel. Ahogy elfogadod, hogy beteg vagy, xinxinged szintje a hétköznapi emberek szintjére zuhan. A csigong vagy az igaz művelés nem vezet megbetegedéshez, különösen ilyen feltételek mellett nem. Köztudott, hogy ami valójában beteggé teszi az embereket, az 70%-ban a lélek és 30%-ban maga a betegség. Az embert gyakran először mentálisan ragadja meg, először összeomlik és hatalmas lelki teher nyomul rá, ami ahhoz vezet, hogy állapota gyorsan romlik. Általában ez így van. Elmesélek egy példát: régebben élt egy ember, akit ágyhoz kötöztek. Egy alak megragadta a karját, és azt mondta neki, hogy felvágja az ereit. Majd betakarta a szemét, és megkarcolta a csuklóját (eközben egyáltalán nem vágta fel az ereit). Ezt követően kinyitották a vízcsapot és hagyták csöpögni. Az illető erre azt hitte, hogy a saját vére csöpög, és egy idő múlva meghalt. Valójában egyáltalán nem vágták fel az ereit, csak víz csöpögött a csapból. A saját elméje ölte meg. Ha állandóan azt hiszed, hogy beteg vagy, az megbetegedéshez vezethet, mert a xinxinged egy hétköznapi ember szintjére esett, és egy hétköznapi ember természetesen megbetegedik.

Ha gyakorlóként mindig úgy gondolod, hogy ez betegség, akkor tulajdonképpen már törekedsz is rá. És ha betegségre törekszel, akkor a betegség beléd is hatolhat. Gyakorlóként magas xinxinggel kell rendelkezned. Nem szabad mindig attól félned, hogy ez betegség, mert a betegségtől való félelem is ragaszkodás, és hasonlóképpen nehézségeket is okozhat neked. A művelés során meg kell szüntetni a karmát, és a karma megszüntetése fájdalmas. Hogy lehetne kényelmesen növelni a gongot?! Hogyan szüntethetnéd meg máskülönben a ragaszkodásaidat? Elmesélek nektek egy buddhista történetet: régebben élt egy ember, aki nagy nehézségek árán Arháttá művelte magát. Hogy ne örült volna, hogy elérte a zhengguot, és hogy Arháttá művelte magát? Kitört a három birodalomból! Ez az öröm aztán ragaszkodássá vált, ez a túlbuzgó szív. Egy Arhatnak tétlennek kell lennie, és a szívének is mozdulatlannak kell lennie. De leesett, és hiába művelte magát. Mivel leesett, megint elkezdett felfelé művelődni, és nagy nehézségek árán újból magas szintre művelte magát. Ezúttal viszont félt, és azt mondta magában: „Nem szabad megint örülnöm, különben megint leesem.” Elkezdett félni, és leesett. A félelem is ragaszkodás.

Fennáll a következő helyzet is: ha valaki elmebeteggé válik, akkor azt mondják az emberek, hogy művelési tébolyban [szenved]. Többen elvárják tőlem, hogy gyógyítsam meg elmebetegségüket! Azt mondom, hogy az elmezavar nem betegség. Nincs is időm ilyesmivel törődni. Hogy miért? Mert az elmebetegek testén nincs sem vírus, sem kóros elváltozás, sem fertőzés. Szerintem ez nem betegség. Az elmebetegség azt jelenti, hogy az ember fő öntudata túl gyenge. Hogy mennyire gyenge? Ez olyan, mint mikor egy ember egyszerűen nem ura önmagának. Az elmebeteg emberek fő öntudata ilyen. Nem akar többé ura lenni testének, egyszerűen nem világos az elméje, és nem éber eléggé. Ha ez bekövetkezik, a helyettes öntudata és az idegen üzenetek zavarni fogják. Nagyon sok szintje van minden egyes dimenziónak. Zavarni fogják mindenféle üzenetek. Ezenkívül talán valami rosszat tett az ember fő lelke előző életeiben, és a hitelezők bosszút akarnak állni rajta. Mindenfajta dolog megtörténhet. Azt mondjuk, hogy ez az elmebetegség. Hogy tudnám őt meggyógyítani? Azt mondom, hogy így szerezhet valaki elmebetegséget. Hogy mi a teendő? Nevelni és ébren kell tartani – de ez nagyon nehéz. Nézd csak meg, ha az orvos az őrültek házában elektromos botot vesz a kezébe, a páciens azonnal abbahagyja a tébolyodott fecsegést, mert annyira fél. Miért? Abban a pillanatban felriad a fő lelke, és fél az elektromos ütéstől.

Rendszerint, ha valaki belépett a művelés kapuján, az szívesen is gyakorol tovább. Mindenkinek van Buddha természete, és mindenki szeretne művelődni. Ezért sokan életük végéig gyakorolják a művelést, ha egyszer elkezdték. Attól függetlenül, hogy magasra művelik-e magukat vagy sem, vagy hogy megkapják-e a Fát vagy sem, a szívük a Taóra törekszik, és tovább akarják művelni magukat. Mindenki tudja, hogy csigongot gyakorol, az emberek az irodájában, a lakóhelyén, és a szomszédjai is tudják, hogy csigongot gyakorol. De gondoljatok bele: igaz művelés – ki tette ezt igazán az elmúlt években? Senki. Csak az igaz művelés képes megváltoztatni életed útját. De ő egy hétköznapi ember, és csak a gyógyítás és az egészségmegőrzés miatt gyakorolja a csigongot. Ki fogja megváltoztatni az életútját? Hétköznapi emberként egy nap beteg lesz vagy másnap nehézségek érik, egy nap talán elmebeteg lesz vagy kiadja a lelkét. Egy hétköznapi ember élete már csak ilyen. Habár látod, hogy a parkban csigongot gyakorol, valójában azonban nem műveli magát igazán. Magasra akarja művelni magát, de nem kapja meg az igaz tanításokat, és így nem is fogja magát magas szintre művelni. Ugyan az a kívánsága, hogy magasra művelje magát, de mégis egy csigong gyakorló marad alacsony szinten, aki csak a gyógyítással és az egészségmegőrzéssel törődik. Senki sem változtatja meg az életútját, ezért betegségeket kap majd el, és ha nem ügyel a dőre, akkor még a betegségei sem gyógyíthatók meg. Az nem igaz, hogy miután elkezdted gyakorolni a csigongot, soha többé nem lesz semmilyen egészségügyi problémád.

Tényleg művelnie kell magát, és ügyelnie kell a xinxingjére, csak az igaz művelésben lehet megszüntetni a betegségeket. Mivel a gyakorlás nem egy tornagyakorlat, hanem lényegesen túlszárnyalja a hétköznapi emberek dolgait, ezért magasabb alapelveket és egy magasabb színvonalat kell a gyakorlókkal szemben felállítani; ennek teljesülnie kell, csak akkor lehet elérni a célt. Sokan nem viselkedtek eszerint és hétköznapi emberek maradtak, ezért betegek lesznek, ha annak eljön az ideje. Egy nap hirtelen agyvérzést kap vagy hirtelen ezt és azt a betegséget kapja el vagy egy nap talán elmebeteg lesz. Mindenki tudja, hogy csigongot gyakorol. Ahogy elmebeteg lesz, azt fogják mondani az emberek, hogy „elmebajos lett a művelés közben”, és ezzel megbélyegzik. Gondolj bele: ez ésszerű dolog? Egy laikus nem ismeri az igazságot. Még a szakembereknek vagy sok gyakorlónak is nehéz megérteni a mögötte rejlő alapelveket. Ha az adott illető otthon válik elmebeteggé, az nem olyan kétes, de ennek ellenére mások mégis a gyakorlásra fogják [az állapotát]. Ha valaki a gyakorlóhelyen lesz elmebeteg, az sokkal rosszabb. Rányomják a bélyeget, és ettől már nem tudsz megszabadulni. „A gyakorlás elmebetegséghez vezet” – ez áll majd az újságokban. Többen csupán vakon ellenzik a csigongot: „Nézd meg, az előbb még jól gyakorolt, most meg ilyen lett.” Hétköznapi emberként az fog vele történni, aminek történnie kell. Lehet, hogy más betegségek vagy más bajok érik. Ésszerű mindenért a gyakorlást hibáztatni? Mint egy orvos a kórházban: ha valaki orvos, akkor nem lesz többé beteg ebben az életben? Fel lehet ezt így fogni?

A csigong valós helyzetét emiatt sokan nem értették meg, és nem ismerik az igazságot, ezért felelőtlenül fecsegnek. Ahogy problémák merülnek fel, rányomják a bélyeget a csigongra. A csigongot csak rövid ideje népszerűsítik a társadalomban, és sok embernek önfejű a magatartása; nem ismerik el, megrágalmazzák és elutasítják – senki sem tudja, hogy milyen gondolatok rejlenek emögött. Olyan ellenszenvük van a csigonggal szemben, mintha közük lenne hozzá. Ahogy valaki a csigongról beszél, azt mondják, hogy az idealizmus. A csigong egy tudomány – egy magasabb tudomány. Ezeknek az embereknek az ellenszenve azért alakult ki, mert túl önfejű a magatartásuk és korlátozott a tudásuk.

Egy további eset az ún. „csigong állapot” a művelés világában. Egy ilyen embernek mentális illúziói vannak, de ez sem a művelési téboly. Ő nagyon is épelméjű. Hadd magyarázzam el először is, hogy mi az a „csigong állapot”. Mint tudjátok, a gyakorlásnál nagy szerepet játszik az ember veleszületett alapja. A világ összes országában élnek olyan emberek, akik hisznek a vallásokban. Több ezer éve is éltek olyan emberek Kínában, akik hittek a buddhizmusban és a taoizmusban. Abban hisznek, hogy a jót jóval viszonozzák, a gonoszt pedig gonosszal. De többen nem hisznek ebben. Kiváltképpen a „kulturális forradalom” ideje alatt kritizálták, és babonaként bélyegezték meg. Néhányan pedig egyszerűen mindent babonának tartanak, amit nem tudnak megérteni vagy amit nem a könyvekből tanultak, amit a modern tudomány fejlődése során még nem értettek meg vagy nem ismertek el. Néhány évvel ezelőtt még elég sok ember [gondolkodott ekképpen], de most már kevesebben vannak. Habár nem méltányolsz néhány jelenséget, azok már ténylegesen visszatükröződtek dimenziónkban. Nem mered felismerni őket, de most már vannak olyan emberek, akik beszélni mernek ezekről. Róluk hallva vagy akár szemtanúként, szintén megismertek néhány tényt a csigongot illetően.

Néhány ember ilyen fokig csökönyös: ahogy a csigongról beszélsz, teljes szívéből kinevet téged, úgy gondolja, hogy babonás és nevetséges vagy. Ahogy a csigong jelenségeiről beszélsz, nagyon tudatlannak tart. Ugyan egy ilyen ember önfejű, de ezért a veleszületett alapja még nem feltétlenül rossz. Ha ennek az embernek jó a veleszületett alapja és csigongot gyakorol, talán fel is nyílik az égiszeme magas szinten, és talán természetfeletti képességeket is kaphat. Nem hisz a csigongban, de nem biztos abban, hogy nem kap el betegségeket. Ha beteg lesz, kórházba megy. Ha a nyugati orvostudomány nem segít rajta, a kínai orvostudományhoz fordul. Ha sem a kínai orvostudomány, sem a népi receptek nem tudnak segíteni, eszébe jut a csigong. „Szerencsét próbálok, lássuk, hogy a csigong tényleg tud-e gyógyítani” – gondolja magában. Kelletlenül ugyan, de kipróbálja. Alig gyakorolta a csigongot, máris nagyon gyorsan jól gyakorol, mivel jó a veleszületett alapja. Talán egy mester érdeklődik majd iránta, és így egy másik dimenzióban lévő magasabb lény segít neki. Hirtelen felnyílik az égiszeme vagy a félig megvilágosult állapotban találja magát. Nagyon magas szinten van nyitva az égiszeme, és hirtelen lát néhány jelenséget az univerzumban. Ezenkívül rendelkezni fog még természetfeletti képességekkel is. Mit gondolsz, el tudja viselni ennek az embernek az agya, ha ilyesmit lát? Szerinted milyen mentális állapotban van? Azok a dolgok, amiket korábban babonának és teljességgel lehetetlennek tartott, sőt, amin nevetett, ha valaki más beszélt erről, ez mind valóban megjelenik a szeme előtt, és érintkezésbe is kerül velük. Az agya nem bírja tovább elviselni, túl nagy a mentális nyomás. Nem tudják az emberek elfogadni, amit mond, holott gondolkodásmódja ésszerű. Csak éppen képtelen egyensúlyban tartani a két oldal közti kapcsolatot. Megállapítja, hogy az, amit az emberiség tesz, helytelen, míg a másik oldalon általában helyes. Ha a másik oldalt követné, azt mondanák az emberek, hogy helytelenül cselekszik. Az emberek képtelenek őt elfogadni, ezért mondják, hogy a művelési téboly rabja lett.

Valójában nem lett a művelési téboly rabja. A legtöbben közülünk, akik gyakorolnak, nem néznek szembe efféle jelenséggel. Csak a különösen makacs emberek tapasztalják meg a csigong állapotot. A jelenlévők között sokan vannak, akiknek felnyílt az égiszeme – számuk igen jelentős. Ők tényleg láttak dolgokat más dimenziókból. Nincsenek meglepődve, és elég jól érzik magukat, agyukat sem érte sokk, és nincsenek a csigong állapotban sem. Ha valaki a csigong állapotba kerül, az tökéletesen értelmes marad; amit mond, filozofikusan és logikusan cseng. Csak éppen a hétköznapi emberek nem akarják elhinni, amit mond. Azt mondja, hogy látott egy halottat, és elmeséli, hogy mit mondott neki. Képes elhinni ezt egy hétköznapi ember? Később világossá válik számára, hogy ezeket a dolgokat magában kell tartania, és hogy senkinek nem szabad elmesélnie. Miután helyesen tudja kezelni a két oldal közti kapcsolatot, minden rendbe jön. Rendszerint az ilyen embereknek természetfeletti képességük is van, de ez szintén nem művelési téboly.

Egy további eset az „igazi elmebaj”, de ez [az állapot] elég ritka. Az „igazi elmebaj”, amiről mi beszélünk, nem azt jelenti, hogy valaki tényleg bolond, hanem azt jelenti, hogy az „igazat műveli”. De mi is az az „igazi elmebaj”? Én azt mondanám, hogy a gyakorlók között nagyon ritkán fordul elő [ilyesmi], talán százezerből egy. Ezért nincs általános érvényessége és társadalmi befolyása sem.

Az „igazi elmebaj” állapotának rendszerint van egy előfeltétele. Ennek a személynek nagyon jó veleszületett alappal kell rendelkeznie, és idősnek is kell lennie. Magas életkora miatt nincs elég ideje a műveléshez. Ha valakinek nagyon jó a veleszületett alapja, akkor neki rendszerint missziója van, és magas szintekről jön. Mindenki fél attól, hogy ebbe a hétköznapi világba jöjjön, mert nem ismer senkit, miután kitörölték az emlékezetét. Miután belép a hétköznapi emberek környezetébe, az emberek befolyása miatt ügyelni fog a hírnévre és a gazdagságra, és végül teljesen leesik, és soha többé nem fog tudni kijönni onnan. Ezért nem mer senki ide jönni, mindenki fél. De néhány ember mégis idejött, és miután beléptek ide, képtelenek viselkedni a hétköznapi emberek között, és tényleg le fognak esni alacsonyabb szintekre, nagyon sok rossz tettet követnek el majd életük során. Ha egy ember csak személyes érdekeiért él, akkor sok rossz tettet követ el, és sokkal fog tartozni másoknak. Látja a mestere, hogy le fog esni, de mivel neki már megvan a guoweije, nem lehet csak úgy hagyni, hogy leessen! Mi a teendő? A mestere nagyon gondterhelt lesz, és nem akad más módszere, amivel megengedhetné neki, hogy továbbra is művelje magát. Hol találhat egy mestert ebben az időben? Vissza kell újból térnie, és vissza kell magát művelnie. De hogy lehetne ez ilyen egyszerű? Igencsak öreg, és már nem elég az idő a műveléshez. Hol találhat egy olyan művelést, ami a testet és a lelket egyaránt műveli?

Csak azoknál lehet az „igazi elmebaj” módszerét alkalmazni, akiknek nagyon jó veleszületett alapjuk van, és akik különös körülmények között találhatóak. Tehát csak akkor lehet alkalmazni ezt a módszert – az „igazi elmebajt” – ha már egyáltalán nincs remény arra, hogy ez a személy magától visszatérjen eredetéhez. Az agyának egyes részeit lezárják. Például, az emberek tartanak a hidegtől és a mocsoktól; az agyának azt a részeit zárják le, melyek tartanak a hidegtől és a mocsoktól. Miután lezárták neki ezeket a részeket, mentális problémák elé kell néznie, és elkezd úgy viselkedni, mint egy elmebeteg. De rendszerint egy ilyen ember nem tesz semmi rosszat, nem szitkozódik és nem is üt meg másokat, hanem még jó tetteket is véghez visz. De saját magával szemben nagyon kegyetlen. Mivel nem érzi a hideget, télen mezítláb szaladgál a hóban és vékony ruhákat visel. A lábfeje felreped a hidegtől és vérzik; mivel nem ismeri a mocskot, meg meri enni az ürüléket és meg meri inni a vizeletet. Egykor ismertem egy embert, aki egy keményre fagyott lócitromot rágcsált és nagyon étvágygerjesztőnek találta. El tudta viselni azt a szenvedést, amit ép ésszel egy hétköznapi ember nem tudna. Képzeld el, mennyi szenvedést kellett eltűrnie elmebaja miatt. Persze az ilyen embereknek általában vannak természetfeletti képességeik; legtöbbjük pedig idősebb hölgy. Régen az idősebb hölgyek elkötötték a lábfejüket [hogy kisebbé tegyék azokat]. Egyikük ennek ellenére könnyedén átugrott egy két méter magas falat is. A családja észrevette, hogy bolond, és hogy mindig kirohan a házból, ezért bezárták egy szobába. Miután a családtagok elmentek otthonról, csak rámutatott az ujjával a lakatra, és az már ki is nyílt. Aztán elfutott. Később vaslánccal kötötték meg. Miután mindenki elment otthonról, megrázta magát, és már ki is nyílt a vaslánc. Nem lehetett őt féken tartani. Nagyon sok nehézséget kellett elszenvednie. Mivel nagyon sok szenvedést tűrt el, és minden durva volt, nagyon gyorsan vissza tudta fizetni a bűntetteit, amikkel tartozott. Legfeljebb három évig tarthat, de rendszerint egy-két éven belül [kiegyenlíti], mivel szenvedése elég nagy volt. Utána minden világossá válik számára. Mivel ez azt jelenti, hogy kész van a művelésével, felnyílik a gongja is, és különböző isteni erők merülnek fel. Ezek az esetek azonban nagyon ritkán fordulnak elő, a történelem során csupán egy pár ilyen ember élt. Egy átlagos veleszületett alappal rendelkező embernél nem szabad ezt alkalmazni. Mint tudjátok, éltek bolond szerzetesek és bolond taoisták is a történelem során, akik valóban éltek, és még feljegyzések is vannak róluk. Sok ilyen történet maradt fenn, mint például a bolond szerzetes története, aki kisöpörte Qin Huit* vagy más bolond taoisták történetei.

Kijelentjük, hogy a „művelési téboly” egyáltalán nem létezik. Ha valaki tényleg tüzet tudna teremteni, akkor azt mondanám, hogy ez a személy elképesztő. Ha valaki tüzet tudna okádni a szájából vagy tüzet tudna gyújtani, ahogy kinyújtja a kezét vagy cigarettára tudna gyújtani az ujjával, akkor azt mondanám, hogy ez természetfeletti képesség!

Démoni beavatkozás a gyakorlásba

Mit jelent a „démoni beavatkozás a gyakorlásba”? Ez azt jelenti, hogy zavarnak minket a gyakorlás alatt, és ez elég könnyen megesik. Hogyan vonhatja magára a csigong gyakorlása a démonokat? Ennek az az oka, hogy tényleg kemény, ha művelni akarod magad. A Fá testem védelme nélkül nem lehetsz sikeres az igaz művelésben. Ahogy kilépsz az ajtón, máris életveszélybe kerülhetsz. Az ember fő lelke halhatatlan, így elképzelhető, hogy előző életed társadalmi tevékenységeiben tartoztál valakinek vagy becsaptál valakit vagy valami rosszat követtél el. A hitelezőid keresni fognak téged. A buddhizmusban megmondták: az emberek a karma megtorlás körforgásában élnek. Ha tartozol valakinek, meg fog találni az adósság behajtásáért; ha pedig túl sokat vesz el tőled, akkor a következő alkalommal visszaadja neked. Ha egy fiú nem jó a szüleihez, akkor a következő életben helyet cserélnek. Így megy ez körbe-körbe. De tényleg láttuk, hogy vannak olyan démonok, akik zavarnak téged, és nem hagynak gyakorolni. Ennek mind megvan az eleve elrendelt kapcsolata és nem teljesen indokolatlan. Nem is lenne megengedve, ha nem lenne oka.

A gyakorlás közbeni démoni beavatkozás leggyakrabban előforduló formája a következő. Ha nem gyakorolsz, elég nyugodt a környezeted. Megtanultad a gyakorlatokat, és mindig szívesen végzed, de ahogy elkezdesz meditálni, észreveszed, hogy kint hirtelen minden zajos lesz. Az autók dudálnak, a folyosón hangosan járkál valaki, beszélgetések és ajtócsapkodások [hangját érzékeled], a rádiót is bekapcsolták – egy pillanat alatt eltűnik a nyugalom. Ha nem gyakorolsz, akkor a környezet egész jó, de ahogy elkezdesz gyakorolni, ilyen lesz. Sokan közülünk nem gondoltak bele mélyebben, hogy pontosan mi is folyik itt. Furcsának találod és csalódott leszel, amiért nem tudod tovább végezni a gyakorlatokat. Ez a „furcsaság” leblokkol. Ez a démon zavaró tényezője, ami [azzal a céllal] manipulálja az embereket, hogy zavarjanak téged. Ez a zavarás legegyszerűbb formája, és ezzel azt éri el, hogy nem gyakorolsz tovább. Gyakorolsz, eléred a Taót, de nem vagy hajlandó visszafizetni azokat a dolgokat, amikkel tartozol? Nem fogják megengedni, és nem fognak hagyni gyakorolni. De ez csupán egy bizonyos szint visszatükröződése, és némi idő eltelte után nem szabad ennek a jelenségnek fennállnia. Tehát miután kiegyenlítetted a tartozásodat, nem zavarhatnak tovább. És ez azért van, mert azok, akik Fálun Dáfánkat gyakorolják, gyorsan művelődnek és gyorsan is törik át a szinteket.

Fennáll még egy formája a démoni zavarásnak. Mint tudjátok, felnyílhat az égiszem a gyakorlás alatt. Miután több embernek felnyílt az égiszeme, az otthoni gyakorlásnál látnak néhány ijesztő jelenséget és ijesztő arcot. Többeknek közülük zilált a haja, néhányuk harcolni akar veled, ráadásul különböző mozdulatokat végeznek, ami nagyon ijesztő. Néha látja valaki, hogy a gyakorlás közben az ablak előtt guggolnak, nagyon ijesztőek. Miért történik ez veled? Ez a démoni zavarás egyik formája. De Fálun Dáfá iskolánkban ilyesmi nagyon ritkán fordul elő, kb. egy százalék, a legtöbben nem fogják megtapasztalni ezt a helyzetet. Nem szabad így zavarniuk, mert ez nem előnyös a gyakorlásodra nézve. De az átlagos utak művelésénél ez elég gyakori jelenség, és nagyon sokáig is tart. Néhányan emiatt nem tudnak gyakorolni – halálra rémülnek. Általában egy csendes helyet keres éjszaka a gyakorlatok végzésére. Ha kinyitja a szemét, egy alakot lát maga előtt, amely félig ember, félig pedig démon, és túl ijedt lesz ahhoz, hogy gyakoroljon. Fálun Dáfánknál ez rendszerint nem fordul elő, de vannak különös esetek is. Néhány ember helyzete rendkívül különös.

Egy további fajta azokra az emberekre vonatkozik, akik a benső és a külső művelést is űzik – ők harcművészetet gyakorolnak és a bensőjüket művelik. A Tao iskolában az ilyen művelési utak elég gyakoriak. Mihelyt elkezdi tanulni ezt a gyakorlást, gyakran szembe kerül ezzel a démoni zavarással, amely az átlag művelési utaknál nem fordul elő, csak azoknál az utaknál, ahol a bensőséget és a külsőséget művelik vagy a harcművészetet gyakorlóknál. Ez azt jelenti, hogy néhány ember felkeresi majd, hogy megküzdjenek egymással. Sok ember műveli magát a Tao szerint a világon, és sokan közülük harcművészeteket gyakorolnak vagy a bensőséget és a külsőséget művelik. A harcművészeteket gyakorlóknál is kifejlődhet a gong. Hogy miért? Ha képes elengedni a ragaszkodásokat, mint a hírnévre és gazdagságra vágyó szívet, akkor növekedni fog a gongja. De elég sok időbe telik, míg képes elengedni a harc szívét, és csak későn tudja elengedni, ezért valószínű, hogy továbbra is ezt teszi bizonyos szinteken. A meditálás alatt transzba esik és tudja, hogy valaki éppen gyakorol. Fő lelke elhagyja a testét és felkeresi ezt a személyt, hogy megküzdjenek, így eldöntve, hogy melyiküknek vannak magasabb képességei, és harca kerül sor. Ez egy másik dimenzióban történik meg, és jönnek mások is, hogy kihívják őt harcra vagy verekedésre; ha visszautasítja őket, akkor tényleg megpróbálják megölni őt, tehát harcolnak egymással, és harcolnak és harcolnak. Ahogy elalszik, máris felkeresik, hogy megküzdjenek vele, így egész éjszaka nem tudja magát kipihenni. Tény, hogy most jött el az ideje annak, hogy elengedje a harc szívét. Ha ez a harci szív nem szűnik meg és ilyen marad, akkor évekre megreked ezen a szinten, és nem lesz képes többé túljutni rajta. Ennek az lesz az eredménye, hogy nem tud többé gyakorolni, és hogy fizikai teste sem bírja tovább, túl sok energiát használt el, és legrosszabb esetben erőtlenül hagyhatják. A bensőséget és a külsőséget művelő utakon előfordulhat ez a helyzet, és elég gyakori is. Művelési utunkon, melynél a bensőséget műveljük, nem fordul elő ilyesmi, és nem is szabad ilyesminek előfordulnia. Az éppen elmagyarázott formák meglehetősen gyakoriak.

Fennáll még egy fajta démoni zavarás is, ami mindenkit érint – iskolánkban is mindenki szembe kerül majd vele: a testi vágy démonával. Ez egy nagyon komoly dolog. A hétköznapi emberek társadalmában fennáll a házassági kapcsolat, és csak így sokasodhat az emberiség. Az emberiség ezen a módon fejlődik, és ott vannak az érzelmek az emberiség társadalmában, ez a hétköznapi emberek számára tökéletesen indokolt. Mivel az embereknek érzéseik vannak, … a harag is érzelem, az öröm is érzelem, a szeretet is érzelem és a gyűlölet is érzelem, valamit élvezettel tenni is érzelemnek [számít] vagy valamit nem élvezettel tenni is érzelemnek [számít]; szimpátia valakivel szemben, ellenszenv valakivel szemben, valamit szívesen tenni vagy valamit nem szívesen tenni – minden érzelem, és a hétköznapi emberek az érzelmekért élnek. Ha gyakorló vagy, egy magasabb szintű lény, akkor nem használhatod ezt a logikát a dolgok kiértékeléséhez, ki kell törnöd belőlük. Sok ragaszkodás az érzelmekből ered, és ezeket tényleg könnyen kell venned, majd végül – egy bizonyos ponton – el kell engedned azokat. A testi vágy és a bujaság mind csak emberi ragaszkodás, és meg kell szabadulni mindannyiuktól.

Művelési iskolánkban – vagy legalábbis abban a részében, amely a hétköznapi emberek között művelődik – nem kell szerzetessé vagy szerzetesnővé válnod. Fiatal gyakorlóinknak még családot kell alapítaniuk. Hogyan kezeljük akkor ezt a dolgot? Mint már elmagyaráztam, iskolánk közvetlenül az emberi szívre összpontosít, és nem hagyja, hogy tényleg elveszíts bármilyen anyagi hasznot is. Pont ellenkezőleg, éppen a hétköznapi emberek anyagi haszonért folyó harcában kell csiszolnod a xinxinged, és amit igazán fejlesztesz, az a xinxinged. Ha képes vagy feladni ezt a szívet, akkor mindent el tudsz engedni, és ha felkérnek rá, képes vagy elengedni az anyagi hasznot. Ha nem vagy képes feladni ezt a szívet, akkor nem tudsz elengedni semmit. A művelés igazi célja a szív művelése. A kolostori művelésben arra kényszerítenek, hogy engedd el ezeket a dolgokat, és ez is arra szolgál, hogy feladd ezt a szívet. Azzal, hogy nem hagyják, hogy gondolj ezekre [a dolgokra], rákényszerítenek, hogy teljes mértékben elutasítsd azokat; ez az általuk elfogadott módszer. Nem kérünk meg arra, hogy így viselkedj. Arra kérünk, hogy vedd könnyen ezeket az anyagi hasznokat, amik előtted hevernek. Ezért iskolánk művelése a legszolidabb. Nem kérünk meg arra, hogy váljatok szerzetessé és szerzetesnővé. Mivel a hétköznapi emberek között műveljük magunkat, és a jövőben művelési utunkat egyre szélesebb körben terjesztjük majd, ezért az nem működne, ha mindenki félig szerzetessé válna, és ha mindenki ily módon viselkedne a Fálun Dáfá gyakorlók közül. A gyakorlás alatt a következőket várjuk el mindenkitől: ugyan te gyakorolsz, a hitvesed talán nem [gyakorol], ezért nem válhatsz el tőle csupán a gyakorlás miatt. A lényeg az, hogy könnyen kell venni ezt a témát, és nem szabad olyan sok figyelmet szentelned neki, mint a hétköznapi emberek. Az embereket főleg a mai társadalom ún. szexuális szabadsága és pornográf dolgai zavarják meg. Néhányan nagy érdeklődést mutatnak eziránt, de művelőként nagyon könnyen kell vennünk.

Ha a magas szintű lények tekintenek [erre a dologra], akkor azt mondják, hogy a hétköznapi emberek tényleg csak a sárban játszanak a társadalomban, és nem is idegenkednek a piszoktól sem, a földön játszanak a sárban. Azt mondtuk, hogy emiatt a dolog miatt ne tedd diszharmonikussá a családi életed. Ezért rendben van, ha a mostani időszakban ezt könnyen veszed. Jó, ha egy normális, harmonikus házaséletet teremtesz. Ha a jövőben elérsz majd egy bizonyos szintet, más lesz a helyzet azon a szinten. Most legyen így, és minden rendben lesz, ha megfelelsz e követelményeknek. Persze nem szabad azt követned, ami manapság a társadalomban zajlik – hogy lehetne az megengedett!?

Itt még egy további kérdésről is szó van. Mint tudjátok, egy gyakorló testében energia van. Mire elhagyjátok ezt a tanfolyamot, a tanfolyamon [résztvevők] 80-90 %-a nem csak hogy megszabadul a betegségektől, de még ki is fejleszti a gongját, emiatt a testében hordozott energia nagyon erős lesz. A gongod nem arányos a xinxinged jelenlegi szintjével. Pillanatnyilag magasabb a gongod – egy csapással megemeltem – és most javítasz a xinxingeden. Képes leszel fokozatosan utolérni, és garantálom, hogy fel fogsz zárkózni ebben az időszakban. Ezért tettük ezt idő előtt. Tehát másképp fogalmazva, már rendelkezel egy bizonyos mennyiségű energiával. Mindannyiótok érzi a harmonikus és irgalmas mezőt, mert az igaz utak művelése által kialakult energia tiszta és irgalmas. Ezen a módon műveltem magam, és mindez bennem van. Ahogy itt ültök, mindannyian érzitek a harmonikus [légkört], és senkinek sincsenek rossz gondolatai – a dohányzás utáni vágy fel sem merül. Ha a jövőben szintén eleget teszel a Dáfá elvárásainak, a művelésedben kialakuló gong is ilyen lesz. Miközben a művelési erőd fokozatosan növekszik, a testedben lévő gong szétszóródó energiája szintén elég erős lesz. Még ha ez nem is olyan erős, egy átlagembert, aki a meződ területén belül tartózkodik – mint például a körülötted lévő emberek otthon – képes vagy korlátozni. Lehet, hogy az egész családod a korlátozó hatásod alatt áll. De miért? Ezen nem kell elgondolkodnod, mert ez a mező tiszta, harmonikus és irgalmas – az őszinte gondolatok mezője – ezért nem gondol senki rosszra vagy nem követ el semmi gaztettet. Ilyen hatása lehet.

Az elmúlt napokban beszéltem erről a kifejezésről: „Buddha fénye mindenhol ragyog, az illem és a tisztesség mindent harmonizál”. Ez azt jelenti, hogy testünk szétszóródó energiája minden helytelen állapotot ki tud igazítani. Tehát, ha nem gondolsz ezekre a dolgokra, akkor a hitvesedet ennek a mezőnek a hatása észrevétlenül befolyásolni fogja. Ha nem gondolsz erre, és nem is fogsz gondolni rá, akkor a hitvesed sem fog erre gondolni. De ez nem kivétel nélküli – a mai környezetben, ha valaki bekapcsolja a televíziót, az ember mindenféle dolgot láthat, ami könnyen felkeltheti a vágyait. De normál körülmények között rendelkezel ezzel a korlátozó hatással. Ha később magas szinten vagy a művelésben, akkor már tudni fogod magadtól is, hogyan kell viselkedned, anélkül hogy megmondanám neked. Akkor egy másik állapotban találod majd magad, és képes leszel fenntartani a harmonikus [házas]életet. Ne tartsd olyan fontosnak ezt a dolgot, mert ha túl sokat aggódsz, az is ragaszkodás. Házaspároknál nem létezik a kéjelgés kérdése, csak a vágyakozásé. Elég, ha könnyen veszed és belsőleg kiegyensúlyozott vagy.

Szóval, a vágyak démonának melyik fajtájával fogsz találkozni? Ha nem tudsz meditáláskor az üresség állapotára összpontosítani, akkor az álmaidban fog megjelenni, miközben alszol vagy lótuszülésben meditálsz, hirtelen bukkan majd fel: ha férfi vagy, akkor egy szép nő fog megjelenni előtted; ha nő vagy, akkor álmaid férfija jelenik meg előtted. Anyaszült meztelenek. Ha a gondolat áthalad az agyadon, az ahhoz is vezethet, hogy ejakulálsz, és ez valósággá válik. Gondoljatok bele: művelésünknél a test vére és esszenciája a művelésre szolgál, nem hagyhatod, hogy mindig ejakulálj. És ugyanakkor nem feleltél meg a testi vágy vizsgáján, hogy engedhető ez meg? Ezért mondom, hogy mindenkit érinteni fog ez a probléma, az biztos. Mialatt a Fát tanítom, erős energiát küldök az agyadba. Lehet, hogy nem emlékszel majd pontosan a szavaimra, miután kilépsz az ajtón, de ha tényleg szembekerülsz ezzel a problémával, emlékezni fogsz a szavaimra. Amíg gyakorlónak tartod magad, azonnal emlékezni fogsz, és képes leszel visszatartani magad; akkor képes leszel átmenni a vizsgán is. Ha az első alkalommal nem feleltél meg a vizsgán, a második alkalommal még nehezebb lesz átmenned. Mégis megeshet, hogy valaki az első alkalommal nem állta meg a helyét a vizsgán, és miután felébredt, nagyon megbánta a dolgot. Van rá esély, hogy ez a hozzáállás vagy lelkiállapot erősíteni fogja az emlékét, és ha újból szemben áll a problémával, képes lesz helyesen viselkedni, és helytáll [a vizsgán]. Ha valaki azonban nem áll helyt a vizsgán és nem is ügyel rá, annak a későbbiekben sokkal nehezebb lesz magán uralkodnia – ez garantáltan így van.

Ez a fajta zavarás vagy a démonoktól vagy a mestertől jön, aki átváltoztatja a tárgyakat, hogy így vizsgáztasson. Mindkét formája létezik, mivel mindenkinek át kell esnie ezen a vizsgán. Hétköznapi emberként kezdünk el gyakorolni, ez a vizsga az első lépés, és mindenki szembe fog kerülni vele. Elmesélek nektek egy példát: amikor Wuhanban* tanfolyamot tartottam, volt ott egy harminc év körüli fiatalember. Rögtön, miután erről a témáról beszéltem, hazament meditálni, és azonnal elérte a mély meditáció állapotát. Hirtelen megjelent előtte az egyik oldalon Amitábha Buddha, a másik oldalon pedig Lao-ce. Ezt a művelési tapasztalatairól szóló beszámolójában írta le. Miután mindketten megjelentek, ránéztek és nem mondtak semmit, majd eltűntek. Aztán megjelent Guanyin Bodhiszattva* egy vázával a kezében, melyből fehér füst szállt ki. Lótuszülésben meditált és mindent világosan látott, nagyon elégedett lett. Hirtelen átváltozott a füst néhány szépséges női [alakká], repülő mennyei tünemények voltak, milyen szépek! Kecses mozdulatokkal táncoltak neki. Azt gondolta: „Mivel gyakorlok, Guanyin Bodhiszattva meg szeretne jutalmazni, és varázsol nekem néhány szépséget, a repülő mennyei tünemények nekem táncolnak.” Abban a pillanatban, ahogy ezt örömmel gondolta, a szépségek hirtelen anyaszült meztelenné váltak, különböző mozdulatokat végeztek, átölelték a nyakát és simogatták. Tanítványunk xinxingje hamar megemelkedett, és azonnal felriadt. Ez volt az első gondolata: „Nem vagyok hétköznapi ember, gyakorló vagyok, nem szabad így bánnotok velem, mert Fálun Dáfá művelő vagyok.” Amikor ez a gondolat felébredt benne, hirtelen minden eltűnt, mert valójában mindez csak varázslat volt. Majd újból megjelent Amitábha Buddha és Lao-ce. Lao-ce rámutatott a fiatalemberre, és nevetve ezt mondta neki: „Az ifjú tanulékony.” Ez azt jelenti, hogy az ifjú jó, és hogy tanítani lehet.

A történelem során vagy a magasabb szintek szemszögéből nézve az olyan dolgok, mint a testi vágyak és a bujaság, nagyon fontosak annak eldöntésére, hogy valaki művelni tudja-e magát vagy sem, ezért ezeket tényleg könnyen kell venni. De a hétköznapi emberek között műveljük magunkat, ezért nem követeljük meg tőled, hogy teljesen lemondj róla. Legalább a mostani helyzetben vedd könnyen, nem viselkedhetsz úgy, mint korábban. Egy gyakorlónak így kell viselkednie. Minden alkalommal, mikor a gyakorlás alatt ilyen vagy olyan zavaró tényező bukkan fel, saját magadban kell keresned az okokat, és megtalálni, hogy mit nem engedtél még el.

A saját szív démonokat szül

Mit jelent a „saját szív démonokat szül” kifejezés? Az emberi testnek minden szint dimenziójában fizikai mezője van. Egy sajátos térben a világegyetemen belüli dolgok mind árnyékként tükröződnek vissza saját dimenzionális teredbe. Habár árnyék, mégis fizikailag létezik. Mindent, ami a dimenziód terében található, az agyad gondolatai irányítanak, azaz: ha az égiszemeddel nézel valamit, és gondolatok nélkül nyugodtan figyelsz, akkor az, amit látsz, igaz; ahogy elkezdesz gondolkodni, minden azonnal hamissá válik, amit látsz. Ez a „saját szív démonokat szül” állapota, amelyet így is neveznek: „a gondolatok szerinti átalakulás”. Ez azért fordul elő, mert néhány gyakorló képtelen művelőként viselkedni és képtelen uralkodni magán; mert természetfeletti képességeket akar; mert technikai fogásokhoz és kis trükkökhöz kötődik; vagy azért, mert ahhoz ragaszkodik, amit más dimenzióban hallott – ragaszkodik ezeknek a dolgoknak a kereséséhez – ezért az ilyen embereknél fordul elő a legkönnyebben, hogy a saját szívük démonokat szül, és hogy leesnek. Attól függetlenül, hogy milyen magasra művelte magát, ahogy felmerül ez a probléma, azonnal leesik, és végül teljesen megsemmisül. Ez egy nagyon komoly probléma. Ez nem olyan, mint más területeken, ahol újra fel tud egyenesedni és tovább tudja magát művelni, ha nem tudott átmenni a xinxing vizsgán. De nem ez a helyzet, ha a „saját szíve szül démonokat”, mert [ez esetben] megsemmisül az élete. Különösen azoknál a gyakorlóknál fordulhat elő könnyebben ez a probléma, akiknek az égiszeme egy bizonyos szinten nyitva van. Akadnak emberek, akik hagyják, hogy az idegen üzenetek megzavarják a tudatukat, és tartalmuktól függetlenül hisznek az idegen üzeneteknek; ez a probléma is előfordulhat. Ezért néhányotokat, akiknek nyitva van az égiszemük, különböző típusú üzenetek fogják zavarni.

Hadd mondjak egy példát. Nagyon nehéz mozdulatlanul tartani a szívet a művelés alacsony szintjén. Talán nem látod világosan, hogy néz ki a Tanár. Egy nap talán hirtelen látsz egy hatalmas nagy Mennyei Halhatatlant, aki feléd tart. Megdicsér néhány szóval, és megtanít neked valamit. Ha elfogadod, akkor összezavarodik a gongod. Örülsz és mesterednek tekinted, elmész vele, hogy tanítson. De ő sem érte el a zhengguot. Abban a dimenzióban nagyítani és zsugorítani tudja a testét. Látod magad előtt ennek [az átalakulásnak] a kibontakozását és a hatalmas Halhatatlant – milyen izgalmas! Előjön az örömteli szív, csak nem tanulni fogsz tőle? Ha a művelők képtelenek uralkodni magukon, akkor nagyon nehéz őket megmenteni. Könnyen megsemmisíthetik saját magukat. Minden Mennyei Lény halhatatlan, de ők sem érték el a zhengguot, és nekik is muszáj belépniük a lélekvándorlás körforgásába. Ha könnyelműen elfogadsz valakit mesteredül és követed őt, hova fog vezetni? Ő maga sem képes elérni a zhengguot – nem művelted akkor magad hiába? Végül teljesen összezavarod a saját gongodat. Az embereknek nagyon nehéz befolyásolhatatlannak maradni belül. Azt mondom mindenkinek, hogy ez egy nagyon komoly kérdés, később sokan szembekerülnek majd ezzel a problémával. Megtanítottam nektek a Fát; tőled függ, hogy uralkodni tudsz-e magadon vagy sem. Amiről az imént beszéltem, csak a helyzetek egyike. Ne hagyd, hogy megzavarodjon a bensőd, ha megjelenik előtted egy másik művelési iskola Megvilágosult Lénye, csak egy iskolában művelődj. „Nem számít, hogy melyik ún. Buddháról, melyik Taóról, melyik Istenségről vagy melyik démonról [van szó] – nem tudnak befolyásolni.” Ha így viselkedsz, feltétlenül jó esélyed van a sikerre.

A „saját szív démonokat szül” állapot más formája is megmutatkozik: talán halott rokonaidat látod, akik zavarnak, könnyek között kérnek, hogy tedd meg ezt vagy azt – mindenféle dolog megtörténhet. Képes vagy megingathatatlanul [tartani] a szíved? Majomszeretettel csüngsz a gyermekeden és szereted a szüleid. A szüleid már elhunytak és most meg azt mondják neked, hogy tegyél meg bizonyos dolgokat... dolgokat, amiket nem szabadna megtenned; katasztrofális lenne, ha megtennéd azokat. Ennyire nehéz egy gyakorlónak. Azt mondják, a buddhizmus már káoszba fulladt, és a konfucianizmus elemeit is felvették a buddhizmusba, például a gyermeki áhítatot a szülőkkel szemben, a férfi és a nő közti vonzalmat – ez nem tartozik a buddhizmushoz. Mit jelent ez? Mivel az ember igaz élete a fő lélek, ezért az az igazi édesanyád, aki megszülte a fő lelkedet. A lélekvándorlás körforgásában édesanyáid lehettek emberek vagy nem emberek is; ők számtalanok. Nem lehet tudni, hány fiad vagy lányod volt életről életre. Ki az édesanyád? Kik a fiaid vagy a lányaid? A halál után senki sem ismer fel senkit, és [továbbra is] vissza kell fizetned a karmádat, amivel tartozol. Az emberek nem tudják elengedni ezeket a dolgokat, mert elvesztek az útvesztőben. Vannak, akiknek meghaltak a gyermekeik, de nem tudják őket elengedni és beszélnek róluk, hogy milyen csodálatosak voltak vagy arról beszélnek, milyen nagyszerűek voltak édesanyjaik, de ők már elhunytak. Ezek az emberek olyan [mértékig] gyászolnak, mintha egész életükön át követni akarnák elhunyt rokonaikat. Miért nem gondolsz bele: nem azért viselkednek így, hogy kifárasszanak? Ily módon akarják megakadályozni, hogy jó életet élj.

A hétköznapi emberek talán nem értik: ha ragaszkodsz ezekhez a dolgokhoz, akkor egyáltalán nem vagy képes művelni magad, ezért nincs ilyesmi a buddhizmusban sem. Ha művelni akarod magad, el kell engedned az emberi érzelmeket. A hétköznapi emberek társadalmában műveljük magunkat, ezért persze figyelmesnek kell lennünk a szüleinkkel szemben, és fel kell nevelnünk a gyermekeinket. Minden körülmény között jónak kell lennünk másokkal szemben, és jószívűen kell bánnunk az emberekkel, elsősorban a rokonainkkal. Jónak kell lennünk szüleinkkel és gyermekeinkkel szemben, úgy másokkal szemben is, és figyelmesnek kell lennünk másokkal szemben minden tekintetben. Ekkor a szíved nem önző, hanem együtt érző – ez a jószívűség. Az érzelem a hétköznapi emberek dolga, ők az érzelmeknek élnek.

Sokan nem tudnak magukon uralkodni, és ez nehézségeket okoz művelésükben. Néhányan azt mondják, hogy Buddha mondott nekik valamit. Mindazok, akik megmondják neked, hogy milyen nehézségek fognak érni ma, vagy hogy mi fog történni veled, és hogyan tudod ezeket elkerülni; vagy az, aki a lottó nyerőszámait elárulja neked és azt mondja, hogy játszd meg – kivéve, ha életveszélyben vagy, és ha megmondják, hogyan kerülhetsz ki ebből – mindazok, akik a hétköznapi emberek társadalmában előnyökhöz juttatnak, démonok. Ha csak boldogulni akarsz a hétköznapi emberek között, nem tudsz helytállni ezen a vizsgán, és így nem tudsz emelkedni. Hogy lennél képes művelni magad, ha kényelmes és fényűző életet élnél a hétköznapi emberek között? Hogyan tudna átalakulni a karmád? Hol van az a környezet, amelyben emelni tudod a xinxingedet és át tudod alakítani a karmádat? Ezt mindenképpen meg kell jegyeznetek. A démon talán meg is fog dicsérni, és mondani fogja, hogy milyen magas már a szinted, vagy hogy milyen nagy Buddha vagy nagy Tao lettél vagy azt mondja, hogy nagyszerűnek tart. Ez mind hamis. Ha valaki tényleg a magas szintek felé műveli magát, annak el kell engednie a különböző ragaszkodásokat. Ha ilyen problémákkal kerültök szembe, feltétlenül ébernek kell lennetek!

A gyakorlásnál nyitva van az égiszemünk. Ha valakinek nyitva van az égiszeme, akkor nehézségei lesznek a művelésben; viszont akkor is nehézségei lesznek a művelésben, ha nincs nyitva az égiszeme. Egyik esetben sem könnyű művelődni. Ha fel van nyitva az égiszemed, és különböző idegen üzenetek zavarnak, akkor tényleg nagyon nehéz magadon uralkodni. Más dimenziókban minden elkápráztat, minden gyönyörű és csodálatos, és bármelyikük elcsábíthat. Ha hatalmába kerít, akkor megzavarhat és a gongod is zavaros lesz – ez gyakran megesik. Akkor alakul ki ez a helyzet, ha egy olyan valaki képtelen uralkodni magán, akinek a saját szíve démonokat szül. Ha például egy embernek rossz gondolata támad, az máris nagyon veszélyes. Egy nap kinyílik az égiszeme, és elég világosan is lát. Azt gondolja: „Csak nekem nyílt ki az égiszemem ilyen jól ezen a gyakorló helyen. Talán nem is vagyok átlagos? Képes voltam megtanulni a Fálun Dáfát Li Tanártól, és jól tanultam, jobban, mint bárki más. Talán nem is vagyok hétköznapi ember.” Ezek a gondolatok rossz irányba haladnak. Csodálkozni fog: „Talán Buddha vagyok. Nos, hadd vessek csak egy pillantást magamra.” Nézi magát és látja, hogy ő valóban egy Buddha. Hogy miért? Mert minden, ami a teste körül lévő dimenzionális mezőjében található, a gondolatai szerint változik át – ezt így nevezzük: „az átváltozás követi az elme szándékait”.

Minden dolog, ami az univerzumból tükröződik vissza, a gondolatai szerint változik, mert a dimenzionális mezőjében található dolgokat ő irányítja. Az árnyékok is fizikailag léteznek – itt nincs különbség. Azt gondolja: „Buddha vagyok, talán úgy is vagyok felöltözve, mint egy Buddha.” Aztán látja, hogy tényleg úgy van felöltözve, mint egy Buddha. „Ejha, tényleg Buddha vagyok!” Csak nehezen tudja visszatartani örömét. „Talán nem is vagyok kis Buddha.” Aztán látja, hogy tényleg egy óriási Buddha. „Talán magasabb szinten is vagyok, mint Li Hongzhi! Hadd nézzem csak meg... nahát, tényleg magasabb szinten vagyok, mint Li Hongzhi.” Mások is meghallják ezt a fülükkel. Zavarni fogja a démon, és ezt mondja neki: „Magasabb szinten vagy, mint Li Hongzhi, így és úgy vagy magasabb szinten, mint Li Hongzhi.” És ezt el is hiszi. Belegondoltál, hogy miképp művelődsz majd ezután? Művelted magad egyáltalán valaha? Ki tanította meg neked a művelést? Még ha egy igazi Buddha is jön le, neki is ki kell mindent művelnie újra, nincs meg az a gongja, amije eredetileg megvolt, csak most gyorsabban művelődik. Ezért, ha felbukkan egy ilyen probléma, akkor alig tud kiszabadulni ebből, és azonnal kialakul ez a ragaszkodás. Miután kialakult ez a ragaszkodása, mindent ki mer mondani: „Buddha vagyok. Nem kell mástól tanulnotok. Buddha vagyok. Majd én megmondom, mit hogyan tegyetek.” Elkezd így viselkedni.

Nem él nálunk Changchunban is egy ilyen ember? Az elején egész jó volt, később azonban ilyenné vált. Azt gondolta, hogy Buddha, és a végén meg azt hitte, hogy nagyobb, mint bárki más. Ez éppen azért van, mert nem tudott uralkodni önmagán, és ragaszkodás alakult ki nála. Miért fordul elő ilyesmi? A buddhizmus azt tanítja, hogy bármit is látsz, vedd semmibe, mert ezek mind démoni illúziók, és hogy csak haladj előre a művelésben a meditáción keresztül. Tudod, hogy miért nem engedik meg, hogy lássál, és hogy ragaszkodj ezekhez a dolgokhoz? Mert attól félnek, hogy ebbe a problémába ütközöl. A buddhista művelésben erre nincs intenzív művelési módszer, és a szútráik sem mutatják meg, hogyan lehet elkerülni ezt a problémát. Sákjamuni akkoriban nem magyarázta el ezt a Dharmát. Annak érdekében, hogy elkerülje a „saját szív démonokat szül” és az „átváltozás követi az elme szándékait” problémákat, minden hasonló jelenséget démoni illúziónak titulált, amiket az egyén a művelése alatt megfigyelt. Tehát, ahogy kialakul egy ragaszkodás, az démoni illúziót vált ki, és nagyon nehéz ebből kitörni. Az is lehet, hogy ez az ember tönkremegy és démoni útra téved. Mivel Buddhának nevezi magát, már démoni úton van. Végül talán megszállják vagy más dolgokat tapasztal, majd teljesen tönkremegy. A szíve is erkölcstelenné válik és teljesen leesik. Jó néhány ilyen ember van. Még ezen a tanfolyamon is vannak önelégült emberek, akik eltérő hangsúllyal beszélnek. Még a buddhizmusban is tabu, hogy ki kicsoda. Amiről éppen most beszéltem, az a démoni zavarás egy újabb formája, amelynek neve: „a saját szív démonokat szül” vagy „az átváltozás követi az elme szándékait”. Pekingben akadnak ilyen tanítványok és más területeken is előbukkantak már ilyen emberek. Ez a probléma komolyan zavarja a gyakorlókat.

Valaki azt kérdezte tőlem: „Tanár, miért nem távolítod el ezt az akadályt?” Gondoljatok bele: hogyan tudnád magad művelni, ha minden akadályt eltávolítanánk művelésed útjából? Csak a démoni zavaró tényezők között mutathatod meg, hogy tovább tudod-e magad művelni, hogy fel tudod-e ismerni a Taót, hogy hagyod-e magad zavarni, és hogy szilárdan ebben az iskolában tudsz-e maradni vagy sem. Nagy hullámok mossák a homokot, és erről szól a művelés. Ami megmarad a végén, az igazi arany. Azt mondanám, ha nem lennének ilyen zavaró tényezők, akkor túl könnyű lenne a művelés az emberek számára. Ahogy látom, túl könnyű lenne a művelésed. A magas szintű Nagy Megvilágosult Lények talán még igazságtalannak találnák: „Mit csinálsz? Ezt nevezed az emberek megmentésének? Egyáltalán nincsenek akadályok az út mentén, és a befejezésig művelik magukat – ez a művelés? Minél tovább művelik magukat, annál kényelmesebbé válnak minden zavaró tényező nélkül. Hogy lehetne ez megengedett?” El is gondolkodtam rajta. A kezdeti időszakban sok ilyen démont elintéztem. De nem hiszem, hogy helyes lenne ezt így folytatni. Mások ezt mondták nekem: „Túl könnyűvé tetted nekik a művelést. Az embereknek csak egy kevéske nehézség maradt, az emberek között csak egy kevés maradt. Még annyi ragaszkodásuk van, amiket nem tudtak feladni! Azt még ki kell várni, hogy az embereid megértik-e a Dáfádat, miközben zavar és káosz tör ki.” Pontosan emiatt a kérdés miatt vannak a zavaró tényezők és a vizsgák is. Épp most magyaráztam el a démonok fajtáinak egyikét. Nagyon nehéz egy embert igazán megváltani, de nagyon könnyű elpusztítani. Ahogy a szíved nem őszinte, azonnal vége lesz.

A fő öntudatodnak erősnek kell lennie

Az ember rossz dolgokat tett életei során, és ez az embereknek szerencsétlenségeket okoz, a művelőknek pedig karmikus akadályokat. Ezért létezik a születés, az öregedés, a betegség és a halál. Ezek mind általános karmák. De van még egy erős karma, ami nagyon erősen befolyásolja a művelőket, ezt „gondolati karmá”-nak nevezzük. Amíg az ember él, muszáj gondolkodnia. De mivel az emberek el vannak veszve a hétköznapi emberek körében, gyakran képeznek az elméjükben olyan gondolatokat, amik a hírnév, a nyereség, a bujaság, a harag és hasonló dolgok körül forognak. Idővel ezek a gondolatok egy erős gondolati karmává alakulnak át. Mivel más dimenziókban mindennek van élete, a karmának is van. Ha egy ember az igaz utak egyikét kezdi el művelni, akkor el kell távolítania a karmáját. A karma eltávolítása azt jelenti, hogy a karma kitörlődik és átalakul. Persze a karma ellenkezni fog, ezért vannak az embereknek nehézségeik és akadályaik. A gondolati karma az ember agyát közvetlenül tudja zavarni. Ezért néhányan gondolatban szidják a Tanárt és a Dáfát vagy rossz gondolataik vannak és káromkodnak. Több gyakorló nem is tudja, hogy mi történik, és azt hiszik, hogy tőlük jönnek ezek a gondolatok. Néhányan pedig azt gondolják, hogy ez futi, de ez nem futi, hanem a gondolati karma visszatükröződése az agyban. Többeknek nincs erős fő öntudatuk és követik a gondolati karmát, rosszat tesznek. Az ilyen emberek tönkremennek, szintjeik pedig leesnek. De a legtöbben el tudják távolítani, és ellenállnak erős gondolataikkal (erős fő öntudatukkal). Ez azt jelenti, hogy ezt az embert meg lehet váltani, és hogy meg tudja különböztetni a jót a rossztól. Más szóval, ennek az embernek jó a megvilágosodási képessége. A Fá testem segít legyőzni ennek a gondolati karmának a nagy részét. Ez a helyzet gyakran előfordul. Amint felmerül, le kell vizsgáznia az egyénnek, hogy képes-e legyőzni ezeket a rossz gondolatokat. Ha elszántan maradni tud, akkor el tudjuk távolítani a karmáját.

A szívnek igaznak kell lennie

Mi a „nem igaz szív”? Ez azt jelenti, hogy egy személy képtelen önmagát gyakorlónak tekinteni. Egy gyakorló megpróbáltatásokkal fog szembe nézni művelése alatt. Ha pedig előkerülnek ezek a megpróbáltatások, az emberek közötti konfliktusként ölthetnek testet vagy belső harcként vagy hasonló dolgokként, amik közvetlenül befolyásolják a xinxingedet. Viszonylag gyakori lesz ez az eset. Mivel kerülsz [később] szembe? A tested esetleg hirtelen rosszul érzi majd magát, és ennek a karma megtorlás az oka. Sok különböző módon mutatkozik majd meg. Egy bizonyos ponton nem tudod majd megkülönböztetni, hogy egy dolog igaz-e vagy sem; hogy létezik-e a gong vagy sem, hogy képes vagy-e magad művelni vagy sem, hogy léteznek-e Buddhák vagy sem, hogy igaziak-e a Buddhák vagy sem... A jövőben újból felszínre kerülnek, hogy hamis benyomást keltsenek benned, úgy érzed, mintha nem is léteznének, és mintha minden hamis lenne – ezzel látva, hogy [elég] határozott vagy-e. Ha azt mondod, hogy acélozni fogod az akaratod, akkor ezzel a gondolattal valóban képes is leszel erre, és természetesen jól fogsz viselkedni, mert ekkor már megemelkedett a xinxinged. De ha ebben a pillanatban még bizonytalan vagy, és ezekkel a megpróbáltatásokkal nézel szembe, nem tudod, hogy mi történik veled, és ez lenne a művelésed vége. A megpróbáltatásokra minden szempontból sor kerülhet.

A művelés folyamán ily módon kell művelnie magát az embernek, hogy a magasabb szintekre emelkedhessen. Néhány ember teste gyengélkedik, és ezért arra a következtetésre jutnak, hogy betegek. Mindig is nehezükre esett gyakorlóként viselkedni. Ha pedig szembe néznek ezzel, azt hiszik, hogy betegség. „Miért kell ezen keresztül mennem?” Hadd mondjam meg, hogy már nagy mennyiséget eltávolítottunk neked, és a nehézségeid is sokkal kevesebbek. Ha nem csökkentettük volna [a mennyiséget], akkor lehet, hogy egy ilyen baj az életedbe került volna vagy ágyhoz lennél kötve. Ha nehézség ér, akkor azonnal kényelmetlenül érzed magad – hogy lehetne ez kényelmes? Itt egy példa: amikor Changchunban tanfolyamot tartottam, volt ott egy ember, akinek kiváló volt a veleszületett alapja, tényleg jó fából faragták, és sok lehetőséget láttam benne. Fel akartam erősíteni valamelyest a megpróbáltatásait, hogy gyorsabban törleszteni tudja a tartozásait, és hogy a gong felnyitásához érjen – ezt terveztem. Egy nap úgy tűnt, hogy agyvérzést kapott, egyszer csak leesett a földre, és érezte, hogy nem tud megmozdulni, mintha felmondták volna a végtagjai a szolgálatot. Erre beszállították az ambulanciára. Majd újra járni tudott. Gondolj csak bele – hogy lenne képes valaki ilyen gyorsan felkelni és a végtagjait mozgatni, miután agyvérzést kapott? Ehelyett a Fálun Dáfát hibáztatta, mert rosszul mentek a dolgai. De abba nem gondolt bele, hogyan volt képes ilyen gyorsan felépülni az agyvérzés után. Ha nem tanulta volna a Fálun Dáfát, akkor talán ennél az esésnél meg is halhatott volna vagy örökre lebénult volna, és tényleg agyvérzést kapott volna.

Nagyon nehéz az embereket megváltani. Annyi mindent tettek érte, mégsem ismerte fel, ehelyett még ilyen dolgokat is mondott. Egy tapasztalt gyakorló azt mondta nekem: „Tanár, miért érzem magam mindenütt rosszul, újra és újra elmentem a kórházba, de az oltás nem segített, és a tablettáknak sincs hatásuk.” Még csak zavarba sem jönnek, amikor ilyesmit mondanak nekem! Hát persze, hogy nem segítettek. Ez nem betegség, hogyan hathattak volna akkor? Vizsgáltasd meg magad, minden rendben van, csak egyszerűen rosszul érzed magad. Egy tanítvány elment a kórházba, de a befecskendezés közben elhajlottak a tűk, végül kifolyt a folyékony gyógyszer a tűből, és nem tudták neki beadni az injekciót. Utána világossá vált számára: „Várjon! Gyakorló vagyok, nem akarok több injekciót!” Csak most jött rá, hogy nem kell magát injekcióztatni. Ezért, amikor nehézségekbe ütközünk, azt tényleg komolyan kell vennünk. Többen tévesen azt gondolják, hogy nem engedem meg nekik, hogy kórházban kezeltessék magukat, ezért ezt mondja: „Nem engeded meg, hogy kórházban kezeltessem magam, hát akkor elmegyek egy csigong mesterhez.” Még mindig betegségnek tartja, és kezelteti magát egy csigong mesternél. De hol talál egy igaz csigong mestert? Ha egy hamisat talál, akkor azonnal tönkremegy.

Meg kell, hogy kérdezzük: miképp döntöd el, hogy egy csigong mester jó vagy rossz? Sok csigong mester önjelölt. Megvizsgálták a képességeimet, és a tudományos kutatóintézet tesztdokumentációi is nálam vannak. Sok csigong mester hamis és önjelölt. Sokan vannak, akik becsapják és átejtik az embereket. Ezek a hamis csigong mesterek betegségeket is tudnak gyógyítani. Hogy miért? Mert futi van nála, a futi nélkül nem tudná becsapni az embereket! A futi át tud adni gongot, és meg is tudja gyógyítani a betegségeket. Felveszi az energia egy formáját, és könnyen befolyásolhatja az embereket. De mint már mondtam, ha ezek a futik kezelik a betegeket, van fogalmad arról, milyen dolgokat küld a testedre? Mikroszkopikusan nézve minden úgy néz ki, mint a futi. Mit csinálsz, ha leadja a testedbe? „Nagyon könnyű idetessékelni egy halhatatlant, de nagyon nehéz őt elküldeni.”* Természetesen nem a hétköznapi emberekről beszélünk – ők csak hétköznapi emberek akarnak maradni, és csak átmenetileg akarják magukat jól érezni. De te gyakorló vagy, nem akarod folyamatosan tisztítani a tested? Ha ezeket a dolgokat leadta a testedbe, hogy szabadulsz meg tőlük? Ezenkívül egy bizonyos energiával is rendelkeznek. Nos, néhányan csodálkoznak: „Miért engedi be a Fálun? Nem véd meg minket a Mester Fá teste?” Világegyetemünk egyik alapelve: ha szándékodban áll tenni valamit, senki sem lép közbe. Ha akarsz valamit, senki sem fog közbelépni. A Fá testem megpróbál megállítani, és célzásokat tesz majd erre. De ha látja, hogy ilyen maradsz, nem törődik többé veled. Hogy lehetne valakit a művelésre kényszeríteni? Senki sem vehet rá a művelésre, senki sem kényszeríthet a művelésre. Csakis rajtad múlik az előrehaladásod. Nem tehet senki semmit, ha nem akarsz emelkedni. Elmagyaráztam neked az alapelveket, és megtanítottam neked a Fát – ha még mindig nem akarsz fejlődni, akkor ki a hibás? Tekintettel arra, amit akarsz, sem a Fálun, sem a Fá testem nem fog beavatkozni – ez biztos. Néhányan elmentek más csigong mesterek előadásaira, és miután hazamentek, elég vacakul érezték magukat – ez adott. De miért nem védett meg a Fá test? Nos, mit kerestél ott? Odamentél és odafigyeltél, nem ezt akartad? Be tudna jönni, ha nem engednéd bejönni a füleden keresztül? Többen már el is deformálták a Fálunjukat. Megmondom, a Fálun értékesebb az életednél. Ez egyfajta magas szintű élőlény, és nem teheted tönkre tetszés szerint. Mostanság nagyon sok hamis csigong mester él, és néhányan nagyon híresek is. Elmondtam a kínai Csigong Tudományos Kutatóintézet vezetőinek, hogy az ókorban Dá Ji* bajt hozott a császári udvarra. Ez a nőstény róka nagyon vad volt, de viselkedése mégsem volt olyan vad, mint a mai hamis csigong mestereké, akik káoszba döntik az országot, és ennek oly sok ember vált áldozatává! Látszólag elég jónak tűnik, de hány embernek van ilyen dolog a testében? Ha átadja, azonnal rád is mászik – egyszerűen túl vad. Ezért nagyon nehéz a hétköznapi embereknek ezt látszat alapján felismerni.

Egyesek talán azt gondolják: „Ma részt vettem ezen a csigong előadáson, és miután meghallgattam Li Hongzhi tanításait, már tudom, hogy a csigong milyen átfogó és mélyreható! Következő alkalommal, ha egy másik csigong előadás is megrendezésre kerül, akkor arra is elmegyek.” Azt mondom: semmi esetre se menj oda. Ha odafigyelsz, a rossz dolgok behatolnak a füleden keresztül. Nagyon nehéz megváltani egy embert, és nagyon nehéz megváltoztatni a gondolatait. A tested tisztítása is elég nehéz. Sok hamis csigong mester létezik. Akkor is, ha egy igaz iskola csigong mestere, tényleg tiszta? Egyes állatok nagyon gonoszak. Bár nem tudnak rátapadni, de nem is tudja őket elűzni. Sem ő, sem tanítványai nem képesek elbánni velük ilyen nagy arányban. Ha gongot ad le, minden lehetséges dolgot belekever. Ő maga ugyan elég tisztességes, de a tanítványai nem, és különböző futik és minden lehetséges dolgok rájuk tapadnak.

Ha tényleg a Fálun Dáfát akarod művelni, akkor ne menj oda, és ne hallgasd meg. Természetesen, ha nem akarod a Fálun Dáfát művelni, és mindent egyszerre akarsz gyakorolni, akkor menj. Nem foglak feltartani – de nem is vagy többé Fálun Dáfá tanítvány – ha pedig problémák adódnak, akkor ne mond, hogy ezek a Fálun Dáfá gyakorlása miatt alakultak ki. Egy személy csak akkor Fálun Dáfá tanítvány, ha követi a xinxing követelményeit, és ha a Dáfá szerint művelődik. Többen azt kérdezik: „Összejárhatunk olyan emberekkel, akik más csigongot gyakorolnak?” Azt mondom neked, ő csupán egy csigong gyakorló, te pedig Dáfá művelő vagy. Miután részt vettél ezen a tanfolyamon, a szinted messze lehagyja az övét. Ez a Fálun több generáció művelési gyakorlásán keresztül formálódott ki, és hatalmas ereje van. Természetesen, ha felveszed velük a kapcsolatot, és biztos vagy abban, hogy nem fogadsz el tőlük semmit, és nem is akarsz tőlük semmit, és csak [egyszerűen] barátok maradtok, akkor nem számít. De ha tényleg hordoznak valamit a testükben, az nagyon rossz, és jobb, ha nem veszed fel velük a kapcsolatot. Ami a párokat illeti, ha a hitvesed más csigongot gyakorol, az sem számít túl sokat. De van még egy dolog: mivelhogy az igaz tanításokat gyakorlod, gyakorlásod jót tesz másoknak. Ha hitvesed valami tisztességtelen [utat] gyakorol, és talán valami tisztességtelen dolgot is hordoz a teste, akkor muszáj kitisztítanunk a biztonságod kedvéért. Minden ki lesz tisztítva, ami más dimenziókban van, még az otthoni környezeted is meg lesz tisztítva. Hogy tudnál gyakorolni, ha nincs megtisztítva a környezeted, és ha még mindig különböző dolgok zavarnak?

De egy esetben nem tud segíteni a Fá testem a tisztításban. Egy nap látta egy tanítvány, hogy eljött hozzá a Fá testem, aminek nagyon örült: „Itt van a Tanár Fá teste. Tanár, fáradjon beljebb kérem.” A Fá testem azt mondta erre: „A szobád túl rendetlen, túl sok dolog van benne.” Majd távozott. Rendszerint, ha túl sok intelligens lény van jelen más dimenziókból, a Fá testem kitisztítja őket. De az ő szobája tele volt zavaros csigong könyvekkel. Megértette, és eltakarította a könyveket; néhányat elégetett, a többit pedig eladta. Ezután a Fá testem visszatért. Ezt a tanítvány mesélte el nekem.

Többen jövendőmondóhoz járnak. Azt kérdezik: „Tanár, elkezdtem gyakorolni a Fálun Dáfát, és mindig is érdeklődtem a Változások Könyve és a jóslás iránt, használhatom ezeket?” Hadd fogalmazzak így: jelentős mennyiségű energiával rendelkezel, ezért amit mondasz, hatással lesz [másokra]. Ha valaminek nem így kell lennie, de a szavaid miatt így fog történni, akkor talán valami rosszat tettél. Egy hétköznapi ember nagyon gyenge, minden üzenet, amit magában hordoz, ingatag, és valószínűleg egy bizonyos mértékig meg is változhat. Ha kimondtad neki, akkor a nehézségek talán tényleg megtörténnek. Tegyük fel, hogy nagy a karmája és ezt ki kell egyenlítenie, de te mindig azt mondod neki, hogy valami jót fog kapni, így nem fogja tudni visszafizetni – hogy lehetne ez jó? Nem ártasz neki? Többen egyszerűen képtelenek elengedni ezeket a dolgokat, és önfejűen ragaszkodnak hozzá, mintha tehetségesek lennének. Ez nem ragaszkodás? Különben, akkor is, ha tényleg tudod, hogy mi fog történni, gyakorlóként vigyáznod kell a xinxingedre, és nem szabad könnyelműen kikürtölnöd a mennyei titkokat. Ez az alapelv. Akárhogy is számol valaki a Változások Könyve alapján, sok dolog nem érvényes már benne. Számolsz és számolsz, majd előhozakodsz igaz és hamis dolgokkal. A jövendőmondásnak létjogosultsága van a hétköznapi emberek társadalmában. Mivel te egy olyan valaki vagy, akinek tényleg van gongja, ezért azt mondanám, hogy egy igaz gyakorlónak a magas színvonalnak megfelelően kell viselkednie. De néhányan megkérnek másokat, hogy jósoljanak nekik: „Jósolj nekem, mi lesz velem és milyen a gyakorlásom?” vagy „Lesznek megpróbáltatásaim?” Ezt akarják megtudni a jövendőmondás által. Hogyan tudod magad emelni, ha ilyen dolgokat előre elmond neked valaki? Egy gyakorló egész élete már megváltozott, a kézvonalai, az arcvonalai, a születési dátuma és más információk, amiket a teste hordoz, már mind mások, megváltoztak. Ha elmész egy jóshoz, akkor hiszel benne, mert máskülönben miért mennél oda? Amiket mond, csak felületes dolgok, és az, hogy mi lehetett volna, de ezek tulajdonképpen már mind megváltoztak. Gondolj bele: ha elmész hozzá, hogy jósoljon neked, akkor nem hallgattál rá és nem hittél neki? Ez nem terheli a lelked? Ha egy mentális teher nehezedik a lelkedre, akkor az nem ragaszkodás? Hogyan távolítod el ezt a ragaszkodást? Nem tetted ki saját magad [újabb] megpróbáltatásoknak? Nem kell így még több szenvedésen keresztül menned, hogy meg tudj szabadulni a saját magad okozta ragaszkodásoktól? Minden helytállási vizsgánál és minden megpróbáltatásnál fennáll a kérdés, hogy előre vagy visszafelé haladsz a művelésben. Ez önmagában véve is nehéz, és te még szándékosan kiteszed magad ennek a megpróbáltatásnak, hogyan tudod legyőzni? Talán pont emiatt kerülsz majd nehézségekbe és bajba. A megváltozott életutadat nem láthatják mások. Ha valaki látja vagy meg tudja mondani neked, hogy mikor lesznek megpróbáltatásaid, akkor hogyan tudnád magad művelni? Ezért nem szabad látnia másoknak. Senki sem láthatja más iskolákból, és még egy iskola gyakorlótársainak sem szabad látni. Így senki sem tudja neked megjósolni a dolgokat, mivel ez egy megváltozott élet – a művelés élete.

Egyesek megkérdeztek, hogy olvashatják-e más vallások könyveit és más csigong könyveket. Azt mondjuk, hogy a vallások könyvei, különösen a buddhizmus könyvei, arra tanítják az embereket, hogyan műveljék a xinxingjüket. Mi is a Buddha iskolához tartozunk, ezért ez nem probléma. De egy dolgot kihangsúlyoznánk: a szútrák fordításánál több dolgot félrefordítottak, és több szútrához hozzárakták saját megértéseiket különböző szintekről, tetszés szerint alkottak definíciókat – ez megsérti a Dharmát. Azok az emberek, akik önkényesen értelmezték a szútrákat, nagyon messze voltak a Buddhák szintjétől; egyáltalán nem értették meg a szútrák tartalmát, és ezért olyan különbözőek megértéseik is. Nem könnyű őket teljesen megérteni, és nem leszel képes egymagad felfogni őket. Ha azt mondod: „Egyszerűen csak érdekelnek a szútrák”, és állandóan csak a szútrákat olvasod, akkor már abban az iskolában műveled magad, mivel a szútrákban az adott iskola gongja és Fája van egységbe szedve. Ha tanulmányozod őket, akkor már azt az iskolát tanulod, és ez probléma. Ha elmélyíted a tudásod, és a másik iskolát követve műveled magad, akkor már a másik művelési iskolához tartozol, nem a miénkhez. A történelem során megkövetelték a művelésben, hogy ne vállalja az ember egyszerre két iskola gyakorlását. Ha tényleg ebben az iskolában akarod magad művelni, akkor csak ennek az iskolának az irományait olvasd.

Ami a csigong könyveket illeti, ne olvasd el őket, ha művelni szeretnéd magad. Főleg azokat a könyveket ne olvasd, amiket manapság adnak ki. Ez vonatkozik a Sárga Császár remekműve a belső alkímiáról, a Fontos útmutató a testnek és a léleknek vagy a Taoista írások című könyvekre is vagy hasonlókra, ugyan bennük nincs olyan sok rossz dolog, de különböző szintek információit hordozzák magukban. Önmagukba véve művelési módszerek; ha olvasod őket, beléd keverednek és zavarni fognak. Ha csak egy mondatot is helyesnek találsz, máris kijön [belőle] valami, ami belekeveredik a gongodba. Ugyan nem rosszak, de ha valami más hirtelen beléd keveredik, mit gondolsz, hogy műveled így magad? Nem lesznek problémáid? Mi lesz a televízióval, ha az egyik elektronikus tartozékához egy másik tartozékot is hozzáteszel? Azonnal tönkremegy. Ez az alapelv. Ezenkívül nagyon sok mai csigong könyv téves, és különféle információkat hordoznak magukban. Tanítványunk egyszer belelapozott egy csigong könyvbe, és egy nagy kígyó ugrott ki belőle. Persze ezt nem fogom részletezni. Csak néhány problémára tértem ki, melyek abból erednek, hogy a gyakorlók képtelenek megfelelően viselkedni, vagyis ezek a problémák azért alakultak ki, mert nem volt őszinte a szívük. Azért magyaráztam el ilyen világosan, mert jó, ha tudod; segítek abban, hogy lásd mi a teendő, és hogyan lehet különbséget tenni köztük, hogy így később ne forduljanak elő ilyen problémák. Habár nem hangsúlyoztam túl a dolgot, mindenképpen figyelmet kell szentelnetek erre, mert a problémák általában ennél a pontnál törnek felszínre. A művelés rendkívül fárasztó és hihetetlenül komoly; ha egy kicsit is figyelmetlen vagy, már le is eshetsz, és egyetlen nap alatt meg is semmisülhetsz. Ezért a szívnek mindenképpen igaznak kell lennie.

A harcművészet csigong

A belső értékek művelése mellett ott van még a harcművészet csigong is. Miközben a harcművészet csigongról beszélek, ki kell hangsúlyoznom egy problémát, amelynek köze van ahhoz, amiről számos csigong gyakorló beszél a művelés világában.

Most olyan [csigong fajták] jelennek meg, mint az ún. „festő csigong”, „zene csigong”, „kalligráfia csigong” és „tánc csigong” – minden előbukkan. Ez mind csigong? Úgy érzem, ez furcsa. Azt mondom, hogy ez a csigong katasztrófája, és nem csak a csigong katasztrófája, ez egyszerűen a csigong romba döntése. Mi ennek az elméleti alapja? Ha valaki fest, énekel, táncol vagy ír, akkor transzba vagy az ún. csigong állapotba kell esnie – azt mondják, hogy ez csigong. Ez az? Nem szabad így nézni a dolgokat. Ez nem a csigong romba döntése? A csigong az emberi test művelésének egy átfogó és mélyreható tudománya. Hű, a transzba esés már csigongnak számít? Ha ez így van, akkor hogy hívják azt, amikor transzba esve megyünk az illemhelyre? Ez nem a csigong romba döntése? Én ezt a csigong romba döntésének tartom. A Keleti Egészségügyi Vásáron két évvel ezelőtt ott volt az ún. „kalligráfia csigong”. Mi az a „kalligráfia csigong”? Odamentem a kalligráfia csigong bódéhoz és láttam, hogy egy ember ecsettel írt. Miután kész lett az írással, minden írásjelre csít adott le a kezeivel, és amit leadott, az fekete csí volt. A feje megtelt pénzzel és hírnévvel. Mit gondolsz, van gongja? A csíje sem volt jó. A kalligráfiákat drága árcédulákkal akasztották ki, és csak külföldiek vették meg. Ha engem kérdezel, azok, akik megvették és hazavitték [a kalligráfiákat], azoknak pechük volt. Lehet a fekete csí jó? Még az arca is sötét volt annak az embernek, mintha dollárjelek lettek volna a szemein, és csak a pénzre gondolt – lehet így gongja? A névjegykártyáján egy halom titulus szerepelt, mint „Nemzetközi Kalligráfia Csigong” stb. Megkérdezem, ez már csigongnak számít?

Gondoljunk bele: a tanfolyamon résztvevők 80-90%-a nem csak hogy felgyógyul betegségeiből, hanem még gongot is kifejleszt – a valódi gongot. Elég rendkívüli, amit a tested magában hordoz. Ha egy egész életen át is egyedül gyakorolsz, akkor sem fogod ezt a művelésen keresztül kifejleszteni. Még ha fiatalon is kezdi el a művelést, akkor sem képes kifejleszteni egy életen belül, amit adtam neked, és még szüksége is lenne útmutatásra egy igaz, jó mestertől. Sok generáción át képződött a Fálun és a mechanizmusok is – és ezeket a dolgokat egyszerre ültettük belétek. Szóval ezzel azt akarom mondani, hogy ami könnyen jön, az könnyen is megy. Rendkívül értékesek és felbecsülhetetlenek. A tanfolyam után a valódi gongot hordozod majd a testedben, a nagyenergiájú anyagot. Miután hazaértél és írsz néhány sort – teljesen mindegy, milyen a kézírásod – gongot hordoz magában! Tehát mindenki, aki a tanfolyamon részt vett, máris „mester” titulust kap, és máris kalligráfia csigong mester lesz? Azt mondom, nem szabad így értelmezni. Ez azért van, mert az a személy, akinek valóban van gongja, akinek valóban van energiája, minden [tárgyon] rajtahagyja az energiáját, ahogy megérinti azokat, anélkül hogy ezt tudatosan tenné, és mindegyik fényesen csillog majd.

Olvastam egy lapot, melyben az állt, hogy egy kalligráfia csigong tanfolyam indul. Átlapozgattam, hogy lássam, miként tanítják. Ez állt benne: először is szabályozzuk légzésünket, kilégzés és belégzés, majd meditáljunk 15-30 percet, eközben gondoljunk az energia mezőn lévő csíre. Aztán emeljük a csít az energia mezőtől az alkarig. Mártsuk az ecsetet a tintába, vezessük a csít az ecset végébe. Ha a gondolat ott van, elkezdhet írni. Ez nem csalás? Ó, ha bárhova felemeled a csít, akkor az már a csigong egy fajtája? Tehát ha eszünk és meditálunk előtte, majd felvesszük az evőpálcikát, és felemeljük a csít a pálcika hegyére, és így eszünk, akkor ez az „étkezési csigong”? Sőt, megesszük az energiát. Csak szemléltettem a lényeget. Kijelentem, hogy ez a csigong romba döntése – azt hiszik, hogy a csigong egy felületes dolog. Nem értelmezheted így.

De a harcművészet csigong már egy egyedülálló csigongnak számít. Hogy miért? Mert ez egy több ezer éves örökség, művelési elméletek teljes rendszerével és művelési módszerek teljes rendszerével rendelkezik, ezért egy teljes rendszernek számít. A harcművészet csigong ennek ellenére is csak a legalacsonyabb szinten található a belső művelési gyakorlatok között. A kemény csigong egyfajta energiatömeg, ami csak az ütésre és a harcra szolgál. Elmesélek nektek egy példát: Pekingben élt egy tanítvány, aki nem tudott semmit megfogni a kezével, miután részt vett a Fálun Dáfá tanfolyamunkon. Elment egy üzletbe egy babakocsit vásárolni és a kezével letesztelte szilárdságát. Egy kis nyomás, és egy nagy reccsenéssel összeesett a babakocsi, nagyon furcsának találta. Amikor otthon rá akart ülni egy székre, nem támaszkodhatott rá; ha megtette volna, a szék összeroppant volna. Megkérdezett, hogy mi történt vele. Nem mondtam meg neki, mert attól tartottam, hogy ragaszkodása lesz. Azt mondtam neki: „Ez egy természetes állapot. Csak nyugodtan kövesd a természetes [vonalat], és ne aggódj emiatt. Ezek mind jó dolgok.” Ha valaki tényleg használná ezt a természetfeletti képességet, akkor egy követ is darabokra tudna törni a kezével. Ez nem a kemény csigong? De ő soha sem gyakorolta a kemény csigongot. Ezek a képességek rendszerint a belső művelés útjainál bukkannak fel, de mivel az emberek képtelenek uralkodni a xinxingjükön, ezért nem szabad használniuk a képességeket megjelenésük után sem. Ez főleg az alacsony szintű művelés során jelenik meg – xinxingje nem javul eléggé, ezért ha megjelennek a képességei alacsony szinten, akkor tényleg nem hozhatók fel. Ahogy telik az idő, és ahogy emelkedik a szinted, ezek a dolgok használhatatlanná válnak, és akkor már nem is szükséges felhozni őket.

Hogyan gyakoroljuk konkrétan a harcművészet csigongot? A harcművészet csigong gyakorlásában szabályozni kell a csít, de kezdetben nem könnyű szabályozni a csít. Azt hiszed, hogy ha irányítani szeretnéd a csít, akkor már megy is? Nem tudod [irányítani]. Mit tegyünk? Edzeni kell a kezeket, a mellkas mindkét oldalát, a lábfejeket, a lábakat, a karokat, valamint a fejet is edzeni kell. Hogy edzik őket? Néhányan egy fát ütnek a kezükkel vagy a tenyerükkel. Mások kőlapokat ütnek a kezükkel. Milyen fájdalmas lehet a csontoknak az érintkezés, kezeik vérezni fognak, ha csak egy kis erőt is kifejtenek rájuk. De a csí még mindig nem hagyja magát szabályozni. Mi a teendő? Elkezdi kilengetni a karjait, hogy visszakerüljön beléjük a vér, emiatt megduzzadnak a karok és a kezek is, tényleg felduzzadnak. Majd beleüt a kőbe, a csontok ekkor már ki vannak párnázva és nem érintik közvetlenül a követ, ezért nem olyan erős a fájdalom sem. Ha tovább gyakorol, a mestere tanítani fogja. Ahogy múlik az idő, megtanulja a csí szabályzását. Viszont a csí szabályzásának képessége önmagában nem elég, mert a harcban nem vár rád az ellenfél. Persze, ha valaki szabályozni tudja a csít, akkor ellen is tud állni másoknak. Valószínűleg nem érzi majd a fájdalmat, még ha egy vastag bottal ütik, akkor sem. Miután karjaiba irányította a csít, a karok megduzzadnak. De a csí csak egy egészen primitív dolog az elején, és átalakulhat nagyenergiájú anyaggá, ha tovább gyakorol. Miközben átalakul nagyenergiájú anyaggá, lassanként egyfajta nagy sűrűségű energiatömeget formál ki. Ennek az energiatömegnek intelligenciája van, ezért ez egy természetfeletti képesség massza, más szóval egyfajta természetfeletti képességgé vált. Ez a fajta természetfeletti képesség azonban kifejezetten az ütésre és a védekezésre szolgál, és nem hat a gyógyításnál. Mivel ez a nagyenergiájú anyag más dimenziókban és nem a mi terünkben mozog, ezért ideje gyorsabb, mint a miénk. Ha meg akarsz ütni valakit, nem kell először irányítanod a csít, és nem is kell rá gondolnod, a gong máris ott van. Ha valaki megüt téged és kivéded az ütést, akkor is jelen van a gong. Akármilyen gyorsan is tudsz ütni, ő gyorsabb, mint te, mert a két oldal időfogalma eltérő. A harcművészet csigong gyakorlása alatt olyan képességeket lehet kiművelni, mint vastenyér, cinóbertenyér, gyémántláb, Arhatláb, stb. Ezek a hétköznapi emberek képességei. A hétköznapi emberek is elérhetik ezt az állapotot a fizikai edzésnek köszönhetően.

A harcművészet csigong és a belső művelés közti legnagyobb különbség az, hogy a harcművészet csigong gyakorlásában mozgásban kell gyakorolni; a csí mozog a bőr alatt. Mivel mozgásban gyakorolnak, képtelenek lenyugodni, és a csí sem folyhat az energia mezőbe, hanem a bőr alatt és az izmokon keresztül mozog. Ezért nem tudják művelni a testet és a magas gongfut* sem. A belső művelési gyakorlat megköveteli a nyugalom állapotában történő gyakorlást. A legtöbb művelési út pedig azt követeli, hogy lépjen be a csí az elixír mezőbe vagy az alhasba. A csendet művelik és a benti átalakulását. A testet művelik, és magas szintek műveléséhez vezetnek.

Talán hallottatok olyan gongfukról, amikről a regényekben írnak, mint például „az arany harang védőernyője”, a „vasing” vagy „egy jegenyefa keresztüllövése száz láb távolságból”. A lágy gongfuval* ide-oda tudnak mozogni a magasban, mások pedig képesek eltűnni más dimenziókba. Léteznek ilyen gongfuk? Igen léteznek, ez biztos, de nem a hétköznapi emberek között. Az, aki tényleg kigyakorolt ilyen gongfut, nem hivalkodhat ezzel. Mivel nem csak harcművészetet gyakorol, hanem teljesen túllép a hétköznapi emberek szintjén, meg kell felelnie a belső művelés elvárásainak. Értékelnie és fejlesztenie kell a xinxingjét, valamint könnyen kell vennie olyan dolgokat, mint az anyagi haszon. Habár kiművelte ezeket a képességeket, nem használhatja ezeket önmegtartóztatás nélkül a hétköznapi emberek között. Az nem baj, ha kipróbálja ezeket egy kicsit, ha senki sem látja. De nézd csak meg, hogy mit raktak bele az említett regényekbe: [a főhős] ölni és harcolni fog a kardforgatás művészetéről szóló könyvért, kincsekért és hölgyekért. Mindegyikőjüknek óriási képességeik vannak, és úgy mozognak, mintha nem is emberi lények lennének. Gondoljatok bele: akinek tényleg ilyen harcművészeti képességei vannak, nem a belső művelése által kapta meg őket? A xinxing művelésével szerezte meg, és már régóta közömbös az olyan dolgok iránt, mint hírnév, gazdagság és vágy – hogyan tudna megölni másokat? Hogy jelenthetne számára ilyen sokat a pénz és a vagyon? Teljességgel lehetetlen. Ez csak művészi túlzás. Az emberek szomjaznak az izgalomra, és csak azt akarják, ami oltja szomjukat. Az író ezt megragadja, és megpróbál úgy írni, hogy a szomjadat oltsa, és hogy tetsszen neked – minél hihetetlenebbé teszi, annál inkább olvasod. De ez csak művészi túlzás. Aki tényleg ilyen harcművészeti képességgel rendelkezik, az nem így viselkedik, és nem is mutatja meg azokat a nyilvánosság előtt.

A hivalkodás

Mivel a hétköznapi emberek között műveljük magunkat, és sok tanítvány képtelen elengedni ragaszkodásait, sok ragaszkodásuk már természetessé vált, észre sem veszik őket. A hivalkodás mindenütt megmutatkozhat, még akkor is, ha egy személy éppen jót cselekszik. Ha egy kis hírnévre, vagyonra vagy haszonra tesz szert mindennapi életében, kikürtöli és nagydobra veri: „Ügyes vagyok, én vagyok a nyerő.” Ilyesmi nálunk is előfordul, ahogy valaki egy kicsit jobban gyakorol, az égiszeme tisztábban lát vagy a mozdulatai szebbek, már dicsekszik is ezzel.

Néhányan talán ezt mondják: „Hallottam valamit Li Tanártól”, máris mindenki körülötte áll és hallgatja, hogy mit beszél, és saját megértésével kiszínezve terjeszti a szóbeszédet. Mi a célja? A magamutogatás. Néhányan nagy érdeklődéssel továbbadják a szóbeszédet egymás közt, mintha jól tájékozottak lennének, és mintha többet értenének és tudnának, mint a többi gyakorló. Természetessé vált náluk, és talán nem is realizálják, csak a tudatalattijukban hivalkodnak. Egyébként mi lenne a szóbeszéd terjesztésének célja? Mások azt terjesztik, hogy a Tanár ekkor és akkor „visszatér a hegyekbe”. Nem a hegyekből jöttem, akkor miért kellene oda visszatérnem? Megint mások azt pletykálják, hogy valakinek bizonyos dolgokat adtam át egy bizonyos napon, és hogy különlegesen kezeltem ezt a személyt. Mire jó ezeknek a pletykáknak a terjesztése? Semmire. De láttuk, hogy ez az ő ragaszkodásuk – a hivalkodás egy formája.

Néhányan autogramot kérnek tőlem. Minek? Ez megint csak a hétköznapi emberek egy szokása – autogramot kérni, emléktárgyakat kérni, meg miegymást. Ha nem műveled magad, akkor egyáltalán nem használ semmit az autogramom, akkor sem, ha tényleg adok neked egyet. Minden egyes szó a könyvben a képemet és egy Fálunt hordoz önmagában, és minden mondatot én mondtam – tényleg azt akarod, hogy aláírjak valamit? Egyesek úgy vélik: „Ha aláírta, akkor meg fog védeni a Tanár üzenete.” Még mindig hisznek az ún. üzenetekben. Nem érdekelnek minket az üzenetek. Ez a könyv felbecsülhetetlenül értékes. Mi mást akarsz még? Ez mind annak a ragaszkodásnak a visszatükröződése. Miután néhányan látták azoknak a tanítványoknak a viselkedését, akik velem utaztak, elkezdték utánozni őket, anélkül hogy tisztában lennének vele, hogy [azok] jók vagy rosszak. Valójában nem számít, hogy ki hogyan viselkedik – csak egy Fá van, és csak akkor éred el az igaz színvonalat, ha a Dáfát követed. Azok, akik velem utaznak, nem kapnak magánórát és ugyanolyanok, mint a többiek, csak éppen ők a kutatóintézet munkatársai. Ne hagyd, hogy kialakuljon ez a ragaszkodás. Gyakran kárt okozunk a Dáfában, anélkül hogy szándékunkban állna, mert hagyjuk, hogy kifejlődjön ez a ragaszkodás. A szenzációs szóbeszéd konfliktusokhoz is vezethet a gyakorlók közt vagy felkavarhatja a gyakorlók ragaszkodását, hogy közelebb akarnak lenni a Tanárhoz azért, hogy többet halljanak, stb. Ez nem ugyanaz a probléma?

Mi máshoz vezethet még a hivalkodás? Már két éve terjesztem a művelési utat, a tapasztalt tanítványok egy része nemsokára eléri a gong felnyílásának [állapotát]; másik részük pedig a fokozatos megvilágosodás állapotába lép majd – hirtelen belépnek a fokozatos megvilágosodás állapotába. Miért nem jöttek előbb a természetfeletti képességek? Ennek az az oka, hogy nem működne, ha egyszer csak feltolnálak egy magas szintre, de te még a hétköznapi emberek indulatait sem engedted el. Természetes, hogy a xinxinged már magasra emelkedett, de még sok ragaszkodásod van, amiktől nem szabadultál meg, ezért nem engedhetjük, hogy ilyen természetfeletti képességeid legyenek. Miután végeztél ezzel a szakasszal és stabilizáltad magad, egyszer csak a fokozatos megvilágosodás állapotában találod magad. A fokozatos megvilágosodás állapotában az égiszemed nagyon magas szinten lesz felnyitva, és sok természetfeletti képességed lesz. Igazából azt lehet mondani, hogy ha egy személy tényleg műveli önmagát, akkor sok képessége lesz, ahogy belekezd a gyakorlásba. Már oly magas szintet értél el, így természetfeletti képességek sokaságát birtoklod. Ez az állapot a közeljövőben sokunknál megjelenik majd. Vannak, akik nem tudják magukat magas szintre művelni, fizikai állóképességük végleges, ezért néhányuk nagyon alacsony szinten jut csak el a gong felnyílásának állapotához és a megvilágosodáshoz – a teljes megvilágosodáshoz. Lesznek ilyen emberek is.

Azért mutatok rá erre a kérdésre, hogy tudassam veled, hogy ha felbukkan egy ilyen személy, akkor biztos legyél benne, hogy nem tekinted valamiféle csodálatos Megvilágosult Lénynek. Ez egy nagyon komoly kérdés a művelésben. Csak akkor vagy képes helyesen kezelni a dolgokat, ha a Dáfát követed. Ne hallgass rá és ne kövesd őt csak azért, mert vannak természetfeletti képességei, isteni ereje, vagy mert képes látni néhány dolgot. Kárt fogsz benne tenni, mert kialakul nála a túlbuzgó szív, mindenét el fogja veszíteni a végén, minden lezárul, végül pedig le fog esni. Az is le tud esni, aki elérte már a gong felnyílását. Akkor is leeshet valaki, ha nem tud magán uralkodni, és ha már elérte a megvilágosodást. A Buddha is leeshet, ha nem tud magán uralkodni, nem is beszélve akkor egy [olyan] gyakorlóról, mint rólad, aki a hétköznapi emberek között műveli magát! Nem számít, mennyi természetfeletti képességed van, milyen hatalmasak, vagy hogy milyen erős az isteni hatalmad, tényleg uralkodnod kell magadon. Újabban néhányan ültükben eltűnnek, majd egy kis idő múlva megint előkerülnek. Ez már csak ilyen. Még nagyobb isteni erők fognak előjönni. Mi a teendő a jövőben? A diákom vagy, a tanítványom, így nem számít, hogy később előjönnek-e ezek [a képességek] nálad vagy valaki másnál, ne bálványozd őket és ne törekedj rájuk. Ahogy hatással van a szívedre, mindennek vége, és le fogsz esni. Talán még magasabb szinten is vagy, mint ő, csak éppen még nem jöttek elő a képességeid. Ebben a tekintetben leestél. Ezért kérjük, hogy tényleg tartsd szem előtt ezt a kérdést. Nagy hangsúlyt fektettünk erre, mert hamarosan előjön ez a helyzet, és ha itt van, akkor nagy baj lenne, ha nem tudnál uralkodni magadon.

Ha egy művelő kifejlesztett gongot és elérte a gong felnyílásának vagy a megvilágosodásnak az állapotát, akkor nem szabad önmagát különlegesnek tartania. Amit lát, csupán saját szintjének korlátolt dolgai. Eddig a szintig művelte magát, ami azt jelenti, hogy a megvilágosodási képessége, xinxingjének színvonala és bölcsessége is ezt a szintet érte el. Ezért talán nem hisz a magasabb szintek dolgaiban. Éppen azért, mert nem hisz bennük, csak azt tartja végérvényesnek, amit lát, és [azt hiszi], hogy csak ezek a dolgok léteznek. De ez messze van attól, hiszen a szintje csak itt van.

Az emberek egy részének a gongja ezen a szinten fog felnyílni, mert képtelenek magukat magasabbra művelni. Ezért csak ezen a szinten tudják megtapasztalni a gong felnyílását és a megvilágosodást. Azok között, akik később sikeresen művelik majd magukat, néhányan a kis világi utakon fognak megvilágosodni, néhányan pedig különböző szinteken; néhányan a zhengguo állapotának elérése után világosodnak csak meg. A zhengguo állapotának elérése utáni megvilágosodás a legmagasabb, ők különböző szinteken látnak dolgokat, és [különböző szinteken] nyilvánulnak meg. Még azok is láthatnak néhány dimenziót és megvilágosult személyt, akik a világi kis utakon, a legalacsonyabb szinten jutnak el a gong felnyílásához és a megvilágosodáshoz, és még képesek is kommunikálni velük. Ne légy önelégült ezen a ponton. Nem érheted el a zhengguot, ha a világi kis utak szintjén vagy alacsony szinten érted el a gong felnyílását. Ez biztos. Hogy mi a teendő? Ezen a szinten kell maradnia, és később tovább kell művelnie magát a magas szintek felé. Ezt teheti ettől kezdve. De legfelsőbb szintje csak ilyen magas, mi értelme akkor annak, hogy nem hagyják felnyílni a gongját? Ha ily módon műveli magát tovább, akkor nem kerülhet magasabbra. Ezért felnyitják a gongját, mert elérte a művelés végét. Sok ilyen ember lesz a jövőben. De nem számít, hogy mi történik, meg kell őrizned a xinxinged. Mert a helyes viselkedés egyetlen módja, hogy követed a Dáfát. A természetfeletti képességeidet és a gong felnyílását is a Dáfá művelésében kaptad meg. Ha a Dáfát helyezed a második helyre és az isteni erőket az elsőre, vagy ha megvilágosodott lényként úgy gondolod, de ez meg az a felismerésed helyes, vagy ha önmagadat nagyszerűnek tartod és úgy gondolod, hogy a Dáfá fölött állsz, akkor azt mondom, hogy elkezdtél lefelé esni és veszélyben vagy, egyre lejjebb és lejjebb esel. Akkor igazán bajban leszel, és hiába művelted magad. Valószínű, hogy le fogsz esni, és minden véget ér – hiába művelted magad.

Hadd mondjam el, hogy ennek a könyvnek a tartalma a Fá egyesítése, amit több tanfolyamon tanítottam. Mindent én tanítottam meg neked, és minden mondat tőlem ered. Minden szó a rögzített felvételekről lett leírva, szóról szóra. A tanítványaim és a gyakorlók segítettek leírni mindent a hangszalagról, majd többször átdolgoztam a könyvet. Mindez az én Fám – amit tanítottam, az csak ez az egy Fá.