Lecția 4

Pierdere și câștig

Relația dintre pierdere și câștig este frecvent discutată în comunitatea cultivatorilor, fiind dezbătută și de oamenii obișnuiți. Cum ar trebui să privească practicanții noștri pierderile și câștigul? Este diferit de cum le privesc oamenii obișnuiți. Ceea ce caută oamenii obișnuiți este interes personal și să trăiască mai bine și mai confortabil. În schimb, practicanții noștri nu sunt în felul acesta, ci exact opus. Noi nu căutăm ceea ce urmăresc oamenii obișnuiți. Iar ceea ce obținem este ceva ce oamenii obișnuiți nu pot obține chiar dacă și-ar dori - decât prin practicarea cultivării.

Pierderile la care ne referim în mod normal nu sunt pierderi în sens restrâns. Când cineva vorbește despre pierderi, se gândește la donarea unor bani și acordarea unei mâini de ajutor celor în nevoie, sau la a da ceva de mâncare unui cerșetor pe stradă. Acestea sunt și ele forme ale dăruirii și ale pierderii. Totuși, aceasta indică numai faptul că persoana este mai puțin preocupată de o singură chestiune - a banilor și a posesiunilor. Abandonarea bogăției este bineînțeles un aspect al pierderilor, un aspect major. Dar pierderile la care ne referim noi nu sunt limitate la un sens atât de restrâns. Ca practicanți, atașamentele pe care trebuie să le abandonăm în cursul cultivării sunt foarte multe: mentalitatea lăudăroasă, invidia, mentalitatea competitivă, exaltarea, etc. Trebuiesc aruncate multe atașamente de diverse feluri. Pierderile despre care vorbim noi sunt pierderi în sens larg. Pe întregul parcurs al cultivării trebuiesc abandonate toate atașamentele umane obișnuite și diversele dorințe umane.

Poate că cineva se va întreba: "Practicăm cultivarea printre oamenii obișnuiți. Nu vom fi asemenea călugărilor și călugărițelor dacă pierdem totul? Pare imposibil să pierzi totul". În calea noastră de cultivare, celor care cultivă printre oamenii obișnuiți li se cere s-o facă exact în felul acesta în societatea umană obișnuită și să se păstreze cât mai aproape posibil de oamenii obișnuiți. În ceea ce privește interesul material, nu vi se cere să pierdeți nimic cu adevărat. Nu contează cât de înaltă este poziția voastră sau câtă bogăție posedați. Cheia este să abandonați acel atașament.

Cultivarea noastră țintește direct către inima omului. Cheia este să luați ușor și să nu vă pese de chestiunile de interes individual și de conflictele interpersonale. Practicile de cultivare din temple sau din munții îndepărtați și păduri blochează accesul la societatea umană obișnuită și forțează abandonarea atașamentelor oamenilor obișnuiți, interzicându-ți orice interese materiale, astfel încât să le pierzi. Cel care practică printre oamenii obișnuiți nu ia o astfel de cale; lui i se cere să le ia ușor exact în acest mediu al oamenilor obișnuiți. Bineînțeles că va fi foarte dificil. Este de asemenea aspectul cel mai crucial al căii noastre de cultivare. Astfel încât pierderile despre care vorbim noi sunt pierderi într-un sens larg, nu în sens restrâns. Haideți să vorbim despre înfăptuirea lucrurilor bune și despre donarea de bani sau bunuri. Vezi că în zilele noastre unii dintre cerșetorii de pe străzi sunt de meserie și pot avea chiar mai mulți bani decât tine. Ar trebui să avem o viziune largă, în loc să ne concentrăm pe chestiuni minore. Practicarea cultivării ar trebui să țintească la o perspectivă largă într-un mod nobil. Când pierdem, ceea ce pierdem cu adevărat sunt aceste lucruri rele.

Omul crede deseori că lucrurile pe care le urmărește sunt toate bune. De fapt, din perspectiva nivelurilor mai înalte, totul țintește la satisfacerea micilor interese printre oamenii obișnuiți. Religiile spun că indiferent cât de mulți bani sau cât de înaltă este poziția ta, va dura numai câteva decenii. N-o poți aduce la naștere și n-o poți lua după moarte. De ce este energia de cultivare atât de prețioasă? Exact pentru că ea crește pe corpul yuanshen-ului tău, putând fi adusă la naștere și luată înapoi la moarte. În plus, determină direct Fructul Statusului cultivării tale. Astfel încât va fi dificil de cultivat. Cu alte cuvinte, ceea ce pierzi sunt lucruri rele, astfel încât să te poți întoarce la sinele tău original adevărat. Ce vei câștiga atunci? Ridicarea nivelului tău și în final Dreapta Realizare și terminarea cultivării tale, care va rezolva chestiunea fundamentală. Cu siguranță nu-ți va fi deloc ușor să scapi imediat de toate dorințele umane obișnuite și să atingi criteriul unui practicant adevărat. Pentru aceasta va trebui timp. Când mă auziți spunând că va trebui timp, puteți zice că maestrul v-a spus s-o faceți încet și o veți face încet. Nu este permis! Trebuie să aveți cerințe stricte cu voi înșivă. Dar vă permitem să vă îmbunătățiți treptat. Dacă ai putea face totul astăzi, ai fi un Buddha astăzi. Așadar nu este realist. O vei putea obține treptat.

Ceea ce pierdem este, în esență, ceva rău. Ce este? Este karma, strâns legată de orice atașament al oamenilor, amândouă promovându-se și completându-se una pe cealaltă. De exemplu, oamenii obișnuiți au o mulțime de gânduri bolnave. Pentru a obține avantaje personale, ei comit diferite lucruri rele și obțin această substanță neagră - karma. Karma este legată direct de inimile voastre. Pentru a scăpa de un lucru atât de rău trebuie mai întâi să vă schimbați inima.

Transformarea karmei

Există un proces de transformare între substanța albă și cea neagră. Se petrece după ce apare un conflict interpersonal. Substanța albă - "De" va fi obținută prin facerea lucrurilor bune, în timp ce substanța neagră - karma - va fi obținută prin comiterea faptelor rele. Mai există și un proces de moștenire. Cineva poate va întreba: "Nu este pentru că o persoană a comis fapte rele în prima jumătate a vieții?" Nu în totalitate, deoarece un om nu acumulează karma numai într-o viață. În comunitatea cultivatorilor se crede că yuanshen-ul nu moare. Dacă este așa, atunci a avut probabil activități sociale înainte de viața aceasta. Poate că datorează cuiva ceva, sau poate a certat pe cineva sau a făcut vreun alt lucru rău, un omor, etc. ceea ce îi va aduce karma. O astfel de karma se va acumula mereu într-o altă dimensiune și va fi purtată mereu. Același lucru se întâmplă și cu substanța albă. Aceasta nu este singura sursă. Mai există cazul în care, prin arborele genealogic, strămoșii pot acumula karma pentru generațiile viitoare. În trecut vârstnicii făceau o astfel de afirmație: "Trebuie să acumulezi virtuți. Strămoșii săi au acumulat virtuți. Iar el abuzează de ele și le pierde". Acestea erau lucruri foarte corecte. În zilele noastre oamenii obișnuiți nu mai ascultă o astfel de zicală. Dacă le vorbești acestor tineri despre pierderea de virtuți, sau despre faptul că le lipsesc virtuți, n-o vor pune de loc la inimă. De fapt înțelesul era într-adevăr foarte profund. Nu este numai ideologia și standardul spiritual al oamenilor moderni, ci are și o reală existență materială. Corpurile noastre umane au aceste două feluri de substanțe.

Cineva a întrebat: "Înseamnă atunci că cel care are prea multă substanță neagră nu va putea să practice cultivarea către nivelurile superioare?" Se poate spune acest lucru, deoarece calitatea de iluminare a celui care are o grămadă de substanță neagră va fi afectată. Deoarece substanța neagră formează un câmp în jurul persoanei și o învăluie de jur împrejur, ea va fi izolată de caracteristica universului, Zhen - Shan - Ren. În felul acesta, calitatea sa de iluminare va fi probabil proastă. Când oamenii vor vorbi despre practicarea cultivării și qigong, le va considera superstiții și nu le va crede deloc. I se vor părea ridicole. În mod normal este în felul acesta, dar nu absolut. Înseamnă oare că unei astfel de persoane îi este prea greu să practice cultivarea și să obțină energie de nivel înalt? Nu este așa. Am menționat că Marea Lege n-are limite și că practicarea cultivării depinde de inima ta. Maestrul arată intrarea și practicarea cultivării depinde de fiecare individ. Totul depinde de felul în care practici cultivarea tu însuți. Dacă poți îndura, sacrifica și suferi va determina în întregime dacă poți să practici cultivarea. Dacă te hotărăști să treci peste tot felul de dificultăți, aș spune că nu va fi o problemă.

Cel cu multă substanță neagră va sacrifica mai mult decât cel cu multă substanță albă. Deoarece substanța albă este direct asimilată caracteristicii universului, Zhen - Shan - Ren, atâta timp cât își poate ridica xinxing-ul în conflicte, gong-ul său va crește. Este atât de simplu. Cel cu mult "De" are calitate bună de iluminare. Poate îndura suferințe, obosirea oaselor și a mușchilor, și își poate lăsa să sufere inima și mintea. Chiar dacă îndură mai multe dureri fizice și mai puține mentale, gong-ul său tot crește. Acesta nu este cazul unuia cu multă substanță neagră, deoarece trebuie să treacă mai întâi printr-un proces de transformare a substanței negre în substanță albă. Un astfel de proces este de asemenea foarte dureros. Astfel încât unul cu calitate de iluminare mai proastă trebuie să sufere în mod normal mai multe dureri, și îi va fi mai dificil să practice cultivarea, pentru că are multă karma și calitate de iluminare proastă.

Să luăm un caz anume. Să vedem cum practică el cultivarea. Meditația în starea de ding81 cere ca ambele picioare să stea încrucișate unul peste celălalt pentru o perioadă lungă de timp. Picioarele vor durea și vor amorți după ce sunt încrucișate. După un timp, respectivul va începe să-și simtă inima chinuită și va fi destul de neconfortabil. Obosirea mușchilor și oaselor, lăsarea inimii să sufere, pot face corpul și mintea destul de neconfortabile. Unii nu mai pot suporta durerile atunci când stau cu picioarele încrucișate și vor să renunțe, eliberându-și picioarele. Unii nu mai pot suporta chiar după ce stau puțin mai mult cu picioarele încrucișate. O dată ce picioarele sunt date jos, practica este în van. Considerăm că practica este fără efect dacă cineva se oprește o dată ce începe să simtă dureri și reia după puțină mișcare, deoarece atunci când picioarele sale suferă durerea, putem vedea că substanța neagră năvălește spre picioare. Substanța neagră este karma și poate fi eliminată și transformată în "De" prin suferirea durerilor. O dată ce durerea se face simțită, karma începe să fie eliminată. Cu cât coboară mai multă karma, cu atât mai multă durere va fi simțită în picioare. Astfel încât durerea din picioare nu vine fără motiv. În mod normal, picioarele celui care stă în poziție de meditație vor simți durerea pe moment, cu un moment de durere ascuțită și unul de ameliorare relativă; apoi un alt moment de durere. În mod normal se întâmplă în felul acesta.

În timp ce karma este eliminată bucată cu bucată, picioarele se vor simți mai bine după ce o bucată este eliminată și vor durea din nou atunci când vine bucata următoare. După ce substanța neagră este eliminată, nu dispare, deoarece această substanță nu moare. După eliminare este transformată în substanță albă, care este "De". De ce este transformată în acest fel? Pentru că ai suferit, sacrificat și îndurat dureri. Am spus că "De" este obținut atunci când înduri, suferi dureri, sau faci fapte bune. Așadar, o astfel de situație va apare atunci când se stă în meditație. Unii oameni își eliberează picioarele o dată ce încep să-i doară și vor relua poziția după puțină mișcare. Asta nu va merge deloc. În timpul exercițiilor în picioare, brațele pot începe să doară și persoana le va coborî o dată ce nu va mai putea îndura. Asta n-are nici un efect. Ce contează această mică durere? Aș spune că ar fi prea ușor dacă cineva ar putea cultiva cu succes numai prin ținerea mâinilor în sus. Aceasta este situația care apare la cultivarea în meditație.

Calea noastră de cultivare nu procedează în principal în acest fel, deși o porțiune a ei joacă un asemenea rol. În principal noi transformăm karma prin conflicte interpersonale. Deseori se manifestă în felul acesta. Când cineva se află în conflict, ciocnirea dintre cei doi depășește chiar durerea fizică. Aș spune că durerea fizică este cea mai ușor de îndurat, strângi din dinți și trece. Mintea este cea mai greu de controlat, atunci când are loc un conflict interpersonal.

De exemplu, când cineva ajunge la servici, poate deveni extrem de supărat dacă aude doi oameni calomniindu-l cu un limbaj teribil. Totuși am menționat că un practicant ar trebui să-și impună un standard mai înalt și să nu întoarcă același lucru înapoi atunci când este lovit sau insultat. Își aduce aminte că învățătorul i-a spus că noi, ca practicanți, n-ar trebui să ne comportăm asemenea celorlalți, ci ar trebui să ne conducem într-o manieră mai bună. Nu se va certa cu cei doi. Dar în mod normal, când apar problemele, dacă nu irită persoana, aceasta nu se va putea ridica și ele vor fi nefolositoare și degeaba. Drept rezultat, mintea sa nu va putea trece de asta și va fi perturbată. S-ar putea ca inima omenească să-l tragă în așa fel încât va vrea mereu să se întoarcă și să se uite la fețele celor doi. Atunci când o face, va vedea cele două fețe arătând meschin și conversând aprins. Nu va mai putea suporta și va deveni foarte supărat. Va începe probabil să se certe cu cei doi. Este foarte dificil să-ți controlezi mintea în timpul unui conflict interpersonal. Aș spune că ar fi foarte ușor dacă totul s-ar întâmpla în timp ce se stă așezat în meditație. Însă nu se va întâmpla mereu în acest mod.

Ca urmare, vei avea tot felul de dificultăți în practicarea cultivării în viitor. Cum poți să practici cultivarea fără aceste dificultăți? Cum îți poți ridica xinxing-ul doar stând aici, unde toți sunt buni cu ceilalți și nu există conflicte de interese și interferența minților umane? Este imposibil. Trebuie să te cultivi cu adevărat și să te ridici singur prin experiență reală. Unii oameni au întrebat: "Cum se face că avem întotdeauna încercări atunci când practicăm cultivarea? Iar problemele pe care le avem sunt aproape aceleași ca cele ale oamenilor obișnuiți." Deoarece practici printre oamenii obișnuiți. Nu vei fi întors brusc cu picioarele în sus și capul în jos, plutind acolo și suferind în aer. Nu se va întâmpla așa. Toate vor apare în forma situațiilor oamenilor obișnuiți, de exemplu cineva te va irita astăzi, sau altcineva te va supăra dintr-o dată, sau va spune ceva rău despre tine. Depinde numai de tine cum vei reacționa la aceste probleme.

De ce întâlnești aceste probleme? Sunt toate cauzate de karma ta. Ți-am eliminat deja nenumărate bucăți, cu excepția puținului pe care l-am lăsat și l-am aranjat ca obstacole în diferitele faze ale cultivării tale, pentru ridicarea xinxing-ului, testarea minții tale și îndepărtarea diferitelor tale atașamente. Toate acestea sunt propriile tale încercări pe care trebuie să le treci și pe care le folosim pentru a-ți îmbunătăți xinxing-ul. Atâta timp cât îți ridici xinxing-ul le vei putea trece, în afară de cazul în care nu vrei s-o faci. Le vei putea trece, dacă vrei să le treci. Astfel încât, atunci când dai peste vreo problemă de acum încolo ar trebui să n-o consideri ceva accidental. Deoarece nu va fi o coincidență atunci când o problemă va apare brusc, la un moment dat. Țintește la îmbunătățirea xinxing-ului tău. Atâta timp cât te consideri practicant, o vei putea trata cum trebuie.

Bineînțeles că nu vei fi informat din timp când vin încercările sau conflictele. Cum poți să practici cultivarea dacă ți se spune totul înainte? Nu va avea nici un efect. Adesea ele vor apare brusc, pentru a testa xinxing-ul persoanei și pentru a-i îmbunătăți cu adevărat xinxing-ul. În acest fel se poate vedea dacă își stăpânește xinxing-ul. Astfel încât atunci când apare o problemă, nu va fi accidental. O asemenea chestiune a transformării karmei va apare pe întregul parcurs al cultivării. Va fi mult mai greu decât suferirea durerilor fizice, așa cum își imaginează oamenii noștri obișnuiți. Cum îți poți crește gong-ul numai dacă practici exerciții puțin mai mult, având dureri în mâini și picioare? Cum îți poți crește gong-ul numai dacă practici mai multe ore? Asta va servi numai transformării benti-ului; însă tot trebuie energie pentru întărire. N-are nici un efect în ridicarea nivelului cuiva. Cheia ridicării nivelului constă în depășirea chinurilor inimii și minții. Dacă cineva ar putea progresa numai prin obosirea oaselor și mușchilor, aș spune că țăranii chinezi suferă de ele cel mai tare. N-ar trebui ei toți să devină maeștri de qigong? Indiferent cât de multă durere înduri, tot nu este cât suferă un țăran care muncește mult și din greu în câmp, sub soarele arzător. Nu este o chestiune atât de simplă. Astfel, am menționat că pentru a te îmbunătăți în mod real trebuie să-ți înalți inima. Aceasta este adevărata îmbunătățire.

În timpul procesului de transformare a karmei, pentru a te controla și a nu te comporta ca oamenii obișnuiți care înrăutățesc lucrurile, trebuie să ai în permanență o inimă binevoitoare și o stare de spirit pașnică. Atunci când apare deodată o problemă, o vei putea rezolva corespunzător. Dacă inima ta este întotdeauna atât de binevoitoare și plină de compasiune, vei avea o zonă-tampon, un timp de gândire, fiind capabil să încetinești atunci când te întâlnești brusc cu o problemă. Dacă te gândești mereu să te întreci cu ceilalți pentru ceva, aș spune că este garantat să începi să te cerți cu ceilalți o dată ce dai peste o problemă. De aceea am spus că atunci când dai peste o problemă, scopul său este să-ți transforme substanța neagră în substanță albă, sau "De".

Când omenirea noastră evoluează într-un asemenea grad astăzi, aproape toată lumea se naște cu karma clădită peste karma. Toată lumea are destul de multă karma. De aceea, în transformarea karmei un astfel de scenariu va apare adesea: karma ta va fi eliminată și se va transforma în același timp cu ridicarea gong-ului și a xinxing-ului. Când se întâlnește o problemă, va fi probabil înfățișată drept un conflict interpersonal de xinxing. Dacă îl poți îndura, karma ta se va elimina și xinxing-ul tău va fi de asemenea ridicat și la fel energia ta de cultivare. Toate acestea vor veni împreună. Oamenii din trecut aveau mult "De" și își puteau crește gong-ul numai cu puțină suferință, deoarece xinxing-ul lor era deja la un nivel înalt. Dar oamenii de astăzi nu sunt așa și nu vor să practice cultivare imediat cum suferă ceva dureri. În plus, au devenit mai greu de iluminat, făcând practicarea cultivării și mai dificilă.

În timpul practicii cultivării pot exista două cazuri, atunci când apar conflicte specifice, sau când cineva te tratează prost. Unul este că probabil ai tratat rău persoana respectivă în viața ta anterioară. Poate îți simți inima neîmpăcată: "Cum mă poate trata în felul acesta?" Atunci, tu de ce l-ai tratat în felul acesta în trecut? Poți susține că nu știi ce ai făcut în trecut și că viața de acum n-are nimic de a face cu cea din trecut. Asta nu merge. Celălalt caz este legat de transformarea karmică într-un conflict. De aceea, când avem de a face concret cu anumite probleme, ar trebui să avem o atitudine generoasă, nu să reacționăm ca oamenii obișnuiți. Aceasta ar trebui să se întâmple la locul de muncă, în alte medii unde se muncește, sau în întreprinderi private, unde există contacte umane. Este imposibil să nu interacționezi cu societatea. Există măcar contact între vecini.

Vor apare tot felul de conflicte în interacțiunea socială. Cât despre partea care va fi cultivată printre oamenii obișnuiți, nu contează ce fel de profesie ai, cât de mulți bani ai, cât de înaltă este poziția ta, sau ce fel de întreprindere privată sau companie conduci. Trebuie să târguiești cinstit și să menții o inimă dreaptă. Toate profesiile societății umane trebuie să existe. Inima umană este cea indecentă, nu profesiile oamenilor. În zilele de demult exista o vorbă: "Nouă din zece negustori înșală." Aceasta este o zicală a oamenilor obișnuiți. Aș spune că este o problemă a inimii umane. Atâta timp cât inima ta este dreaptă și târguiești cinstit, meriți să câștigi mai mulți bani dacă muncești mai greu, pentru că ești răsplătit pentru efortul depus printre oamenii obișnuiți. Nu se pierde, nu se câștigă. Câștigul este obținut prin muncă. Un om poate deveni bun indiferent de statutul său social, existând probleme diferite la niveluri sociale diferite. Există de asemenea probleme care trebuiesc rezolvate corespunzător chiar și în straturile sociale mai înalte. Trebuie să înveți să devii bun la propriul tău nivel și să nu ții la diferitele tale dorințe și atașamente. Un om poate arăta că este bun la orice nivel și poate să practice cultivarea la propriul său nivel social.

În această țară conflictele umane au devenit deosebit de unice în zilele noastre, atât în întreprinderile de stat cât și în celelalte. De-a lungul istoriei, acest fenomen n-a mai apărut în alte țări. Drept urmare, conflictele pentru interes apar deosebit de intense. Oamenii folosesc trucuri și se întrec pentru profituri minuscule. Gândurile pe care le au și trucurile pe care le folosesc sunt foarte vicioase. Este dificil chiar să fii om bun. De exemplu, atunci când ajungi la servici poți observa că plutește ceva în aer. Apoi ți se spune că cineva te-a vorbit de rău și te-a raportat șefului și te-a pus într-o situație teribilă. Ceilalți se uită la tine într-un mod neobișnuit. Cum poate tolera asta un om obișnuit? Cum poate suporta atâta nedreptate? Dacă cineva îmi face greutăți, voi face la fel. El are oamenii lui, am și eu, să ne luptăm. Dacă faci asta printre oamenii obișnuiți, vor spune că ești o persoană puternică. Însă ca practicant este groaznic. Dacă intri în competiție și lupți ca un om obișnuit, vei fi un om obișnuit. Dacă ai făcut mai mult decât el, vei fi chiar mai rău decât acel om obișnuit.

Cum ar trebui să rezolvăm această problemă? Când dăm peste un asemenea conflict, ar trebui mai întâi să ne păstrăm capetele calme și să nu ne comportăm ca el. Bineînțeles, îi putem explica având intenții bune, binevoitor și clar chestiunea. Asta este în ordine. Totuși, nu te atașa prea tare de asta. Dacă dăm peste astfel de probleme, nu ne întrecem și nu luptăm ca ceilalți. Nu vei fi un om obișnuit dacă faci același lucru ca el? Nu numai că nu trebuie să te lupți și să te zbați ca el, dar nu trebuie nici să fii supărat pe el în sinea ta. Ar trebui să nu fii supărat deloc pe el. Nu te vei enerva dacă ești supărat? Atunci, practicarea Ren nu ți-a reușit. Noi vorbim despre Zhen - Shan - Ren. Shan-ul tău nu se vede de loc. Astfel încât nu ne purtăm ca celălalt și nu ne supărăm teribil pe el, chiar dacă ne pune într-o situație atât de îngrozitoare încât nici nu ne putem uita în ochii celorlalți oameni. În loc să fii supărat pe el, ar trebui să-i mulțumești din inimă, să-i mulțumești sincer. Un om obișnuit poate gândi: "Nu vom fi ca Ah Q82?" Vă spun că nu este așa.

Vă rog să vă gândiți. Ca practicant, n-ar trebui să ai un standard mai ridicat? N-ar trebui să te comporți folosind criteriile oamenilor obișnuiți, nu-i așa? Ca practicant, nu vrei să obții ceva de nivel mai înalt? Atunci trebuie să urmezi principiile nivelurilor mai înalte. Nu vei fi ca el dacă vei face ce a făcut el? De ce trebuie să-i mulțumești? Gândește-te. Ce vei obține? În acest univers există un principiu care spune că cineva nu poate câștiga fără să piardă și că trebuie să piardă pentru a câștiga. El te pune într-o situație proastă față de oamenii obișnuiți. Este considerat drept partea care a câștigat avantajul. Cu cât este mai proastă situația în care te-a pus și cu cât este mai mare impactul asupra ta, cu atât mai mult vei îndura. Cu atât mai mult "De" va pierde el. Tot acest "De" ți se va da ție. În timp ce ai îndurat toate acestea, probabil că le-ai luat ușor, nu ți-a păsat și nu le-ai pus la inimă.

Mai există un principiu în univers, care spune că dacă ai îndurat o mulțime de suferințe, karma ta va fi transformată. Pentru că te-ai sacrificat, atât cât ai îndurat se va transforma în aceeași cantitate de "De". Nu vrea un practicant astfel de "De"? Vei câștiga în două feluri și karma ta va fi de asemenea eliminată. Cum îți poți ridica xinxing-ul dacă el nu-ți creează asemenea circumstanțe? Cum îți poate crește gong-ul, dacă noi doi suntem buni unul cu celălalt și stăm aici în pace? Pentru că el ți-a creat un conflict și un prilej, îl poți folosi pentru a-ți ridica xinxing-ul. Nu va fi xinxing-ul tău ridicat în acest fel? Al treilea câștig. Ca practicant, nu va crește energia ta o dată cu creșterea xinxing-ului? Dintr-o dată patru câștiguri. De ce trebuie să-i mulțumești? Trebuie să-i mulțumești sincer, din adâncul inimii. Este într-adevăr așa.

Bineînțeles că gândul pe care l-a avut n-a fost decent. Altfel nu ți-ar fi dat virtuți. Totuși, a creat într-adevăr un prilej pentru îmbunătățirea xinxing-ului tău. Înseamnă că trebuie să acordăm atenție cultivării xinxing-ului. În timp ce xinxing-ul este cultivat, karma va fi eliminată și transformată în "De", astfel încât să te poți ridica la niveluri superioare. Este reciproc benefic. Din perspectiva nivelurilor mai înalte, principiile s-au schimbat. Totuși, un om obișnuit nu poate înțelege. Dacă vei vedea principiile de la un nivel mai ridicat, totul va fi diferit. Printre oamenii obișnuiți ți se poate pare corect, dar nu este cu adevărat corect. Este corect numai dacă este văzut astfel de la niveluri superioare. În mod normal este în felul acesta.

Am explicat amănunțit principiile pentru toată lumea și sper că în viitor, atunci când veți cultiva, fiecare se va comporta ca un practicant și va practica într-adevăr cultivarea, deoarece principiile sunt prezentate aici. Poate că unii oameni tot mai consideră că interesul material este practic, pentru că trăiesc printre oameni obișnuiți. În puternicul curent al oamenilor obișnuiți, o astfel de persoană încă nu se poate comporta conform standardului mai înalt. De fapt, pentru a fi o persoană obișnuită bună există eroi ca model, făcuți pentru oamenii obișnuiți. Dacă vrei să fii practicant, depinde numai de cultivarea inimii tale și de propria capacitate de iluminare, deoarece nu există modele. Din fericire astăzi am făcut publică această Mare Lege. Dacă ai fi vrut să practici cultivare în trecut, nimeni nu te-ar fi învățat. În felul acesta poți urma Marea Lege și probabil că vei face bine. Dacă poți sau nu să practici cultivarea precum și nivelul pe care îl poți atinge depind numai de tine însuți.

Bineînțeles, transformarea karmei nu se face numai în felul pe care l-am descris. Se poate manifesta și în alte domenii. Se poate petrece într-un mediu social, sau acasă. Cineva poate avea necazuri când merge pe stradă sau în alte medii sociale. Vei fi făcut să pierzi inima oamenilor obișnuiți pe care n-o poți abandona. Atâta timp cât ai atașamente, toate vor trebui făcute să dispară în diferite circumstanțe. Vei fi făcut să cazi și să înțelegi de ce ai căzut. Practicarea cultivării urmează o astfel de cale.

Mai există un alt scenariu relativ tipic. În timpul cultivării, atunci când mulți dintre voi practică qigong, partenerul de viață devine deseori nefericit. De îndată ce începi să practici, partenerul va începe să se certe cu tine. Nu va avea nimic împotrivă dacă faci altceva. Indiferent cât de mult timp îți pierzi jucând Mah Jong83, partenerului nu-i va place, dar nu va fi atât de rău ca atunci când practici qigong. Dar nu practica qigong-ului îl deranjează. Este un lucru bun, din moment ce exersezi pentru a-ți păstra condiția fizică și nici nu-l deranjează. Totuși, o dată ce începi să practici, partenerul va începe să arunce cu lucruri și să te certe. Unele cupluri au ajuns aproape de divorț din cauză că unul dintre ei vrea să practice qigong. Mulți nu s-au gândit de ce apare o astfel de situație. Dacă îți întrebi partenerul mai târziu: "De ce te-ai supărat atât de tare când practicam qigong?", nu-ți va putea răspunde și nu va găsi motive: "Într-adevăr cum de m-am enervat atât de tare și am fost atât de supărat?" De fapt care este motivul? În timp ce practici exercițiile, karma ta este transformată. Nu se poate câștiga fără să se piardă și ceea ce se pierde sunt de asemenea lucruri rele. Trebuie să dai ceva.

Probabil că partenerul va începe cearta de îndată ce intri pe ușă. Dacă îl înduri, qigong-ul practicat în ziua respectivă nu va fi în zadar. Unii oameni știu că trebuie să prețuiască virtuțile atunci când practică qigong. Astfel încât, în mod normal, se înțeleg bine cu partenerii lor. Dacă însă va gândi: "În mod normal eu sunt cel care dă ordine, iar ea ascultă de mine. Totuși astăzi face cum vrea ea", nu se va putea stăpâni și va începe cearta. Astfel încât practica din ziua respectivă va fi în zadar. Karma era acolo și ea te ajuta s-o elimini; n-ai acceptat și ai început să te cerți. În mod corespunzător, karma n-a fost eliminată. Există o mulțime de astfel de cazuri care li s-au întâmplat practicanților noștri. Ei nu s-au gândit de ce era așa. Partenerul tău n-avea nimic împotrivă dacă făceai orice altceva. Practica qigong-ului ar trebui să fie ceva bun, totuși îți găsește mereu vini. De fapt te ajută să-ți elimini karma, dar el însuși nu știe. Nu se certa cu tine doar superficial, fiind totuși bun în adâncul inimii. Nu era așa. Era supărare adevărată din adâncul inimii, pentru că oricine primește karma se va simți neconfortabil. Este garantat în felul acesta.

Elevarea xinxing-ului

În trecut mulți au dat peste o grămadă de probleme după ce au cultivat la un anumit stadiu și n-au mai putut progresa, deoarece nu și-au examinat xinxing-ul. Unii oameni au în mod natural un xinxing relativ mai înalt. Tianmu-ul lor este deschis imediat cum practică și poate atinge un anumit nivel. Pentru că o astfel de persoană are calitate înnăscută și xinxing bun, energia sa de cultivare crește rapid. Atunci când gong-ul său atinge nivelul xinxing-ului său, trebuie să-și îmbunătățească xinxing-ul pentru a-și crește în continuare gong-ul. Problemele încep atunci să se ascută, pentru că trebuie să continue să-și ridice xinxing-ul. În particular pentru cel cu calitate înnăscută bună: va simți că a mers bine în îmbunătățirea gong-ului său și practica sa merge de asemenea foarte bine. De ce apar dintr-o dată atâtea probleme? Totul merge prost acum. Oamenii îl tratează prost și chiar și șeful lui a început să nu-l mai placă. Chiar și situația de acasă a devenit foarte tensionată. De ce au apărut deodată atâtea probleme? Poate să nu înțeleagă. Din cauza calității sale înnăscute bune și pentru că a atins un anumit nivel, va apare o astfel de situație. Dar cum poate fi acesta criteriul de terminare a cultivării unui practicant? Este departe de a atinge sfârșitul practicii cultivării! Trebuie să continui să te ridici. Ai atins acest stadiu datorită puținei tale calități înnăscute. Pentru a progresa în continuare, standardul trebuie de asemenea ridicat.

Cineva poate spune "Am să câștig ceva bani pentru a-mi aranja familia. După aceea nu trebuie să mă mai preocup. Atunci voi cultiva Calea". Eu spun că visezi. Nu poți interfera cu viața altora și nici nu poți interveni în soarta celorlalți, incluzându-i pe soția, fiii, fiicele, părinții, sau frații tăi. Poți tu decide lucrurile acestea? În plus cum poți să practici cultivarea dacă nu ai griji și probleme? Cum poți să practici cultivarea confortabil și în liniște? Cum poate exista așa ceva? Asta este ce gândești tu din punctul de vedere al oamenilor obișnuiți.

Cultivarea trebuie făcută exact în mijlocul încercărilor, astfel încât să fii testat dacă poți abandona și lua ușor diferitele sentimentalisme și dorințe umane. Dacă ești legat de aceste lucruri nu vei reuși în cultivare. Totul are o relație predestinată. De ce pot oamenii fi umani? Deoarece ființele umane au sentimentalisme. Ele trăiesc pentru aceste sentimente. Afecțiunea pentru membrii familiei, dintre un bărbat și o femeie, dragostea pentru părinți, sentimente, prietenia, a face lucruri din prietenie, sunt toate legate de astfel de sentimente. Dacă unuia îi place să facă ceva sau nu, este fericit sau nefericit, iubește sau urăște ceva, totul în întreaga societate umană obișnuită vine dintr-o astfel de sentimentalitate. Dacă asemenea sentimente nu sunt abandonate, nu vei putea să practici cultivarea. Dacă ești liber de o asemenea sentimentalitate, nimeni nu te va putea afecta. Inima unei persoane obișnuite nu te va putea mișca. Ceea ce ia locul este benevolența-compasiunea, ceva de nivel mai înalt. Bineînțeles că nu este ușor să abandonezi lucrurile acestea dintr-o dată. Practicarea cultivării este un proces lung și treptat de abandonare a atașamentelor. Dar trebuie să ai standarde severe cu tine însuți.

Ca practicant, problemele pot apare dintr-o dată. Ce trebuie să faci? Trebuie să ai în permanență o inimă cu compasiune și bunătate și să păstrezi o stare armonioasă a inimii. Când vei da peste o problemă, o vei putea trata cum trebuie, pentru că vei avea o zonă-tampon să încetinești. Trebuie să le arăți întotdeauna compasiune și bunătate celorlalți și să te gândești la ceilalți înainte să faci orice. Nu vei face greșeli dacă atunci când apare o problemă, primul lucru la care te gândești este dacă ceilalți pot suporta, sau dacă va răni pe cineva. Astfel, trebuie să urmezi un standard din ce în ce mai ridicat atunci când practici cultivare.

De multe ori unii oameni nu înțeleg aceste lucruri. Când tianmu-ul unei astfel de persoane este deschis și îl poate vedea pe Buddha, merge acasă și îl venerează, în timp ce gândește: "De ce nu mă ajuți? Te rog ajută-mă să rezolv această problemă." Acel Buddha nu va face bineînțeles nimic pentru el, deoarece problema este aranjată tocmai de el pentru a-i ridica xinxing-ul prin încercarea respectivă. Cum ți-o poate rezolva? Nu-ți va rezolva această problemă deloc. Cum îți poți ridica gong-ul și îmbunătăți xinxing-ul dacă el îți rezolvă problema? Cheia este să-ți crești gong-ul. Pentru înalt iluminați, nu ești om pentru a fi uman și viața unei persoane nu este pentru a fi o ființă umană. Scopul este de a te întoarce la origine. Omul suferă o mulțime de greutăți. O ființă înalt iluminată este de părere că cu cât cineva suferă mai mult, cu atât mai bine pentru el; în felul acesta își va plăti datoriile mai repede. Așa gândește el. Unii oameni n-au înțeles acest lucru și încep să se plângă de Buddha dacă rugăciunea lor nu funcționează. "De ce nu mă asculți? Ard tămâie și mă prosternez în fața ta în fiecare zi." Din această cauză, o astfel de persoană va arunca statuia lui Buddha pe jos și din acel moment va începe să-l condamne. Din cauza acestei condamnări, xinxing-ul său a căzut și gong-ul său a dispărut. Îl va urî pe Buddha chiar mai mult pentru că știe că totul este pierdut. Crede că Buddha i-a făcut ceva rău. Măsoară xinxing-ul acelui Buddha din punctul de vedere al unui om obișnuit. Cum se poate face o astfel de comparație? Cum poate să funcționeze dacă tratează ceva de nivel superior cu criteriul unui om obișnuit? De aceea, au apărut o mulțime de astfel de cazuri în care oamenii își privesc greutățile ca pe ceva nedrept. Mulți dintre oameni cad în felul acesta.

În ultimii ani mulți maeștri de qigong cu nume mari au căzut rapid și ei. Bineînțeles, adevărații maeștri de qigong au plecat deja, după ce și-au îndeplinit misiunile lor istorice. Numai câțiva sunt rămași în urmă și s-au rătăcit printre oamenii obișnuiți și sunt încă activi, cu nivelul lor scăzut de xinxing. Asemenea oameni și-au pierdut deja gong-ul. Unii maeștri de qigong care erau binecunoscuți mai sunt încă activi în societate. Când maestrul vede că această persoană s-a pierdut printre oamenii obișnuiți și nu mai este nici o speranță, neputând să se elibereze de obsesia pentru faimă și interes, îi va lua cu el fu yuanshen-ul, care poartă tot gong-ul. Există o mulțime de asemenea exemple tipice.

În școala noastră de cultivare sunt relativ mai puține astfel de cazuri și nici nu sunt notabile, chiar dacă există câteva. Există o mulțime de exemple remarcabile de ridicare a xinxing-ului. Există un practicant care lucrează pentru o fabrică de textile dintr-un oraș al provinciei Shandong. După ce a studiat Falun Dafa, le-a arătat celorlalți colegi cum să practice. Ca urmare fabrica a căpătat o nouă înfățișare. Asemenea celorlalți angajați, obișnuia să ia acasă bucăți de prosop de la fabrică. După ce a practicat Marea Lege, în loc să le mai ia acasă, le-a adus înapoi la fabrică pe cele pe care le luase înainte. Când ceilalți au văzut ce-a făcut, nimeni n-a mai luat lucruri acasă și unii angajați au adus și ei înapoi ce luaseră în trecut. O astfel de situație a avut loc în întreaga fabrică.

Un supraveghetor voluntar al centrului de asistență Falun Dafa dintr-un oraș s-a dus la fabrică pentru a vedea cum le merge cu practica practicanților de acolo. L-a întâmpinat directorul fabricii în persoană: "După ce au început să studieze Marea Lege, acești muncitori vin la servici devreme și pleacă târziu. Sunt foarte disciplinați în muncă și fac orice le cer superiorii. Nici nu se mai luptă pentru interesele personale. O dată ce au început să facă asta, întreaga fabrică și-a schimbat înfățișarea și profitul fabricii a devenit mai mare. Practica dumneavoastră este atât de puternică încât aș vrea să asist și eu atunci când învățătorul dumneavoastră mai vine pe aici". Scopul principal al cultivării în Falun Dafa este de a aduce oamenii la un nivel mai înalt. Totuși neintenționând să facă așa ceva, poate juca un mare rol constructiv în promovarea civilizației spirituale în societate. Dacă fiecare caută înăuntrul inimii sale și se gândește cum să se poarte mai bine, aș spune că societatea va fi stabilă și standardul moral uman se va înălța din nou.

Când predam Legea și practica în Taiyuan84, era o practicantă care avea peste 50 de ani. Venea la curs împreună cu soțul ei. Când erau în mijlocul străzii, a trecut o mașină cu viteză mare și hainele femeii au fost prinse de oglinda mașinii. Cu hainele prinse de mașină, doamna, în vârstă, a fost târâtă mai mult de zece metri după care a căzut la pământ. Mașina a oprit după ce a mai mers douăzeci de metri. După ce a sărit din mașină, șoferul, foarte supărat, a întrebat: "De ce nu te uiți pe unde mergi?" În zilele noastre, oamenii se comportă în felul acesta și evită mai întâi responsabilitatea atunci când dau de vreo problemă, indiferent dacă este vina lor sau nu. Pasagerii din mașină au spus: "Vezi cât de lovită este și du-o la spital." Șoferul și-a revenit atunci și a întrebat repede: "Doamnă, cum este? Sunteți lovită? Haideți la spital să vedem." Practicanta s-a ridicat încet de jos și a spus: "N-am nimic. Poți pleca." Și-a scuturat praful de pe haine și a plecat împreună cu soțul ei.

A venit în clasă și mi-a spus povestea, iar eu am fost bucuros s-o ascult. Xinxing-ul practicantei noastre se ridicase cu adevărat. Mi-a spus: "Învățătorule, astăzi am studiat Marea Lege. Dacă n-aș fi studiat, nu l-aș fi tratat astăzi în felul acesta." Vă rog să vă gândiți. O pensionară, prețurile atât de ridicate din zilele noastre și fără asigurări de sănătate. O persoană de peste 50 de ani a fost trântită pe jos și târâtă o asemenea distanță de o mașină. Care parte a corpului ei putea fi lovită? Oricare. Putea să rămână acolo întinsă pe jos. Mergem la spital? Mergem. Putea să ajungă acolo și să nu mai plece. Un om obișnuit ar fi făcut probabil așa. Totuși, ea era o practicantă și n-a făcut asta. Am menționat că binele sau răul vin din gândul instantaneu al unei persoane, iar gândurile diferite pot produce consecințe diferite. La o astfel de vârstă, dacă ar fi fost un om obișnuit, putea fi ea teafără? Totuși, nici măcar pielea nu i-a fost zgâriată. Binele sau răul vin din gândul instantaneu. Dacă s-ar fi întins acolo pe jos și ar fi zis: "Mă simt groaznic. Ceva nu e în regulă aici și acolo", poate că oasele ei ar fi fost fracturate cu adevărat și ar fi paralizat. Cum te poți simți confortabil într-un pat de spital pentru restul vieții, indiferent cât de mulți bani ți se dau? Privitorilor li s-a părut chiar ciudat că persoana în vârstă nu-l șantajează pe șofer și nu-i cere bani. În zilele noastre, standardul moral uman a fost distorsionat. Șoferul a condus într-adevăr mașina prea repede. Totuși cum putea lovi pe cineva intenționat? N-a făcut-o neintenționat? Totuși așa sunt oamenii din ziua de astăzi; trecătorilor li s-a părut nedrept că șoferul nu este șantajat. Am menționat că este dificil să se mai deosebească binele de rău. Dacă cineva îi spune altcuiva că face ceva rău, acesta nici nu va crede. Deoarece standardul moral uman s-a schimbat, unii umblă numai după interes și ar face orice pentru bani. A devenit chiar un motto că dacă n-ai grijă singur de tine, cerul și pământul te vor omorî.

După cină, un practicant din Beijing și-a luat copilul la plimbare în Qianmen85 și a văzut o tonetă cu bilete de loterie. Copilul a devenit interesat și a cerut să joace la loterie. I-a dat copilului un yuan să joace și acesta a câștigat premiul al doilea - o bicicletă de lux pentru copii. Puștiul era extrem de încântat. Însă lui i-a venit brusc o idee: "Sunt practicant. Cum pot cere așa ceva? Cât "De" va trebui să dau pentru că iau un lucru pe care nu l-am plătit?" I-a spus copilului: "Hai să nu luăm bicicleta. Putem să cumpărăm noi una." Copilul s-a supărat. "Te-am rugat să-mi iei una și nu mi-ai luat. Acum nu mă lași s-o păstrez pe asta pe care am primit-o gratis." Plângea și țipa rău. Tatăl n-a putut face nimic altceva decât să ia bicicleta acasă. Ajuns acasă, cu cât se gândea mai mult, cu atât devenea mai neliniștit. S-a gândit să trimită banii oamenilor cu loteria. Apoi și-a zis: "Biletele de loterie s-au dus, nu vor împărți banii între ei dacă îi trimit? Mai bine să donez banii companiei la care lucrez."

Din fericire, erau destui practicanți Falun Dafa la locul său de muncă și de asemenea șeful l-a înțeles. Dacă s-ar fi întâmplat într-un mediu obișnuit, sau la un loc de muncă obișnuit, unde spui că ești practicant și că nu vrei o bicicletă pe care ai câștigat-o la loterie și că vei dona banii companiei, chiar și șeful tău s-ar putea să spună că ai probleme la cap. Alții pot comenta: "A luat-o razna în practica sa de qigong și a înnebunit?" Am menționat că standardul moral este deja distorsionat. Un astfel de caz n-ar fi fost mare lucru în anii 50 sau 60. Nimănui nu i s-ar fi părut ciudat.

Am spus că indiferent cât de mult s-a schimbat standardul moral uman, caracteristica universului - Zhen - Shan - Ren - nu se va schimba niciodată. Dacă cineva îți spune că ești bun, poți să nu fii neapărat bun. Dacă cineva spune că ești rău, nu ești neapărat rău, deoarece criteriul care determină binele și răul este deja distorsionat. Numai urmând această caracteristică a universului poți fi un om bun. Acesta este singurul criteriu recunoscut de univers de determinare a binelui și răului. Deși în societatea umană au avut loc schimbări mari, standardul moral a decăzut, valorile morale umane se deteriorează zilnic și profiturile au devenit singura motivație. Totuși schimbările universului nu urmează schimbările omenirii. Ca practicant, nu te poți comporta pe baza standardelor oamenilor obișnuiți. Nu este permis dacă faci ceva pentru că unui om obișnuit i se pare că este bine. Atunci când un om obișnuit spune că este bine, poate să nu fie neapărat bine. Când un om obișnuit spune că este rău, poate să nu fie neapărat rău. Într-o epocă în care standardul moral este distorsionat, dacă îi atragi atenția cuiva că face ceva rău, nici măcar nu te va crede. Ca practicant, poți spune ce este cu adevărat bun sau cu adevărat rău numai măsurându-le cu caracteristica universului.

Guanding86

În comunitatea cultivatorilor există o formalitate numită guanding. Guanding este un ritual religios al căii de cultivare din tantrismul tibetan, din școala budistă. Scopul acestei proceduri este de a face persoana să nu mai urmeze alte școli de cultivare și de a o accepta ca discipol adevărat al căii respective de cultivare. Ciudat este că un astfel de ritual religios poate fi găsit în practica de qigong. Nu este executat numai în tantrism, ci și în școala taoistă. Am menționat că toți cei care promovează în societate căi de cultivare sub numele tantrismului sunt falși. De ce spun asta? Pentru că tantrismul Tang a dispărut deja din țara noastră de peste 1.000 de ani și nu mai există. Tantrismul tibetan n-a fost niciodată capabil să intre complet în regiunile noastre Han din cauza barierei lingvistice. În special pentru că este o religie ezoterică, trebuie practicată în secret în temple. De asemenea trebuie predată în secret de maestru și acesta trebuie să ia persoana la practică în secret. Dacă această condiție nu este îndeplinită, în mod categoric nu va fi transmis.

Mulți dintre cei care se duc în Tibet pentru a studia qigong, au intenția de a găsi un maestru, a studia tantrismul tibetan și a deveni mai târziu maeștri de qigong pentru a ajunge faimoși și bogați. Vă rog să vă gândiți. Adevărații buddha-lama în viață, care au primit învățături adevărate, au capacități supranormale puternice și pot citi gândurile unui astfel de student. El va înțelege imediat de ce a venit, cu o privire în inima sa: "Vrei să vii aici să studiezi practica și să devii maestru de qigong pentru faimă și avere și pentru a distruge calea noastră de cultivare a Buddha". Cum se poate distruge la nimereală această cale serioasă de cultivare a Buddha, din cauza dorinței lui de faimă și bani? Care este motivația sa? Așa că nu-l va învăța nimic, iar el nu va obține nici o învățătură adevărată. Bineînțeles că se pot învăța unele lucruri superficiale, pentru că acolo există o grămadă de temple. Dacă inima unuia nu este dreaptă, când vrea să devină maestru de qigong și să comită unele fărădelegi va obține futi. Animalele futi au și ele gong, dar nu este al tantrismului tibetan. Cei care se duc în Tibet pentru a căuta cu adevărat Dharma, o dată ajunși se vor stabili probabil acolo. Ei sunt practicanți adevărați.

Ciudat este că în zilele noastre multe practici ale școlii taoiste execută și ele guanding. Școala taoistă vorbește de meridiane87 pentru a transmite energia. De ce ar practica așa-numitul guanding? Am fost în Sud pentru a preda practica. După câte știu eu, acolo existau cel puțin zece practici heterodoxe care foloseau guanding, în special în regiunea Guangdong. Ce înseamnă asta? Dacă maestrul îți execută guanding, înseamnă că i-ai devenit discipol și că nu mai poți practica nici o altă practică. Dacă o faci, te va pedepsi. Asta face el. Nu este aceasta o practică malefică? Ceea ce predă el este pentru vindecarea bolilor și păstrarea condiției fizice. Masele învață numai pentru că vor prin aceasta să aibă un corp sănătos. De ce ar trebui ei să facă așa ceva? Unii pretind că nu mai poți face alte exerciții după ce le practici pe ale lor. Te pot ei salva către desăvârșire? Aceasta este înșelarea discipolilor. Mulți fac asta.

Școala taoistă nu predă guanding, dar acesta a apărut acolo. Am observat că stâlpul de energie al maestrului de qigong care vorbește cel mai tare despre guanding este înalt numai cât o clădire de două sau trei etaje. Este un maestru binecunoscut de qigong dar, după cum văd, gong-ul i-a decăzut jalnic. Sute de oameni s-au aliniat în fața sa pentru a practica guanding. Gong-ul său este limitat la acea înălțime și în curând va coborî la zero. Ce va folosi el atunci pentru a face guanding? Nu este aceasta înșelarea oamenilor? Văzut din altă dimensiune, guanding-ul adevărat îți va face oasele albe ca jadul, din cap până în picioare, rezultat al purificării cu gong, materie de energie înaltă. Poate acest maestru de qigong face asta? Nu poate. Ce face el? Bineînțeles că scopul său nu este tocmai de a practica ceva religios. Scopul său este ca o dată ce-i studiezi practica, să-i aparții. Trebuie să asiști la clase pentru a-i studia lucrurile. Scopul real este de a-ți lua banii și nu va face nici un ban dacă nimeni nu-i studiază practica.

Asemenea discipolilor celorlalte căi ale școlii budiste, discipolii Falun Dafa vor trece în mai multe rânduri prin guanding, executat de maeștri din dimensiunile înalte, dar nu li se va spune. Cei care au capacități supranormale, sau cei care sunt sensibili pot simți în somn sau în alte momente, când un curent cald vine brusc din vârful capului peste tot, până la picioare. Scopul guanding-ului nu este de a-ți adăuga energie înaltă, pentru că aceasta trebuie dezvoltată de tine însuți prin practicarea cultivării. Guanding este o metodă de întărire a purificării corpului și de a-ți curăța și mai mult corpurile. Vei trece prin guanding de multe ori - corpurile tale vor trebui curățate la fiecare nivel. Deoarece practicarea cultivării depinde de tine însuți, în timp ce transformarea energiei depinde de maestru, noi nu practicăm formalitatea guanding.

Unii mai practică ceva de genul venerării maestrului. Pentru că a venit vorba, aș vrea să menționez: mulți vor să facă asta cu mine. Această perioadă istorică a noastră este diferită de cea din China feudală. Pot oare îngenuncherea și prosternările trece drept respectarea maestrului? Nu practicăm o astfel de formalitate. Mulți dintre practicanții noștri gândesc: "Dacă mă prosternez, ard tămâie și îl venerez pe Buddha cu inima sinceră, energia mea de cultivare crește." Găsesc că este destul de ridicol. Practicarea cu adevărat a cultivării depinde în întregime de practicantul însuși. Rugăciunile nu ajută la nimic. Nu trebuie să te rogi la Buddha sau să arzi tămâie. Atâta timp cât practici cultivarea conform standardului unui practicant, acelui Buddha îi va face plăcere să se uite la tine. Dacă faci mereu lucruri greșite afară, se va simți dezgustat să se uite la tine chiar dacă arzi tămâie și te prosternezi toată ziua. Nu este acesta adevărul? Practica adevărată a cultivării depinde de practicantul însuși. La ce folosește prosternarea ta sau venerarea maestrului, dacă astăzi faci ce vrei o dată ce ieși pe ușă? Nu dăm deloc importanță unei asemenea formalități; mi-ai putea chiar strica reputația.

Noi am dat tuturor atât de multe lucruri. Am să tratez drept proprii mei discipoli pe toți cei care vor să practice cu adevărat cultivarea și urmează strict Marea Lege. Atâta timp cât practici Falun Dafa, te vom trata ca discipol. Dacă nu vrei să practici, nu vom putea face nimic pentru tine. Dacă nu te mai cultivi, de ce îți trebuie un titlu? Nu contează dacă ești practicant din prima sesiune de cursuri sau din a doua sesiune. Cum poți fi practicant de-al nostru numai pentru că exersezi mișcările? Pentru a păstra corpul sănătos și a face progres real către nivelurile superioare, trebuie să urmezi standardul nostru de xinxing în cultivare. De aceea, nu dăm importanță unor astfel de formalități. Atâta timp cât te cultivi, ești practicant al căii noastre de cultivare. Fashen-ul meu știe totul. Știe tot ce gândești și poate face orice. Nu va avea deloc grijă de tine dacă nu practici cultivarea, dar te va ajuta până la capăt dacă practici cultivarea.

În unele practici de cultivare, practicanții care nu și-au văzut niciodată maeștrii susțin că dacă plătesc câteva sute de yuani și se prosternează într-o anumită direcție vor deveni studenții acestora. Nu este aceasta auto-înșelăciune și înșelarea altora? În plus, asemenea studenți vor deveni foarte devotați din acel moment și vor începe să-și protejeze practica și maeștrii. Vor spune celorlalți să nu studieze alte practici. Găsesc că este destul de ridicol. Mai mult, cineva face ceva numit moding88. Nimeni nu știe ce efect are loc după atingerea sa.

Nu numai cei care își predau practicile sub numele tantrismului sunt falși, ci și toți aceia care predau qigong-ul în numele budismului sunt de asemenea falși. Vă rog să vă gândiți: de mai multe mii de ani metodele de cultivare în budism au fost exact în aceste forme. Va mai fi oare budism dacă cineva le schimbă? Metodele de cultivare au drept scop cultivarea serioasă a Buddha. În plus sunt extrem de complexe, iar o schimbare cât de mică va duce la dezordine. Deoarece transformarea energiei este foarte complicată, ceea ce simt oamenii este zero și cultivarea nu se poate practica după simțuri. Forma religioasă pentru călugări este o metodă de cultivare; o dată schimbată nu va mai fi ceva ce aparține acelei școli. Există un înalt iluminat responsabil de fiecare școală și în fiecare școală s-au cultivat foarte mulți mari iluminați. Nimeni nu îndrăznește să schimbe la întâmplare metoda de cultivare a acelei școli. Dar ce virtuți formidabile poate avea un mic maestru de qigong, pentru a-l înșela pe maestru și a schimba școala cultivării de Buddha? Va mai fi ceva ce aparține școlii respective dacă este schimbată cu adevărat? Qigong-ul fals se poate recunoaște.

Xuanguan shewei89

Xuanguan shewei mai este denumit și xuanguan yiqiao90. Asemenea terminologii pot fi găsite în cărțile Dan Jing, Tao Tsang și Xingming Guizhi. Despre ce este vorba? Mulți maeștri de qigong nu pot explica, deoarece la nivelul unui maestru obișnuit de qigong nu se poate vedea și nici nu este permis să se vadă. Dacă un practicant vrea să vadă, trebuie să ajungă la nivelul de sus al Vederii Înțelepciunii, sau mai sus. Un maestru obișnuit de qigong nu poate ajunge la acest nivel, așa că nu poate vedea. De-a lungul vremii comunitatea cultivatorilor a explorat ce este xuanguan91, unde este yiqiao92 și cum va fi plasat. În cărțile Dan Jing, Tao Tsang și Xingming Guizhi puteți găsi discuții teoretice, dar nu vă vor spune esențialul. Din discuție în discuție, vei fi condus spre confuzie. Nu poate fi explicat clar deoarece nu este permis ca lucrurile esențiale să fie cunoscute de oamenii obișnuiți.

În plus, deoarece sunteți discipoli ai Falun Dafa, vă spun aceste vorbe: "Niciodată să nu citiți acele cărți heterodoxe de qigong, în afară de cărțile clasice mai sus menționate." Mă refer la acele cărți false de qigong, scrise de oamenii de astăzi. Nici măcar să nu le deschideți. Dacă prin cap îți trece gândul: "Uite ideea asta pare rezonabilă", spiritul malefic din carte se va atașa de corpul tău o dată cu acest gând. Multe cărți sunt scrise sub controlul unui spirit malefic, care manipulează atașamentele umane pentru faimă și avere. Sunt destule, chiar prea multe cărți înșelătoare de qigong. Mulți oameni sunt iresponsabili, unii sunt posedați, și scriu cărți cu lucruri malefice și aiureli în ele. În mod normal este bine să nu citiți nici măcar cărțile clasice mai sus menționate, sau alte scripturi antice legate de ele, deoarece este implicată chestiunea specializării într-o singură cale de cultivare.

Un oficial al Societății Chineze de qigong mi-a spus o poveste care m-a făcut într-adevăr să râd. Mi-a spus că în Beijing exista cineva care asista frecvent la cursuri de qigong. După ce a ascultat multe discursuri, a simțit că qigong-ul nu era nimic mai mult decât ce se menționa acolo. Deoarece toată lumea era la același nivel, vorbeau toți despre aceleași lucruri. Ca toți ceilalți maeștri falși de qigong, credea că qigong-ul nu este nimic mai mult de atât! Apoi a vrut să scrie o carte despre qigong. Vă rog să vă gândiți. O persoană care nu practică scrie o carte despre qigong. În zilele noastre cărțile de qigong sunt copiate unele după altele. O dată cu progresul lucrării sale, s-a oprit la chestiunea xuanguan-ului. Cine înțelege ce este xuanguan-ul? Puțini maeștri veritabili de qigong înțeleg. S-a dus să întrebe un maestru fals de qigong. Nu știa că este un maestru fals de qigong, din moment ce oricum nu înțelegea qigong-ul. Totuși, dacă acest maestru fals de qigong nu putea răspunde întrebării, nu și-ar fi dat seama toată lumea că este fals? Astfel încât a îndrăznit să inventeze o poveste, spunând că xuanguan yiqiao se află în vârful penisului. Sună foarte amuzant. Nu râdeți. Această carte a fost deja publicată. Aceasta pentru a ilustra faptul că în zilele noastre, cărțile de qigong au atins un asemenea grad ridicol. Ce folos are să citiți aceste cărți? N-are nici un rost, nefăcând decât rău.

Ce este xuanguan shewei? În timpul practicii în Shi-Jian-Fa, atunci când cineva ajunge deasupra nivelului de mijloc sau de sus al Shi-Jian-Fa, începe să dezvolte un yuanying93. Yuanying este diferit de yinghai94 pe care i-am menționat. Yinghai sunt mici și jucăuși și aleargă voioși împrejur. Yuanying nu se mișcă. Dacă yuanshen-ul nu ia controlul asupra sa, yuanying va sta pe floarea de lotus, cu picioarele încrucișate unul peste celălalt și cu mâinile unite. Yuanying crește din dantian și poate fi văzut atunci când este chiar mai mic decât vârful unui ac în microcosmos.

În plus mai trebuie clarificată o altă chestiune. Există un singur dantian adevărat: în partea de jos a abdomenului. Este localizat deasupra punctului Huiyin95 și mai jos de buric, înăuntrul corpului uman. Multe forme de energie, multe capacități supranormale și multe puteri magice, Fashen, yuanying, yinghai și multe alte ființe cresc din acest dantian.

Unii practicanți vorbeau în trecut despre dantian-ul de sus, dantian-ul de mijloc și dantian-ul de jos. Eu spun că se înșelau. Unii susțin că maeștrii lor i-au învățat în felul acesta de generații și că de asemenea există cărți care l-au descris în felul acesta. Trebuie să vă spun că au existat falsuri chiar și în antichitate. Deși unele lucruri sunt moștenite de mulți ani, pot să nu fie neapărat corecte. Unele căi minore de cultivare au fost transmise mereu oamenilor obișnuiți, însă nu funcționau de loc și nu erau bune de nimic. Când vorbesc despre dantian-ul de sus, dantian-ul de mijloc și dantian-ul de jos, prin dantian ei numesc locul unde poate crește dan-ul. Nu este asta o glumă? Când mintea cuiva se concentrează într-un punct din corp pentru mai mult timp, acel loc va putea dezvolta o masă energetică și forma dan. Dacă nu credeți, țineți-vă mintea concentrată mai mult timp pe braț, țineți-o așa pentru un timp mai îndelungat și acolo se va forma dan. Așadar, unii oameni au văzut o asemenea situație și au declarat că dantian este peste tot. Sună și mai ridicol faptul că unii oameni consideră formarea dan-ului pe care au văzut-o drept dantian. De fapt este dan96 dar nu tian97. Poți afirma că dan este pretutindeni, sau că există dan de sus, dan de mijloc și dan de jos. Însă nu există decât un singur tian adevărat, care poate crește Legi numeroase și care este situat în partea de jos a abdomenului. Așadar afirmația cu dantian-ul de sus, dantian-ul de mijloc și dantian-ul de jos este greșită. Dan se va forma oriunde se va concentra mintea după o perioadă lungă de timp.

Yuanying crește încet devenind din ce în ce mai mare în dantian - în partea de jos a abdomenului. Când crește de mărimea unei mingii de ping-pong, întreaga formă a corpului său va fi vizibilă, iar nasul și ochii vor fi formați. Când yuanying este de mărimea unei mingii de ping-pong, lângă el se va forma un balon rotund. După formare, balonul va crește împreună cu yuanying. Când yuanying atinge 10 centimetri înălțime, va apare o petală de floare de lotus. Când yuanying va ajunge de 12 sau 15 centimetri, petalele florii de lotus vor fi practic formate și va apare un strat de floare de lotus. Un yuanying auriu, care arată foarte frumos, va sta pe fața aurie a florii de lotus. Acesta este corpul Vajra, cel care nu degenerează niciodată și care se numește corpul Buddha în școala budistă, sau yuanying în școala taoistă.

Calea noastră de cultivare cultivă și necesită ambele forme ale corpurilor și benti va trebui de asemenea transformat. După cum se știe, corpul unui Buddha nu se permite văzut printre oamenii obișnuiți. Cu oarecare efort își poate înfățișa forma și poate fi văzut ca lumină cu ochii unui om obișnuit. Totuși, după transformare acest corp fizic va arăta ca cel al unui om obișnuit. O persoană obișnuită nu le va putea deosebi, deși acest corp poate trece în alte dimensiuni. Atunci când yuanying atinge 10 sau 12 centimetri, bula de aer va crește de aceeași mărime și va fi transparentă ca un balon cu aer. Yuanying va sta nemișcat în poziția lotus. Atunci, bula de aer va fi matură și va părăsi dantian-ul. Așa că se va ridica. Procesul ridicării este foarte lent, dar mișcarea sa poate fi observată zilnic. Se mișcă treptat din ce în ce mai sus. Îi putem simți existența cu multă atenție.

Atunci când bula de aer atinge punctul Tanzhong98, va sta acolo un timp. Deoarece acolo se află multă din esența corpului uman (inima se află de asemenea acolo), va forma un sistem de lucruri în bula de aer. Această esență va fi furnizată bulei de aer. După un timp se va ridica din nou. Când trece prin gât, te vei simți sufocat, ca și cum vasele de sânge ar fi toate blocate și umflate, destul de neconfortabil. Aceasta va ține numai câteva zile. Mai apoi balonul de aer se va ridica până în vârful capului și vom spune că a atins palatul Niwan. Se spune că a atins palatul Niwan, când de fapt este la fel de mare ca întregul cap. Îți vei simți capul umflat. Deoarece Niwan este un loc foarte important al corpului ființei umane, esența sa va fi de asemenea formată în bula de aer. Apoi, bula de aer se va înghesui afară prin canalul tianmu-ului, făcând persoana să se simtă destul de neconfortabil. Tianmu-ul său va fi strâns în mod dureros și își va simți tâmplele umflate și ochii intrând înăuntru. O asemenea senzație va dura până când bula de aer va ieși afară înghesuindu-se prin canalul tianmu-ului și va atârna în fața frunții. Va atârna acolo, iar asta se numește xuanguan shewei.

În acest moment cei care au tianmu-ul deschis nu vor putea vedea nimic. Ușa tianmu-ului este închisă, deoarece căile de cultivare ale școlii budiste și taoiste au intenția de a grăbi formarea unor lucruri înăuntrul bulei de aer. Există două uși în față și două uși în spate, la fel ca intrările din Tian An Men99 în Beijing cu cele două uși mari pe fiecare parte. Ele vor fi toate închise. Pentru a materializa și forma cât mai repede posibil unele lucruri în bula de aer, ușile nu vor fi deschise decât în circumstanțe extrem de speciale. Cel care putea vedea cu tianmu-ul, n-o va putea face în acest moment, nefiindu-i permis s-o facă. De ce atârnă acolo? Deoarece acolo se întâlnesc sute de pulsuri din corpul nostru, acestea vor trece în cerc prin xuanguan și vor ieși afară. Țelul este așezarea unor fundații adiționale și formarea unui sistem de lucruri în xuanguan. Deoarece corpul uman este un mic univers, va alcătui o mică lume, cu esența umană formată înăuntru. Totuși este încă numai o instalație, care nu poate fi încă pusă complet în funcțiune.

Xuanguan este deschis în practicile de cultivare ale Școlii Neobișnuite100. Atunci când xuanguan este scos afară, este ca un tub care se rotunjește treptat, astfel că ușile de pe ambele părți sunt deschise. Deoarece Școlile Neobișnuite nu cultivă Buddha sau Tao, practicanții săi trebuie să se protejeze singuri. În școala budistă și în cea taoistă există o mulțime de maeștri care vă pot păzi. N-ai nevoie să vezi și nu vei avea nici o problemă. Dar un practicant al Școlilor Neobișnuite nu poate proceda în felul acesta, trebuind să se protejeze singur, așa că trebuie să-și păstreze abilitatea de a vedea. În acel moment va vedea prin tianmu ca printr-un telescop. După ce sistemul de lucruri se va forma într-o lună sau două, va începe să intre înăuntru. La reîntoarcerea înăuntru, se spune că xuanguan și-a schimbat pozițiile101.

Când xuanguan se întoarce înăuntru, persoana își va simți din nou capul umflat și neconfortabil. Apoi se va înghesui afară prin punctul Yuzhen102. Aceasta va face din nou ca persoana să se simtă neconfortabil, ca și cum capul său s-ar fi crăpat. Xuanguan va ieși afară tot dintr-o dată și apoi respectivul se va simți imediat ușurat. La ieșirea afară, xuanguan va atârna într-o dimensiune foarte adâncă și există în forma corpului dintr-o dimensiune adâncă, astfel încât nu va fi simțită în somn. Totuși, un lucru care se poate simți în timpul primului xuanguan shewei este că în fața ochilor pare că există ceva. Deși este în altă dimensiune, persoana va simți mereu că ochii săi sunt tulburi ca și cum ar fi acoperiți de ceva și nu-i va fi comod. Deoarece punctul Yuzhen este unul foarte important, bula de aer va forma și aici un sistem înainte de a se întoarce din nou în corp. Xuanguan yiqiao103 nu se referă de fapt numai la un qiao, pentru că xuanguan își va schimba pozițiile de mai multe ori. Atunci când se întoarce în Niwan, va începe să coboare prin corp până în punctul mingmen104. În punctul mingmen va fi proiectată afară.

Punctul mingmen al corpului uman este un punct major extrem de important numit qiao de către școala taoistă, sau Guan105 de noi. Este un pasaj major, ca o poartă de fier. Are uși de fier de numeroase niveluri. După cum se știe, corpul uman are multe straturi. Celulele noastre de carne sunt unul dintre straturi, moleculele dinăuntru - un altul. Există o poartă pentru fiecare strat de atomi, protoni, electroni, particule infinitezimale, particule infinit de minuscule, și de la particulele infinit microscopice până la cele mai infinitezimale particule. Astfel că există numeroase capacități supranormale și multe puteri magice încuiate înăuntrul porții fiecărui strat. Alte căi de cultivare cultivă dan. Când dan-ul stă să explodeze, punctul mingmen trebuie să explodeze primul. Dacă nu este explodat, capacitățile supranormale nu vor fi eliberate. După ce xuanguan formează un sistem de lucruri în punctul mingmen, se va întoarce înapoi în corp. Apoi se va întoarce în regiunea de jos a abdomenului. Aceasta se numește întoarcerea xuanguan în poziție106.

La întoarcerea sa, xuanguan nu ajunge înapoi în locul inițial. Acum yuanying a crescut destul de mare. Bula de aer îl va acoperi și îl va înveli. Xuanguan va crește o dată cu yuanying. În mod normal, atunci când yuanying crește până la 6, 7 ani, în școala taoistă copilului îi va fi permis să părăsească corpul uman, ceea ce se va numi nașterea yuanying107. Sub controlul yuanshen-ului se va putea mișca în jurul corpului. În timp ce corpul uman stă nemișcat în timpul meditației (în ding), yuanshen-ul va ieși afară. În general, yuanying-ul școlii budiste va fi în afară de orice pericol atunci când a cultivat să fie la fel de mare ca practicantul însuși. În acest moment i se va permite să părăsească corpul și să iasă afară. A crescut acum la fel de mare ca practicantul însuși și învelitoarea va fi de asemenea mare. Învelitoarea, care este xuanguan, va fi fost extinsă în afara corpului. Deoarece xuanguan a crescut atât de mare, va fi sigur extins în afara corpului.

Poate că ați văzut imagini de Buddha în temple și ați observat că imaginea Buddha este mereu într-un cerc. În particular, imaginea unui Buddha are mereu un cerc în care stă acel Buddha. O mulțime de imagini de Buddha sunt așa, în special portretele din templele antice. De ce stă un Buddha într-un cerc? Nimeni nu poate explica clar. Vă spun că acela este xuanguan-ul său. Totuși, în acel moment nu se mai numește xuanguan. Se numește paradis, deși nu este încă un paradis, ci are numai această capacitate. Este ca o fabrică, ce are un sistem de instalații, dar n-are capacitate de producție. Trebuie să existe ceva energie și materii prime, înainte de a fi dată în producție. Cu câțiva ani în urmă, mulți practicanți spuneau: "Nivelul energiei mele de cultivare este mai mare decât al unei Bodhisattva și nivelul energiei mele de cultivare este mai înalt decât al unui Buddha." Atunci când aud, ceilalți consideră de necrezut. De fapt, ceea ce a spus o astfel de persoană nu este deloc de necrezut, deoarece energia de cultivare trebuie cultivată într-adevăr la un nivel foarte înalt în lumea umană.

De ce există atunci situația în care nivelul de energie este mai înalt decât cel al unui Buddha? Nu poate fi înțeles într-un mod atât de superficial. Energia sa de cultivare a atins într-adevăr un nivel foarte înalt, deoarece atunci când cultivarea sa atinge un nivel foarte înalt și când se ajunge la iluminarea completă, energia sa va fi într-adevăr la un nivel foarte înalt. Exact cu un moment înainte de iluminarea completă, opt zecimi din energia sa de cultivare îi vor fi date jos, împreună cu standardul de xinxing, deoarece energia va materializa paradisul său, propriul său paradis. Se știe că energia de cultivare, în plus față de standardul de xinxing al unui practicant, a fost cultivată printr-o mulțime de greutăți de o viață întreagă și prin încercări grele în medii dificile. Astfel încât este extrem de prețioasă. Opt zecimi din asemenea materie valoroasă sunt folosite pentru a materializa paradisul său. De aceea, în viitor, atunci când cineva reușește în cultivare, va primi orice va vrea numai prin întinderea mâinii și va avea tot ceea ce își va dori. Poate face orice vrea, din moment ce în paradisul său există totul. Acestea sunt virtuțile puternice cultivate prin suferințele sale.

Energia aceasta poate fi transformată în orice. Prin urmare, dacă un Buddha vrea să aibă ceva, să mănânce ceva, sau să se joace cu ceva, le va avea. Aceasta este ceea ce a cultivat, este Fo Wei108. Fără aceasta nu va putea reuși în cultivare. În acest moment se poate numi propriul său paradis și el își va termina cultivarea și va obține Calea cu cele două zecimi de energie de cultivare rămase. Deși au rămas numai două zecimi din energia sa de cultivare, corpul său nu este încuiat. Își poate abandona corpul, sau îl poate păstra. Dar acest corp a fost deja transformat de materia de energie înaltă. În acest moment își poate manifesta puterile sale divine109 cu tărie de neegalat. Dar în timpul practicii cultivării printre oamenii obișnuiți, o astfel de persoană va fi în mod normal încuiată și nu va avea nici o capacitate majoră. Indiferent cât de înalt este nivelul energiei sale de cultivare, ea va fi îngrădită. Acum este altfel.


81 mintea goală dar conștientă; concentrare, N.T.

82 un personaj 'prost' dintr-un roman chinezesc

83 joc tradițional chinezesc jucat în patru

84 capitala provinciei Shanxi

85 unul dintre sectoarele comerciale din Beijing

86 umplerea energiei prin vârful capului

87 în medicina chineză se spune că sunt canale de qi care alcătuiesc o rețea complicată pentru circularea energiei

88 atingerea capului unui practicant, N.T.

89 plasamentul pasajului misterios

90 apertura pasajului misterios, N.T.

91 pasajul misterios, N.T.

92 apertura, N.T.

93 copilul nemuritor, N.T.

94 copii cultivați, N.T.

95 punct de acupunctură aflat în centrul perineum-ului (zona dintre anus și organele genitale)

96 energie colectată din alte dimensiuni

97 câmp, N.T.

98 punct de acupunctură localizat aproximativ în centrul pieptului

99 Poarta Păcii Celeste, N.T.

100 numite și Qimen N.T.

101 xuanguan huanwei chineză în original, N.T.

102 punct de acupunctură localizat în partea de jos a spatelui capului

103 deschiderea, apertura pasajului misterios, N.T.

104 poarta vieții", punct de acupunctură situat în centrul regiunii lombare

105 pasaj, N.T.

106 xuanguan guiwei chineză în original, N.T.

107 yuanying chushi chineză în original, N.T.

108 statusul de Buddha, N.T.

109 Shentong, chineză în original, N.T.