PREDAVANJE 4

Izguba in dobitek

Odnos med izgubo in dobitkom se pogosto omenja v krogih kultivatorjev, kot tudi med običajnimi ljudmi. Kako morajo naši praktikanti obravnavati izgubo in dobitek? Drugače kot običajni ljudje. Običajni ljudje se borijo za osebni interes in dobro, udobno življenje, mi kultivatorji pa smo drugačni in ne želimo tega, kar želijo običajni ljudje. Na drugi strani, pa je tisto, kar dobivamo mi nekaj, česar običajni ljudje ne morejo dobiti, čeprav si želijo, razen skozi kultivacijo.

Izguba, na katero običajno mislimo ne predstavlja izgube v ožjem pomenu besede. Ko nekdo govori o izgubi pogosto misli na denarno dajanje – pomoč drugim v stiski in miloščina beračem. Tudi to je neka vrsta dajanja in oblika izgube. Vendar je to le dajanje manjšega pomena denarju in materialnim dobrinam. Odrekanje od materialnega bogastva je, seveda, en vidik izgube in to precej bistven, vendar izguba o kateri tukaj govorimo, ni omejena le na to. Praktikanti se tekom kultivacije osvobajajo mnogih navezanosti, kot so bahavost, ljubosumje, zavisti, potreba po tekmovanju in samozadovoljstvo. Mnoge različne navezanosti se morajo odvreči, ker mi govorimo o izgubi v najširšem pomenu besede. Tekom kultivacije moramo izgubiti vse navezanosti in raznorazne želje, ki jih imajo običajni ljudje.

Morda bo kdo pomislil: „Mi se kultiviramo med običajnimi ljudmi; če se bomo odrekli vsega ali ne bomo enaki kot so menihi in nune. Izgubiti vse zgleda nemogoče.” Naš kultivacijski sistem, zahteva od posameznika, kar zadeva del kultivacije, ki se odvija med običajnimi ljudmi, da se kultivira prav v običajnem svetu, vključujoč se v svet običajnih ljudi, kolikor je le mogoče. Nihče od tebe ne zahteva, da izgubiš karkoli materialnega. Ne glede na tvoj položaj v družbi in obseg tvojega bogastva, ključ leži v tem ali si se sposoben osvoboditi navezanosti.

Naša šola meri direktno v srce človeka. Ključno vprašanje je ali ti je lahko manj važno, dajati manj pomena, vprašanjem osebne koristi in konfliktom z drugimi ljudmi. Kultivacija v svetiščih ali na oddaljenih gorah in v gozdovih, je namenjena, da te popolnoma odreže od običajne človeške družbe, prisiljujoč te, da zgubiš navezanosti običajnih ljudi, odrekajoč ti materialne interese, da bi se jih skozi to lahko znebil. Kultivator med običajnimi ljudmi ne gre po tej poti; od njega se pričakuje, da mu je manj do teh stvari, prav bivajoč v sredini običajnih ljudi. To je vsekakor težko a predstavlja bistvo naše šole. Zato je izgubo, o kateri govorimo, potrebno razumeti v širšem pomenu in ne v ožjem. Da vidimo kaj je z dobrimi deli in podarjanjem denarja in stvari. Danes so nekateri berači, ki jih srečamo na cesti profesionalci, ki imajo morda več denarja od vas. Moramo se osredotočiti na velike stvari, namesto da se ukvarjamo s trivialnostmi. Kultivacija je nekaj več in se mora osredotočiti na nekaj velikega v nas. Ko trpimo izgube, so tisto, kar pravzaprav izgubljamo, slabe stvari.

Ljudje pogosto verjamejo, da je vse kar žele dobro, vendar je gledano z višjih ravni, vse to namenjeno zadovoljevanju trenutnih človeških potreb. Budisti pravijo, da ne glede na to koliko denarja imaš in ne glede na to kako visok je tvoj položaj v družbi, bo to imelo vrednost le nekaj desetletij – ne more se prinesti z rojstvom, niti odnesti s smrtjo. Zakaj je Gong tako dragocen? Ker raste neposredno na telesu duše (juenšen), in se zato lahko prinese z rojstvom in odnese ob smrti. Pri tem določa tvoj Resnični dosežek v kultivaciji in ga je zato težko vzgojiti. Z drugimi besedami so to kar izgubljaš slabe stvari. Tako se lahko vrneš k prvobitnemu, se vrneš k resnici. Kaj potemtakem dobivaš? Rast svojega nivoja, da bi na koncu dosegel Resnični dosežek in končal kultivacijo, odgovarjajoč na osnovno vprašanje. Seveda, ti ne bo lahko takoj izgubiti vseh želja vsakodnevnega človeka in dosežeš standard pravega praktikanta, ker to zahteva čas. Sedaj, ko ste slišali, da sem dejal, da je potreben čas, boste rekli, da vam je Učitelj rekel, da ne hitite, pa ne boste hiteli. Ampak to ni dovoljeno! Čeprav vam dopuščamo, da se popravljate postopoma, morate imeti do sebe natančne zahteve. Če bi jih vse lahko dosegli danes, bi bili že danes Buda. Zatorej to ni realno. Ampak do tega boste lahko prišli postopno.

Tisto kar izgubljamo je pravzaprav nekaj slabega. Kaj je to? To je karma, ki hodi vzporedno z različnimi človeškimi navezanostmi. Na primer, običajni ljudje imajo vse vrste slabih misli; zaradi osebne koristi počno slabe stvari, na ta način zbirajoč črno materijo, karmo. To je direktno povezano z našimi mislimi – da bi odstranili to slabo materijo, moramo najprej spremeniti način razmišljanja.

Transformacija karme

Med črno in belo materijo se dogaja proces transformacije. Ko nastane konflikt med dvema osebama, se odigrava transformacija. Bela materija, De (vrline), se dobiva, ko se naredi kaj dobrega, črna materija, karma pa, ko se naredi kaj slabega. Obe materije se lahko prenašata naprej. Posameznik bi se lahko vprašal ali je to zato, ker je naredil kaj slabega v prvi polovici svojega življenja. Ni nujno zato, saj se karma ne akumulira le v enem življenju. v krogih kultivatorjev se verjame, da glavna duša ne umre. Če duša ne umre, potem je človek verjetno imel družabne odnose pred tem življenjem in je morda ostal komu dolžan, nekomu je morda storil kaj žalega ali pa storil slaba dejanja, kot je ubijanje, ki inducirajo karmo. Ta materija se akumulira v drugih dimenzijah in človek jo vedno nosi s seboj, isto kot tudi belo materijo. To ni edini izvor, saj tudi družinski predniki lahko akumulirajo karmo za generacije, ki sledijo. Stari so pogosto govorili o graditvi vrline in o tem, kako predniki akumulirajo vrlino; o tem, kako neka oseba izgubi svojo vrlino in zlorablja vrlino. Te besede so precej točne. Danes običajni ljudje ne vedo več za te stvari; če mladim govoriš o izgubi in pomanjkanju De, si tega sploh ne bodo vzeli k srcu. Pravzaprav je njihov pomen zelo globok. Ne označujejo le duhovnega in mentalnega standarda za sodobne ljudi, temveč imajo pravi materialni obstoj. Naša človeška telesa vsebujejo obe vrsti materije.

Nekdo je vprašal ali je res, da se tisti, ki ima veliko črne materije ne more kultivirati na visoke nivoje. Do neke mere to drži. Oseba. ki ima veliko črne materije, ima zmanjšano sposobnost prosvetljenja, ker ta ustvarja polje okrog telesa človeka in ga ovije, in s tem razdvaja človeka od prirode vesolja Džen–Šan–Ren. Zato ima takšen človek slabo sposobnost prosvetljenja. Ko mu govorijo o kultivaciji in čigongu, meni, da je to praznoverje in običajno ne verjame ničesar. Njemu je to smešno. Običajno je tako, čeprav ne vedno. Ali to pomeni, da je takšni osebi zelo težko, da bi se kultivirala in, da njen Gong ne more doseči visokih nivojev? Ne pomeni. Rekli smo, da je Dafa brezmejen in da je vse odvisno le od tvoje volje za kultivacijo. Učitelj te privede do vrat, toda sama kultivacija je na tebi. Vse je odvisno od tega, kako se kultiviraš; ali si sposoben, da bi se kultiviral, pa je odvisno od tega ali si pripravljen vzdržati, se žrtvovati in potrpeti. Če si odločen, da premagaš vse vrste težav, mislim, da ne bo problemov.

Oseba z veliko črne materije mora običajno žrtvovati več od tiste z veliko bele materije. Ker se bela materija direktno asimilira z naravo vesolja Džen–Šan–Ren. Osebi vse dokler popravlja svoj šinšing skozi konfliktne situacije raste Gong. To je zelo enostavno. Oseba z veliko De ima veliko sposobnost prosvetljenja in je sposobna pretrpeti fizične in psihične težave. Celo, če oseba trpi bolj fizično in manj psihično, njen Gong vseeno raste. To ne velja za osebo z veliko črne materije, ker mora najprej skozi sledeč proces: transformirati mora črno materijo v belo materijo. Ta proces je precej boleč. Zato mora oseba s šibko močjo prosvetljenja običajno pretrpeti več. Z veliko karme in šibko močjo prosvetljenja, se je takšni osebi težje kultivirati.

Vzemimo konkreten slučaj kot primer – poglejmo kako se nekdo kultivira. Sedeča meditacija zahteva, da se noge dolgo časa drže ena preko druge, zaradi česar bolijo in otrpnejo, ko se zavzame poza. Po nekem času, to postane zelo neprijetno in postaneš precej nemiren. Psihično in fizično trpljenje povzročata, da se telo in um počutita precej neprijetno. Nekateri ne morejo vzdržati bolečine in žele spustiti noge. Nekateri ne morejo vzdržati bolečine, ko tako sedijo, ampak, če se noge spuste je bila vaja zaman. Ko noge bolijo, se bo nekdo razgibal preden bo ponovno zavzel položaj, vendar tudi to nima smisla. To je zato, ker ko noge bolijo, črna materija prihaja v noge. Črna materija je karma, ki se mora eliminirati skozi muke; lahko se transformira v De. Ko pride bolečina, se karma začne odstranjevati. Več karme prihaja, večji je občutek bolečine v nogah, kar pomeni, da bolečina v nogah ne nastaja brez razloga. Običajno bolečina prihaja v valovih, tj. po valu bolečine pride val olajšanja, pa zopet val bolečine. Običajno je tako.

Ker se karma odstranjuje del za delom, se noge počutijo bolje, ko je del odstranjen in spet bolijo, ko pride naslednji del. Črna materija ne izgine, ko se odstrani, ker se ona ne more razgraditi, temveč se pretvori neposredno v belo materijo – De. Kako to, da se na ta način transformira? Zato ker se človek muči, žrtvuje in trpi bolečino, rekli pa smo, da se De dobiva, ko se trpi bolečino, prenaša muke in opravlja dobra dejanja – zato se to dogaja v času sedenja v meditaciji. Ko občutijo bolečino, nekateri ljudje iztegnejo noge in se malo razgibajo preden nadaljujejo z vajo. Tako se ne sme. Ko izvaja stoječo meditacijo, človeka zabolijo roke od držanja u zraku, in ko ne more več zdržati, spusti roke – s čimer na koncu ne doseže ničesar. Kaj je strašnega v malo bolečine? Rekel bi, da bi bilo kljub vsemu prelahko, če bi se nekdo lahko kultiviral le z držanjem rok v zraku. To je situacija, ki se dogaja, ko se sedi v meditaciji.

Naša šola v glavnem ne gre po tej poti, čeprav ima tudi to svojo vlogo. V večini primerov, mi transformiramo svojo karmo skozi konflikte z ljudmi, pri čemer se testira naš šinšing. Ko se znajdemo v konfliktni situaciji, spopad med nami pogosto presega fizično bolečino. Rekel bi celo, da je fizično bolečino najlažje vzdržati, ker se lahko obvlada stisnjenih zob, kadar pa nastane konfliktna situacija, je kontrolirati lasten temperament najteže.

Na primer, ko možak pride v službo, slučajno sliši kako ga dvojica obrekuje in se razbesni. Rekli pa smo, da en praktikant ne sme reagirati na enak način, kadar ga fizično napadejo ali žalijo, temveč se mora vesti dostojanstveno. Zato se spomni: Učitelj je rekel, da se mi praktikanti ne smemo vesti kot drugi, da se moramo vesti bolje od drugih. Tako se ne bo skregal s tisto dvojico. Ampak, običajno ko se neka težava pojavi, če te ne provocira, potem je kot da ne bi obstajala – ker ti ne more služiti, da bi se popravil. Zato, on v sebi ne more preko tega in je še naprej razdražen, ujet v past. Želi se obrniti in pogledati onadva, in ko se bo obrnil, bo zagledal dva zlobna obraza v žolčni debati. Ne bo mogel več zdržati, in bes bo izbruhnil iz njega. Najverjetneje bo povzročil prepir. Ko med ljudmi nastane konflikt, se je zelo težko obvladovati. Trdim vam, da bi bilo vse enostavno, če bi se lahko rešilo s sedenjem v meditaciji, vendar ne bo vedno tako.

Zato se boš od sedaj naprej, v svoji kultivaciji srečeval z raznimi nadlogami. Kako bi se lahko kultiviral brez teh nadlog? Če bi bili vsi dobri eden do drugega, brez konfliktov interesov in motenj, ki jih proizvaja ljudski temperament, kako bi se lahko tvoj šinšing popravljal samo s sedenjem? To je nemogoče. Moraš se resnično prekaliti v situacijah iz resničnega življenja. Nekateri pravijo: „Kako to, da ko se kultiviramo, vedno naletimo na težave? Te težave niso zelo drugačni od tistih, s katerimi se srečujejo običajni ljudje.” To je zato, ker izvajaš kultivacijo med običajnimi ljudmi. Ne boš se naenkrat obrnil na glavo in lebdel v zraku ter se mučil – ne bo tako. Vse bo povzelo obliko običajnih situacij, kot je to, da te danes nekdo draži, te obravnava slabo ali o tebi kdo govori brez spoštovanja – in vse to služi, da se vidi kako boš reagiral na te težave. Zakaj naletiš na takšne probleme? Vse te nadloge povzroča tvoja lastna karma. Mi smo za tebe že odstranili mnoge, številne dele karme, puščajoč le drobcen del, ki je pripravljen v obliki ovir postavljenih na različne nivoje, namenjene popravljanju tvojega šinšinga, krepitvi tvojega značaja in odstranjevanju tvojih navezanosti. To so vse tvoje lastne tegobe, ki jih uporabljamo za napredovanje tvojega šinšinga, in ti jih boš lahko premagal če to želiš. Dokler popravljaš svoj šinšing, jih lahko presežeš, če to želiš. Če želiš, potem boš uspel. Zato, kadar boš, od sedaj naprej, naletel na konfliktne situacije, ne misli, da so naključja. Ker, ko se konflikt zgodi, bo to nepričakovano, pa vendar ne bo slučajnost, temveč nekaj, kar ima za cilj popravljanje tvojega šinšinga. Če se boš vedel kot praktikant, boš lahko reagiral na pravi način.

Seveda ne boš v naprej obveščen, da sledi konflikt ali težava. Kako bi se lahko kultiviral, če bi se ti vse v naprej povedalo? Takrat ne bi imelo smisla. Takšne stvari se zgodijo nenadoma, da se preizkusi tvoj šinšing in se pomaga, da se le-ta popravi. To je edini način, da se vidi ali nekdo neguje svoj šinšing – zato konflikt ne nastane naključno. To vprašanje bo prisotno tekom celotne kultivacije in transformacije karme. V nasprotju s tem, kar mislijo običajni ljudje, je to mnogo težje fizičnega trpljenja. Kako lahko povečaš svoj Gong s preprostim podaljševanjem vaj v trenutku ko te bolijo roke od držanja v zraku in, ko so noge utrujene od stanja? Kako lahko z nekaj urami vaje več povečaš Gong? To preprosto služi za transformacijo Bentija, vendar se mora še naprej krepiti z energijo. Ne pomaga napredovati nivoja. Mentalno preseganje težav je ključ za pravo rast nivoja. Če bi se napredovalo samo s fizičnimi mukami, bi dejal, da se najbolj muči kitajski kmet– ali ne bi moral vsak od njih postati čigong–mojster? Kakorkoli se fizično mučiš, se ne mučiš tako kot on, ki težko dela, vsak dan, pod soncem, ki žge. To ni tako enostavno. Zato pravimo: da bi resnično napredoval, moraš res napredovati svoj um. Šele to bo predstavljalo pravi napredek.

V času procesa transformacije karme, da bi se obdržali pod kontrolo – za razliko od vsakodnevne osebe, ki bo stvari naredila še slabše – moramo mi obdržati srce polno blagosti in dobrote. Ko takšni nenadoma naletite na kakršenkoli problem, ga boste v sposobni preseči. Če v srcu vedno gojite blagost in dobroto, boste imeli, ko problem nenadoma nastane, dovolj časa in prostora, da amortizirate spor in razmislite. Če vedno razmišljate o tekmovanju z drugimi, bi dejal, da boste začeli spor vedno kadar nastane problem – to jamčim. Zatorej, ko zaidete v konfliktno situacijo, vedite, da vam služi za transformacijo črne materije v belo materijo, De.

V sedanji fazi razvoja človeške rase, se skoraj vsakdo rodi s karmo na karmi, in telo vsakogar ima obilno karmo. Zato se bo v transformaciji karme običajno dogajala ta situacija: Dokler ti Gong raste in se šinšing popravlja, se karma transformira in eliminira. Ko se naleti na konfliktno situacijo, se ta lahko manifestira kot trenje med dvema šinšingoma. Če si ga sposoben vzdržati, bo tvoja karma odstranjena, tvoj šinšing bo napredoval, povečal pa se bo tudi tvoj Gong. Vse to poteka vzporedno. Ljudje so imeli v preteklosti veliko De in dober šinšing kot začetno osnovo – z malo trpljenja so lahko povečali svoj Gong. Danes ljudje niso taki. Če morajo trpeti, se ne žele kultivirati. Pri tem jim je vse težje razumeti stvari, zato je postalo težje kultivirati se.

V kultivaciji, ko nastane konkreten konflikt z drugo osebo ali ko drugi slabo ravnajo s teboj, obstajata dva scenarija: Eden je, da si ti morda slabo ravnal s to osebo v svojem predhodnem življenju. Ti čutiš, da se ti dogaja krivica: „Zakaj je ta človek tak do mene?” Zakaj pa si bil ti v preteklosti enak do njega? Lahko se izgovarjaš, da takrat nisi vedel in da to življenje nima nobene zveze s prejšnjim. Ampak to ne gre tako. Drugi slučaj se nanaša na transformacijo karme v času konflikta. Zatorej, ko se znajdemo v konfliktu, moramo mi odpuščati, ne pa se obnašati kot običajni ljudje. To velja na delovnem mestu v podjetju ali v katerikoli delovni sredini, in tudi za tiste, ki so samozaposleni, ker so tudi oni v interakciji z ljudmi. Nemogoče je ne imeti družabnih odnosov – če nič drugega, moramo imeti stike s sosedi.

V družbenih odnosih se naleti na razne konfliktne situacije. Za tiste, ki izvajajo kultivacijo med običajnimi ljudmi, je nepomembno s katero vrsto posla se ukvarjajo. Ne glede na to koliko denarja imaš, kako visok položaj imaš v družbi, si samozaposlen ali pa vodiš zasebno podjetje, popolnoma je vseeno, dokler si pošten in korekten in so tvoji nameni častni. V človeški družbi morajo obstajati vsi poklici. Srce človeka je tisto, kar je neprimerno in ne njegova služba. Star izrek pravi: „Devet od desetih trgovcev je prevarantov.” Tako pravijo običajni ljudje, vendar bi jaz dejal, da gre tu za človeško srce – dokler je tvoj namen časten in delaš pošteno, bolj ko se trudiš, več moraš zaslužiti. Naravno je in pravično, da se dobi več, kadar se več vloži. Brez izgube ni dobitka – zaslužil si. V katerem koli družbenem statusu je možno biti dober človek. V različnih družbenih razredih se pojavljajo različne konfliktne situacije. V višjem družbenem razredu obstajajo konflikti svojstveni višjemu družbenemu razredu, ki jih je treba reševati na pravi način. V kateremkoli družbenem statusu je možno biti dober človek in dajati manj pomena različnim željam in navezanostim. Dobri ljudje so v vsakem družbenemu razredu, in vsak se lahko kultivira na lastnem socialnem nivoju.

Dandanes so na Kitajskem, ne glede na to ali gre za državno podjetje ali neko drugo vrsto podjetja, medčloveški spori postali precej edinstveni. V drugih državah se takšen fenomen še ni zgodil niti se ni zgodil prej v tukajšnji zgodovini. Rezultat tega je, da so konflikti povezani z osebnim interesom še posebno intenzivni. Ljudje varajo in tekmujejo za drobtinico osebne koristi, s podlimi mislimi v glavi in z uporabo podlih trikov. Težko je biti dober človek. Na primer, prideš v službo in začutiš, da vzdušje ni tako kot običajno. Kasneje ti nekdo sporoči, da je ta–in–ta razglasil slabe stvari o tebi in te prijavil šefu, postavljajoč te v grozno situacijo. Ostali te čudno gledajo. Kako lahko en običajen človek tolerira kaj takega? Kako naj pretrpi tako krivico? „Če mi nekdo dela težave, mu bom vrnil oko za oko. Če ima on poznanstva, jih imam tudi jaz. Da vidimo kdo je močnejši.” Če tako ukrepaš med običajnimi ljudmi, bodo rekli, da si močna osebnost. Vendar, pa bi bilo to za praktikanta, nekaj groznega. Če se boriš in tekmuješ kot običajen človek, potem tudi si običajen človek. Če ga premagaš, potem si še slabši od tega običajnega človeka.

Kakšno stališče naj zavzamemo do tega? Ko se znajdemo v taki konfliktni situaciji, moramo najprej ohraniti mirno glavo in se ne smemo vesti kot ta oseba. Seveda, lahko vse mirno pojasnimo in ni napačno, da poskušamo razjasniti stvar – ampak ne smemo postati pretirano obsedeni s tem. Če se srečamo s tako težavo, ne smemo razpravljati in se prepirati kot drugi. Če ravnaš kot ta druga oseba ali nisi potem vsakodnevna oseba? Ne le, da ne smeš razpravljati in se prepirati z njim, temveč je ni treba niti sovražiti v mislih. In zares je ni treba sovražiti. Če jo boš sovražil ali se mar ne boš razjezil? Pomeni, da nisi potrpežljiv. Mi vzgajamo Džen–Šan–Ren, ti pa ne pokažeš niti malo blagosti. Ne smeš biti kot ona in se jeziti, čeprav te je postavila v tako grozno situacijo, da si ne upaš niti dvigniti glave. Namesto, da se jeziš nanjo, se ji moraš v mislih zahvaliti in to iskreno. Vsakodnevna oseba bi pomislila: „Ali to ne pomeni, da si kot A Kju61?” Jaz vam pravim da ne.

Razmislite, vi ste praktikanti; ali naj ne bi izpolnili najvišjih standardov? Vi naj se ne bi ravnali po enakih načelih kot običajni ljudje, mar ne? Ali ne dobivaš kot praktikant, nekaj vzvišenega? Torej, se moraš ravnati po vzvišenih načelih. Če ravnaš kot ta druga oseba ali ne postaneš enak kot je ona? Zakaj torej, naj bi se ji zahvalil? Razmisli o tem. Kaj boš dosegel? V tem vesolju obstaja načelo, ki pravi: brez izgube ni dobitka. Da bi se dobilo, se mora izgubiti. Ta oseba te je pred običajnimi ljudmi postavila v neprijetno situacijo; ona je stran, ki je pridobila na tvoj račun. Hujša kot je situacijo v katero te postavi in večje kot so posledice, več boš pretrpel in ona bo izgubila več De. Ves ta De dobiš ti. Medtem, ko boš trpel, boš verjetno malo maral za to in tega pri sebi ne boš jemal resno.

V tem vesolju obstaja še eno načelo: če si veliko trpel, se bo karma u tvojem telesu transformirala. Upoštevajoč, da si trpel, bo toliko kolikor si pretrpel, transformirano v De, v odgovarjajoči protivrednosti. Ali ni De tisto kar praktikant želi? Dobil boš dvojno, saj se ti tudi karma eliminira. Če ta oseba ne bi zate naredila te situacije, kako bi ti izboljšal svoj šinšing? Če bi bila jaz in ti dobra drug do drugega in sedela tu v slogi, kako bi se lahko Gong povečeval?  61 A Kju – šaljivi lik iz kitajske književnosti Prav zato, ker je ta oseba ustvarila zate konflikt, je nastala priložnost, da popraviš svoj šinšing. Ali se ne bo tvoj šinšing na ta način izboljšal? Dobil si trojno. Ti si praktikant; z izboljšanim šinšingom, mar ti ne bo zrastel tudi Gong? Z eno potezo si dobil na štiri načine. Kako se ne bi zahvalil taki osebi? Moraš se ji iskreno zahvaliti iz vsega srca – tako je to.

Seveda, namere te osebe niso bile spodobne, drugače ti ne bi dala De – vendar je vsekakor ustvarila priložnost, da popraviš svoj šinšing. Z drugimi besedami, pozornost moramo posvetiti vzgajanju šinšinga. Ko se vzgaja šinšing, se eliminira karma, transformirajoč se v De, omogočajoč ti, da se povzpneš na višji nivo; to gre eno z drugim. Iz visoke perspektive, so načela popolnoma drugačna in vsakodnevna oseba jih ne razume. Če ta načela pogledaš z višjega stojišča, bo vse drugače. Med običajnimi ljudmi bodo načela videti pravilna – čeprav dejansko niso. Pravilno je le tisto, kar se kot tako uvidi z višjega stojišča. Običajno je tako.

Podrobno sem vam pojasnil ta načela in upam, da bo v svoji bodoči kultivaciji vsakdo od vas sebe obravnaval kot kultivatorja, resnično se kultivirajoč po tu predstavljenih načelih. Morda nekateri menijo, upoštevajoč, da žive med običajnimi ljudmi, da je v luči konkretnih materialnih interesov praktično biti vsakodnevna oseba. Sredi toka običajnih ljudi, se še vedno niso sposobni vesti v skladu z visokim standardom. Pravzaprav se za dobre ljudi, med običajnimi ljudmi, kot vzore vzame heroje in vzorne delavce, kajti to so vzori običajnih ljudi. Če želiš biti praktikant, je vse odvisno od vzgoje tvojega srca in tvoje sposobnosti prosvetljenja – saj vzori ne obstajajo. Na srečo smo mi med ljudstvo dali to Dafo. Če si se v preteklosti želel kultivirati, ni bilo nikogar, ki bi te učil. Sedaj pa lahko slediš Dafo in ti bo šlo verjetno dobro. Ali se lahko kultiviraš in ali lahko uspeš, ter kateri nivo lahko dosežeš – je vse odvisno od tebe samega.

Seveda se karma ne transformira vedno na opisani način; lahko se manifestira tudi v drugih vidikih. To se lahko zgodi tudi v zunanjem svetu ali doma. Morda boš naletel na težavo na cesti ali na nekem drugem družbenem okolju. Prisiljen boš opustiti vse navezanosti, ki se jih običajni ljudje ne morejo znebiti. Dokler jih boš imel, se bodo morale vse te navezanosti odstranjevati v različnih okoljih. Prisiljen se boš spotakniti in iz tega razumeti zakaj. To je način na katerega se kultiviramo.

Obstaja še ena tipična situacija. Tekom kultivacije se boste mnogi soočili s tem, da vaši zakonski partnerji postanejo izjemno nesrečni kadar vadite čigong. Čim začnete z vajami, ona začne prepir. Če bi počel karkoli drugega je to ne bi motilo. Morda ne bi bila najsrečnejša, če bi izgubljal čas z igranjem Mahjong 62, ampak bolj, kot če vadiš. Tvoje vaje ne morejo škoditi tvoji partnerki in mar ni dobro, da vadiš, da bi ostal v dobri formi – in je pri tem ne vznemirjaš. Vseeno, ko začneš z vajami, ona začne metati stvari in povzroča prepir. Nekateri pari se skoraj ločijo zaradi prepirov, ker eden želi vaditi čigong. Mnogi niso razmišljali zakaj nastaja taka situacija. Če jo kasneje vprašaš: „Zakaj se tako razburjaš kadar vadim?”, ona tega ne more pojasniti in ostane brez besed: „Res, zakaj se ves čas tako vznemirjam in jezim?” Kaj je pravzaprav razlog? V času kultivacije se karma transformira. Da bi se dobilo, se mora izgubiti in tisto kar izgubljaš, so slabe stvari. Moraš se žrtvovati.

Morda bo, takoj ko stopiš skozi vrata, tvoja žena začela prepir. Če to potrpiš, tvoja današnja kultivacija ne bo zaman. Nekateri ljudje vedo, da se v čigong praksi ceni De. Zato se taki običajno dobro razumejo s svojimi partnerji. On si misli: „Običajno ni tako prepirljiva in me posluša, ampak danes je neznosna.” Ne more se obvladati in začne prepir. Po tem je bila današnja praksa morda zaman. To je zato, ker je karma tu, in ona mu jo je pomagala odstraniti, ampak on tega ni dovolil in je začel prepir. Zato je karma še vedno tu, ne da bi bila eliminirana. Veliko je takih primerov in mnogo naših praktikantov jih je izkusilo, ne razmišljujoč o vzrokih na tak način. Tvoja partnerka ne bi toliko nasprotovala, če bi počel karkoli drugega. Čeprav so čigong vaje nekaj dobrega, se vedno nekaj prepira s teboj. Dejansko ti ona pomaga odstraniti  62 Mahjong – tradicionalne kitajske domine karmo, čeprav se sam tega ne zavedaš. S teboj se ne prepira le na površini, medtem, ko bi bila v srcu še vedno dobra do tebe. Ni tako. Je resnično, izvorno besna, saj se mora tisti, na katerega karma pada, počutiti neprijetno. Jamčim vam, da je tako.

Popravljanje šinšinga

Prej mnogi ljudje niso bili sposobni ohraniti dobrega šinšinga, zato so se srečevali z mnogimi težavami, in ko so dosegli določen nivo, višje niso mogli napredovati. Nekateri začno z visokim nivojem šinšinga, Tretje oko se jim tekom vadbe naenkrat odpre, in hitro dosežejo določeno domeno. Ker ima taka oseba relativno dobro prirojeno kvaliteto in visok nivo šinšinga, njen Gong hitro raste. Ko Gong dohiti nivo šinšinga, mora oseba, da bi ga lahko še naprej povečevala, nadaljevati s popravljanjem svojega šinšinga, in takrat se dogajajo tudi resne težave. To še posebno velja za tiste z dobro prirojeno kvaliteto: on misli, da mu Gong lepo raste in da gre kultivacija dobro – zakaj naenkrat toliko težav? Nič ne gre kot bi moralo: ljudje slabo ravnajo z njim in tudi šef ga ne mara; celo doma situacija postaja napeta. Zakaj naenkrat toliko problemov? Ta oseba sama ne razume. Taka situacija je nastala zaradi njene dobre prirojene kakovosti in zato, ker je dosegla določen nivo. Pa vendar ali je lahko to končni kriterij za dokončanje kultivacije? Konec kultivacije je še vedno daleč! Moraš nadaljevati z lastnim napredovanjem. To stanje je rezultat tisto malo prirojene dobre kakovosti, ki jo imaš. Da bi se lahko še naprej dvigal, se mora dvigati tudi standard.

Nekateri bi dejali: „Zaslužil bom nekaj denarja, da preskrbim družino. Potem mi ne bo treba več skrbeti in se bom lahko kultiviral v Tao.” Rekel bi, da sanjariš. Ne moreš se vpletati v tuja življenja, in tudi ne moreš nadzorovati usod drugih, vključno s tvojo ženo, sinovi, hčerami, starši ali brati. Ali ti določaš te stvari? Poleg tega, kako se boš kultiviral, če nimaš skrbi in težav? Kako lahko delaš vaje v prijetnem in sproščenem ozračju? Kje sploh je kaj takega? To je tvoje razmišljanje iz perspektive vsakodnevne osebe.

Kultivacija je nekaj kar lahko delaš pravilno le v objemu pogostih težav. V teh boš preizkušen, da bi se videlo ali si sposoben odvreči sedem človeških čustev in šest želja, in ali ti ne pomenijo veliko. Če si vdan tem stvarem, ne boš uspel v kultivaciji. Vse ima svojo karmično pogojenost. Zakaj so človeška bitja to kar so? Ker imajo človeška bitja čustva – živijo prav za čustva; ljubezen med člani družine, ljubezen med moškim in žensko, ljubezen do staršev, sentimentalnost, prijateljstvo, početi stvari zaradi medsebojnih čustev, in vse ostalo je v zvezi s čustvi. Ali ti je všeč, da nekaj počneš ali ne, si srečen ali nesrečen, imaš nekaj rad ali sovražiš – vse v človeški družbi izhaja iz teh čustev. Ne moreš se kultivirati, dokler ne obrzdaš teh čustev. Ko si osvobojen teh čustev, ne more nihče več vplivati nate; misli vsakodnevne osebe se te ne dotikajo več. Tisto kar jih nadomesti je Blagost, nekaj mnogo bolj vzvišenega. Seveda se ni lahko naenkrat osvoboditi čustev. Kultivacija je dolgotrajen proces, pri katerem se počasi osvobajamo navezanosti. Ne glede na to, moraš biti do sebe strog.

Kot praktikant, boš nenadoma naletel na konfliktno situacijo – in kaj boš potem? Če v srcu vedno nosiš usmiljenje in vedrino, ti bo to, ko se srečaš s težavo, dalo prostor, ki bo ublažil napetost. Bodi vedno blag in ljubezniv do drugih in misli najprej nanje, preden kaj storiš. Vedno ko nastane problem, najprej razmisli ali bo tisto, kar počneš ustrezalo drugim ali jim bo škodilo, pa ne boš naredil napake. Zato je treba v kultivaciji neprenehoma povečevati zahteve do sebe.

Pogosto se dogaja, da nekateri ne razumejo teh stvari. Ko ima nekdo Tretje oko odprto in zagleda Budo, bo odšel domov, obožavajoč Budo, proseč v sebi: „Zakaj mi ne pomagaš? Prosim te, reši mi to težavo.” Ta Buda, seveda za tega človeka ne bo naredil ničesar, saj je to težavo postavil prav ta Buda, da bi mu pomagal, da skozi trpljenje izboljša svoj šinšing. Ti lahko Buda reši problem? Nikakor in nikdar ti ga ne bo rešil. Če ti on reši problem, kako boš povečal svoj Gong, izboljšal svoj šinšing in svoj nivo? Ključna stvar je povečanje gonga. Za velika razsvetljena bitja namen življenja ni biti človek. Človeško življenje ti ni dano, da bi bil človek, temveč, da bi se vrnil k svojemu prvobitnemu bitju. Velika razsvetljena bitja mislijo, da je bolje čim bolj trpeti, saj se na ta način hitreje odplačajo dolgovi. To je njihovo mišljenje. Nekateri ljudje tega ne razumejo. Če njihove molitve Budi niso uslišane, se pričnejo pritoževati Budi. „Zakaj mi ne pomagaš? Prižigam ti timijan in se ti klanjam vsak dan.” Zaradi tega lahko razbije kip Bude in ga začne obsojati. Rezultat te obsodbe je, da šinšing pade in Gong izgine. Oseba ve, da je izgubila vse, zato vse bolj sovraži Budo, verujoč, da ga on uničuje. Oseba meri šinšing Bude s kriterijem vsakodnevne osebe – kako se lahko dela tako primerjavo? Ali je lahko to v redu, če se vzvišene stvari meri s standardi običajnih ljudi? Zato je veliko primerov, ko ljudje menijo, da trpljenje, ki ga prenašajo, ni pravično in na ta način padejo.

V preteklih nekaj letih so padli mnogi veliki čigong–mojstri, tudi tisti, znani. Seveda, so se tisti pravi čigong–mojstri vrnili nazaj, ko so opravili svoja poslanstva – le tisti, ki so se izgubili med običajnimi ljudmi in katerih šinšing je padel, so še vedno aktivni. Oni so že izgubili svoj Gong. Posamezni čigong–mojstri, ki so bili prej znani, so še vedno aktivni v družbi. Ko so odkrili, da so padli na nivo običajnih ljudi, in da se ne morejo upreti obsedenosti s slavo in denarjem, so jim njihovi učitelji odvzeli vzporedno dušo. Ves njihov Gong je bil razvit na telesu vzporedne duše. Takšni primeri so značilni in jih je kar precej.

V naši šoli so takšni primeri maloštevilni; in tisti v naši šoli niso tako pozornost zbujajoči. Je pa veliko, izjemnih primerov popravljanja šinšinga. Nek praktikant je delal v tovarni tekstila v provinci Šandong. Potem, ko je prejel Falun Dafo, je pričel učiti kolege. Kot rezultat je cela tovarna dobila novo podobo. Prej je ostanke materiala za brisače nosil domov, enako kot ostali zaposleni; ko je prejel Dafo, je namesto, da bi domov nosil nove, od doma vse stare vrnil v tovarno. Ko so ostali videli kaj je storil, so tudi oni prenehali jemati, nekateri pa so celo vrnili tisto, kar so vzeli prej. V celi tovarni se je zgodilo enako.

Nek koordinator–prostovoljec Asistentskega centra Falun Dafe, je odšel v tovarno na obisk k praktikantom. Pričakal ga je direktor tovarne osebno: „Odkar vadijo Dafo, ti delavci na delo prihajajo prej, domov pa odhajajo kasneje. Delajo zelo marljivo in sprejemajo vse zadolžitve, ki jih dobijo od nadrejenega. Poleg tega med seboj ne tekmujejo več za osebno korist. Cela tovarna zgleda drugače in tudi promet tovarne se je povečal. Vaša praksa je izjemna.Kdaj pride vaš učitelj? Tudi jaz bi želel obiskovati njegova predavanja.” Osnovni cilj kultivacije Falun Dafe je odvesti ljudi na visoke nivoje, brez da bi to bil namen. Kljub temu, pa Dafa vseeno igra konstruktivno vlogo v družbi, predstavljajoč duhovnost družbe. Če vsak pri sebi išče rešitve, razmišljajoč kako naj se bolje vede, bi dejal, da bo družba stabilnejša in človeška morala bo ponovno zrasla.

Ko sem predaval Fa in vaje v Tiejuenu, je bila tam neka praktikantka, stara preko petdeset let. Prihajajoč na moje predavanje, je z možem prečkala cesto, ko je z veliko hitrostjo pripeljal mimo avto in se ji z vzvratnim ogledalom zataknil v obleko. Zataknjeno za obleko, jo je avto več kot deset metrov vlekel za seboj, preden jo je odvrglo na tla. Avto se je čez dvajset metrov zaustavil in ven je izstopil preklinjajoč voznik: „Hej, zakaj ne gledaš kod hodiš?” Tako dandanes nastopijo ljudje, ko naletijo na težavo, predvsem gledajo, kako bi se izognili odgovornosti, ne glede na to ali so krivi.

Potniki iz avta so vprašali žensko, kako se počuti in ali mora v bolnico. Vtem se je voznik zbral in spremenil vedenje: „Kako ste, gospa? Ste poškodovani? Pojdimo v bolnico, da vas pregledajo.” Praktikantka je počasi vstala s tal in dejala: „Z menoj je vse v redu, lahko greste.” Otresla je prah z obleke in odšla z možem.

Prišla je na predavanje in mi to povedala, kar me je zelo osrečilo - naša praktikantka je pomembno izboljšala svoj šinšing. Rekla mi je: „Učitelj, učim se Falun Dafo. Če se ne bi, se v današnjem incidentu ne bi znala tako vesti.” Razmislimo o pripetljaju. Osebo, ki je prestopila petdeset let, je avto silovito povlekel in vrgel na cesto. Za upokojence je danes vse drago in ona nima bonitet. Kaj bi si lahko poškodovala? Vse! Lahko bi kar obležala na cesti in ne vstala več. Lahko bi odšla v bolnico in ostala izkoristila priložnost in ostala tam, dokler bi želela. To bi storila vsakodnevna oseba, ampak ona je praktikantka in tega ni storila. Rekli smo, da dobro in zlo prihajata od ene spontane misli – razlika v eni misli vodi k drugačnim posledicam. Ali bi lahko v njenih letih, če bi bila vsakodnevna oseba, ostala nepoškodovana? Kljub temu ni imela stara gospa ni imela niti praske. Dobro in zlo prihajata od te trenutne misli. Če bi obležala, jamrajoč: „Slabo mi je. Tukaj in tukaj nekaj ni kot bi moralo biti,” takrat, bi bile njene kosti morda resnično polomljene in morda bi ostala paralizirana. Ne glede na to koliko bi ji plačali, ali bi bilo zanjo dobro, da preostanek življenja preživi v bolnici? Mimoidoči so se celo začudili, ker gospa ni izkoristila priložnosti in zahtevala denarja od voznika. Dandanes so moralne vrednote ljudi izkrivljene. Voznik je res vozil prehitro ampak ali bi hotel koga namerno povoziti? Tega zagotovo ni storil namerno! Ampak, ljudje so danes taki – celo mimoidočim se je zdelo narobe, da ni izkoristila priložnosti in zahtevala povračila v denarju. Trdim, da ljudje dandanes ne razlikujejo kaj je prav in kaj narobe. Če nekomu poveš, da počne nekaj slabega, ti ne bo verjel. Zaradi spremembe moralnih vrednot človeštva. Nekaterim ljudem je izključno do osebnega interesa in bodo storili vse za denar. „Nebo bo uničilo tiste, ki ne poskrbijo zase.,” je že postal moto!

Nek praktikant iz Pekinga je peljal po večerji svojega otroka do Kianmena na sprehod in zagledal kombi, ki je preko zvočnikov reklamiral loterijo. Otrok se je želel pridružiti zabavi in vprašal, če lahko igra in oče je otroku kupil srečko za en Juan. Srečno je otrok zadel drugo nagrado, kakovostno otroško kolo. Otrok je bil navdušen. Ampak oče se je naenkrat zavedel, da praktikant ne bi smel težiti k takim stvarem. Koliko De ga bo stalo, dobiti nekaj za kar ni plačal?Rekel je otroku: „Ne vzemiva ga. Če želiš ga bova kupila sama.” Otrok se je vznemiril: „Prosil sem te, da mi kupiš kolo pa nisi hotel, sedaj, ko sam ga sam dobil zastonj, pa mi ga ne pustiš obdržati!” Otrok je začel jokati in očetu ni preostalo drugega, kot, da vzame kolo in ga odnese domov. Doma pa, bolj ko je razmišljal o tem, bolj mu je bilo neprijetno. Razmišljal je, da bi poslal denar tistim v kombiju, a nato doumel, da bi to oni razdelili med seboj. Na koncu se je odločil, da podari denar svojemu podjetju.

Na srečo, je bilo v službi mnogo Falun Dafa praktikantov in ga je šef razumel. Če bi se to zgodilo v običajni sredini in običajnem podjetju, bi, če bi rekli, da praktikant, ki ne želi kolesa z loterije, želi podariti ta denar podjetju, celo njegov šef posumil v njegovo mentalno zdravje. Tudi drugi bi imeli komentarje: „Ali je ta moški skrenil v čigongu in dobil kultivacijsko norost, ker je preveč obseden z njim?” Povem vam, da so moralne vrednote izkrivljene; v petdesetih in šestdesetih letih to ne bi bilo nič posebnega, kaj še; nihče ne bi v tem videl ničesar nenavadnega.

Dejali smo, da kakorkoli so se človeške moralne vrednote spremenile, bo narava tega vesolja, Džen–Šan–Ren, vedno ostala nespremenjena. Če ti nekdo reče, da si dober, ne pomeni da si res dober. Če ti nekdo pravi, da so slab, ne pomeni, da si res slab, saj so kriteriji, ki določajo dobro in slabo izkrivljeni. Samo tisti, ki ustreza tej naravi vesolja, je zares dober. To je edini kriterij, ki opredeljuje dobrega in slabega človeka; kriterij, priznan s strani vesolja. Čeprav so se v človeški družbi zgodile ogromne spremembe, so moralne vrednote ljudi zelo upadle, človeška morala upada iz dneva v dan in zaslužek postaja edina motivacija, pa se spremembe v vesolju ne dogajajo skladno s spremembami pri človeštvu. Praktikant se ne more ravnati po standardih vsakodnevne človeške družbe. Ni dovoljeno početi nekaterih stvari le zato, ker jih imajo običajni ljudje za pravilne. Če običajni ljudje pravijo, da je dobro, ne pomeni da je res dobro, in če pravijo da ni dobro, zopet ne pomeni, da je tako. Če v tem obdobju moralnega padanja, nekomu poveš, da počne slabo, ti ne bo verjel! Praktikant lahko oceni kaj je res dobro in kaj slabo, ocenjujoč s pomočjo narave vesolja.

Gvanding

V krogih kultivatorjev obstaja formalnost, ki se imenuje gvanding. To je religiozni obred, ki pripada tantrizmu, kot kultivacijski metodi Buda–šole. Njegov namen je, da osebi, ki je opravila ta obred, prepreči, da bi prestopila k drugim šolam, in jo obenem sprejme kot pravega učenca. Nenavadno pri tem je, da se to religiozno formalnost izvaja tudi v čigong praksi. Ne le, da se uporablja v tantrizmu, temveč tudi v Tao–šoli. Rekel sem vam, da so vsi načini kultivacije, ki se predavajo pod okriljem tantrizma lažni. Zakaj? Ker je tang tantrizem izginil iz Kitajske pred tisoč leti in sploh ne obstaja več. Zaradi jezikovne prepreke se tibetanski tantrizem nikdar ni razširil v Han63 regijah. Posebno zaradi tega, ker je ezoterična religija, se mora tantrizem učiti na skrivaj v templjih. Skrivno učenje prenaša učitelj, ki ves čas tajno vodi učenca skozi kultivacijo. Brez, da bi bili izpolnjeni ustrezni pogoji, se nikdar ne mer prenašati naprej.

Številni gredo na Tibet z idejo, da bi našli učitelja, ki jih bo učil tibetanskega tantrizma, da bi sami nekega dne postali čigong–mojstri, bogati in slavni. Razmislimo o tem. Pravi živi Buda ali budistični lama64, ki je prejel pravo znanje, poseduje zelo velike nadnaravne moči, zato lahko eni taki osebi prebere misli. Zakaj je prišel k njemu? On bo to vedel v trenutku, beroč njegove misli: „Sem si prišel z namenom, da pridobiš znanje, da bi zaradi denarja in slave postal čigong–mojster, ki bo uničeval to našo šolo kultivacije Bude.” Kako se lahko dovoli, da tako resno šolo kultivacije Bude, kar tako, spodkoplje namen nekoga, da zaradi denarja in slave postane čigong–mojster? Kakšna je tvoja motivacija? Zato on ne bo pristal, da tako osebo nauči česarkoli, niti bo prejela kakršnokoli pravo učenje. Seveda je, pri vseh teh templjih, mogoče pridobiti neka površna znanja. Če njegov namen ni časten, je zelo verjetno, da bo, ko bo poskušal postati čigong–mojster in počel kar ni dobro, privabil obsedajočega duha. Tudi obsedajoče živali imajo energijo, ne pa tibetanski tantrizem. Tistim, ki na Tibet odhajajo v iskrenem iskanju Darme, se zgodi, da tam izginejo in se ne pojavijo več. To so pravi kultivatorji.

Čudno je, da številne taoistične prakse prav tako izvajajo gvanding. Tao–šola uporablja energijske kanale, zakaj bi izvajali t.i. gvanding? Šel sem na jug, da bi predaval. Po tem, kar sem izvedel, obstaja več kot deset krivovernih kultivacijskih sistemov, ki izvajajo gvanding, posebno na področju Guangdong. Kaj oni poskušajo? Ko ti učitelj izvede gvanding, postaneš njegov učenec in se ne moreš učiti v drugi šoli. Drugače boš kaznovan – to počno. Ali ni to napačno učenje? Tisto kar se oni uče je povezano z zdravljenjem in ohranjevanjem zdravja – ljudje se to uče le v želji, da bi imeli zdravo telo. Zakaj počno take stvari? Nekdo trdi, da tisti, ki vadi njegov čigong, ne more vaditi drugih; ali lahko on odrešuje ljudi in jim omogoči, da se kultivirajo do konca? To je zavajanje učencev. Mnogi to počno.

V Tao–šoli se nikdar ni izvajalo gvandinga vendar se t.i. gvanding v zadnjem času pojavlja v njej. Ugotovil sem, da ima tisti čigong–mojster, ki najbolj razgraja okrog gvandinga, Gong komaj v višini dvo- ali tro-nadstropne zgradbe. Mislim, da je škoda, da je tako poznanemu mojstru Gong tako upadel. Stotine ljudi stojijo pred njim v vrsti, da bi prejeli gvanding. Njemu je Gong omejen na to višino in ga kmalu ne bo več. Kaj mu bo potem gvanding? Ali ni to zavajanje ljudi? Opazovano iz druge dimenzije, od pravega gvandinga postanejo kosti kot beli žad od glave do peta, kar je rezultat očiščenja telesa z gongom ali visoko–energijsko materijo.

Ali je ta čigong–mojster sposoben narediti to? Ni. Kaj potem počne? Osnovanje religije verjetno ni njegov cilj. Cilj je, da mu pripadaš, ko se enkrat začneš učiti njegovo disciplino in da moraš še naprej obiskovati predavanja in se učiti. Cilj je, da ti vzame denar. Če se nihče ne bo učil pri njem, ne bo mogel zaslužiti.

Učenci Falun Dafe so enaki učencem ostalih načinov kultivacije Buda–šole, po tem, da gvanding zanje velikokrat izvedejo njihovi učitelji z visokih nivojev v drugih dimenzijah – vendar se tega ne zavedajo. Tisti, ki imajo nadnaravne moči in tisti, ki so občutljivi, lahko med spanjem ali v kakem drugem času, občutijo, kako jim naenkrat, od glave, skozi celo telo teče topel tok. Cilj gvandinga ni, da bi se ti dodalo Gong, ker se mora Gong razviti s tvojo kultivacijo. Gvanding je krepilna metoda, ki služi za očiščenje in nadaljnje čiščenje tvojega  63 Han – etnična večina kitajskega naroda 64 Lama – naziv mojstra v tibetanskem budizmu telesa. Skozi gvanding se gre mnogokrat – telo se ti mora očistiti na vsakem nivoju. Zaradi tega ker je kultivacija odvisna izključno od tvojih lastnih naporov, medtem ko transformacijo gonga vrši učitelj, mi ne izvajamo rituala gvandinga.

Nekateri ljudje še naprej izvajajo nekaj podobnega formalnemu priznavanju učitelja. Ko smo ravno pri tem, bi mimogrede omenil nekaj: Mnogi bi želeli opraviti ceremonijo v kateri bi me priznali za učitelja. Sedanje obdobje naše zgodovine se razlikuje kitajskega fevdalizma. Ali klečati in klanjati se nekomu pomeni, da ga sprejmete za učitelja? Mi ne izvajamo tega obreda. Mnogi praktikanti menijo, da jim bo, če se bodo klanjali, prižigali timijan in iskreno častili Budo, narastel Gong. Mislim, da je to precej smešno. Prava kultivacija je odvisna zgolj od tebe samega, zato je iskanje česa drugega nekoristno. Ni ti treba oboževati Bude in prižigati timijana. Dokler resnično izvajaš kultivacijo po standardu za kultivatorja, bo Buda zelo zadovoljen, ko te vidi. Če pa na drugi strani vedno počneš slabe stvari, se mu bo gnusilo, ko te bo videl, čeprav mu prižigaš dišave in se mu klanjaš. Ali ni tako? Prava kultivacija leži na kultivatorju samem. Čemu tvoje klanjanje in klečanje pred učiteljem, če boš, takoj ko odideš od tu ven, še naprej počel kar te je volja? Nam niti malo ni potreben takšen obred. S tem lahko celo škodite mojemu ugledu!

Mi vsem vam dajemo toliko stvari. Vse vas bom obravnaval kot učence, dokler se resnično kultivirate in vedete strogo v skladu z Dafo. Dokler izvajate Falun Dafo, vas bomo obravnavali in vodili kot učence. Če je ne želite izvajati, mi za vas ne moremo storiti ničesar. Če se ne kultivirate, čemu potem nositi naziv kultivatorja? Ni bistveno ali ste učenci iz prvega kroga predavanj ali iz drugega. Kako bi lahko bili naši praktikanti, če izvajate le vaje? Da bi dobili zdravo telo in resnično napredovali proti višjim nivojem, morate izvajati kultivacijo iskreno sledeč naš standard za šinšing. Zato mi ne prakticiramo formalnosti. Dokler izvajaš kultivacijo si praktikant naše šole. Moj Fašen ve vse – ve vse kar razmišljaš in lahko stori karkoli. Ne bo skrbel zate, če se ne boš kultiviral. Če pa se boš kultiviral, ti bo pomagal vse do konca.

V nekaterih čigong šolah praktikanti, ki nikdar niso srečali svojega učitelja, trdijo, da je dovolj plačati par sto Juanov in se klanjati v določeni smeri. Ali ni to zavajanje samega sebe in drugih? Poleg vsega, ti ljudje v nadaljevanju postanejo zelo vdani in pričnejo braniti svoje šole in učitelje, nagovarjajoč druge, naj se ne uče v drugih šolah. Meni je to precej smešno. So tudi taki, ki počne nekaj, kar se imenuje „dotik temena”. Nihče ne ve, kakšen učinek ima dotikanje temena.

Niso goljufi le tisti, ki širijo čigong pod zastavo tantrizma, temveč so tudi tisti, ki širijo čigong v imenu budizma. Razmislite prosim. Načini kultivacije v budizmu se niso spreminjali nekaj tisoč let. Ali je to še naprej budizem, če ga nekdo spremeni? Kultivacijske metode so namenjene resni vzgoji budovstva, in so zelo mistični – majhna sprememba lahko povzroči kaos. Transformacija gonga je zelo kompleksna in kaj človek čuti, ne pomeni ničesar. Zato se ne smemo kultivirati po občutku. Religijske forme so za svečenike metoda kultivacije; ko se spremene, prenehajo biti ista šola. Vsako šolo vodi eno veliko razsvetljeno bitje in vsaka šola je proizvedla mnoga velika razsvetljena bitja. Nihče si ne drzne po lastni volji spreminjati načina kultivacije v neki šoli. In vsemu navkljub, katero močno vrlino ima nek mali čigong–mojster, da se drzne užaliti lastnega učitelja in spremeniti način kultivacije budovstva. Če se spremeni, ali bo to še naprej ista šola? Lažni čigong je možno razlikovati od pravega.

Postavljanje skrivnostnega prehoda

„Postavljanje Skrivnostnega prehoda” se imenuje tudi „Odprtina Skrivnostnega prehoda.” Ta terminologija se lahko najde v knjigah Dan Džing, Tao Zang in Šinmin Gvidži (Avtentičen vodič za kultivacijo značaja in življenja). Za kaj gre? Mnogi čigong–mojstri tega ne znajo jasno razložiti. In sicer zato, ker se to ne vidi na nivoju povprečnega čigong–mojstra, niti je dovoljeno, da bi se videlo. Če ga želi praktikant videti, mora doseči gornji nivo Vida modrosti ali višjega. Običajen čigong–mojster ne more doseči tega nivoja, zato ga ne more videti. Skozi zgodovino se je v krogih kultivatorjev razpravljalo kaj je Skrivnostni prehod, kje je Odprtina - Prehod, in kako postaviti Skrivnostni prehod na svoje mesto. V knjigah Dan Džing, Tao Zang in Šinmin Gvidži se razpredajo teorije, brez da bi se razkrilo bistvo. Od ene razprave do druge, avtorji le zmedejo bralca. Oni ne morejo razumljivo pojasniti stvari, ker poznavanje bistva te tematike, običajnim ljudem ni dovoljeno.

Kot dodatek, naj vam povem nekaj, le zato, ker ste moji učenci Falun Dafe, zato vam povem sledeče: nikdar ne berite teh krivovernih čigong knjig. Ne mislim na zgoraj omenjena zgodnja, klasična besedila, temveč na lažno čigong literaturo, ki jo pišejo moderni ljudje danes. Niti odpirati jih ni treba. Če se ti v glavi porodi misel: „No, ta stavek zveni razumno,” se ti bo nato na telo pripel zli duh (futi). Mnoge knjige so napisane pod kontrolo obsedajočih duhov ali živali, ki manipulirajo z človeškimi navezanostmi na denar in slavo. Veliko, zares veliko je lažnih čigong knjig. Mnogi ljudje so neodgovorni, ko pišejo knjige z obsedajočimi duhovi tj. živalmi in kaotičnimi stvarmi v njih. Običajno je najbolje ne brati niti zgoraj omenjenih klasičnih knjig, niti referenčnih klasičnih spisov, saj je tu prisotno vprašanje predanosti eni disciplini.

Vodilni v Kitajski čigong asociaciji, mi je nekoč povedal zgodbo, ki me je resnično nasmejala. V Pekingu je bil nek človek, ki je stalno obiskoval čigong seminarje. Ko je poslušal številna predavanja, je pomislil, da v čigongu ni ničesar več od tistega kar je slišal. Ker so bila vsa na istem nivoju, so vsa govorila o isti stvari. Podobno drugim lažnim čigong–mojstrom, je tudi on pomislil, da vsebina čigonga ni nič več kot to! Nato si je zaželel napisati knjigo o čigongu. Pomislite prosim: tisti, ki ni praktikant želi napisati knjigo o čigongu. Dandanes se čigong knjige prepisujejo ena iz druge. S pisanjem je napredoval, dokler ni obtičal pri temi Skrivnostnega prehoda. Kdo razume kaj je Skrivnostni prehod? Malo jih je celo med pravimi čigong–mojstri. Šel je vprašati lažnega čigong–mojstra, ne vedoč, da je mojster lažen, saj tako in tako ni dojemal čigonga. Ampak, če ta lažni čigong–mojster ne bi dal odgovora na vprašanje, ali ne bi drugi doumeli, da on ni pravi? Zato se drznil izmisliti odgovor, izjavljajoč, da se Skrivnostni prehod nahaja na vrhu penisa. Zveni precej smešno ampak, ne smejte se, ker je ta knjiga že izšla. S tem želim povedati, da so današnje knjige o čigongu prišle do točke ko postajajo smešne. Kakšno korist imate lahko od branja teh knjig? Nikakršno, temveč le škodo.

Kaj je „Postavljanje Skrivnostnega prehoda”? Pri kultivaciji Fa–znotraj–trojnega–sveta, v obdobju, ko je kultivacija presegla srednji nivo ali dosegla visok nivo, kultivator prične gojiti Nesmrtno dete. Nesmrtno dete in Kultivirani otroci, o katerih govorimo, predstavljata dve različni stvari. Kultivirani otroci so drobni in se radi igrajo, razigrano tekajoč naokrog. Nesmrtno dete pa ne more premikati. Glavna duša ga ne kontrolira, Nesmrtno dete sedi na cvetu lotosa, v lotos poziciji, z rokami spojenimi v naročju. Nesmrtno dete raste iz Dan Tijana in ga je mogoče videti na mikroskopskem nivoju, celo ko je manjši od bucikine glavice.

Še nekaj je potrebno razjasniti. Obstaja samo en pravi Dan Tijan in to je Tijan65 v področju spodnjega dela trebuha. Nahaja se nad Huijin66 točko, pod trebuhom, v notranjosti telesa. Mnoge oblike gonga, mnoge nadnaravne moči, mnoge sposobnosti, Fašeni, Nesmrtno dete, Kultivirani otroci, in številna druga bitja rastejo iz tega polja.

V preteklosti so obstajali kultivatorji, ki so govorili o zgornjem, srednjem in spodnjem Dan Tijanu. Rekel bi, da niso imeli prav. Nekateri ljudje tudi trdijo, da jih njihovi učitelji tako uče že generacije in da enako pravijo tudi knjige. Povem vam, da so bile pleve tudi v starih časih. Čeprav so nekatere stvari podedovane iz davnine, to ne pomeni da so točne. Nekateri  65 Tijan – „polje” 66 Huijin – akopunkturna točka v centru perineuma (predel med anusom in genitalijami) stranski načini kultivacije se od nekdaj prenašajo med običajnimi ljudmi, vendar to ni kultivacija in je brez vrednosti. Ko pravijo, da obstaja zgornji, srednji in spodnji Dan Tijan, to pomeni, da je Dan Tijan povsod, kjer lahko raste Dan. Ali ni to šala? Ko se človeška namera dolgo osredotoča na neko področje na telesu, se razvija grozd energije in tu se ustvari Dan. Če ne verjamete, se osredotočite za dalj časa na svojo roko in tu bo nastal Dan. Pomeni, da so nekateri ljudje, sprevideli, da se to dogaja in razglasili, da je Dan Tijan povsod. To je še smešnejše – oni mislijo, da je Dan Tijan povsod, kjer se formira Dan. Dejansko, je to Dan (eliksir), in ne Tijan (polje). Lahko rečeš, da je Dan povsod ali da obstaja zgornji, srednji in spodnji Dan, vendar je le en pravi Tijan, ki lahko razvije številne Fa in se nahaja v področju spodnjega trebuha. Pomeni, da so zgodbe o spodnjem Dan Tijanu, srednjem Dan Tijanu in zgornjem Dan Tijanu neresnične. Na mestu, na katerega se dalj časa koncentriraš, nastane Dan.

Nesmrtno dete počasi raste iz Dan Tijana v področju spodnjega trebuha in postaja vse večji in večji. Ko zraste do velikosti ping–pong žogice, se obliko njegovega telesa razločno razpozna, s formiranim nosom in očmi. Istočasno, ko Nesmrtno dete doseže velikost ping–pong žogice, poleg njega nastane majhen okrogel mehur. Po rojstvu, bo mehur rasel skupaj z Nesmrtnim detetom. Ko Nesmrtno dete doseže višino deset centimetrov, se pojavi listič lotosovega cveta. Ko Nesmrtno dete doseže trinajst ali petnajst centimetrov, so lističi lotosa v osnovi formirani in pojavi se plast lotosovega cveta. Bleščeče, zlato Nesmrtno dete sedi na zlatem lotosovem cvetu, kar je čudovit prizor. To predstavlja nesmrtno telo Vajre, ki se v Buda– šoli imenuje Buda–telo, v Tao–šoli pa Nesmrtno dete.

V naši šoli so potrebne in se vzgaja obe vrsti telesa, pa tudi Benti se mora transformirati. Vsem je znano, da se telo Bude ne sme prikazati med običajnimi ljudmi. Z veliko truda, lahko pokaže svojo podobo, ki jo lahko oči vsakodnevne osebe vidijo kot svetlobo. Vendar pa, po transformaciji, fizično telo zgleda enako kot telo običajne osebe med običajnimi ljudmi. Vsakodnevna oseba ne vidi razlike, toda to telo lahko potuje med dimenzijami. Ko Nesmrtno dete doseže velikost deset do trinajst centimetrov, je zračni mehur tudi zrastel do te velikosti in je prozoren kot balon. Nesmrtno dete še naprej sedi v pozi meditacije. V tem trenutku zračni mehur zapusti Dan Tijan; ker je dozorel in zrasel, se giblje navzgor. Proces gibanja je počasen a se dnevni premik lahko opazi. Postopno se premika višje in višje; njegov obstoj lahko odkrijemo s pozornim opazovanjem.

Ko zračni mehur doseže Tančun67 točko, tu ostane nekaj časa. Ker se tu nahaja veliko vitalnih stvari človeškega telesa (vključno s srcem), se v notranjosti mehurja formira sistem stvari. V mehur vstopi esenca, nato se po določenem času zopet prične vzpenjati. Ko gre skozi grlo, se oseba duši, kot da ima zamašene vse krvne žile in se počuti neprijetno napihnjena. To traja le nekaj dni, nato se mehur povzpne do vrha glave, kar imenujemo „doseganje Nivana”. Pravimo, da je dosegel Niwan, čeprav je dejansko velik kot celi možgani. Glava se takrat počuti napihnjeno. Ker je Niwan za osebo zelo pomembna točka, se mora tudi njegova esenca formirati v mehurju. Nato bo mehur poskusil iztisniti svojo pot skozi tunel Tretjega očesa, kar povzroči precej neprijeten občutek. Tretje oko postane tako stisnjeno, da oseba občuti močno bolečino, v sencah se občuti napihnjenost in oči so kot, da bi kopale skozi očesne dupline. Ta občutek traja vse dokler mehur ne najde svoje poti skozi tunel Tretjega očesa in naenkrat stopi na položaj pred čelom. Tam se zaustavi. To je tisto, kar mislimo z izrazom Postavljanje Skrivnostnega prehoda.

Do tega trenutka tisti z odprtim Tretjim očesom ne morejo videti ničesar. Vrata so zaprta, saj je v kultivaciji Buda–šole in Tao–šole ideja, da se kar najbolj pospeši formiranje stvari znotraj Skrivnostnega prehoda. Obstajajo dvoja prednja in dvoja zadnja vrata, in vsa so zaprta. Kot na trgu Tian An Men v Pekingu (Vrata Nebeškega miru), kjer so na vsaki strani po ena velika vrata. Da bi se Skrivnostni prehod kar najhitreje oblikoval in izgradil, se vrata ne odpirajo, razen v posebnih okoliščinah. Tisti, ki vidi s Tretjim očesom, v tej fazi ne vidi, ker to  67 Tančun točka – akupunkturna točka, ki se nahaja približno na sredini prsnega koša ni dovoljeno. Zakaj stoji tu? Glede na to, da se tu sreča tisoče energijskih kanalov našega telesa, morajo krožiti skozi Skrivnostni prehod, preden izstopijo ven. Oni morajo skozi Skrivnostni prehod, cilj pa je, da se vzpostavijo dodatni temelji in formira sistem določenih stvari znotraj Skrivnostnega prehoda. Ker je človeško telo mali vesolje, bo on ustvaril majhen svet, z vsemi bistvenimi esencami človeškega telesa vgrajenimi vanj. Kljub temu pa to predstavlja le opremo, ki še ni v popolnosti operativna.

V kultivacijski praksi Čimen–šole, se odpira Skrivnostni prehod. Ko se Skrivnostni prehod izboči navzven, je kot cilinder, ki se postopoma zaokroža. Njegova vrata so odprta na obe strani. Ker Čimen–šola ne kultivira Bude ali Toa, se mora kultivator zaščititi. V Buda–šoli in v Tao–šoli je veliko mojstrov, ki te lahko zaščitijo, zato ni potrebe, da vidiš, saj ne boš naletel na težavo. Vendar v Čimen–šoli ni tako, zato se mora praktikant zaščititi – zato mora ohraniti sposobnost videnja s Tretjim očesom. V tej fazi, njegovo Tretje oko vidi kot teleskop. Potem, ko je ta sistem formiran, v mesecu ali dveh, se prične vračati noter. Ko se vrne v notranjost glave, se to imenuje premikanje Skrivnostnega prehoda.

Ko se Skrivnostni prehod vrne noter, se oseba ponovno počuti, kot je glava napihnjena, kar je zelo neprijetno. Nato si pot prebije skozi Idžen68 točko. Tudi to prebijanje pušča neprijeten občutek, kot da se glava razkolje. Skrivnostni prehod naenkrat pride ven in takrat se v trenutku začuti olajšanje. Ko pride ven, Skrivnostni prehod ostane v zelo globoki dimenziji in obstaja v telesni formi zelo globoke dimenzije. Zato ga med spanjem ne moreš čutiti. Ampak obstaja nekaj: ko se prvič zgodi Postavljanje Skrivnostnega prehoda, se nekaj občuti pred očmi. Čeprav je v drugi dimenziji, čutiš, da ti nekaj zamegljuje vid, prekrivajoč ti oči. Ker je Idžen točka zelo pomemben prehod, mora Skrivnostni prehod tudi tukaj formirati sistem stvari, in nato se ponovno vrne nazaj v telo. „En Skrivnostni prehod” se pravzaprav ne nanaša na le položaj enega Skrivnostnega prehoda, saj ta spreminja svoj položaj večkrat. Ko se vrne v Niwan točko, se prične spuščati skozi telo, dokler ne prispe v Mingmen69 točko. V Mingmen točki ponovno izstopi ven.

Mingmen točka je izjemno pomembna točka človeškega telesa – prvorazredna. V Tao– šoli se uporablja pojem odprtina, v naši pa prehod. To je prvorazredni prehod, ki je zares podoben železnim vratom s številnimi sloji. Znano je, da ima človeško telo številne sloje – naše fizične celice so en sloj, molekule v njih pa drugi. Vrata so postavljena na vsak sloj atomov, protonov, elektronov, ekstremno majhnih mikro–delcev, do neskončno majhnih mikro–delcev. Torej so številne nadnaravne moči in mnoge posebne sposobnosti zaklenjene za vrati različnih slojev. Ostale prakse kultivirajo Dan. Ko se Dan pripravlja, da bo eksplodiral, se najprej z eksplozijo odpre Mingmen točka. Če se ne odpre, se nadnaravne moči ne morejo sprostiti. Potem, ko formira sistem v Mingmen točki, se Skrivnostni prehod ponovno vrne v notranjost telesa. Zatem se vrne v predel spodnjega trebuha. To se imenuje „vrnitev Skrivnostnega prehoda”.

Po vrnitvi se Skrivnostni prehod ne vrne na prvotni položaj. Do sedaj je Nesmrtno dete precej zraslo; zračni mehur ga prekriva in obdaja. Kot raste Nesmrtno dete, tako raste tudi Skrivnostni prehod. V Tao–šoli, ko Nesmrtno dete zraste do velikosti šest-sedemletnika, se običajno dovoli, da zapusti telo osebe, kar se imenuje „Nesmrtno dete je rojeno v svet”. Pod kontrolo duše (juenšen), se lahko giblje izven telesa. Fizično telo osebe se ne premika, medtem ko duša odhaja ven. Običajno, v Buda–šoli, ko je bilo vzgojeno do višine praktikanta, Nesmrtno dete ni več v nevarnosti. V tem trenutku mu je običajno dovoljeno, da zapusti telo in odide ven. Do sedaj je Nesmrtno dete zraslo do velikosti samega praktikanta in tudi njegov ovoj je velik.  68 Idžen točka – akopunkturna točka, ki se nahaja na zadnji, spodnji strani glave 69 Mingmen točka – „Vrata življenja”, akupunkturna točka, ki se nahaja na spodnjem delu hrbta Ovoj se je že razširil izven telesa praktikanta – to je Skrivnostni prehod. Ker je Nesmrtno dete tako zraslo, se Skrivnostni prehod vsekakor razširi izven telesa praktikanta.

Morda ste videli kipe Bud v svetiščih in opazili, da so Bude vedno znotraj kroga. Namreč, Budin portret ima vedno krog v katerem Buda sedi. Mnogi portreti Bude so taki, še posebno tisti iz starih templjev, ki so vedno taki. Zakaj sedi Buda v krogu? Tega nihče ne zna jasno razložiti. Lahko vam povem, da je to njegov Skrivnostni prehod, čeprav se v tem trenutku to ne imenuje več Skrivnostni prehod. Imenuje se raj, čeprav pravzaprav še vedno ni raj, saj je to njegova edina oprema. To je kot tovarna z opremo, ampak brez proizvodnih zmogljivosti. Energija in surovine so nepogrešljivi za proizvodnjo. Pred nekaj leti, so mnogi praktikanti govorili: „Nivo mojega gonga je višji kot Bodisatvin” ali: „Nivo mojega gonga je višji od Budinega.” Ko bi to slišali, bi bilo drugim nekaj takega nedoumljivo. Vendar, tisto kar so govorili sploh ni bilo nepredstavljivo, saj se mora v človeškem svetu Gong vzgojiti do zelo visokega nivoja.

Kako je sploh mogoče, da so dosegli nivo višji od Budinega? Tega ne smemo razumeti na površen način. Gong take osebe je vsekakor na visokem nivoju, saj, ko njegova kultivacija doseže zelo visok nivo in trenutek popolnega razsvetljenja, bo nivo njegovega gonga vsekakor zelo visok. Vendar se mu, v trenutkih pred popolnim razsvetljenjem, odvzame osem desetin gonga, skupaj z njegovim šinšing standardom, in ta energija se bo izkoristila, da se podkrepi njegov raj – njegov lastni raj. Kot veste, je Gong nekega kultivatorja, in še posebno nivo njegovega šinšinga, nekaj kar je vzgojil s trpljenjem brezštevilnih muk in kaljenjem sebe v težkih pogojih – zato je neprecenljive vrednosti. Osem desetin te dragocene materije se uporabi, da se materializira njegov raj. Zato bo, ko bo v bodočnosti uspel v kultivaciji, dobil kar želi, ko le iztegne roko in dobi kar si poželi. On lahko stori kar želi, in v njegovem raju je vsega dovolj. To je njegova silna vrlina, ki jo je vzgojil skozi muke.

Ta energija se lahko transformira v karkoli, po želji. Zatorej, če Buda želi kaj imeti, jesti ali se s čim igrati, bo on to dobil. To prihaja iz njegove kultivacije in predstavlja Status Bude. Brez njega se ne da uspeti v kultivaciji. V tem trenutku se ga že lahko imenuje njegov lastni raj. Praktikantu ostaneta le dve desetinke gonga da konča kultivacijo in doseže Tao. Čeprav so mu preostale le dve desetine, mu telo ni zaklenjeno. On lahko svoje telo pusti ali ga obdrži vendar je to telo že transformirano v visoko–energijsko materijo. V tem trenutku lahko pokaže svoje božanske moči, katerih jakost je nemerljiva. Kadar se kultivacija izvaja med običajnimi ljudmi, je praktikant običajno zaklenjen in brez takih sposobnosti. Ne glede na višino njegovega gonga, bo še naprej omejen. Vendar je sedaj vse drugače.